Як ШІ змінив найм: місяць у «морі» рекрутингу

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Всіх вітаю! Я Олег Гаврилюк, інженер-розробник із 15-річним досвідом. Тривалий час працював на AUTO.RIA. За цей час обіймав різні посади: від трейні до техліда. Підготував для вас стисло свої думки про ринок праці і все що до нього дотичне.

Це мій перший досвід написання блогу на DOU. Усе нижченаведене — виключно моя особиста думка, що ґрунтується на власному досвіді та спостереженнях.

Як усе починалося

Вже близько місяця я коливаюся на хвилях брудного моря хайринг‑процесів у пошуках судна, яке б мене підібрало. Серед уламків кораблів, відходів та мертвих тіл я знайшов дещо цінне — бажання писати... багато писати.

В ІТ я потрапив ще у 2011 році. Перша моя зарплата тоді склала $200 — приблизно стільки ж, як на попередній роботі, де я збирав комп’ютери. Вигоди я одразу не відчув. Навіть довелося суттєво напружитися, щоб пройти місячну офлайн‑школу програмування. Я приходив зранку, слухав лекції, працював вісім годин, а потім повертався додому й ще ніч не спав, бо треба було виконати домашнє завдання.

Я вдячний тим часам, бо вони дали змогу багатьом людям застрибнути в цей, ще такий, що лише набирав обертів, потяг. Звісно, платили копійки — але це була непогана альтернатива іншим «трендовим» на той час роботам (прокурори, міліція чи адвокати).

Найкумедніше, що тоді не було потреби в подібних HR‑"процесах«, як зараз. Звісно, існували пул кандидатів, співбесіди, відбір і все таке інше. Масштаби були менші, а інструменти простіші: голова на плечах, Google‑таблиці та CV на Google Drive. Із часом і популяризацією ІТ усе почало ускладнюватися — і я розумію чому: це нормальні процеси.

ШІ: ретро‑бекграунд і нова хвиля

ШІ цікаво вплинув на роботу багатьох людей. До речі, я пам’ятаю, як усе починалося для мене — ще в університеті, десь на 4 курсі (2007–2008). Тоді ми вивчали математичне моделювання нейромереж: починали з Перцептрона Розенблатта, потім переходили до багатошарових. Навіть мали курсовий проєкт, де треба було реалізувати програмну модель нейромережі (кожному — свій тип) у мікропроцесорі. Ніхто з нас цього не осилив — треба було мати багато чого (документації, чіпи, програматори), окрім знань.

До цієї, здавалося б, не дуже актуальної теми почали повертатися десь у 2017–2018 роках. Дещо я пам’ятав ще з університету: програмні моделі були занадто «важкі» і для заліза, і для розробників. До того ж гарні датасети формувати могли далеко не всі — а їх треба було багато, дуже багато.

Суттєвим поштовхом стало використання відеокарт компанії Nvidia для обчислень. Пам’ятаю, як у компанії, де я тоді працював, обговорювали бюджети — перші відеокарти коштували «як Toyota Camry», як тоді жартував один із акціонерів і водночас технічний директор. Тоді до мене прийшло розуміння, що сучасний ШІ — це:

• дуже енергозатратно, бо під ці відеокарти збирали окремі сервери й встановлювали їх у стійки датацентрів — вони споживали багато енергії;
  • дуже фінансово затратний — залізо коштувало сотні тисяч доларів (на момент 2019 року);
  • дуже трудомісткий: коли я почав навчати нейромережі на Python, з’ясувалося, що потрібно багато ручної праці, щоб зібрати й правильно розмітити датасети.

У 2024–2025 роках щось змінилося. Спочатку з’явився чат від тоді ще відносно невідомої широкій аудиторії команди OpenAI, яку очолює Сем Альтман. Більшість із нас почала користуватися ним як забавкою — генерували історії, анекдоти, зображення. Але, схоже, це була продумана стратегія виходу на новий ринок.

Так само, як колись Джобс створив у людства потребу в смартфонах, Альтман, на мою думку, створив потребу в ШІ, бо до цього це була дуже специфічна, маргінальна технологія, яку розвивало переважно Python‑ком’юніті.

Паралельно з ChatGPT розвивалися й інші продукти — більш специфічні для розробників, аналітиків, вчених. Я у 2025 році пильно стежив за цим ажіотажем. На фондовому ринку наприкінці весни, влітку і до середини осені люди скуповували все, що хоч якось пов’язане із ШІ: відеокарти, чипи, мережеве обладнання, датацентри — будь‑яка компанія, що бодай частково була дотична до цього, зростала у вартості.

Будь‑яка новина, де фігурувала назва OpenAI і <інша_компанія>, призводила до різкого стрибка ціни на акції цієї компанії. Частина аналітиків почала писати про нову промислову революцію, інша — про нову бульбашку. Багато власників компаній, начитавшись про те, що «ШІ все зробить і коштуватиме майже нічого», почали ухвалювати сумнівні бізнес‑рішення.

Я пам’ятаю ті новини наприкінці 2024‑го та в першій половині 2025 року: «якась мегакорпорація звільнила багато тисяч людей...». Особливо скорочували відділи розробки й усіх, хто поруч із ними. Лунали заяви СЕО, що «через N місяців 100% коду генеруватиме ШІ».

Якби хоча б хтось із цих людей читав Фредеріка Брукса, то, мабуть, їм була б очевидна одна проблема, яку ШІ не вирішує, а лише поглиблює. Але це я тоді був такий «розумний» — і потрапив під перше в моєму житті масове скорочення штату. Не впевнений, що це сталося саме через ШІ, але в нас в Україні й так вистачає проблем — причини завжди знайдуться.

Найм у 2026: море стало іншим

Повертаючись до початку: ШІ вплинув на найм, комунікацію, кількість людей на ринку. Ще рік тому я писав собі CV просто на основі попереднього — без усіляких рекомендацій, перечитування постів у соцмережах, без допомоги ШІ‑агента. Цього року я спробував повторити те саме — але все працює вже інакше.

На ринку праці за дуже короткий строк опинилася велика кількість різних спеціалістів, які (як і я) довго сиділи на своїх «теплих» місцях і пропустили момент, коли море навкруги стало їм незнайомим. Через брак зрозумілих правил чи «законів» у цьому морі править магія та чаклунство — з’являються люди, які готові розповісти, як залізти в новий човен, вважаючи, що тільки їм відомий магічний спосіб це зробити.

Човни в цьому морі більше не вітають тебе вогнями — скоріше навпаки: ти їм кричиш, але у відповідь лише тиша. Дивний феномен: ШІ мав би допомагати людям у сферах, де вони слабші за нього, а вийшло, що він лише поглибив проблеми, які були до цього. Хтось чомусь подумав, що ШІ має бути застосований до якомога більшої кількості сфер людської діяльності (можливо, це Сем Альтман — бо в нього KPI по зростанню доходів).

Здавалося б, проста задача — перегляд CV і відбір підхожих — тепер «вирішується» спеціалізованими системами з інтегрованим ШІ‑агентом: ніякого суб’єктивізму. Дивним чином і задачі стали більш схожі на Big Data. На вакансію тепер відгукується не 5–6 кандидатів, а 250. Якщо в компанії десяток відкритих позицій, то тепер ти не просто рекрутер — ти інженер Big Data. А якщо ти вже «такий спеціаліст», нічим не гірший за розробників, які генерують код і «працюють як троє сеньйорів», можна перейти й до наступних кроків: хай кандидатів ШІ «матчить», інтерв’ю проводить...

Хоча ні, зачекай, тоді навіщо ти будеш у цьому процесі через рік? Пройде рік — тоді розберемося. Висновки? Навряд чи...

Історія, на жаль, циклічна, і з кожним десятиріччям вона крокує все швидше. Цикли, що раніше тривали десятки років, тепер відбуваються менш ніж за рік. Ті, хто був аутсайдером, раптом опиняються «на коні».

Я навіть придумав жартівливі правила (не маючи наміру нікого образити) для курсів із підвищення кваліфікації рекрутерів у 2026 році:

1. Людина — це просто пил під ногами
  2. Ігноруй спроби людських комунікацій
  3. Пам’ятаєш, як п’ять років тому вони тебе ігнорували? Помста — страва, яку подають холодною.

І тут має бути зображення з Бредом Піттом із відомого фільму.

Про цикли, ринок і реальність ШІ

Починаючи з осені 2025 року на фондовому ринку ситуація змінилася на протилежну: усі ті люди, які купували акції, котрі хоч якось пов’язані з OpenAI та ШІ, почали їх продавати. Виявилося, що Сем Альтман (а він уміє продавати) пообіцяв на пару порядків більші цифри, ніж OpenAI здатен генерувати. На ринок вийшла новіша версія Gemini, Anthropic готується до виходу на біржу.

Багато людей дізналися, що щоб згенерувати картинку в ChatGPT, десь у світі спалюється кілька кіловат‑годин енергії. Виявилося, що грошей ці сервіси приносять на порядки менше, ніж витрати на навчання та проєктування нейромереж. Звісно, це тільки початок і далі процеси будуть покращуватися. Але з чого ми взяли, що доступ до ШІ буде таким масовим увесь час?

Хтось має оплачувати ті гіга‑вати енергії, сотні мільйонів на зарплати інженерам ШІ. Відповідь проста й очевидно цинічна: зараз, поки формується ринок і кожен учасник займає свою частку (щоб наступні кілька років на ній «фармити» гроші), ШІ для нас майже безкоштовний. Але щойно цей процес більш‑менш завершиться, доступ до технології подорожчає на порядки. Нею користуватимуться корпорації з дорогими корпоративними підписками.

І тут постає запитання: що ми будемо робити, коли хтось в офісі в Каліфорнії чи Вашингтоні вирішить, що вже час переводити нас або на преміум‑підписки, або «чути про ШІ лише з новин»? Я впевнений, що деякі компанії/корпорації куплять преміум, але одиночні фахівці — навряд чи.

Ті компанії, що бідніші, дуже швидко побачать: із мільйоном рядків коду, який нагенерував ШІ, у прод потрапили помилки, які не під силу збагнути розробнику. І далеко не одразу їх знайдуть користувачі чи тестувальники. Почнуть шукати якихось «спеців‑шарлатанів» (бо ринок знову перетвориться на магічний), які обіцяють «вилікувати» продукт після ШІ.

Платитимуть їм шалені гроші, аби лише вони відремонтували їхній човен і він далі плив. Рекрутерам доведеться знову перебирати все власноруч, спілкуватися...

Хто розгрібатиме технічний борг?

Фредерік Брукс, до якого я посилався раніше, сформулював важливі для мене ідеї ще у 1970—1980‑х:

• Будь‑який код містить у собі помилки.
  • Для виправлення помилки потрібна компетенція вища, ніж для її створення. Якщо помилку допустив джун, то, щонайменше, знадобиться мідл.

Людина, звісно, помиляється частіше, ніж ШІ, але й ШІ зараз генерує на порядки більше коду. Пропоную вам подумати над наступною задачкою.

Що для вас, як для бізнесу, краще: мати 10 000 рядків коду з імовірністю помилки 10%, чи 100 000 (ви ж не станете робити щось просте — захочете «фіндіперцьове») з імовірністю 1%? Коли порахуєте на калькуляторі, згадайте про два пункти вище. Подумайте, хто виправлятиме помилки, яких припуститься ШІ? І ще цікавіше: хто їх знайде першим — корпорація, що надала вам нейромережу, користувач, тестувальник чи розробник?

До речі, вже почали з’являтися обговорення на тому ж Reddit — на питання, якими я задавався півтора року тому: хто розгрібатиме увесь технічний борг, який створює зараз ШІ? Людині це не під силу. І от вам нова ідея для преміум‑підписки, яка дуже гарно вкладається в стратегію Джобса та подібних до нього керівників: спочатку «підсадити», а потім «качати бабло».

👍ПодобаєтьсяСподобалось27
До обраногоВ обраному3
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Я теж шукав роботу і за допомогою ШІ написав job scrapper на python для linkedin, dou, djini, хоча python не використовува до цього (мав тільки поверхневі знання для використання як помічника в СІ). Таким чином зменшив час пошуку на проматування всіх сторінок з позиціями і знаходження саме того, що мені треба. Залишалося тільки руками переглянути список позицій і відправити резюме.
пс: доречи, ШІ допомогло перевірити моє резюме і запропонувати корисні правки.
пспс: можна піти далі, і додати фічу, щоб ШІ перевіряв позицію і співставляв з твоїм резюме і давав оцінку, як ця позиція підходить, або, щоб сам слав резюме компаніям )

Дуже цікава стаття!

де тут кнопка AI Summary?

ИИ скоро всех заменит. Поэтому я уже начал осваивать перспективную профессию токаря-фрезеровщика!

Завжди цікаво прочитати думки і спостереження інших! Дякую.

По деяких коментарях складається враження що люди хочуть лише читати і чути 100% свої думки 🤓

Я вдячний тим часам, бо вони дали змогу багатьом людям застрибнути в цей, ще такий, що лише набирав обертів, потяг.

Краще буде:

Я вдячний тим часам, бо вони дали змогу мені застрибнути в цей потяг, який тоді лише набирав обертів.

Взагалі здається що у цьому вашому реченні сховалося цілих три, а то й більше.
Тому я й пропоную спростити.

А мені подобається (як ПдМ ) весь рух що відбувається із ШІ та llm.

Робота стала набагато швидша і ефективніша.

І оптимістично на все це дивлюсь бо впевнений що ші невідворотній. Він доповнює людину. Поки не замінює але це згодом.

Тому курси. Навчання. Огляд новинок. Серед котрих 95% не потрібно.

Всім бажаю знайти ту рутину що можна віддати ші )) гарного вечора

Поки не замінює але це згодом.

только к этому никаких предпосылок даже нет. можно бесконечно увеличивать контекст и тюнить ответы, но концептуальный максимум давно достигнут для текущей реализации ии

ЛЛМ це не ШІ, це саме ЛЛМ, яка видає бажані відповіді по набору правил та шаблонам. ЛЛМ допомагає, пише код та про заміну людей не йдеться. Сем Альтман може довго розповідати що «вже все», але його можна зрозуміти — грошей в Опен АІ залишилося на 18 місяців, а чи будуть нові раунди на сотні мільярдів — скоріше ні. Тож йому треба якось залучати нових інвесторів. Тестування коду нікуди не ділося, перевірка коду на відповідність ТЗ також, написання ТЗ, код ревью. Деплой. Частину задач ЛЛМ взагалі не може зрозуміти, бо вони занадто складні або до цього це ніхто не робив. ЛЛМ ніколи не підтвердить Теорію ймовірності, не відкриє секрет, а що ж в середині чорної діри, бо вона не вміє думати, тільки підбирати відповіді згідно закладених правил. Так чому звільняють людей — і так, десь частина коду генерується автоматично. Але давайте згадаємо перший ексель з формулами — він автоматизовував роботу відділу спеціалістів, які місяць готували ті звіти з калькулятором на папері. Чи це викликало массове безробіття? Частково, невелике, на пару років. А потім — створило ще більше робочих місць. Енергії та обчислювальних потужностей зараз просто немає на всі ШІ проекти, просто немає. Можна скільки завгодно розпочинати будівництва заводів, але на всі заводи не вистачить інженерів. Вони просто не зявляться за 2-3 роки, як всі хочуть. Частково, людей скорочують через роздуті штати. Просто ЛЛМ яскраво підкреслив цю проблему. Можна виконувати ту саму роботу меньшими командами. І це правда. Тому, ситуація досить тимчасова, половину звільнених інженерів візьмуть назад в 2027 після краху сотень АІ стартапів. Ще сотні залишаться, звісно, але буде досягнуто баланс.

...мало зрозумів що хотів сказати автор, крім як висловити незадоволення, що його все ще не взяли на роботу 😐

Щодо суті, окрім «корпоративних» моделей, ще є локальні. При чому, навіть дуже маленькі моделі можуть виконувати корисні задачі + з роками, результат стає суттєво кращим при однаковій кількості параметрів.
І, звісно, ніякі кіловати енергії за один запит моделі не спалюють

Ніхто, ніколи. Он в основних технологіях на яких побудований інтернет баги по 30 років ніхто не фіксив, а нейронка взяла і пофіксила.

Тривалий час працював на AUTO.RIA.

Ну авторіа до речі працює, як гівно, і нейронки його явно не писали.

Зараз триває опитування DOU про ринок праці: пошуки роботи, найм, звільнення: tally.so/r/687OOe Діліться своїм досвідом!

Анкета підходить для всіх айтівців, навіть якщо не шукали роботу останнім часом.

Раніше: 4дні кодим,1 день тестування
Тепер: 1день кодим, 4дні тестування

Та навіть 1 день це вже тумач: дві годинки на розібратись, виправити, збілдити і запушити

Раніше 6 годин кодим 2 години балакаємо, паченьки їмо

Зараз 2 години пишемо промти і 6 годин між промтами печеньки їмо, балакаємо, ютюб втикаємо

6 годин між промтами печеньки їмо, балакаємо, ютюб втикаємо

переключаемся на другое окошко терминала и пишем другой промпт же ж))

Дуже перепрошую якщо це якось образить автора, просто на мій пігляд стаття ніби минулорічна
Хіба зараз ще ведуться дискусії щодо агентного програмування?
Хоча, поральні якості HR’ів дійсно викликають великі питання

Можливо ви праві, але, власне як і з будь-якими думками, як тільки ти їх озвучиш/опишеш, одразу знайдеться мілліон опонентів чи прибічників.

Мабуть в цьому і є головний сенс озвучувати свої думки — зрозуміти їх актуальність чи неактуальність.

Дякую за зауваження

Ваш коментар не дає розуміння, чому ви вважаєте цю статтю минулорічною. Чому дискусії щодо агентного програмування не ведуться, якщо тут кожного тижня є дописи на цю тему? Може є якийсь конкретний контекст, який ви вважаєте неактуальним?

Проблема не в самих ллмках, а в тому, як бізнес їх сприймає. Чи то від нестачі знань чи просто через надмірну романтизацію.

ШІ — хороший інструмент. Дуже хороший.
Але.
Топ менеджмент АІ компаній виголошує гасла для своїх ІНВЕСТОРІВ в першу чергу: «Ми замінимо ваших програмістів, виконувати задачі буде дешево, ви заробите разом з нами».

Топ менеджмент не пов’язаних з АІ компаній чомусь сприймає цей сейлз пітч як візіонерство і транслює його далі вже на персонал. Мотивація від страху відверто дратує. Особливо тих, хто працює з МЛ і ллмками вже не перший рік і знає їх слабкі і сильні сторони.

Вологі мрії про вайб кодинг може плекати лише той, хто ніколи не працював з дійсно складними системами.
Мрійники про те, що людину буде усунено з ланцюга продакшен коду — ніколи не шукали баги після ллм. Складність у тому, що коду багато і він часто ВИГЛЯДАЄ ОК.

Ну і не можна не згадати слона в кімнаті: щоб зрозуміти згенерований код, ти мусиш розуміти як все працює. Як лоу левел знання так і знання взаємодії систем між собою. Як ці знання здобуде джун, який вайбкодить from day one?

Якщо і буде революція, то це буде схоже на появу фабрик. Працівників буде менше, але вони будуть дорожчими і в середньому вище класом.

Працюйте з меншим контекстом. Так, щоб ви могли верифікувати згенероване ллм рішення. Якщо щось незрозуміло — уточнюйте.
Не вайбкодьте цілими фічами.
Пишіть код ручками хоч іноді.
Вчіть систем дизайн, занурюйтесь в лоу левел, практикуйтеся і все буде добре (або ні).

Ну і наостанок. Мені дуже подобається фраза: «Людство схильне до того, щоб переоцінювати швидкість змін у наступні 3 роки. І недооцінювати зміни, що відбудуться за 10.»
Ніхто не знає майбутнього. Зараз це схоже на панічні імпульсивні дії більше, ніж на стратегію. Доки не прийде баланс, маятник буде гойдатися і рубати голови.

Але щойно цей процес більш‑менш завершиться, доступ до технології подорожчає на порядки. Нею користуватимуться корпорації з дорогими корпоративними підписками.

Ні. Но з’являться ще більш потужні моделі, до яких не буде публичного доступу.

Ніхто. Бо ШІ при гарному промтінгу генерує код швидко і якісно. Знааааачно швидше і якісніше, ніж невеличкий тім за тій самий час.

Що для вас, як для бізнесу, краще: мати 10 000 рядків коду з імовірністю помилки 10%, чи 100 000 (ви ж не станете робити щось просте — захочете «фіндіперцьове») з імовірністю 1%?

Лол.

Подумайте, хто виправлятиме помилки, яких припуститься ШІ?

ШІ. Бо в проекті на 10 млн згенерованих рядків знаааааачно дешевше докупити токенів і поставити на цикл, ніж наймати команду розробників на декілька років багфіксу.

ШІ при гарному промтінгу генерує код швидко і якісно

Гагага лол. Удачі впровадить «гарний код швидко і якісно» в велику корпоративну аппку з купою інтеграцій, де на відпрацювання 1 запита йде 5 асинхронних інтеграцій зі сторонніми системами КОЖНА з яких є результатом багатьох фейс-ту-фейс перемовин з авторами, менеджерами, архітекторами і тд.

Це вже успішно відбувається, звідки береться ваш скептицизм?

Ви ніби справді стараєтесь, тому постарайтеся зрозуміти різницю між ваб-кодингом і agent engineering для девелопера. В останньому — ваша задача адекватно постати задачу з архітектурою рішення і зробити код ревью і пофіксити код АІ-джуна. Це мікро-рівень в порівнянні з цим всим вайб-кодингом.

Щось забагто букав. З кінця 2022-го початку 23-го вигнали купу програмістів, відкриваєш вакансію і її спамлять, я в 23-му відкривав позиції на джинні лише на пару днів, потім більше тижня розгрібав заявки (150-250+), причому максимально жорстко відсікав усих хто хоч трохи не підходили вимогам. Так само робили і на інших платформах (ЮК ринок).

Ніяке ШІ не замінює, не несіть маячню, його використовують більше самі працівники на рівні автоматизації власної рутини, компанії іще дуже далеки що автоматизовувати робочі процеси компанії через ШІ. Сказки про те що звільнили заради ШІ просто брехня щоб не виглядати компаніїєю що має проблеми із бюджетом а виглядати як передовою бо це ж ШІ!

Поки не ринок не перетравить усих тих кого звільнили і звільнюють поки і буде така жесть. Не забувайте що ковід, повномасштабна війна в Україні 2022-го дуже відчутно дварили по еконміці та інвестиціям. Зараз війна з Іраном вдарить.

Вимоги тут до кількості символів такі: ≥8к. В мене вийшло біля 10. Наступного разу спробую менше написати.

А в іншому цілком може бути для правди.

краще перепишіть зрозуміло, будь-ласка.
такі «простині» мало хто читає повністю.

Напиши промпт, щоб розбив на тези :)

звільнили заради ШІ просто брехня

Я б не стверджував це настільки упевнено, прикладів купа.
Не всі удачні, іноді доводилось запрошувати назад чи закривати бізнес.

Навіть без AI: я колись написав скрипт, який автоматизував паперову роботу на складі і збірку замовлень, і з восьми кладовщиків лишили два. Писав ще без AI. Буває.

щоб згенерувати картинку в ChatGPT, десь у світі спалюється кілька кіловат‑годин енергії.

локально на не самому потужному ноуту це займе ват 20-30. Про кіловати то забагато.

Маю надію, що хлопці з Редіта більш авторитетні за мене у ваших очах:

www.reddit.com/...​cost_to_make_an_ai_image

Схоже порядки поплутали журналісти. Так що може і не все так погано.

Або в мене щось з очима, або хлопці з редіта написали те ж саме.
— від 0,01 до 0,29 кіловат-годин.

Так, я виправив свій коментар. Я помилився

та й взагалі стаття про інше. ;)

Для виправлення помилки потрібна компетенція вища, ніж для її створення. Якщо помилку допустив джун, то, щонайменше, знадобиться мідл.

Оце дуже сумнівне твердження. Я за час роботи інженером-програмістом робив дуже багато помилок, а потім сам же їх і виправляв. І взагалі в компанії була така політика, що помилки в першу чергу виправляли ті ж люди, які їх допускали. Тобто на практиці достатньо такої ж компетенції як і в того, хто помилку створив. Тому, скоріш за все, сам ШІ і буде виправляти свої помилки. Він уже зараз таке робить в різних сферах, якщо кажеш йому, що він щось зробив не так.

Здається я на початку вказав, що це все субєктивізм заснований на власному досвіді. Я не наводив досліджень — тільки книжку читав.

Не впевнений, що базуючись лиш на наших з вами двох життєвих досвідах ми виведем точне рівняння залежності складності помилки від рівня кваліфікації

ну, додам ще особистий n=1
я виправляв помилки, створені більш компетентними ніж я людьми, цінний досвід для мене і цікавий з точки зору розуміння як світ працює, єдине що ці речі іноді вимагають чимало часу з очевидної причини — треба заінвестувати в розуміння звісно не всієї глибини контексту але хоча б його контурів, деякої апроксимації в зону, де вже можна методом проб і помилок вийти на нехай неоптимальне, але рішення

Привіт, Олеже!

Бажання писати — це чудово! Але не згущуй так сильно барви.
Майбутнє, звичайно, буде жахливе. Але, може, й ні. Ніхто не знає.

Дякую, Антоне

Взагалі-то я оптиміст. Спробую наступного разу щось науково-фантастичне написати.

Можливо жанр блогу просто не мій

Та не зважай на коментарі. Всім усе ніколи не буде подобатися. Блог-хоррор теж собі жанр.

Платитимуть їм шалені гроші, аби лише вони відремонтували їхній човен і він далі плив.

выглядит, как надежный план!

хто розгрібатиме увесь технічний борг, який створює зараз ШІ?

Ми.
Просто зараз ми в тому проваллі скорочених можливостей, коли компанії вже встигли охуїть і почали викидать людей-девів на вулицю, але ще не накопичили достатньо великої критичної маси навайбкодженого гавна, і не стали від нього залежати.

Той самий приклад, 1% зі 100 000. Сукупна кількість помилок, наслідків, невірно прийнятих рішент «...да ти абсолютно правий» ще не є критичною. Але вона стане критичною. Тоді хвиля захоплення піде на спад, маятник полетить в іншу сторону і тоді на вулиці human devs знов буде свято, знов будуть жирні роки коли наймать будуть все що може написати цикл for.

Станом за зараз, ІМХО, важливо протриматись на плаву, тож качайте не літкод а софт скіли.

спочатку «підсадити», а потім "качати бабло".

Саме так. Вони по суті створюють нову технологічну залежність і пропонують першу дозу безкоштовно.

Вже зараз люди скаржаться що після кількох місяців обмазування агентами їм психологічно стає важко писать код руками. Тож коли аішка стане плотно вбудованою в технологічні процеси, коли купа вайбкодерів нового покоління займе суттєвий відсоток ринку праці, потреба в ШІ стане незамінною, як зараз потреба в мобільному зв’язку і інтернеті. І потім ШІ-провайдери почнуть вас доїти. Почнуть, обов’язково. Корпоративні агенти і підписки будуть дорогі або дуже дорогі.

При цьому різні тупеньки чатожпт для юзання хомячками лишаться умовно безкоштовними, бо це кормова популістська база.

да ні. скоріше все йде к промисловій революції як зі станками та мануфактурами було в свій час.

раніше книги були дорогими і переписували їх спеціальні люди, а зараз спеціальні люди за допомогою різних інструментів контрольовано випускають мільярдні тиражі

чистий кодинг стане дистильованою інженеріею де потрібно купа досвіду і розуміння. і таких буде мало за оверпрайз.
а ось «операторів ЧПУ» різного рівня як раз основний потік, плюс всяке ше невідоме нам — раніше інженер відповідав за все в своєму продукту, а зараз навіть для трасування плат е різні спеціалізації та грейди. тобто я про те що мемний ml-інженер це тільки початок і як прототип стане стабільним інструментом, одразу будуть вже конкретні вакансії та вимоги.

йде к промисловій революції

Ти упускаєш ключову різницю. Промислова революція, станки-верстати оце все — давали стабільний, репродьюсабл, предіктабл, скейлебл результат.

"операторів ЧПУ"

ЧПУ — видає

стабільний, репродьюсабл, предіктабл, скейлебл

результат. Вайбоклод — ні. Це власне те, про шо пише ТС, і той тейк який ти пропустив

ви видимо далекі від теми. Всі ці нейронки це не якась магія, це математика, векторний пошук.
да воно складне із-за маштабу але це все ще математика.

Якшо юзати всі ці платні чати то воно буде казатись магіею і ʼяк людинаʼ але якщо ви працюете з локальними моделями то дуже швидко стае зрозуміло що це алгоритми, детермінованість.
Поставте собі якусь оламу і пограйтеся. Ви побачите що на один і той сами промт з одними і тима самими параметрами ві отримуєте одну і ту саму відповідь.

Станки також пройшли шлях від підгонки на око і обов’язково післяобробки, до массових готових виробів що можуть конвеерно виготовляти речі з мікронним допуском. І цей шлях зайняв не одне сторіччя.

Вайбкод то не проблема інструмента, а проблема того кто і як його використовує. Це як паяння пластикових труб — в цілому воно тільки щоб воду разводити, але навіть в рамках задачі для якої воно створено може бути сильні контрасти, а за межами задачі їх взагалі використовують до чого тільки думка дойде — від теплиць до рельних рухомих механізмів. І це не проблема поліпропілену що його так використовують.І не зважаючи на це, його все ще широко використовують професійно, бо воно для цього і створювалося.

---

я вважаю що цей хайп АІ просто розійдеться на два шляхи — повсякденне і професійне. Повсякденне як раз ті самі що зараз «універсальні» моделі, для шоденного використання як персональний асистент з гуглом.
А професійно йде в сторону вузьких задач де нейронка може навіть не буде спроможна складати речення, але з великою точністю допомагати в роботі з 3Д і тд

Навіть зараз у мене в телефоні локальні модельки на пару гігабайт спроможні замінити вікіпедію з перекладачем. Не без проблем, але всеж таки!
Десятигігова моделька на телефоні запускається майже хвилину але там вже повноцінний персональний асистент. Вона тобі і з фото зробить переклад та пояснить що зображено, підскаже на любу тему коли взагалі нема інтернету (із цікавості тестував на випадок аварій, і по медицині і по невідкладній допомозі вона відповідала мені абсолютно точно, перевіряв)

І це я запускаю на відносно старому телефоні, а вже зараз починають випускати вже пристрої з FPGA на борту, тобто ще ровів через 10 можна буде мати той самий chatGPT в кишені який буде відповідати в режимі реального часу хоч голосом хоч з відео

Станом за зараз, ІМХО, важливо протриматись на плаву, тож качайте не літкод а софт скіли.

Щоб файно балакати на ДОУ?

Саме так. Вони по суті створюють нову технологічну залежність і пропонують першу дозу безкоштовно.

ДВС теж зтворив технічну залежність. То й що?
Ціни на них зараз нижче ніж на конів.

І потім ШІ-провайдери почнуть вас доїти

Просто будуть брати абонплату. Як зараз.

Той самий приклад, 1% зі 100 000. Сукупна кількість помилок, наслідків, невірно прийнятих рішент «...да ти абсолютно правий» ще не є критичною

Ви сами казали, що це популістика.
Спеціалізовані моделі працюють інакше.

Спеціалізовані моделі працюють інакше.

Вони працюють рівно так само, просто їм видано х100 мозго-ресурс і проведено х9000 тренувань тому вони здатні на більш точний статистичний прогноз. Ніякого «інакше» там немає.

хто розгрібатиме увесь технічний борг, який створює зараз ШІ?

Ви самi написали вiдповiдь на це питання.

На вакансію тепер відгукується не 5–6 кандидатів, а 250.
Найм у 2026: море стало іншим

Чи можна конкретніше, що саме змінилося? Бо з вашого посилу виглядає, що замість рекрутерів тепер AI-системи :)
Востаннє я змінював роботу на початку 2025 року, до цього в 2023(було в рази складніше)

Більше кандидатів, більше автоматизації на етапі відбору — менша імовірність дійти до кінця.

Просто у рекрутера пул кандидатів приходить у ЧР-систему чи на пошту, а процесить він останніх, хто аплайнувся на вакансію. Виходить за принципом LIFO: якщо відгукнувся на вакансію в п’ятницю, то це майже завжди провал, бо за вихідні там вже може бути 50+ аплікантів.

З’явились неписані правила, по яким вам відмовлять: не той стек, оверкваліфайд, часто вживаєте «я» при спілкуванні, недостатньо вживаєте «я» у спілкуванні і т.п.

Цікаво, прям офіційно відмовляли вам із-за "я"?😮

Ні, поки що із офіційних відмов було тільки оверкваліфайд

Питання — а чи справді ви сильно хотіли в компанію, яка відхилила вашу кандидатуру через такий очевидний хайповий булшіт?

Гляньте ширше — просто кандидатів на ринку овердофіга на вакансію, «Нічого особистого»

Вже скоро світ розділеться на вайбкодерів, і людей які будуть то все фіксити

Дякую за змістовну статтю

Вже скоро світ розділеться на вайбкодерів, і людей які будуть то все фіксити

Не розділиться. Бо суб’єктивно, те, що зараз генерують останні агенти, наприклад, за добу, значно значно краще, надійніше, бистріше, дешевше, ніж те, що раніше генерував невеличкий тім за ту ж добу.

Не розділиться буде один-два оператор нейромережі, який і буде фіксити все що вона зробила, а всі інші будуть освоювати нові професії. Бо якщо інструмент підвищує продуктивність правці в 10 раз, це дначить що 9х звільнять, а 10 уріжуть зарплатку.

Бо якщо інструмент підвищує продуктивність правці в 10 раз, це дначить що 9х звільнять

Дивна логіка. Якщо продуктивність підвищилась дійсно в 10 разів, то навіщо повертати її назад, коли треба бабло 10х рубити?

У 2024–2025 роках щось змінилося

ну...
ChatGPT, which is powered by the GPT-3.5 series model, was publicly released by OpenAI on November 30, 2022.

p.s. У вас дуже гарна манера написання статтей

Можливо до цього я сприймав його як щось несерйозне та малоефективне.

Дякую за зауваження

Це як приказка у адмінів: “admins are divided into those who do not backup, and those who already do”. Тепер можна сказати що: “Devs are divided into those who don’t use AI yet, and those who already do.”

У Вас 2024. Це 2026: “Devs are divided into two groups: those who don’t use AI yet, and those who have a job.”

Дивлячись, що ви маєте на увазі. Політики щодо використання ШІ вже є в усіх компаніях, це правда, але не скрізь на проєктах аі застосовується, принаймні відкрито. І я не говорю про вайбкодінг, це окрема тема.

Взагалі там не так: admins are divided into those who do backups and those who will do backups!

Дякую, от я не зміг знайти першоджерело.Памʼятаю що якось так

похоже, что ты и сейчас серьезно не воспринимаешь

Чого це? Сприймаю. Просто не ставлю на це всі свої гроші

ну из твоих рассуждений этого не заметно. то, что я прочитал — сплошное отрицание.

Що для вас, як для бізнесу, краще: мати 10 000 рядків коду з імовірністю помилки 10%, чи 100 000 (ви ж не станете робити щось просте — захочете «фіндіперцьове») з імовірністю 1%?

серьезно? ты это на ДОУ решил спрашивать? ты уже месяц без работы, посмотри на требования в вакансиях — вот, что нужно бизнесу.

Так, звісно. Дуже схоже, що я заперечую реальність. Дякую, що розкрили мені очі на істину

Підписатись на коментарі