Чому одного Chrome DevTools недостатньо: практичний розбір інструментів у різних браузерах

💡 Усі статті, обговорення, новини про Front-end — в одному місці. Приєднуйтесь до Front-end спільноти!

Мене звати Руслан, я Middle QA Engineer у компанії Ornament Soft Solutions з понад 4 роками досвіду тестування веб-застосунків. У своїй роботі я регулярно використовую DevTools для аналізу мережевих запитів, дебагу фронтенду та перевірки поведінки застосунків у різних умовах.

Довгий час Chrome DevTools був для мене як швейцарський ніж: я намагався відкрити ним усе — від консервних банок до серверних логів. І лише коли ніж почав гнутися на складних задачах, я згадав, що є ще цілий набір спеціалізованих інструментів. Це змусило мене змінити підхід: я почав використовувати DevTools різних браузерів не просто для сумісності, а як набір спеціалізованих інструментів під конкретні технічні виклики.

У цій статті я розгляну, які можливості DevTools у Chrome, Edge, Firefox та Safari дійсно дають практичну користь у роботі QA і поділюся кейсами, де вони допомогли швидше знайти або відтворити баги.

Більшість матеріалів про DevTools у мережі мають оглядовий характер: вони описують базові вкладки або порівнюють браузери загалом. При цьому значно менше уваги приділяється тому, що саме відрізняє інструменти розробника в різних браузерах і як це використовувати на практиці.

У цій статті я свідомо фокусуюся не на базових можливостях, а на специфічних фічах DevTools, які дають найбільшу користь у реальних задачах.

Chrome DevTools як базовий інструмент і джерело унікальних можливостей

Chrome DevTools залишається базовим інструментом у щоденній роботі і часто використовується як відправна точка для аналізу багів, перевірки API та відтворення користувацьких сценаріїв. Саме від нього зручно відштовхуватися, щоб розуміти, у яких випадках інші браузери дають додаткові можливості.

У більшості випадків аналіз починається з вкладки Network, яка дозволяє швидко визначити, де знаходиться проблема — на стороні клієнта чи сервера.

Водночас Chrome має інструменти, які фактично не мають повноцінних аналогів в інших браузерах.

Одним із таких є Coverage, який показує реальне використання JavaScript і CSS. У ситуації з повільним завантаженням сторінки саме він допоміг виявити значну частину невикористаного коду. Зокрема, на моєму пет-проєкті — новинному сайті — Coverage показав, що значна частина підключених скриптів фактично не використовується при початковому рендері. Після цього я переглянув підхід до підключення ресурсів і скоротив розмір бандла.

Вкладка Coverage у Chrome DevTools: дозволяє побачити фактичне використання JavaScript і CSS. У цьому прикладі майже половина стилів не використовується під час початкового завантаження сторінки.

Вкладка Coverage у Chrome DevTools: дозволяє побачити фактичне використання JavaScript і CSS. У цьому прикладі майже половина стилів не використовується під час початкового завантаження сторінки.

Іншим прикладом є Recorder — інструмент для запису користувацьких сценаріїв. З його допомогою можна зафіксувати послідовність дій (кліки, введення, навігацію) і повторити їх. Експорт у Puppeteer доступний нативно, а для інших інструментів можливе додаткове конвертування. Але важливо розуміти, що отриманий код — лише стартова точка і потребує доопрацювання: додавання перевірок, стабілізації селекторів і інтеграції у тестову інфраструктуру.

Chrome DevTools Recorder: запис користувацького сценарію та експорт у Puppeteer. Отриманий код є стартовою точкою і потребує доопрацювання перед використанням в автотестах.

Chrome DevTools Recorder: запис користувацького сценарію та експорт у Puppeteer. Отриманий код є стартовою точкою і потребує доопрацювання перед використанням в автотестах.

Ще є Rendering Panel — інструмент, який рідко згадують, але в інших браузерах його фактично немає. Я звертаюсь до нього, коли потрібно перевірити нетипові сценарії: наприклад, примусово увімкнути prefers-reduced-motion, щоб оцінити поведінку анімацій, або підсвітити перерисовки (paint flashing) при аналізі продуктивності. Потрібен він нечасто, але коли потрібен — нічим іншим не замінити.

Таким чином, Chrome DevTools виступає не лише універсальним інструментом, а й джерелом окремих можливостей, які складно відтворити в інших браузерах. Проте у більш спеціалізованих задачах — зокрема при роботі з версткою, доступністю або специфічною поведінкою рушіїв — доцільно використовувати інші DevTools, про які йтиметься далі.

Firefox як інструмент для верстки та доступності

У своїй роботі я почав звертатися до Firefox DevTools у тих випадках, коли Chrome не давав швидкої відповіді, особливо у задачах, пов’язаних із версткою.

Найпоказовішим для мене став досвід роботи з CSS Grid. У ситуації, коли верстка поводилась нестабільно при зміні розміру екрану, в Chrome доводилось вручну перевіряти стилі та експериментувати з параметрами. У Firefox Grid Inspector одразу показав структуру сітки, включно з implicit-лініями та областями — і причина знайшлась за кілька хвилин.

Подібну ситуацію я спостерігав і на своєму пет-проєкті, де блоки новин на екранах вужчі за 768px зливались в одну колонку замість двох. Візуалізація grid у Firefox одразу вказала на проблему — без тривалого підбору стилів.

Grid Inspector у Firefox: візуалізація структури CSS Grid безпосередньо на сторінці. Дає змогу швидко зрозуміти розподіл колонок і знайти проблеми верстки без ручного аналізу стилів.

Grid Inspector у Firefox: дозволяє візуалізувати структуру CSS Grid безпосередньо на сторінці, включно з лініями, колонками та областями.

Схожа ситуація виникає і з Flexbox. У Firefox я отримую більш наочне уявлення про розподіл простору, напрямок осей і поведінку елементів, що особливо корисно при аналізі складних layout-проблем або чужого коду.

Ще одна річ, яку я ціную в Firefox, — відстеження змін CSS у процесі роботи. Це допомагає не втратити знайдене рішення і швидко передати його розробнику без додаткового відтворення кроків.

Firefox виявився зручним і для задач, пов’язаних із доступністю. Accessibility Inspector показує структуру сторінки так, як її «бачить» скрінрідер, і допомагає помітити проблеми, непомітні на рівні інтерфейсу.

У Firefox подобається, що інструменти для верстки та доступності зібрані в один потік роботи, без необхідності перемикання між різними панелями, як це іноді відбувається в інших браузерах.

У результаті я використовую Firefox як спеціалізований інструмент для задач верстки та accessibility — у тих випадках, де це швидше і наочніше, ніж у Chrome.

Edge як інструмент для складних кейсів

До певного моменту я сприймав Edge DevTools як варіацію Chrome, але з часом почав використовувати його у більш складних сценаріях.

Зокрема, інструмент 3D View (Layers) виявився корисним у ситуаціях, коли проблема не в очевидному z-index, а у stacking context. У одному з кейсів кнопка дій перекривалась сусіднім блоком через transform, який створював новий stacking context, і в плоскому DOM це було непомітно. Візуалізація шарів одразу показала, у чому справа.
Схожий підхід я використовував і під час роботи над власним проєктом, коли елементи інтерфейсу перекривали один одного без очевидної причини. 3D View за хвилину розкрив проблему зі stacking context.

На цьому скріншоті сторінка виглядає технічно «чистою», і це приклад того, як має працювати стабільна верстка в 3D-просторі.
1. Плоска ієрархія (Flat Composite Hierarchy)

У вкладці Composited Layers ліворуч ми бачимо лише 5 шарів. Це хороший показник для сучасного сайту.

• Елементи не «відриваються» від основи без потреби.
  • Головний контент новини та шапка сайту знаходяться в одній площині, що мінімізує витрати пам’яті (Memory estimate: 0 B для виділеного елемента).

2. Коректне використання Accelerated Scrolling

Панель Details вказує причину композиції: «Is a scrollable overflow element using accelerated scrolling». Це не баг, а ознака того, що браузер оптимізував прокрутку для контейнера. Оскільки це портал новин із великою кількістю тексту, така оптимізація робить скролінг плавним, особливо на мобільних пристроях або слабких ПК.

Ще одна ситуація, де Edge показав себе добре — аналіз пам’яті. Інструменти Memory є і в Chrome, оскільки обидва браузери побудовані на Chromium, проте Edge пропонує більш зручний для мене інтерфейс для порівняння heap snapshots і наочніше показує, чому об’єкти не прибираються з пам’яті — тобто що саме їх «тримає» посиланням після виконання сценарію. При тестуванні сторінки, яка працювала без перезавантаження 15–20 хвилин, я помітив, що інтерфейс починає підгальмовувати. Порівняння snapshot-ів підказало, що частина об’єктів не зникала після завершення сценарію, бо десь залишалися активні підписки на події/обробники подій (і вони продовжували тримати посилання на ці об’єкти).

Ще одна перевага — інтеграція з VS Code через розширення Microsoft Edge Tools. Можна відкрити DevTools прямо в редакторі та працювати з інтерфейсом і кодом в одному вікні. Я використовую це нечасто, але для швидкого аналізу та правок буває зручно.

Серед менш очевидних можливостей Edge — Collections: збереження посилань, нотаток і фрагментів коду прямо в браузері. Користуюся рідко, хоча при роботі з великим контекстом або складними сценаріями — штука корисна.

А для баг-репортів зручно використовувати Web Capture, який дозволяє швидко зробити скріншот сторінки або її частини та додати позначки без сторонніх інструментів. Це спрощує комунікацію з командою і пришвидшує опис проблеми.

Edge я не використовую постійно, але відкриваю його тоді, коли стандартні інструменти не дають відповіді або потрібен більш глибокий аналіз.

Safari як інструмент для iOS

Safari DevTools я використовую значно рідше, ніж інші браузери, оскільки мій основний фокус — веб-застосунки. Але є категорія задач, де без нього обійтися неможливо.

Йдеться про кейси, коли функціонал працює стабільно у Chrome та Firefox, але некоректно поводиться на iPhone. Такі ситуації трапляються регулярно і можуть бути пов’язані як із обробкою подій, так і з особливостями рушія WebKit.

У таких випадках емуляції недостатньо. Єдиний спосіб отримати достовірну картину — підключення до реального пристрою через Safari Web Inspector. Так я аналізую DOM, мережеві запити та поведінку застосунку безпосередньо на пристрої користувача.

Я використовую Safari саме як інструмент для таких специфічних кейсів, а не для щоденної роботи.

Універсальні можливості, які впливають на швидкість роботи

Окрім специфічних фіч окремих браузерів, у щоденній роботі я регулярно використовую кілька можливостей DevTools, які не прив’язані до конкретного середовища, але суттєво впливають на швидкість аналізу.

Зокрема, Command Menu (Ctrl+Shift+P/Cmd+Shift+P) дає швидкий доступ до будь-якої функції без блукання по меню. З часом я почав використовувати його як основний спосіб взаємодії з DevTools.

Ще один інструмент, який я активно застосовую, — це breakpoint’и на мережеві запити. Вони зупиняють виконання ще до відправки запиту і дають змогу детально розібрати його формування, що особливо корисно при роботі з динамічними даними.

Важлива й можливість виключити сторонній код із дебагу — щоб зосередитися на логіці застосунку і не витрачати час на аналіз бібліотек.

Не варто забувати і про перевірку без кешу — без неї легко пропустити баг, який не відтворюється через закешовані ресурси.

Висновок

З досвідом я прийшов до того, що DevTools — це не один інструмент, а набір рішень під різні задачі.

У щоденній роботі я використовую Chrome як базовий інструмент. Коли виникають проблеми з версткою або доступністю — відкриваю Firefox. Якщо потрібно розібратися зі складною поведінкою інтерфейсу або підозрою на витік пам’яті — використовую Edge. У випадках, пов’язаних з iOS, без Safari обійтися неможливо.

Такий підхід помітно скорочує час на дебаг і допомагає швидше дістатися до причини.

На практиці різниця між використанням одного браузера і комбінуванням інструментів різних DevTools є суттєвою — і саме вона часто визначає ефективність роботи.

Сподобалась стаття? Підписуйтесь на автора, щоб отримувати сповіщення про нові публікації на пошту.

👍ПодобаєтьсяСподобалось21
До обраногоВ обраному12
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

на місці епл я б назавжди позбувся сафарі і пішов шляхом майкрософту (вони теж писали свій браузер але згодом плюнули і форкнули хроміум). Цей ідіотський браузер тільки гальмує розвиток інтеренету, впроваджуючи стандарти з затримкою в кілька років (і то не завжди коректно)

перечисленные функции edge и ff есть в devtools chrome

важливі нюанси і тут більш мова не про те, що ’в інших браузерах є те, чого немає в Chrome’, а про те, що іноді інший інструмент вирішує проблему швидше і зручніше.

Гарно написано, чудова стаття!

Цікава стаття з акцентом на UI, прочитав та подякував!

Дякую за зворотний зв’язок!

Ого, люди вже забули що колись тестувати під декілька браузерів було нормою.

Дійсно, інструменти еволюціонували, але суть не змінилася: різні браузери = різні інсайти. Дякую за ностальгічний коментар!

Стаття ж не про тестування в різних браузерах. Це завжди було

Дійсно, використовувати різні браузери — це не новина. Але часто звикаємо до одного інструменту (зазвичай Chrome) і не помічаємо, що в інших браузерах є функції, які можуть вирішити нашу проблему швидше. тут про такі ’інсайти’ та практичні кейси, які не завжди очевидні, навіть маючи досвід.

Підписатись на коментарі