З операційної — в операційку: як я змінив хірургію на роль Operations Manager
Привіт! Мене звати Андрій Горощак, я Operations Manager одного з бізнесів групи продуктових IT-компаній Universe Group — Wisey. Ми розробляємо екосистему сервісів для підвищення персональної продуктивності користувачів. Ще нещодавно я працював торакальним хірургом: 7 років у операційній, складні кейси й рішення, де ціна помилки дуже висока. Сьогодні моя зона відповідальності — платежі, сапорт і репутація продукту в Google. На перший погляд, ці світи майже не перетинаються — але на практиці в них виявилося більше спільного, ніж здається. Тому в цій статті я хочу поділитися своєю історією переходу із медицини в IT без технічного бекграунду: як я наважився змінити сферу, що з хірургії реально допомогло в новій ролі і з чим довелося розбиратися з нуля.
Бекграунд у хірургії
Я пропрацював у хірургії майже 7 років і весь цей час був у торакальному відділенні. Якщо простими словами — це хірургія органів грудної клітки. В основному я займався хірургією легень та плеври, часто у онкопацієнтів. Якщо ви були затятим курцем — цілком могли б стати моїм пацієнтом.
Медицина не була єдиною опцією. У школі я довго вагався між економікою та медициною, але в останній момент обрав медицину. А в торакальну хірургію я потрапив досить випадково: мені на голову впало дерево (буквально), і саме це запустило ланцюг подій, який привів мене у торакальне відділення. Я дуже вдячний долі, що сталося саме так, хоча падіння було доволі болючим.
Що мені найбільше подобалося в роботі хірурга
По-перше — результат. У хірургії доволі швидко видно, що ти зробив: або стало краще, або ні.
По-друге — командність. Один у полі не воїн, яким би крутим ти не був. Все тримається на команді: бригаді, взаємодії, довірі й нормальній комунікації.
По-третє — «професійна магія». Коли ти розібрався, що саме не так з пацієнтом або коли операція з високими ризиками проходить якнайкраще, і життя людини реально продовжується — це дуже сильні відчуття, які важко з чимось порівняти.
Що виснажувало
Навантаження і графік. У мене стабільно було близько 7 добових чергувань на місяць та робота в будні щодня. Емоційно ця робота теж була непростою: наше відділення було пов’язане з лікуванням великої кількості онкопацієнтів. Деяких пацієнтів ти знаєш роками, і їх втрата (а часто це неминуче) — це завжди складно.
Я міг би ще згадати постійний тиск, зокрема на ургентних (термінових) операціях під час чергувань, коли часу на рішення абсолютно обмаль. Але, якщо чесно, практично до всього звикаєш.
Я працював у двох лікарнях водночас, і в одній з них почав бути дотичним до різних проєктів та організаційних задач. І зрозумів, що це мені справді подобається і драйвить. Але було одне «але»: навіть з формальною участю в цих проєктах шансів перейти на якусь управлінську позицію в лікарнях, де я працював (та й загалом у цій системі), майже не було. Саме тоді я вирішив уперше зробити крок убік.
Крок убік: робота в НУО
Мій вибір впав на неурядову організацію з медичним ухилом. Це не було «все, я йду з медицини». Швидше навпаки: я хотів залишитися поруч із системою охорони здоров’я, але зайти з іншого боку — з боку організації, процесів і даних.
Тут я вперше поміняв лікарню на офіс. Я працював з даними та звітами, займався координацією роботи, купою узгоджень, комунікацією зі стейкхолдерами. Мій скоуп був змішаним: трохи операційник, трохи аналітик, трохи GR.
І це було класно. Ми робили круті проєкти, які безпосередньо впливали на життя людей, і мені подобалось налагоджувати роботу в різних напрямках.
Але було одне «але», доволі критичне для мене — бюрократія. Вона життєво необхідна для таких організацій, але вона вбиває темп: будь-які зміни, навіть очевидно позитивні, проходять зі значною затримкою. Я зрозумів, що темпу, який є в лікарні (а я по вихідних все ще там працював), мені дуже не вистачає.
Як я вирішив ще раз усе змінити
Пам’ятаю день, коли вирішив ще раз все змінити. Це була довгоочікувана зустріч з братом, якого я давно не бачив. Ми гуляли парком і говорили, куди я реально можу зайти з моїм міксом досвіду.
І тут мені на голову спала думка: а що якщо в IT? На питання «чому?» у мене тоді не було чіткої відповіді — лише очікування високого темпу та можливостей. У той момент цього здалось достатньо. Я одразу вирішив дивитись тільки в операційний менеджмент. Не тому, що інші ролі гірші, а тому що це було єдине, до чого я реально був дотичний з доступних мені айтішних професій.
Ми проглянули вакансії і вирішили подумати, хто з нетворку вже працює/працював у секторі. Серед братових колишніх колег була людина, яка вже працювала у Wisey — і яка (спойлер!) в підсумку стала моїм менеджером. Це сильно скоротило шлях.
Як я потрапив у Wisey
Завдяки рекомендації я потрапив на перше інтерв’ю, а далі вже було тестове.
У мене було лише 5 днів, щоб розібратись, що таке когортний аналіз, і зрозуміти що таке платіжна система і як вона працює. Я дуже давно так багато не вчився, але це дало свої плоди. Пізніше я дізнався, що тестове реально сильно допомогло зробити вибір на мою користь.
Після цього було ще інтерв’ю, потім бар-рейзинг — і все, я вже у Wisey.
Реальність Operations Manager: що це за робота насправді?
У мене три основні домени: Payments, Customer Support, SERM. Якщо коротко:
Payments: зробити так, щоб технічна прохідність платежів була максимально високою — тобто щоб коли клієнт хоче оплатити, оплата пройшла успішно.
Support: забезпечити, щоб сапорт одночасно давав клієнтам якісний досвід — швидку й корисну допомогу і при цьому допомагав бізнесу бути ефективним.
SERM (Search Engine Reputation Management): що люди бачать у Google, коли гуглять Wisey. Моє завдання — щоб у видачі були нормальні, правдиві матеріали (огляди, відгуки, пояснення), а не випадкові публікації або перекручений негатив, який ламає довіру ще до знайомства з продуктом.
Як виглядає типовий робочий день
Кожен ранок я починаю з платіжних ризик-метрик, потім дивлюся метрики прохідності, а потім — метрики сапорту. Далі день залежить від календаря.
Понеділок — день планування, і велика частина дня витрачається саме на нього. В інші дні це мікс:
- зустрічі з партнерами/контрагентами,
1-1 з менеджером і командою,- сінки з іншими доменами бізнесу, щоб бути в контексті,
- нетворк для пошуку та обміну ідеями.
Операційна частина — це фінальна точка всього, що робить компанія. Усі інші команди працюють, щоб довести клієнта до моменту оплати. Моє завдання — щоб саме в цей момент нічого не зламалося: платіж пройшов, флоу не розсипався, і ми не втратили людину на останньому кроці.
А далі підхоплює сапорт. Ключова ціль — вирішити проблему клієнта так, щоб він міг безперешкодно продовжити користуватись продуктом і отримував найкращий user experience. Водночас бувають ситуації, коли щось іде не за планом і тоді важливо, щоб навіть у такому сценарії взаємодія завершилась на позитивній ноті.
Найбільш неочікуване
Для мене найбільш неочікуване, що, в ідеалі, класного операційного менеджера майже не має бути помітно. Всі лише мають встигати дивуватись, що «якось все працює».
І ще: треба бути готовим і до криз, і до успіхів. Бо під час кризи, коли зменшується кількість покупок, можуть рости ризик-метрики — це нормальний процес. Просто до нього треба бути готовим. А під час успіху росте кількість звернень у сапорт і тут важливо, щоб сапорт це витримав, не впав по якості і не зламав клієнтський досвід.
Що з хірургії перенеслося в IT найкраще
Робота під тиском. Коли щось ламається, ти не панікуєш і не шукаєш винного. Ти розкладаєш проблему: що бачимо, що знаємо, які гіпотези, які кроки далі.
Дисципліна і відповідальність. Доводити до кінця. Не обіцяти того, що не зробиш. І пам’ятати, що відповідальний у підсумку ти.
Командність. Уміння нормально комунікувати і будувати стосунки з людьми — без цього в операційці (і не лише) не працює майже нічого.
Структурне мислення. Факти → гіпотези → перевірка → висновок → наступні дії. Це дуже «медичний» патерн, і він ідеально лягає на операційну роботу.
Складнощі, з якими я стикнувся, і як їх поборов
Головний виклик на старті — контекстів дуже багато. Зони три, вони широкі, і тобі реально треба тримати в голові купу речей одночасно.
Ще один фактор, який сильно ускладнював старт (і це вже моя помилка): під час випробувального я паралельно ще працював у лікарні по вихідних. Це з’їдало ресурс, і з точки зору адаптації це було нерозумно.
Що допомогло
Фокус на результат і системність. Без системи ти буквально потонеш в операційці. Потрібно зразу будувати флоу роботи: не кидатися з однієї зони в іншу, а мати виділений час на кожну, враховуючи пріоритети бізнесу.
І, звісно, нетворк. Це золото. Ходити по людях, обмінюватися досвідом, брейнштормити, буквально «думати об когось» — це дуже сильно пришвидшує інтеграцію і прогрес.
Практичні поради для світчерів
Продавайте те, що ви вмієте робити.
Хоч у мене і не було прямого айтішного досвіду, але я вмів працювати багато, під тиском і швидко приймати важливі рішення. Нетиповий бекграунд тут зіграв мені на руку.
Софти часто важливіші за харди.
Хард-скілів можна навчити майже завжди (повірте, будь кого з вас можна і оперувати навчити). З софтами набагато складніше: їх важко міняти. І компанії все більше дивляться саме на це — як ти комунікуєш, як думаєш, як тримаєш відповідальність, як працюєш в команді.
Не заходьте в нову сферу без відновлення і з додатковою роботою.
Рефлексуючи, розумію, що робота на вихідних мало інвестувала в моє майбутнє. Швидше давала відчуття контролю і безпеки, бо «в разі чого є запасний аеродром». Але реально: додатковий час на відпочинок вам дуже знадобиться, бо нова сфера = купа навчання, а навчання = ваш ресурс. А з додатковою роботою ресурсу буде небагато, і інтеграція затягнеться.
Робіть extra mile.
Це, по-перше, допоможе швидше влитись у процеси. По-друге, ініціативних і вмотивованих людей справді цінують — і це допоможе швидше вирости.
Нетворк — мастхев.
Не бійтеся писати і дзвонити людям з інших компаній або з вищим грейдом. Люди охоче діляться досвідом. І ви будьте такими ж.
У висновку, чи виправдались мої очікування? Однозначно. У мене цікава робота з різними напрямками, з впливом на бізнес, який я бачу щодня, і з купою контекстів. Середовище динамічне, і розвиватись можна дуже швидко — повірте, в більшості випадків це реально залежить від вас.
Чи є недоліки? Так, є, як і всюди: часу на рішення часто небагато, постійний тиск вимог від бізнесу і справді багато роботи — майже завжди.
Але саме до цього я був готовий, тому ставлюсь до цього нормально.
І фінально: якщо вас це все не лякає і ви давно хотіли щось змінити у своєму професійному житті — пробуйте. Не чекайте, поки будете готові на 100%. Готовими ви станете тільки в процесі.
8 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівАндрій, ти крутий!
Сумна історія насправді.
Співчуваю
Не було б краще виїхати до Європи і працювати хірургом?
Хард скілам можна навчити завжди — лише якшо людина розумна. Хірурга можна перевчити чомусь складному, але багато людей не зможуть осилити складну математику чи хірургію точно так само як хтось не зможе ніколи підняти 300 кг. Не всі це розуміють бо розум не видно так як м"язи ззовні, але різниця між людьми буває колосальна. Тому з фразою
не погоджуюсь і вважаю шкідливою
Доповню — навчити можна кожного, питання в кількості зусиль.
Плюс з віком люди майже розучуються навчатися, потрібно постійно шось нове вивчати шоб не втратити цей навик
Швидше згоден з коментарем Володимира. Повірте, основне — кількість зусиль, бажання і практика.
дуже надихаюча, але ідеалізована стаття
щоб у читача-світчера так само зійшлися зірки — треба 3 речі:
— наявність релевантного досвіду (Андрія ж не взяли в оперейшенз, бо він до цього робив операції)
— наявність кєнта в айті, який розказав, що і як та що є взагалі така робота (без цього імовірність, що розглянули людину не з айті серед інших, хто з айті, — значно менша)
— наявність фінансової подушки, бо перша робота світчерів, як правило, просаджує фінансово
останні 2 — лише мої здогадки і, можливо, не мають до нашого героя жодного відношення
але про фінансову привабливість айті він тактично змовчав)
сам десяток років тому пройшов цей шлях — після курсів та оферу сказав у суді, що звільняюся. Керівник апарату суду попросила здати посвідчення помічника судді і демонстративно розірвала його навпіл при мені, а решту часу колеги дивилися на мене, як на бідолашного божевільного, що просрав таку карʼєру і помре з голоду за воротами суду. Більшість тих колег, до речі, й досі там і роблять те саме)
але хоч я не вважаю себе втратою для юриспруденції, то пана Андрія, що до того, щоб оперувати, років 10 вчився, а потім ще 7 років саме оперував, наша медицина, безумовно, втратила. І на його місце точно черга менша, ніж була на моє(((
Станіславе, дякую за відгук!
Щодо релевантного досвіду: на жаль ні в пейментах, ні в сапорті, ні тим більше в SERM його не було, проте був набір навичок з минулих робіт, які вдало переносились на цю посаду.
Щодо нетворку — саме він допоміг мені потрапити на першу співбесіду. Тому одна з головних порад для тих, хто думає про світч: не обмежуватись відгуками на вакансії, а шукати реальні точки входу в нову сферу через людей, розмови, рекомендації й будь-які можливості доторкнутися до потрібного контексту.
Мій основний посил у тому, що навіть якщо ви давно працюєте в одній сфері і здається, що ваш досвід зовсім не підходить для іншої ролі, — спробувати все одно варто. Майже напевне ви знайдете значно більше точок дотику, ніж вважали спочатку. І навіть в разі невдачі це буде безцінний досвід, який точно допоможе з рухом далі.