Как вы учитываете курсовую разницу от продажи валюты?

Уважаемые,

как вы декларируете валюту зашедшую на счет СПД-3 5%?
допустим зашло $1000.
Дальше:
— на день поступления по курсу НБУ => 8000 грн
— на день продажи 8100 грн => курсовая разница 100 грн
— при продаже была комиссия банка и на счет 2600 реально упало 8050 грн => реальный доход от обмена валюты 50 грн

сколько декларировать:
— 8000?
— 8100?
— 8050?

Спасибо.

UPD: img820.imageshack.us/img820/9781/imgndp.jpg : вроде как надо учитывать

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

комиссия банка теперь платится банком клиенту? :) 8000, а потом 50 — когда была продана валюта — в ту дату.

есть сайтецы типа taxer.ua, там автоматом считается, хоть юзабилити у них и корявый

как хорошо что я свалил на одеск, ну их нафиг с ихней бухгалтерией
пы.сы. раньше платил 300 грн в месяц «девочке» которая вела бухгалтерию , както она курсовые разницы разносила

пы.пы.сы. по мнению Кирша (и я согласен) бухгалтера должны получать зарплату в налоговой — напридумывало государство херни, вот пусть и оплачивает

А что будет если платить налог по курсу банка?т.е я заплачу больше чем надо?

Нічого особливого не станеться, і гроші потім повернути ще той гемор, але тут краще перебздєть чим недобздєть.

ІМХО, я би декларував так:
1) на дату надходження на рахунок по курсу НБУ, тобто 8000 грн
2) на дату продажу на міжбанку — курсову різницю, тобто 100 грн, як дохід

Ітого за звітній період 8100.

Справа в тому що гіпотетично дохід від продажу валюти це не дохід від видів діяльності прописаних в свідоцтві.

Тому по ідеї з продажу валюти треба платить 15%. Нажаль офіційних відповідей з цього приводу немає, тому питаю як люди роблять.

Это вообще не доход от какого-то вида деятельности %)
Ибо эту деятельность — работа с валютой на межбанке — проводит Ваш агент, то есть банк.
В общем — в воздухе подвисла только 3-я группа без НДС — для 4-й и 3-й с НДС там понятно (ибо применяют бухучет + для 4-й в НКУ прямо про курсовые прописано) и курсовая разница попадает в основной доход и облагается по основной ставке 3/4-й группы (видел и ответ налоговой в таком же духе).
По идее и для 3-й так же, только вот 3-я без НДС не использует бухучет %) и правила бухучета вроде как не касаются.
В общем — я бы делал аналогично flyman
А если нужно официальное разъяснение — кто мешает написать запрос в налоговую? Письменный ответ и будет Вашей индульгенцией (согласно НКУ юридическую силу имеют только ответы, данные именно Вам,а не кому-либо еще).

А от 5% чи 15% платити із «непрофільних доходів», типу курсової різниці, для мене теж загадка.
Поки що буду 5%, так як це дохід від діяльності в ІТ, але так як наше законодавство вести облік дохідів у грн, то це дохід конвертований в грн. по курсу міжбанку на момент продажу (хоча згідно тих же вимог, дохід тре декларовати по курсу НБУ на момент надходження на рахунок, а не тільки в момент конвертації).
Ось така в мене легенда.
Які будуть трактування в податкової — хз.

Чи включається до складу доходів ФОП позитивна курсова різниця, яка перерахована на його розрахунковий рахунок у національній валюті та виникла при продажу валютної виручки, отриманої від здійснення зовнішньоекономічної діяльності, на міжбанківському валютному ринку?

Відповідь: Коротка:

Якщо валютні кошти, що надходять на валютний рахунок фізичної особи підприємця від здійснення зовнішньоекономічної діяльності, пов’язані з підприємницькою діяльністю, то вони перераховуються у гривні за офіційним курсом НБУ на дату надходження, включаються до валового доходу та відображаються у Книзі обліку доходів та витрат. При подальшому продажу частини валютної виручки на міжбанківському валютному ринку, де курс іноземної валюти значно вище за офіційний курс НБУ, в результаті чого виникає позитивна різниця, яка перераховується на розрахунковий рахунок в національній валюті фізичної особи — підприємця, сума позитивної різниці включається до складу загального річного оподатковуваного доходу платника податків відображається у річній податковій декларації про доходи.

це з єдиної бази знань на сайті ДПА.

а что значит

відображається у річній податковій декларації про доходи
Значит ли это что ее надо отображать в декларации доходов физлиц?

у ЧП на 3й гр. единого без НДС просто нет этой годовой декларации. База знань говорит об общей системе, а не о едином. Отчетность поквартальная у единщиков. Делать надо как написал flyman — включать в декларацию за отчетный период — т.е за каждый квартал.

нашел разъяснение данное какому-то человеку по личному запросу, так что таки все верно: img820.imageshack.us/...9781/imgndp.jpg

Підписатись на коментарі