Product Digest #11: AI-команда продакт-менеджера у 2026 році та чому один інструмент — це вже несерйозно
Привіт усім! З вами Макс Галійов, незмінно Head of Product онлайн-платформи Brighterly by SKELAR, але сьогодні я хочу представитися також як AI as common sense enthusiast :)
Думаю, з огляду на це та на назву дайджесту ви зрозуміли тему цього випуску.
У сьогоденні, де ШІ оточує нас з усіх боків, компанії розділилися на кілька груп:
- одні стверджують, що «ШІ замінить усіх»;
- інші кажуть «це бульбашка»;
- треті говорять «ми інтегрували ChatGPT у кнопку, тепер ми AI-компанія».
Навіть готуючи цей матеріал, у мене зʼявилось відчуття, що в tech-сфері не відбувається нічого, крім активного використання AI. Cеред шуму інфоприводів про штучний інтелект справді легко загубитися, тож цей дайджест — спроба відфільтрувати корисні інструменти для продактів, які хочуть:
- швидше мислити;
- швидше ухвалювати рішення;
- швидше тестувати;
- мінімізувати хаос у своїй роботі.
Яку AI-команду я зібрав
За останній рік я зрозумів: ШІ ефективніший тоді, коли використовуєш не один інструмент, а комплекс сервісів. Бо єдиний AI «для всього» — наче один спеціаліст у команді на всі ролі. Як одна людина не може бути одночасно аналітиком, стратегом та дизайнером, так один інструмент не може бути однаково сильним у глибокому аналізі, генерації варіантів, прототипуванні та інших процесах.
Важливо: формування своєї AI-команди — це не про заміну людей. Це про те, що продакт-менеджер у 2026 році має ще одну кросфункціональну надбудову.
Отже, якими AI-інструментами я користуюся постійно:

Зараз різниця між сильним продакт-менеджером та посереднім спеціалістом — не в кількості прочитаних книг, а в швидкості реалізації циклу «Ідея — прототип — фідбек». І от AI допомагає стати швидшим у десятки разів.
Як перестати «чатитись» і почати впроваджувати: 3 кроки для PM
Штучний інтелект не замінить продакта, який знає, що будувати. Але він замінить того, хто робить це занадто повільно. Якщо ви досі користуєтеся лише одним AI-чатом, почніть масштабувати свою взаємодію:
- Делегуйте ШІ контекст, а не завдання. Не просіть AI «напиши стратегію». Натомість завантажте, наприклад, у NotebookLM ваші останні релізи та відгуки клієнтів, попросіть проаналізувати, сформувати висновки, до яких ви повернетеся за потреби (а вона точно буде). Нехай AI-асистент стане вашим «другим мозком», який пам’ятає все.
- Розділяйте режими мислення: для пошуку фактів — Perplexity, для структурування тексту — Claude, для автоматизації рутини — Gemini. Коли ви підбираєте інструмент під завдання, то й покращуєте якість результату.
- Переходьте на Visual-First підхід до роботи. Замість довгих описів фіч у Jira, спробуйте Lovable або v0. Зробіть прототип за 10 хвилин та поділіться посиланням з колегами. Команда подякує вам, адже бачити конкретний приклад — це значно продуктивніше, ніж уявляти.
Давайте чесно: якщо у 2026 році ви використовуєте один ШІ-інструмент для всіх завдань, не практикуєте розподіл режимів мислення та AI-прототипування — то проблема не в інструментах, а в підході. Чи можна так працювати? Звісно. Та чи будете ви конкурентоспроможними в такому режимі? У 2026 році — ні.
AI більше не відіграє роль додаткової опції — це технологічна перевага бізнесів, яка скоро стане базовим стандартом. Ми в цій ситуації можемо масштабувати свою діяльність та результати через залучення інструментів або залишатися осторонь та дуже багато працювати «вручну». Та немає гарантії, що так бізнес буде зростати.
Дякую, що читаєте, та до зустрічі в наступному випуску!
Немає коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів