Обговорюємо найбезглуздіші пункти в NDA
Усі ми звикли підписувати NDA. Не зливати вихідний код, не красти клієнтську базу чи не розголошувати фінансові показники проєкту — це база і стандарт індустрії. Але іноді керівництво чи юристи занадто захоплюються і переходять межі адекватності.
Одразу уточню важливий момент: я в жодному разі не прошу вас порушувати ваші контракти, світити імена замовників чи зливати реальні комерційні таємниці! Цікавить саме суть і рівень абсурду самих заборон.
Наприклад, буває, коли після звільнення людям забороняють вказувати назву компанії в резюме чи LinkedIn. Або прописують вимогу не працювати в цій же сфері найближчі три роки. Трапляється навіть сувора заборона розповідати, на якій вулиці фізично знаходиться офіс компанії, наче це якийсь секретний бункер.
Зрозуміло, що більшість із цього навіть не має юридичної сили, але ж такі пункти реально прописують і дають на підпис.
А які найбезглуздіші речі вам забороняли розповідати чи робити і чи доводилося вам відмовлятися від роботи через це?
23 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівЦікаво, звідки така інформація? І тут мається на увазі юридична сила згідно українського законодавства?
Ще на початку кар’єри був випадок колитзаставили підписати бамажку про нерозголошення з кінськими штрафами за декілька днів до інтервью.
На співбесіду так і не запросили :-))
Сесуріті-мен мені розказував, що кількість пакетиків чаю на кухні заборонено розголошувати о_О
Я в цілому погоджуюсь, але це більше про сфери, які не пов’язані з оборонкою
Там інколи перегинають і половина пунктів виглядає як «аби щось написати в NDA»
Але в miltech це інша історія, бо тут банально про безпеку
Навіть такі речі як:
— де офіс (навіть вулиця знижує орієнтовне місце локації)
— над чим працює команда
— хто цим займається
можуть бути використані проти компанії або конкретних людей
І ризики тут можуть бути:
— атаки (і фізичні, і кібер)
— вихід на співробітників через соцмережі
— збір інфи по виробництву/логістиці
І тут вже питання не в тому, адекватний NDA чи ні, а в тому, якою буде ціна зливу інформації.
А что есть какая-то проблема всю эту секретную информацию узнать? Можно даже без лишней шпиономании просто пройти собеседование, и по их вопросам выстроится вполне чёткая картина происходящего. Самый эффективный допрос — это где пациент сам задаёт вопросы и считает что контролирует ситуацию. Не задавать вопросы они не смогут, это же собеседование. А отвечать можете всё что на ум взбредёт, это ваше право.
Іноді кандидати на вакансії використовували NDA як засіб «заховати» свій досвід.
Отримую резюме, там усе «NDA».
На знайомстві:
— Де ви працювали?
— Це під NDA.
— Ну хоча б домен?
— Це під NDA.
— Ну з якими технологіями?
— Це під NDA.
Хоча знання домену, або знання якоїсь технології не підпадає під NDA, тому що ці знання не є секретом та загальновідомі.
Дуже зручно, так можна 5 років досвіду собі приписати 😅
Я теж так думаю.
Швидше відписати, часто це в сутності чистий маркетинг із по суті забороною користуватись брендом компанії на яку працював як контрактор наприклад, або в партнерстві. А там ну дуже відомі бренди, які звісно же дають перевагу. Та не можна і навіть рекомендацію спитати не можна (офіціно звісно, так то усі і усе знають), бо хто і з ким працює і ким при цьому працює — суворий бізнес секрет.
Це то так, але я більше про те, що це може використовуватись і в зворотний бік, типу брехати про те що є досвід роботи в чомусь(хоча його нема), але все під NDA тому розказати не можна :)
Підписав NDA, pre-offer, дозвіл на обробку персональних даних ще щось. І рекрутер пропав. Навіть тех інтерв’ю не було :)
Як вам взагалі така опція з pre-offer, де ти кров’ю підписуєшся вийти до них на роботу, якщо сподобаєшся клієнту?
Мав дивний діалог:2-3 тижні)
— що за клієнт?
— новий
— деталі по проекту?
— не знаємо
— стек?
— щось на PHP але не знаємо деталей
— команда?
— ой, та не знаємо.
— добре, давайте пробувати.
— треба підписати pre-offer
— А якщо мені проект та/або клієнт не сподобається?
— все буде добре, підпишіть.
(пройшло
— клієнт реджектнув вас по CV
— чому?
— не сказав
— ура, Доббі вільний!
Дуже дивна ситуація..
нє, дивна ситуація, то була така:
— вітаємо, виходьте на роботу в понеділок. Платити будемо за відпрацьовані години.
— ок, супер. На який проект?
— ну дивіться ми вже майже підписали клієнта. Вважаємо, що сьогодні — завтра почнемо з ним працювати, ну максимум через тиждень.
— вибачте, так а куди виходити?
— ой та ми переживаємо, що ви іншу роботу знайдете. Все буде нормально, виходьте.
— давайте ви напишете, коли підпишете остаточно клієнта, тоді я й вийду?
— та все нормально, ви клієнту сподобались. От-от будемо працювати.
— єм-м-м давайте я вийду до вас через тиждень? На зв’яку
— добре, чекаємо!
через тиждень та навіть через місяць вони так і не підписали того клієнта чи якогось іншого.
В мене був 1 випадок, коли pre-offer кандидату надсилали, але він не мав юридичної сили. Скоріш, джентльменський договір. Умовно, ми вас наймаємо і ви підтверджуєте, що приймете оффер і вийдете в строк, але при цьому ,і ми призупиняємо пошук.
Щодо того, що клієнт може не пояснити, чому реджектнути може — це, на жаль, може бути.
Я сама підписувала теж нда. Але у Польщі, якби я порушила б пункти, то там штрафи прям прописані.
В Україні просто було прописано, що не маю працювати 5 років в аналогічних компаніях.
То вже не NDA, то — NCA
Так, саме в Україні — NCA. Вибачте, не конкретизувала. А в Польщі — NDA.
Для Польщі такі умови нелегальні, томущо. Договори NCA за законодавством мають бути оформлені окремо та наторіально завірені, обов’язкова фінансова компенсація в розмірі 25% від заробітної плати на період дії договору. Строк договору обмежений термінами від мінімум 6 до максимум 12 місяців.
Усе інше вввжається порушенням права на працю гарантованого конституцією. Те що підсовують на підпис, бюдь який юрист розібьє в суді.
Мій шеф має такий бізнес мем, який він нас навчив використовувати як червоний бізнес прапорець якій треба підіймати як тільки це почув. Зветься : «Майже підписаний контракт». З такою ситуацією не можна мати справу.
Нажаль звичайна справа, але персональні данні оброблені іноземними невідомо ким і переданв невідомо кому, та можуть бути викорастані невідомо для чого. Як мінімум для NDA візьмуть серію та номер паспорту та податковий код.
Ще більше питання — нащо вам иаеиц посередник, який нічого не знає.
перше правило бійцівського клубу
Це вже non-competition agreement. На таке я погоджувався але суттєво скорочував scope дії. Тому що у більшості випадків виглядало як «йди на три роки у неоплачувану відпустку». Коли я просив замовників оплатити таку відпустку то вони відмовлялись. :)
Щодо неадекватних NDA:
1. Коли я просив надати перелік: а що тут замовник вважає його таємницею, що не було би вже відомо у публічних джерелах. То виявлялось що нічого такого секретного в стартапі і нема.
2. Коли штрафи ща розкриття в 10 разів вищі за суму контракту. Я пропонував навпаки. Якщо роботи на 10000 доларів, то я готов ризикувати 1000 доларів якщо я розкрию. Але у більшості випадків ніякого бізнесу з такими замовниками не було.
Що ще раз доводить що NDA це просто жарт, також легко гуглиться судова статистика про компанії які намагалися чогось по ньому добитись)))
Так это «раскрытие» ещё доказать в суде надо. Любые «неопровержимые» доказательства что они там выдвинут — можно спокойно слить, и по факту докажут только одним путём — путём вашего признания.