🎂 Apple святкує 50 років! Обговорюємо, що запам’яталося найбільше

💡 Усі статті, обговорення, новини про Mobile — в одному місці. Приєднуйтесь до Mobile спільноти!

Сьогодні, 1 квітня, Apple виконується 50 років. За ці півстоліття багато що змінилося. Навіть не те, що технології, а навіть спосіб мислення. Пропоную вам трохи відволіктися, поностальгувати та згадати, як це було.

1970-ті роки: дерев’яні комп’ютери та магія цифр

Історія компанії, якій сьогодні виповнюється 50 років, почалася 1 квітня 1976 року не в розкішному офісі, а, як ви всі знаєте, в звичайному гаражі батьків Стіва Джобса. Третій співзасновник, Рональд Вейн, намалював найперший логотип із Ньютоном, але так злякався відповідальності за борги, що за 12 днів забрав свої 800 доларів і пішов. Якби він цього не зробив, сьогодні був би одним із найбагатших людей планети. Перший комп’ютер Apple I не мав ані екрана, ані клавіатури — це була просто зібрана Стівом Возняком зелена плата.

Джобс домовився про продаж 50 таких плат місцевому магазину електроніки, де для них змайстрували дерев’яні корпуси. Ціна пристрою становила 666,66 долара. Чому така ціна? Возняк просто додав 30% націнки до вартості деталей і вибрав цифри, які було зручно друкувати одним пальцем на клавіатурі.

А у 1977 році вийшов вже Apple II. На відміну від попередника, він мав акуратний пластиковий корпус і, що найголовніше, вмів виводити кольорове зображення на екран телевізора. Саме щоб підкреслити цю кольоровість, логотип компанії змінили на веселкове надкушене яблуко.

Але хітом цей комп’ютер зробило ніяк не залізо, а програма VisiCalc — перша у світі електронна таблиця. Бухгалтери та фінансисти масово скуповували комп’ютери Apple виключно заради цієї програми, адже вона дозволяла робити за хвилини те, на що раніше йшли тижні розрахунків на папері.

1980-ті роки: викрадені ідеї та вигнання засновника

У 1980 році Apple розмістила свої акції на біржі. У цей час Джобс побував у дослідницькому центрі компанії Xerox, де побачив комп’ютерну мишку та графічний інтерфейс із віконцями. Зрозумівши, що за цим майбутнє, він переніс ці ідеї у проєкт комп’ютера Lisa, названого на честь його доньки. Проте Lisa провалилася в продажах через космічну ціну майже в 10 тисяч доларів. Компанії потрібен був масовий і дешевший продукт, яким став Macintosh у 1984 році.

Незважаючи на технічні інновації, всередині компанії панував хаос. Стів Джобс мав дуже складний характер, часто кричав на підлеглих і вимагав неможливого. Щоб навести лад у бізнесі, він особисто переманив директора Pepsi Джона Скаллі знаменитою фразою:

«Хочеш усе життя продавати солодку воду чи підеш зі мною змінювати світ?».

Іронія долі полягала в тому, що саме Скаллі через кілька років переконав раду директорів усунути Джобса від управління власними проєктами.

1990-ті роки: одяг від Apple та порятунок від Білла Гейтса

Без свого засновника дев’яності роки перетворилися для Apple на проблему. Компанія не розуміла, куди рухатися, і хапалася за будь-які ідеї. Вони випускали цифрові фотоапарати QuickTake, провальну ігрову приставку Pippin, і навіть намагалися продавати брендований одяг — кросівки та кепки з логотипом веселкового яблука. Окремою історією став Newton MessagePad — кишеньковий комп’ютер зі стилусом. Він мав розпізнавати рукописний текст, але робив це дуже криво. До 1997 року компанія зазнавала колосальних збитків і перебувала за кілька місяців до повного банкрутства.

У відчаї керівництво Apple вирішило купити компанію NeXT разом із її операційною системою, що означало повернення Стіва Джобса. Повернувшись, він безжально звільнив тисячі людей і закрив 70% проєктів компанії. Щоб втриматися на плаву, Джобс пішов на безпрецедентний крок — попросив 150 мільйонів доларів інвестицій у свого головного конкурента, Білла Гейтса з Microsoft. Гроші допомогли протриматися до виходу нового комп’ютера iMac G3 у 1998 році. Це був моноблок у напівпрозорому синьому корпусі, який не мав застарілого дисковода для дискет, зате пропонував легкий доступ до інтернету.

2000-ні роки: кишенькова музика та перший iPhone

На початку нового тисячоліття комп’ютери перестали бути єдиним джерелом доходу компанії. У 2001 році Apple показала iPod — маленький білий плеєр із механічним коліщатком управління.

Інновація тут полягала в тому, що в нього поміщалася тисяча пісень у якісному цифровому форматі, а батареї вистачало на 10 годин. Згодом компанія відкрила магазин iTunes Store, де пісні продавалися по 99 центів.

Але найцікавіша подія десятиліття відбулася у січні 2007 року. На сцені виставки Macworld Джобс заявив, що покаже три пристрої: широкоекранний плеєр, телефон і гаджет для інтернету. І одним із гаджетів був перший iPhone. А наступного року з’явився App Store.

2010-ті роки: навушники-меми та трильйони доларів

У 2010 році компанія випустила планшет iPad. Після презентації ЗМІ розкритикували пристрій, називаючи його просто збільшеним айфоном, який нікому не потрібен. Проте покупці вирішили інакше, і планшети швидко витіснили з ринку дешеві та повільні нетбуки. У 2011 році після тривалої хвороби Стів Джобс помер, і компанію очолив Тім Кук.

Саме за часів Тіма Кука Apple захопила ринок переносної електроніки. У 2015 році вийшли годинники Apple Watch, які спочатку позиціонувалися як модний аксесуар, але згодом перетворилися на інструмент для здоров’я та спорту. У 2016 році компанія прибрала роз’єм для навушників з iPhone і випустила бездротові AirPods. Такі комерційні успіхи призвели до того, що у 2018 році капіталізація Apple вперше в історії перетнула позначку в один трильйон доларів.

2020-ті роки: прощання з Intel та нові інновації

Двадцяті роки почалися для компанії розривом давніх партнерств. Роками Apple використовувала у своїх комп’ютерах процесори від Intel, але ті сильно нагрівалися і споживали багато енергії. У 2020 році компанія представила лінійку власних чипів Apple Silicon, розроблених на базі архітектури мобільних процесорів. Це призвело до того, що новітні MacBook стали працювати абсолютно безшумно, а їхньої батареї почало вистачати на цілий робочий день і навіть більше.

Сьогодні ж Apple досі є однією з найпопулярніших компаній і активно розвиває два нові напрямки — Apple Vision Pro та Apple Intelligence.

Ось такий шлях компанія пройшла за пів століття. А тепер давайте побалакаємо: який девайс Apple запам’ятався вам найбільше у свій час? І який пристрій є вашим щоденним помічником зараз?

Який продукт Apple — ваш фаворит?

23%
5%
2%
62%
2%
2%
5%
0%
👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Вліз у Apple о 2009-му на першій роботі на американців, бо дали iMac, ще пластиковий PPC. Потім пішло-поїхало. Перший особистий Mac mini замість вже дохлої віндузятної шафи на Core i7-920. Зазвичай якихось проблем з Аррлє не було ніколи (користуюсь багато чим), але пара епізодів негарного досвіду все ж була:
— Macbook Pro 15 2017 виявився дуже гучним и гарячим через поєднання Core i7 і малої товщини як жертви хворих мрій сера Джоні Айва (LoveFrom, LoveFrog, LoveForm, FromJonyWithLove, тьфу, younameit) про компактість. При моєму дуже обережному ставленні до техники все ж прийшлося замінити топкейс через зафейлившу клаву-метелика;
— Macbook Pro 16 2019 на Intel, який всучили б/в на одному з проектів. Я не знаю, що там з ним сталося у процесі користування до мене, але це було знову гаряче і шумне лайно, яке ще до того й крешилося стабільно раз на добу.

Вважаю поточне поєднання заліза Apple Silicon з оптимізованим нативним софтом піком розвитку компанії. Останні покоління компів на M4 та M5 не дадуть збрехати.

В мене схожа історія, тільки пізніше: в середині 2010-х дали макбук про на роботі, потім купив свій перший ось той самий 2019-й, наскільки знаю він зараз вважається невдачною моделлю. Потім взяв вже з М-серії. Жодний з них, як на мене, порівнюється з тим самим першим що в мене був на роботі, тому здається що компанія поїхала вниз, але: РС не краще. Просто світ захопило bloatware.

ipod shuffle — була квадратна модель, я собі 2 купив

був мій перший девайс для прослуховування подкастів та аудіо-книг)

А де айподи?

Мій перший Apple продукт — це iPod Nano (3rd gen) придбаний у травні 2008 року. Він був червоного кольору, тому що це Product (RED), з покупки Епл донатив на боротьбу з ВІЛ.

Ось так він виглядав (це не мій):

А ось мій:

А де айподи?

Додав у опитайку ще такий варіант)

Підписатись на коментарі