Курси vs Продакшен: найбільші сюрпризи для джунів на першій роботі в ІТ
Коли тільки вчишся і пишеш пет-проєкти, здається, що робота в ІТ — це 8 годин безперервного написання красивого коду з використанням найновіших технологій. Але потім стається перший робочий день.
Розкажіть, що вас найбільше вразило чи шокувало саме в перші місяці роботи? Які ваші уявлення про роботу до першого працевлаштування найбільше розійшлися з реальністю?
9 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівЩо треба розмовляти голосом) Я стала джуном вже в часи ковіда, коли всі працювали з дому, і я очікувала що все спілкування буде проводитись в чатах (бо ми ж не в офісі), а виявилось що треба по декілька раз на день заходити в всякі мітинги і розмовляти, і чути голоса колег. Також було дивно що коли до мене були якісь зауваження або фідбек на проекті, то це казали не мені особисто, а моєму менеджеру, а потім він вже він мені. Спочатку було якось не комфортно що якась «ліва» людина (тобто менеджер) про це знає і щось мені розповідає, бо він навіть був не з мого проекта.
Тупорилі мітинги, які мені для виконання моїх обов’язків нафіг не здалися
Стіки тупих косяків тягнуться місяцями, коли їх виправлення займає від хвилини до дня. І всім вже ок вариться так роками, бо треба фігачить нові фічі)
І це доволі соціальна робота, вайб у команді багато вирішує. Навіть в межах одного проекту команди функціонують по-різному, «в нас як в усіх» — найбільший брєд.
Вайбік бізнесу диктує умови вашої розробки, ***овий код справді може бути нормою.
Загалом знання і пет проекти це тіки вершина айсберга =]
Меня вот удивило, что даже после нескольких лет активной разработки код могут выбросить в мусорку просто из-за того, что геополитическая ситуация в мире изменилась...
Потом я нашел еще одно откровение — даже уже выпускаемый, но еще не окупившийся продукт, могут резко перестать выпускать из-за вышеописанной причины.
Се ля ви :)
А еще удивило, что чувак, который разрабатывает новые стандарты С++, признается, что не знает С++. Я видел, как он пишет. Долго думал, насколько ж плюсы знаю я...
То шо принцип «х..як-х..як і в продакшн» це геть не анекдотична фраза
В мене на першому проекті була продакшенська практика, бо кастомер 3 тижні не міг нікому надати доступи. Так співпало, що мій ресурсний менеджер попав зі мною на один проект. Він подивився на те, що ми вивчали в лабі, сказав, що це фігня й почав нас тягати по внутрішніх міні-курсах компанії. Розбрали реальні сніпети коду. Також він надавав список корисних тем для проробки, які мі обирали й презентовували на мітах юніту. Я так дуже гарно Java 8 Streams підтягнув. Ну й плюс пет-проекти, куди ж без них.
Практика продовжилась аж до початку війни. Все було припинено, в кожної свої проблеми почались. Довелось ставати дорослим. Ех, круті були часи.
Найбільше враження від першої роботи — це усвідомлення того, що поганий код усюди
і люди ))
На першій роботі як розробника мене вразило робоче місце — два-три метра від спини до дверей а потім за дверима санвузол зі сморідом