Як ми вимикали російську мову з сайту і які були наслідки

Всім привіт! Мене звати Саша Лєтова, я керую маркетингом у Ratatype. Це міжнародна освітня платформа з навчання швидкодруку. З нами займаються 6+ млн людей з понад 30 країн.

13 років тому на Ratatype російська була однією з перших мов, які взагалі зʼявилися. Ми мали досить суттєву частку користувачів, які займалися на ру. домені та на російськомовних курсах. Фактично це була аудиторія з росії, а ще з України, Казахстану, Узбекистану та інших російськомовних країн.

В лютому 2022 року всі тексти для перевірки швидкості друку на ру версії були замінені. Тоді ще наївно здавалося можливим достукатися до росіян, от пара прикладів:

«24 февраля 2022 года российское руководство во главе с Владимиром Путиным развязало агрессивную войну против Украины. В глазах всего мира это военное преступление совершено от лица всей страны, всех россиян».
«Россияне несут моральную ответственность за то, что не смогли предотвратить войну, что допустили вероломное нападение российских войск на соседнюю страну. Но непосредственные участники вторжения — разрабатывавшие план генералы и политическое руководство России — должны быть названы военными преступниками».

(цікаво, що росіяни слухняно набирали ці тексти, в нас не зменшилася кількість пройдених ними тестів, лише отримали на пошту декілька прокльонів)

Про це написала у своєму каналі російська пропагандистка. Пізінше роскомнадзор нам заблокував сайт. Ну і власне, ми відмовилися від ру. домену.

Скільки це було в цифрах

— 220 000 користувачів на місяць.
— Ми відрубали майже чверть мільйона юзерів. Чи позначилося це на прибутку? Звісно! Впав дохід від реклами, впали показники. Це був дуже відчутний та вагомий вплив.

Що було далі

В нас лишилися російськомовні курси. Бо на них займалися люди з України, Казахстану, та інших країн. Доступ для росіян на сайт був заблокований. Тобто навіть на .com/ru ми не пускали росію, ну хіба через VPN.

Але загально мати російськомовний курс ми теж не хотіли. Тож від початку цього року вимкнули і цю історію. Викосили російськомовний курс, тест, контент — все. Нічого російського на сайті.

Що отримали в цифрах

Знову відчули мінус по користувачах, мінус по грошах з сервісів та реклами.

Що отримали натомість

Тотальне задоволення. Практично щастя, я б сказала. На нашому сайті більше немає нічого російського. Нуль. Ми не перекладаємо листи, статті, інтерфейсні тексти рос. мовою, у нас нема курсів, тестів чи слів у іграх цією мовою, ми не тестуємо клавіатуру з рос. розкладкою.

Це було обдумане рішення власника та команди.

Ми відчули відкат у звітах. Це прям було не безслідно. Але який же кайф створювати те, у що по-справжньому віриш!

Надихнулася новинами, що Розетка прибрала російську з сайту. Колеги, хто наступний?

👍ПодобаєтьсяСподобалось55
До обраногоВ обраному2
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Не розумію хейт, тут громадянська позиція на рівні бізнесу, це сміливо і круто

Дякую! Сподіваюсь всі сайти в Україні зроблять те саме найближчим часом

Прочитав коментарі й зрозумів, що прибирати московський язик із сайту буде актуально і в 2027—2028—2029—2030+ роках також.

Ще раз дякую за позицію!

Дякую!

Очікував, що у вас у LinkedIn також буде пост про це, який можна буде поширити.

Дякую!
Якраз минулого місяця дізнався про ваш сайт

253 коментарі

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

Які молодці! Промені підтримки вам і багато вдячних клієнтів!

Аж смішно читати. Вистрілили собі в ногу, нічого крім збитків не отримали і виставили це як потужну перемогу)

Ну, колись, наприклад, IBM могла б відмовитись від поставки обладнання німцям, яке потім використовувалось для концтаборів. Але хтось вирішив, що тоді «нічого крім збитків не отримає» і поставки зробили. Їм ще багато років це згадували.

Завжди є якась границя моралі. А от розповідати про це як про помпезну перемогу, відкидаючи доступ для тих, хто аж ніяк не підримує імперські підходи і поточний напрямок руху Москалії — ось це вже викликає, мʼяко кажучи, змішані почуття. Я б після такої самореклами (саме неї, а не самого вчинку) їх продуктом не користувався незалежно від цільової мови.

А що помпезного в цій статті? Просте оповідання їхнього досвіду. Все чітко і по суті. Якраз без пафосу мовляв прибрали і все ок. Навпаки, написали що це принесло певні збитки, але воно того вартує.

Навпаки, написали що це принесло певні збитки, але воно того вартує.

Можно раскрыть подробней за плюсы. Я не понял.

Це і є пафос: «Дивиться, які ми самопожертовні!»

А проти работоргівлі ви теж нічого не маєте, якщо вона приносить гроші?

Прочитав коментарі й зрозумів, що прибирати московський язик із сайту буде актуально і в 2027—2028—2029—2030+ роках також.

Ще раз дякую за позицію!

війна на довго такі часи на часі було є буде

Цікаво, що один зі найактивніших захисників російської в коментарях сам жаліється :

— когда Украина обрела независимость нужно было сразу вводить в школах по всей Украине украинский.

Тому всі ініціативи на повне і послідовне витіснення мови рф і її колоній з усіх сфер необхідні, себе виправдають та з часом будуть підтримані навіть більшістю говорунів російською.

Интересно, как выглядел график посещаемости до и после в течение пары месяцев. Даже без абсолютных чисел, а сам график. Как быстро люди вернулись.

Не розумію хейт, тут громадянська позиція на рівні бізнесу, це сміливо і круто

Спочатку подумав, що це патужна новина від 22 року всплила у стрічці, а ні — це свіженька. Запізнилися з ура патріотизмом більш ніж на 4 роки

так вона в Лондоні живе, там тумани і все спокійно і дуже повільно

І головне: зовсім немає москалів.

Там їх тисячі.

Так а я про шо! Вибачте, таблички «sarcasm» не підвезли сьогодні )

В чому ви побачили ура патріотизм? Компанія велика, йшла до цього декілька років. Це якраз доводить що це не ура патріотизм а ретельно спланований хід. Дорожня карта.
Що змусило вас негативно реагувати?

Дякую вам дуже-дуже. А в коментарях очікував побачити менше ботні

Так ти ж сам бот! Подивись на свій нікнейм! Хахахахаха 😅🤣😂

Більше смайлів, тоді буде ще смішніше

Дякую!
Якраз минулого місяця дізнався про ваш сайт

Дякую!

Очікував, що у вас у LinkedIn також буде пост про це, який можна буде поширити.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

та я дивлюся, ви й самі кого хочеш повчите

так! мій комент видалили. то як погодка в Лондоні? якщо російськомовний військовий ЗСУ вирішить викоистати ваш сервіс, як йому діяти? кидати зброю чи діяти, як йому каже патріотка, яка живе в Лондоні?

Щиро раджу вам наш сервіс, зможете позбавитися одруку назавжди 💙

Друже автор. Я з півдня України. Але так вийшло що моя рідна мова російська. Коли я вчився в школі. То все було російською, і уроків по укрмові було 2 в неділю. Але думаю я російською. Зараз через окупацію мого міста. Я живу в Німеччині. І коли я шукав собі курси німецької, то головний критерій був щоб викладали російською. Тому що я в душі не знаю, що таке займенник і прикметник. І вчити українську граматику щоб потім вивчити німецьку, в мене на це немає часу. І ще одне. В Німеччині дуже богато українців. Але 80% говорять російською. Чому? Тому що ми всі з тих окупованих міст. І я скажу навіть більше, не мова робить людину поганою, а її вчинки. Я все це пишу без перекладача, але над деякими словами думаю. І ми всі не погані раз розмовляємо на російській, ми ті хто загубив все що мав. Все своє, майно, домівки і своє життя. І якщо казати що російська це мова окупанта, то тоді чому не казати що німецька також мова окупанта? Мій прадід загинув на другій світовій від армії Німеччини. І хіба це тепер привід мені ненавидіти німецьку мову?

І пробував переключитись на українську. Але через 30 хвилин розмови на українській я дуже втомлювався. Тому що я думаю на російський. Пробував вести блог. Але все ж потім перейшов на російську.
І ще я думав зараз. А не краще було б написати на сайті що всі гроші получені від російських ІР підуть на ЗСУ. Відправляли б ви всі ці кошти? Чи б придумали собі що гроші не пахнуть. І відправляли би всього 10%?

це людина з райцентру, він такого не знає

Не знав що Дніпропетровська область це Захід України) Хоча що взяти з адєского ватана, у вас у всіх одна методичка)

Я не писав з якої я обл. Так що не видумуй.

Ну ты тогда смотри кому отвечаешь. Или руки крюки?

Я дав відповідь Stanislav Andoid. Там знизу в правому куточку вказано кому відповідь адресовано. Купи собі окуляри)

Знову в молоко) Першотравенськ це місто, а не село. Ти гуглом взагалі вмієш користуватись, «інженер»?

28000 inhabitants? Sorry, it’s a village. No matter how it’s called offiicially.

Для чого писати англійською, це типу в тебе домашнє завдання від вчительки англійської, щоб вчити мову чи що?

I am above the conflict, so I don’t choose the language of either side.

Бразер, доунт емберас йорселф.

За півроку чи рік можна повністю перейти на українську, або хоча б зробити її повноцінною другою мовою, до нас в Україну приїздять іноземці з різних країн щоб допомагати і вони вчать українську без проблем, у вас було ціле життя на це, не те що рік, ви ігнорували українську мову в Україні, а тепер жалієтесь. Ви українець і ваша рідна мова українська, так само як у поляка рідна мова польська — інакше він не поляк, так само як у німця рідна мова німецька — інакше він не німець — так це працює у всьому світі — це називається ідентичність. Тож якщо для вас рідна мова «російська» — значить ви росіянин за ідентичністю, а росіяни прийшли нас вбивати саме за нашу українську ідентичність. Подумайте над цим, перш ніж називати російську «рідною», вона не рідна нікому з нас, вона нав’язана силою, геноцидами, етноцидами і лінгвіцидами. Рідна мова — це мова твого народу, а не мова загарбників, яку примушували вчити, щоб всіх перетворити на «росіян».

Малоосвічена публіка іноді запитує «А де ж українське мистецтво, скажімо, 20-х років?»
Ось воно.
Практично всі розстріляні , були репресовані або до кінця днів були позбавлені можливості вільно творити.
Зустріч харківських і київських митців. Київ, 1923. Зліва направо, перший ряд: Максим Рильський, Юрій Меженко, Микола Хвильовий, Майк Йогансен, Григорій Михайлов, Михайло Вериківський. Другий ряд: Наталя Романович, Михайло Могилянський, Василь Еллан-Блакитний, Сергій Пилипенко, Павло Тичина, Павло Филипович. У третьому ряду стоять: Дмитро Загул, Микола Зеров, Михайло Драй-Хмара, Григорій Косинка, Володимир Сосюра, Тодось Осьмачка, Володимир Коряк, Михайло Івченко

просто рандомно фактчекнув)))

Васи́ль Елла́н-Блаки́тний (справжнє ім’я Василь Михайлович Елланський; 28 грудня 1893 (9 січня 1894) , Хмільниця, Чернігівський повіт, Чернігівська губернія, Російська імперія — 4 грудня 1925 , Харків ) — український радянський діяч і письменник. Член ЦК КП(б)У в березні — квітні 1920 року. Член Тимчасового бюро ЦК КП(б)У в квітні — листопаді 1920 року.

УВАГА — ЧЛЕН КП

Тяжка хвороба серця, яку мав з раннього дитинства, призвела до його смерті на 32-му році життя. 4 грудня 1925 року Василь помер у Харкові (тоді столиця Української СРР). 5 грудня 1925 року за невтомну роботу на користь робітниче-селянських мас нагороджений орденом Трудового Червоного Прапора УСРР (посмертно)[6][7][8]

Киянин Булгаков просто знищений........

Ким був знищений імперець Булгаков, бідося така, що й ну?

Ким був знищений імперець Булгаков, бідося така, що й ну?

та отою фоткою членів КП. зрозуміло, що таке КП, бідося така? це не «комерційна пропозиція» та не «клуб прекрасних».

Практично всі розстріляні , були репресовані або до кінця днів були позбавлені можливості вільно творити.

Угадай хто їх репресував? Ах так, такі самі українські митці тільки по совковий бік барикад. То хто там більше українці? Австро-угорські українці чи совкові-російськоімперскі українці? Хто з них неправий? Україна ж неподільна, не існує західної і східної України. Хоча всі історичні вказують зазвичай зворотнє, і Україна таки ділиться по Дніпру на західну і східну.

Зустріч харківських і київських митців. Київ, 1923.

чекай а які ж вони «українці» як то є 23-й рік то ж ссср уже даже крим наш (к) (тм)

тобто як узагалі слід вірізняти «українці» від «не українці» од для приклад тов. сікорські українець а тов. булгаков не українець враг а як рядом поставить як їх розлічить буде треба?

І у 23 році були українці і рускіє, які проживали на території України або яким «не пощастило» народитися там, як Булгакову. Хто ідентифікував себе українцями- ті ними і були, як наприклад, Василь Вишиваний. Людина не тільки вивчила мову і культуру, але й пройшла самоідентифікацію як українець. От він — еталон. А Булгаков би сильно образився б, якби хто посмів називати його українцем, для нього це була Малоросія, придаток вєлікой і магучєй.
Про Сікорського треба читати, ким він себе вважав.

але й пройшла самоідентифікацію як українець.

ок процес є але техніно це взагалі як?

Про Сікорського треба читати, ким він себе вважав.

а до чого тут ким він вважав?

ок процес є але технічно це взагалі як?

Читати про Василя Вишиваного, його шлях. Про Юрія Клена, німця за походженням. Відкрита інформація ж.

Швидкий пошук каже, що Сікорський вважав себе росіянином. Ідентифікував себе саме так, тусив з російською діаспорою в Америці.
Чого його іменем назвали КПІ — не до мене питання, я б нє, але мене ніхто не питав.
Чайковського з консерваторії прибрали, то добре. Може, колись і до Сікорського доберуться.
І не треба про музику внє палітікі. Цей наратив обожнює расія.

Читати про Василя Вишиваного, його шлях. Про Юрія Клена, німця за походженням. Відкрита інформація ж.

гм ок тобто я прочитав про василя вишиватного його шлях і усю відкриту інформацію і це означає що я пройшов процес

правильно? чи є якась державна сертифікація?

... скажімо мінці вимагають зання мови на рівні сертифікату В1 або С1 на що виявилося українська мова не має узагалі такої офіційної сертифікація тобто можна було би вимагати від скажімо державних чиновників знання мови принаймні В1 на місцеві посади і С1 на федеральні але такої сертифікації просто не має для української мови не існує досі (при цьому справді існують якісь інститути мови тощо і «вона працює» тобто споживає держаний бюджет)

це як приклад сертифікації державної для отримання паспорту для прикладу ідентифікації німця

я прочитав про василя вишиватного його шлях і усю відкриту інформацію і це означає що я пройшов процес

І це означає, що ти прочитав інформацію. Крапка. Більше нічого. Ваш Кеп.
очевидно те, що купа узкіх має український паспорт, що робить їх технічно українцями, але вони самі так не вважають, та й ментально ними не є.
Повно таких прикладів, навіть зєленський. Технічно українець, етнічно ні, але паспорт має, і всю свою карʼєру збудував на тому, що висміював українців. «Х..ли, ідіть сало їсти» — пряма цитата. Чи «хох..лфільм». Він такий українець, як я балерина. І нічо, переміг на виборах. Свій серед своїх.
А технічно то так, українець.

І це означає, що ти прочитав інформацію. Крапка. Більше нічого. Ваш Кеп.

=>

як саме має пройти сам процес самоідентифікації як українець?

Він такий українець, як я балерина.

як саме визначити хто пройшов а хто ні?

про василя вишиватного

от за таке треба бити не по паспорту.

Рівень гумору квартала з його сіськадовском. Тьху бля, як у гімно ступити

Федеральні?
Палитеся таваріщ майор ))

справді? це ж чому ж так? німці федерали американці федерали

а як зветься не місцеві чиновники в Україні яким потрібне буде сертифікат звання мови на С1?

в Україні ж є якесь розділення влади чи вже тільки є Президент України Зеленський як влади єдине вікно?

Чого його іменем назвали КПІ — не до мене питання, я б нє, але мене ніхто не питав.

і арорпорт а ну ок а до кого ж тоді питання хто тоді такий «держава Україна»? чи не виходить так що «держава Україна» окремо а

окремо?

Може, колись і до Сікорського доберуться.

ну так прийдуть і скажуть «ми к вам проффєсор і вот по какому вопросу» )) гм... наче дежавю... ну буває

Російський імперець, хоч і емігрант. «Український авіаконструктор» (вікіпедія), ага.

Схожа картина з Сергієм Корольовим. Жодного, реально, признака, що він якось сприяв Україні. Все життя робив на совок, спеціально на війну (політ людини у космос — побічний продукт заради реклами совка). Але як зʼявилась формальна можливість присвоїти його собі — присвоїли.

Російський імперець, хоч і емігрант. «Український авіаконструктор» (вікіпедія), ага.

«и вот тогда моня ты будешь великий русский учёный» (к)

Але як зʼявилась формальна можливість присвоїти його собі — присвоїли.

... понятно украинцы уже не знаю еврейских анекдотов с адессы потому что украинцы лучше русских и других недо людей так что на всякий случай литературная цитата

Приходит Моня Рабинович из школы домой и плачет
— Мама меня назвали жидовской мордой!
— Привыкай сынок ты будешь жидовской мордой в школе и в институте и в аспирантуре и в профессуре... и когда ты получишь Нобелевскую премию вот тогда Моня ты станешь великий русский учёный!
(к)

Коли усі аргументи закінчуються, лишається тільки «ти нацик». Ненацик — це пасивно-агресивний стиль, щось новеньке. Мова — частина ідентичності, це аксіома, не посперечаєшся. А німецька, до речі, складніша за українську (для нас принаймні), на вивчення якої в ображеного коментатора вище було все життя. І не треба ділити позицію щодо мови на Схід і Захід. Це дуже грубе узагальнення. Я народилася на Донбасі, літні канікули весь час проводила там, моя двоюрідна сестра не лише народилася, а виросла — садочки, школи і т.п. Зараз ми обидві спілкуємося українською. До речі, як хтось говорить удома, мені все одно. Але десь у магазині чи автобусі — ні. Чому я маю пам’ятати і розуміти російську?

Мова — частина ідентичності,

The whole idea of national identity is a destructive myth by itself.
Totally artificial mental construction which is obsolete in a global environment.

До речі, як хтось говорить удома, мені все одно. Але десь у магазині чи автобусі — ні.

чекай а як ти знаєш що то російська у автобусі а не бєларуська польська словянська чи узагалі ідіш?

Чому я маю пам’ятати і розуміти російську?

ну як же ж мова потенційного супротивника а раптом війна бої на вулиці ростова і треба спитати у полонених «хенде хох» «как пройті на уліцу лєніна гдє находіться ракєтная установка»

Арабську вже вчиш чи на майбутнє відклав? ))

я не точно маю контекст но загалом арабська одна з мов ізраілі )) арабська івріт американська руська звичайний набір

але як особисто то мені мова не треба мені однаково кого убивать я у сортах свиней собак не розбираюся ((

так це працює у всьому світі — це називається ідентичність

а это называется ложь. так не везде, идентичность это не только язык

Тож якщо для вас рідна мова «російська» — значить ви росіянин за ідентичністю

ложь, родной язык хоть и не врожденный, но он обретается в настолько раннем возрасте, что ничего с этим сделать невозможно. идентичность приобретаемая, более того язык один из многих критериев, для того чтобы получить другую идентичность не обязательно иметь все критерии

Рідна мова — це мова твого народу

ну и это ложь, у этого термина совсем другое определение

Кожен українець повинен це знати і пам’ятати.
Кожен, хто досі вважає «какая разніца» чи «язик нє імєєт значєнія», має усвідомити — хто він. І з ким він.

3 листопада 1937 року, в урочищі Сандармох, хробачі кати фізично знищили цвіт і еліту української інтелігенції.
Письменники, поети, сценаристи, художники, скульптори, вчені, режисери, історики.
«Розстріляне Відродження» — це нагадування, що для них завжди мала значення мова.

Спадщину нашої культури знищували лише за те, що ці люди були українцями.
Що творили українською.
Що не кланялись імперії.

Лесь Курбас — засновник театру «Березіль».
Микола Зеров — поет і перекладач.
Микола Куліш — автор «Мини Мазайла».
Валер’ян Підмогильний — письменник, автор «Міста».
Павло Филипович, Мирослав Ірчан, Марко Вороний, Антін Крушельницький із синами, Григорій Епік, Олександр Ковінька, Олекса Слісаренко — і сотні інших.

Кожного разу, коли ти чуєш російську мову в українських містах —
пам’ятай: ти чуєш постріли нквдешних трійок.
Ти чуєш гуркіт ешелонів, що завозили московитську наволоч у наші порожні домівки.
Ту, що через 80 років скаже: «эта ісконно расійская зємля», «ета мой радной ізик».

Українець — це вибір.
Як між добром і злом.
І час зробити цей вибір — свідомо й відповідально.

Ти ж десь там в Польщі переховуєшся, тому як ти взагалі смієш щось писати людям, які живуть зараз в Україні, платять тут податки та ходять кожен день в Сільпо вливаючи гроші в економіку? ти не українець зараз, ти чужинець, який чомусь вирішив, що він, живучи у безпеці, може розповідати як тут жити і кого хейтити. Приїдь та скажи це в Києві, патріот. Поки ти переховуєшся — стули пельку і не повчай людей, які тут живуть, як їм діяти і як спілкуватись. А краще — приїдь та замени собою якогось «унтерменша російськомовного» на фронті в окопах. Ось тоді ти матимеш право казати що завгодно.

Ти ж десь там в Польщі переховуєшся, тому як ти взагалі смієш щось писати людям, які живуть зараз в Україні, платять тут податки та ходять кожен день в Сільпо вливаючи гроші в економіку?
Ось тоді ти матимеш право казати що завгодно.

Як ти взагалі смієш розділяти українців по тому де вони живуть? Зараз мільйони українців живе за кордоном і в них такі ж права як і в інших, чи ти хочеш відмовитись від тих хто не в Україні? Здається населення і так сильно поменшало і взагалі в нас ворогів вистачає і головний ворог це рашка, а такі як ти чомусь думають що розділяти українців і робити з них ворогів це саме те що треба зараз.
До речі як так вийшло що ти так захищаєш одну частину українців, але іншу чмириш, при тому лише за те що вони за кордоном?

Зараз мільйони українців живе за кордоном і в них такі ж права як і в інших, чи ти хочеш відмовитись від тих хто не в Україні?

Смотря в чем права — человеческие или международные такие же как и у всех

А вот, например, как войну заканчивать или как там внутри общаться — это они должны решать, а не те кто уехал.
Я говорю как уехавший, но не сразу, и успевший насладиться всеми прелестями пребывания в Украине. Мне абсолютно понятно, в каких условиях выживают люди восточной и центральной Украины и даже не возникает вопроса про какие-то там права как у всех. Серьезно?

Мне абсолютно понятно, в каких условиях выживают люди восточной и центральной Украины и даже не возникает вопроса про какие-то там права как у всех.

Тоді ті хто на заході України теж не мають права голосу? Може тоді люди зі східної частини мають 1.5 голосу, а ті хто в центрі то лише 1х, а хто у прифронтовій зоні тим 2х, так виходить? А військові повинні ж мати ще більше голосів — 2.5х, а ті військові які знаходились на передовій повинні мати ще більше прав ніж ті хто десь далі від нуля — 3х. Піхота має більше прав, ніж сапери чи ні? А до жінок мають бути якісь окремі права? Так можна до безкінечності судити хто має більше прав.
І так можна ділити українців на тих, хто має якесь право і на тих хто має трохи менше, або взагалі жодних прав. По людськи можна зрозуміти кожну категорію, але розділяти по різним причинам українців це не призведе ні до чого хорошого.

А вот, например, как войну заканчивать или как там внутри общаться — это они должны решать, а не те кто уехал.

І навіть це, не можуть вирішувати тільки ті хто в Україні. Бо є ще жінки, одним аби скоріше кінець війни щоб вони могли повернутись додому, але якщо що то вони знову виїдуть. А ще є ті хто тільки хоче кінець війни щоб відкрили кордони і виїхати назавжди. То виходить що ті хто за кордоном більше хочуть стабільного миру, щоб повернутись і через рік не довелось воювати, а ті хто в Україні хочуть будь-який мир, тільки аби виїхати, а якщо буде війна через місяць то їх вже не хвилює. Думаю ти теж не захочеш повертатись якщо мир будь-якою ціною буде означати високі шанси на повторне вторгнення. Я не знаю як правильно якщо що і не кажу як треба, але розділяти людей то мабуть таки не треба.

І так можна ділити українців на тих, хто має якесь право і на тих хто має трохи менше, або взагалі жодних прав.

так українців ні хто і не ділить є українці які знають мову і є недо люди які мову не знають чого саме українців має цікавити «право» недо людей вони недо люди звісно «мають право» не знати мову але то ж їхні проблеми нехай у оон пишуть чи там достоєвському кобзону задорнову їхнє ж право ні хто це право не заперечує недо люди теж мають якесь там право але чого то «право» має якось турбувати українців чи якось визнаватися українцями?

ти походу або зовсім українську не розумієш, або дійсно бот, і реагуєш на певні ключові слова)

А теперь скажи что ты не фашист. Делишь людей на сверх расу и недолюдей. Украиномовный фашик

Не нагнетай. Банальный приспособленец.

Може тоді люди зі східної частини мають 1.5 голосу, а ті хто в центрі то лише 1х, а хто у прифронтовій зоні тим 2х, так виходить? А військові повинні ж мати ще більше голосів — 2.5х, а ті військові які знаходились на передовій повинні мати ще більше прав ніж ті хто десь далі від нуля — 3х.

Має сенс, хоча б як основа. Поточний підхід, коли будь-який йолоп може голосувати тільки тому, що йому виповнилось 18 і його IQ вище за 60, призводить до зеленої плісняви в Україні, путіна в Росії і MAGA в США. Ну, не він один, але як суттєвий вклад — точно.

До речі, а чому це на заході 1.5? Їх менше обстрілюють, менше проблем з електрикою і опаленням, а ухилянтів, що характерно, більше (тому і тцк лютують більше).

але розділяти по різним причинам українців це не призведе ні до чого хорошого.

Розділення вже є. Жінок за замовчуванням випускають за кордон, чоловіків — ні. Або вік голосування, згадав вже вище. Або ті, кого списали за здоровʼям, і інші.

Розділення — воно природне. Важливо, щоб воно було зроблено так, щоб працювало на загальну і персональну користь, причому реальну, а не згідно з останніми рішеннями з Банкової.

З МАГА, мені здається, трохи промах. Там як раз в основному сумувальщики за минулим є основною масою..

Так я не казав, що там 18річні:)
Воно і після 70 може бути таким же. Якщо ще ходить і знає власне ім’я.

коли будь-який йолоп може голосувати тільки тому, що йому виповнилось 18 і його IQ вище за 60

Трохи неоднозначне формулювання... Не так зрозумів значить.

мільйони українців живе за кордоном і в них такі ж права як і в інших

а чого це раптом у них такі самі права? як то зокрема скажімо голосувати за Президента вони ще можуть як то загально національні вибори а от за депутатів у раду то чого б це їм голосувати? до якого саме повіту електорально вони прив’язані?

от скажімо зараз уже чиновников не зможе стати хто не воював і правильно але так само ще там ще є обмеження як то хто не проживав то який же ж з нього український чиновник таке право має бути обмежено хочеш бути чиновник маєш проживати останні там нехай півроку а краще 3 роки

і родина також має проживати а то теж що виходить родина і усе узагалі за кордноном «де вода +26С і школи з високим рейтингом і цивілізація» а папка значить спину гне за державний інтерес радіє деінде геть аж в Україні так виходить чи як?

тож ні які «такі ж права» там не може бути мова

ЗЫ: або ж знову таки питання чисто комерційне уже фінансове як то от ти пишеш

мільйони українців живе за кордоном

тож просто щоби участи їх у вибори то все треба організувати на що треба величезні гроші з розрахунку на «мільони українців»

... але ж ці гроші де ж їх брати? адже в Україні ті «мільони українців» податки не платять? вони не платять самі за своє право (вибору) як то буцімто «таке саме як у інших»

але ж інші самі платять за своє право вибору? а так виходить інші ті хто справді має права вони ще має заплатити і за того васю які у країнах нато і то не солдати нато так виходить?

Костя, так згоден з майже всім, що ти пишеш. Тільки кілька питань маю! Перше- Ось ти в якому підрозділі ЗСУ зараз служиш? я впевнений, що в якомусь «Польському», але ж я можу помилятись.
Друге — ось є українці, які здриснули з України, але вважають, що мають право інших українців повчати, як їм жити. Це отой сат-проф, потенційно ти, та всі інші твої прибічники. тобто ти дійсно вважаєш, що я, тут сидячи в Києві без електрики та опалення, буду прислуховуватись до точки зори таких патріотів? реально ви там забули часи, коли пан Кулеба хотів у вас паспорти забрати? я тоді подумав- що він робить, вони ж потім не повернуться. Але зараз бачу — правильно робив — всіх вас, ухилянтів закордонних, треба лишити права якось впливати на перебіг подій, які тут зараз відбуваються. Поїхав — живи та, де ти є. Бувай, ухилянт.

Перше- Ось ти в якому підрозділі ЗСУ зараз служиш?

в українському диванному, але в даний час це мало на що впливає. Сьогодні хтось ухилянт, а завтра він вже на полігоні, то ти завтра станеш його слухати, бо він по званню буде вище тебе?

Друге — ось є українці, які здриснули з України, але вважають, що мають право інших українців повчати, як їм жити. Це отой сат-проф, потенційно ти, та всі інші твої прибічники

Може себе не видно, але не помічав щоб я десь когось повчав, в тому числі і тих хто за кордоном. Про яких моїх прибічників ти взагалі кажеш?

тобто ти дійсно вважаєш, що я, тут сидячи в Києві без електрики та опалення, буду прислуховуватись до точки зори таких патріотів?

А от якби тобі якийсь майор сказав збирай речі, досить сидіти вдома без світла, давай до нас, солдатом будеш, там і генератор є і зв"язок і опалення і все що треба — то ти так і зробиш? Це ж точка зору реального патріота, не закордонного, як ти і хотів.

реально ви там забули часи, коли пан Кулеба хотів у вас паспорти забрати? я тоді подумав- що він робить, вони ж потім не повернуться. Але зараз бачу — правильно робив — всіх вас, ухилянтів закордонних, треба лишити права якось впливати на перебіг подій, які тут зараз відбуваються.

А от люди які сидять вдома в Україні без світла і опалення дуже впливають на перебіг подій, прям без нас жодне рішення не приймається... До речі, а яка різниця ухилянт за кордоном чи тут? Я навіть не знаю чи є якась різниця. Так само як і яка різниця між тим, хто виїхав за місяць до війни чи місяць після початку війни, чи за рік до, чи рік під час, в усіх варіантах то він за кордоном, не повернувся. Мені особисто якось однаково, це мені нічого не дає, і я нічого не вирішую, що хтось за годину до закриття кордону виїхав чи через тису.
От ти хвалиш кулебу, а він ж сам то ухилянт справжній, виїхав і не повертається, ще й там відосіки знімає як треба правильно жити і аналітику свою закордонно-ухилянтську проводить, то чому ти не критикуєш його, а тільки простих людей?

Юля ну ты красавчик. Сидишь у себя дома со своей семьей. А у меня все отобрали. Дом взорвали. И ты вуася собрался меня учить где мне быть? Ты вообще ни как не приложил усилия чтобы мне вернуть мой дом. Так что варешку хлопни

Бгг, чувак, ти тригернувся на відповідь, яка була дана Kostya Novak. Сходи до окуліста, або навчись форумом користуватись

Яка примітивна маніпуляція. Одразу ж згадувати про російськомовних військових. А як вони стали російськомовними? Хіба не в результаті геноциду українців у 20 столітті коли московити фізично винищили мільйони українців а ті що вижили були змушені русифікувати своїх дітей.

На окупованих територіях московити перше що роблять це переводять навчання на московську мову. Кивати на російськомовних військових це так ницо, так ницо прикриватися ними щоб поширювати русифікацію.

Це те саме що примушувати жертву згвалтування любити свого гвалтівника бо у неї буде від нього дитина. Українців було згвалтовано, русифіковано а тепер ви кажете агага оно дивіться російськомовні військові тому давайте допомагати московитам робити русифікацію тобто одну із вимог так званої СВО — денацифікацію України.

Ну так я тут причём что кто-то что-то уничтожал? Я буду делать так как мне удобно и не под кого не собираюсь подстраиваться. То что я говорю на русском, я нарушаю какой-то закон? Нет? Ну и катитесь колбаской.

Смішно таке читати. Прям як із Матриці що є люди які будуть захищати систему. Московську систему. Адже ти ж розумієш що російська мова це не добровільний вибір людей, що це результат сотень років вбивств та репресій проти українців.
І чого так захищати ту московську говірку? Якби ти народився в Китаї то спокійно би розмовляв китайською і не переймався б через те що Пушкіна не можеш читати ))

На каком в школе учили. На том языке и говорю. Вопросы?

Так, чому не державною?

Хто чи що заважає навчитися?

Зачем мне Украинский учить? Ради себя я не хочу. И живу как мне удобно. Ради украиномовных, ой тут точно нет. Ради закарпутов тем более, нет. Да и зачем мне в Германии украинский? Мой родной язык русский. Моя жена ради меня выучила русский и перешла с украинского на русский

Зачем мне Украинский учить?

Щоб не виглядати або довбнем, або хамом.

И живу как мне удобно.

Ми не проти, тільки тримайся тоді від нас подалі.

Да и зачем мне в Германии украинский?

Щоб поважати українців з якими ти спілкуєшся. Ти з німцями німецькою спілкуєшся? Чи вимагаєш від них, щоб вони «гаварілі парускі, а то ти іх нє панімаєш»?

Моя жена ради меня выучила русский и перешла с украинского на русский

Співчуваю. Косплеїти деградантів ще той успіх в житті...

Зачем мне Украинский учить?
Щоб не виглядати або довбнем, або хамом.

цікаво чи розумієш ти на справді як щойно повторив саме радянський наратив «чому ти розмовляєшь українською а не нормальною великою імперською бо не розмовляючи нормальною великою імперською ти виглядаєш довбнем і хамом і село не образоване» ))

цікаво чи розумієш ти на справді як щойно повторив саме радянський наратив

Та чхати. Якщо працює — не чіпай.

Да и зачем мне в Германии украинский?
Щоб поважати українців з якими ти спілкуєшся.
Ти з німцями німецькою спілкуєшся?

вау... це було круто це я не здогадався що так теж можна було

Чи вимагаєш від них, щоб вони «гаварілі парускі, а то ти іх нє панімаєш»?

чекай але схоже сам хлоп тебе якраз розумію і од тебе якраз «не вимагає» тож «комунікація» цілком складається бо ти свино собачу якраз розумієш але то ти і є хто «вимагає від них щоб вони говорили»

... чи я щось плутаю і диспозиції? ))

бо ти свино собачу якраз розумієш

Це взагалі не аргумент. Розуміти можу, але бажання спілкуватися із свинособаками або їх косплеєрами не маю.

«вимагає від них щоб вони говорили»

Прикинь, в цю гру можна грати удвох.

Прикинь, в цю гру можна грати удвох.

ну так )) і свині і собаки прямо за тов. орвелом )) всі карти на руках є!

Моя жена ради меня выучила русский и перешла с украинского на русский
Співчуваю. Косплеїти деградантів ще той успіх в житті...

гм... знову ж таки повертаючись до великого імперського правильного радянського а то є тільки в обидва боки працює чи тільки в один бік?

тож вимагати вчити високий імперський «я рускій би виучіл только за то» то є косплеїти совок чи то є навпаки?

щось я заплутався цитуючи класичний анекдот «я у сортах комуністів не розбираюся»

ЗЫ: бо знову ж цитувати той самій animal farm уже як наче моветон

чи тільки в один бік?

В один. Часи толератності закінчилися в 2014 році.

то є косплеїти совок чи то є навпаки?

Це косплеїти деградантів. Я ж казав вже.

Якась битва ботів.

такі зараз часи англічанка нагаділа про це ще у другу світову

Twelve voices were shouting in anger, and they were all alike. No question, now, what had happened to the faces of the pigs. The creatures outside looked from pig to man, and from man to pig, and from pig to man again; but already it was impossible to say which was which.
Спадщину нашої культури знищували лише за те, що ці люди були українцями.
Що творили українською.

А, значить, Тичина, Сосюра, Бажан, Гончар, тисячі інших — не українці. Так і запишемо.

Що не кланялись імперії.

Не імперії, а совку і «світовій революції» і «комунізму». Принципова підтасовка з вашого боку.

Будемо перераховувати імена росіян, яким постало те ж саме? Їх легко відшукати.

сікорські українець ти што скріпач зелений світло од оранжевого відрізнити не можеш ))

Маніпуляція. Німці також вбивали інших німців але хіба це скасовує Голокост євреїв?
Ну вбивав совок московитів але як це виправдовує русифікацію? В Україні вбивали не 100% і хтось залишився в живих і отже це скасовує смерті інших? Чудова логіка.

Маніпуляція.

З вашого боку.

Німці також вбивали інших німців але хіба це скасовує Голокост євреїв?

Євреї були абсолютною ціллю самі по собі.
У випадку української культури ціллю була не вона сама по собі — тоді б взагалі не лишилось нікого з тодішніх діячів — а тих, хто виглядав невідповідним цілям тогдашньої «лінії партії».

Взагалі весь терор 1937-38 це було закручування гайок перед запланованим перемогоносним захопленням Європи.

і отже це скасовує смерті інших?

Це ваши вигадки про мою логіку.

Більшовистський совок був поганий сам по собі починаючи з дати його народження, за яку я б прийняв липень 1918 — але його «пролетарський інтернаціоналізм» був саме інтернаціоналізмом: поки ти дотримуєшся ідей Маркса — Енгельса — Леніна, ти «наш».

Тому той, хто не протирічив йому, мав великі шанси не підпасти під репресії. Імена самі знайдете.

3 листопада 1937 року, в урочищі Сандармох, хробачі кати фізично знищили цвіт і еліту української інтелігенції.
Письменники, поети, сценаристи, художники, скульптори, вчені, режисери, історики.
«Розстріляне Відродження» — це нагадування, що для них завжди мала значення мова.

от при царі харашо було

Що не кланялись імперії.

да шось не понятно це до революції чи вже за ссср?

Ти чуєш гуркіт ешелонів, що завозили московитську наволоч у наші порожні домівки.

нє ну чого не все так погано було ж був же ж і зворотній завіз людей поневолених заходом як то «операція кілхол» ось зараз би якраз би згодилася і узагалі такі повернення слід ставити однім з умов мирного договору скільки там стороннього як то як європа вважає що її місце також за столі перемовин то і бере на себе обов’язки з повернення громадян України також

І час зробити цей вибір — свідомо й відповідально.

ну так ото ж цей «вибір» ні чого особливо не вартутатиме без його формального визнання і фактичної реалізація усіма учасниками договору як то європою обов’язково ну так само як зараз же ж проводиться обмін полоненими між Україною і росією а європа у цих процесах раптом ні при чому не має ні яких зобов’язань не має ні які поваги до українського вибору? це ж що виходить і росіяни і ті мають а європа не має?

Спасибо за понимание. Ну вот так вышло что мой язык русский. И многие говорят что я должен учить язык.
— Россия напала на Украину, а я должен учить язык
— когда Украина обрела независимость нужно было сразу вводить в школах по всей Украине украинский.
— мой дом взорвали, а я должен учить язык
— кому-то не нравится, и снова я должен

А почему собственно я должен? И не могу жить так как мне нравится?
Виноваты не люди, те кто говорят так как их научили. А вот те кто не сделал. И я ради кого-то меняться не собираюсь. Буду жить в кайф и как мне нравится.

так і не вчи. Здається ніхто не змушує когось вивчати мову. хоч на суахілі розмовляй. але й під тебе ніхто не повинен підлаштовуватися. Це нормальнє типове явище, що державний сектор буде обслуговувати державною — українською мовою, або мовами Євросоюзу, якщо колись вступимо. це абсолютно нормально та типово якщо обслуговування буде державною мовою — українською по замовчуванню. А яку мову ти хочеш використовувати у повсякденному спілкуванні — твій вибір, твоє право — але в Україні ніхто під твій вибір не повинен підлаштовуватися. Як на мене все просто. і такий самий підхід в більшості європейських країн.

і такий самий підхід в більшості європейських країн.

Cargo-cult

Да нет, у них богатейший опыт разбирания подобных проблем у себя в странах, где нет и не предполагается выхода из смеси многоязычности и постоянных сепаратистских настроений. И как-то смогли прийти к подходам, когда это хотя бы гасит явные войны и волны терроризма.

так ввели. в школе было одинаковое количество часов украинского и русского, тоже самое с литературой. вернее литература была украинская литература и мировая литература, где также изучали русских писателей. так было до начала 2000х по крайней мере на юге.

только на момент полномасштабного вторжения в Николаеве полноценно функционировали 5 крупных промышленных предприятия, одно из которых Николаевский глиноземный завод (5к трудоустроенных) входил в холдинг «Русал» (русский алюминий), принадлежал россиянину Дерипаске. после февраля 2022 его национализировали, правда осталось 48 млн. тонн красного шлама в шламохранилищах, которые перестали орошать, что привело к экологической катастрофе. второе предприятие ГП НПКГ «Зоря» — «Машпроект» (примерно 15к сотрудников, ТОП-20 самых больших компаний страны по количеству наемных работников) до 2014 жило за счет контрактов с россией, ихняя программа строительства фрегатов и корветов зависела от николаевских двигателей. после 2014 года Украина полностью прекратила военные поставки в рф, что заставило завод переориентироваться на рынок Индии, Китая и Ирана.

я не думаю, что изучение украинской литературы или бан Пушкина в школе могли как то изменить эти процессы

только на момент полномасштабного вторжения в Николаеве полноценно функционировали 5 крупных промышленных предприятия, одно из которых Николаевский глиноземный завод (5к трудоустроенных) входил в холдинг «Русал» (русский алюминий), принадлежал россиянину Дерипаске.

это другое ((

я не думаю, что изучение украинской литературы или бан Пушкина в школе могли как то изменить эти процессы

там история не сколько затянулась сама на себя по кругу когда кто-то из журналистов вдруг догадался спросить молодёшь возможно на улицах мол как же ж вы слушали всю эту русскую попсу популярную эстраду раньше и не видели что она плохая вам она нравилась раз вы её слушали а они уже молодещь прямо и ответили «так нам не говорили что она плохая» видимо даже не задумываясь что именно они этим отвечают

селяви просто бизнес

А разве не ввели? Даже в тех, что до 2014 оставались «русскими» (в Киеве было 7 штук). Стандартную программу давали и в них, в объёме, достаточном, чтобы использовать язык в быту и в минимальных официальных взаимодействиях.

А почему собственно я должен? И не могу жить так как мне нравится?

Хотя бы потому, что является независящим от тебя фактом, что именно такая твоя позиция привлекает имперцев «защищать» тебя методом интервенции (при которой твоя жизнь безусловно ухудшится, если вообще выживешь, но это их не волнует).

И точно также независящим от тебя фактом является позиция государства, в которое ты имел судьбу (счастье, несчастье — решать по обстановке) попасть как гражданин. А эта позиция включает в себя использование украинского как основного для официального взаимодействия. Ну можешь требовать переводчика, конечно, на каждый чих, но удобно не будет...

Не знаю, что для тебя тут новое, а что кэпство, я высказался подробно.

У меня тоже родной русский, переключаться в личной жизни не собираюсь. Но я более реалистично смотрю на вещи.

И точно также независящим от тебя фактом является позиция государства, в которое ты имел судьбу (счастье, несчастье — решать по обстановке) попасть как гражданин.

Теоретически, при нормально работающей демократии, если сторонников твоей точки зрения большинство — то «позицию государства» можно и поменять. Проголосовав за своих политиков, а уже они поменяют законы.

Угу. Практически же именно для народного мнения нужно, чтобы война закончилась нашей победой и ещё лет 5, чтобы данный вопрос открылся назад.

Я не живу в Украине. Мне не нужен украинский. А если вернусь. Все равно буду говорить на каком мне удобно.

Ми були б вдячні, щоб ви ніколи не повернулися та не називали ніде себе українцем.

Я ставлю умови. Не запитую.

Кстати попросите Зелю лишить меня гражданства если вы уж так решили 🤣😂. А до тех пор ...

А до тех пор ...

а до тих пір ти російско мовний лайнюк 😂

та да... нам бы трудовых мигрантов с нищих стран лучше...

Вони хоч будуть поважати культуру та мову країни... На відміну від..

Про культуру особливо смішно. Досвід європейських країн прямо кричить про це. Мову вони будуть вчити виключно ту, яка безпосередньо потрібна для роботи. Оскільки за межами Галичини у них мінімум в 60% випадків буде російськомовний начальник, тооож...
Якщо умовою перебування буде якийсь мовний іспит з української, то незабаром сертифікат буде продаватись за 100-300 баксів і це буде супутніми витратами роботодавця, який буде цих гастарбайтерів завозити.
Як би вам не хотілось, а наш російськомовний українець, завжди буде ментально ближчий, ніж Абдулла чи Лакшмі, чи Нгуєн. Для збереження країни слід було давно це усвідомити.

Ага, як мінімум в 600% випадків) Люблю коли люди вигадують якийсь рандомний процент і видають його за дійсність

Про який саме досвід йде мова?

ты пишешь неправду и сам прекрасно это знаешь. в лучше случае это будет законопослушное (кроме админ кодекса) гнездо иностранцев. от своей культуры они никогда не откажутся, как и от языка, как и от веры

Це ненадовго. Українці толерантні, але до певної межі. Онуки тих іноземців вже будуть вважати себе українцями. Іншого вибору в них не буде. Так було тисячі років.

Це ненадовго. Українці толерантні, але до певної межі

навреное поэтому ты и пишешь чтобы чел не возвращался, для его внуков все потеряно уже сейчас

Онуки тих іноземців вже будуть вважати себе українцями

знаю азербайджанцев которые приехали в 90х, сча у них уже внуки есть. родной у них азербайджанский, украинцами они себя не считают, от своих диких традиций они не отказались. украинский они не знают. твоя схема не работает

Так було тисячі років.

сколько тысяч?

навреное поэтому ты и пишешь чтобы чел не возвращался,

Таким не треба повертатися в Україну. Їх тут не чекають. Через них в інших людей проблеми. Краще таким буди якомога подалі від нас.

твоя схема не работает

За одним прикладом робити такі далекоглядні висновки?

сколько тысяч?

Більше двох точно.

За одним прикладом робити такі далекоглядні висновки?

а ты предлагаешь мне написать сотню? причем идентичных

Я можу й тисячу вигадати... Від цього реальність не зміниться.

у нас у ссср теж так було ))

ну от ти уловив соль )) така ... малята (к) (тм)

Але справа його до сих пір живе... наче зомбі...

Вони ж будуть у навколишньому контексті, у Франківську він відрізняється від Одеського. На Привозі чи 7-му кілометрі навряд там буде чиста солов’їна.

Вони хоч будуть поважати культуру та мову країни... На відміну від..

Культура не такая банальная сущность. Это не язык в лоб. Американская культура в американских фильмах, независимо от языка не который он переведен. Французская в французских. А русская в книгах Достоевского даже если они напечатаны на английском.

До чого цей пост? Культура це не тільки про фільми, пісні, книжки, картини. Це ще й побутовий рівень, як люди підходять до вирішення задач, як ставляться один до одного, які свята цінують, тощо.

К тому что тема языка высосана из пальца. Обычно ее вбрасывали перед выборами активизировать дебилов. Как проблемы ее не существует с тех пор как люди начали общаться.

Вона дійсно висмоктана з пальця, поки одні дебіли не просять інших дебілів розпочати війну, щоб зробити геноцид за мовною ознакою.

Мовна ознака у випадку Московії це лише привід.

Якщо б не починали спротив, нічого б не змінилось порівняно з СРСР: перше радіо українською, концерти Ротару з компанією, «Несе Галя воду» з кожної праски.

І навіть якщо 100% російськомовна країна відірвалася б, було те ж саме, тільки привід був би інший.

Головне — їх бажання панувати над всім світом будь-якою ціною.

Я не понимаю их желания. Вообще сомневаюсь что они сами их могут сформулировать.

Всё давно сформулировано ими самими.
Читать про «Третий Рим» как базу, и «Русская модель управления» Прохорова как основной метод реализации.

Мовна ознака у випадку Московії це лише привід.

Це доктрина, а не привід. Вони цілеспрямовано знищують (або намагаються це робити) українську мову осанні років 300.

Так, одна з методик — засмоктування у власний культурний простір. Мова в цьому тільки каталізатор. Але дуже важливий.

Вони цілеспрямовано знищують (або намагаються це робити) українську мову осанні років 300.

то є не зовсім так особливе увагу мовному питанню по українські стало приділятися після польське повстання 1830-го та 1864-го років коли питання національного сепаратизму почалу турбувати руську імперію на практиці тоді власні і виникли ідеї «української мови як ополяченої»

Так, одна з методик — засмоктування у власний культурний простір.

але культурний простір можливий і без зміни мови як то Президент України Зеленський так само лишається актор Зеленський як би його мовою не переклали «його власний культурний простір» і так само сьогодні українське кіно так само лишається той самий «власний культурний простір» не залежно від його мови

звісно мова як то особливо кіно прокату (прямо за тов. Леніним «одним з най важливіших культур для людини совка є кіно») вона спрощує саме питання прямого переміщення культурного контенту і то більше зокрема з урахуванням перекладного дубльованого контенту як то є класичним кіно голівуд при цьому поряд можна покласти у прокат і чисто руські «йолки» ні хто і не помітить ))

ЗЫ: цікаво чи вже розстріляли закатували усіх тодашті шанувальники «творчості» того собі гобліна пучкова у його «перекладі» зокрема lotr )) риторичне питання ага? люди ті самі і контент ті самі просто мова тепер українська така ... малята

Мова в цьому тільки каталізатор.

загалом так коли у перші половині «нульові» я проваджував систему національного кіно прокату іноземного кіно саме у українському дубляжі я не думав якось що за 20 рокі воно вийде сюди но так у ж бить

то є не зовсім так

Основні заходи та накази Катерини II проти української мови:

• 1763: Указ про заборону викладання українською мовою в Києво-Могилянській академії.
  • 1764: Інструкція генерал-прокурору Сенату А. Вяземському про русифікацію України, Прибалтики та інших територій.
  • 1769: Заборона Синоду РПЦ друкувати та використовувати українські букварі.
  • 1775: Зруйнування Запорізької Січі, закриття українських шкіл при полкових канцеляріях.
  • 1784: Наказ про встановлення російської мови як обов’язкової для богослужінь та викладання в усіх школах імперії, включно з Києво-Могилянською академією.
  • 1785–1800: Накази про обов’язкове виправлення книг, виданих в Україні, за російськими зразками.
вона спрощує саме питання прямого переміщення культурного контенту

В мене не було б жодних запитань, якщо це б відбувалося українською мовою.

Основні заходи та накази Катерини II проти української мови:

кляті ухилянти! ((

вона спрощує саме питання прямого переміщення культурного контенту
В мене не було б жодних запитань, якщо це б відбувалося українською мовою.

гм... сорі я мабуть спершу таки перепитаю що то є сами ти таки сам мав на увазі?

Якщо б українська була основною мовою срср та міжнаціонального спілкування, я б не був проти. Але насаджувалася свинособача.

Якщо б українська була основною мовою срср та міжнаціонального спілкування, я б не був проти.

тож цим ти підтримуєш мільони мертвих селян що власне підтримує ідею що тов. сталін не писав доноси власноруч і селян власноруч не гробив а гробив свій же ж українець який не був проти ссср така ... малята (к) (тм)

Що цим пан хотів сказати?

Они ж дебилы. Они так развлекаются. Язык это повод, а не причина.

Ви поспілкуйтеся з нашими полоненими, дізнаєтеся багато цікавого. Чим далі ми від свинособачої — тим краще для нас, українців.

Чим далі ми від свинособачої — тим краще для нас, українців.

ну так але ж здолати західний кордон також не кожні може тож тут «чим далі ви» то є лише у межах державного кордону читай на завжди саме поряд зі свино собаками як місце біля параші як раша є )) селяві просто бізнес

Ви поспілкуйтеся з нашими полоненими, дізнаєтеся багато цікавого. Чим далі ми від свинособачої — тим краще для нас, українців.

Я ценю их мнение, но мысли Шендеровича или Дмитрия Быкова на порядок мудрее. Твое мнение вообще не интересует. Банальный как лопата.

но мысли Шендеровича или Дмитрия Быкова на порядок мудрее

Так, надрочувати на запоребриканське лайно — ще той перформанс. Не здивований взагалі. Добре, що не латентний а явно показуєш своє нутро.

Твое мнение вообще не интересует. Банальный как лопата.

Тоді постій осторонь, не заважай коли дорослі спілкуються.

когда Украина обрела независимость нужно было сразу вводить в школах по всей Украине украинский

я українську мову почав вивчати в першому класі. в 1988 році. яка незалежність?

подозреваю что не как предмет, а как язык общения с учителями

Полагаю, что речь идёт всё таки о преподавании других предметов — истории, математики и т. д. — на украинском языке. А не только 2 часа мовы и 2 часа литературы в неделю

Да было 2 урока в неделю. И препод украинского на паузах говорила на русском.

Если вы не живёте в Украине — ничего вы не должны. Вне Украины — живите, уважая законодательство той страны, в которой вы живёте. Если когда-то приедете в Украину — уважайте законодательство Украины.

Если когда-то приедете в Украину — уважайте законодательство Украины.

Нет. И не было в законодательстве Украины обязательства общаться именно на украинском. Этот форум взял на себя такие обязательства по своему разумению.

Відповідати опонентам свинособачою, коли до них зверталися українською — прояв глибокої неповаги до опонентів. Таким не дуже раді в цивілізованому суспільстві.

как эксперт в неуважительном общении хочу заметить что это не так. чтобы проявить неуважение нужно отвечать на языке, который оппонент не знает как например это делают многие поляки, немцы, испанцы и другие народы, когда пытаешься говорить с ними на английском. либо же намеренно переключать язык на другой, когда просили этого не делать. но и это все перестает быть неуважением если у вас нет общего языка. а касательно радости в цивилизованном обществе... когда я работал не с англоговорящими они без любых предрассудков переключались на свой язык на любом митинге и обсуждали между собой, извиняются за такое только японцы из-за своих обычаев ну и в исключительных ситуациях остальные. считал ли я когда-то такое проявлением неуважения? — нет

чтобы проявить неуважение нужно отвечать на языке, который оппонент не знает

А звідти така впевненість, що я знаю свинособачу? Може я перекладачем користуюся кожного разу, щоб дати відповідь?

когда я работал не с англоговорящими они без любых предрассудков переключались на свой язык на любом митинге и обсуждали между собой

Може вони хотіли так донести тобі, що вони тобі не раді? Треба вчитися сингали людей вловлювати.

считал ли я когда-то такое проявлением неуважения? — нет

По собі світ не міряють.

А звідти така впевненість, що я знаю свинособачу? Може я перекладачем користуюся кожного разу, щоб дати відповідь?

мб потому что 99,9% украинцев билингвы, а тот 0,1% это дети советских военных, которым не обязательно было украинский в школе учить, но они все сча в возрасте ~70 лет и вряд ли ходят на доу

Може вони хотіли так донести тобі, що вони тобі не раді? Треба вчитися сингали людей вловлювати.

просто с порога?) ну окей :)

По собі світ не міряють.

+1

мб потому что 99,9% украинцев билингвы

Немає бажання сперечатися з вигаданими цифрами.

просто с порога?)

Ти на своє прізвище давно дивився? Нічого в ньому не турбує?

Твоє прізвище каже багато про тебе ще до того, як тебе люди пізнають ближче. Тому все закономірно.

Твоє прізвище каже багато про тебе ще до того, як тебе люди пізнають ближче.

идёт еврей ему навстречу мужик говорит «не ходи туда там евреев бьют» еврей отвечеает «я по паспорту русский» мужик говорит «а там не по паспорту бьют а по морде»
(к)

— що там москаль белькоче?
— каже що москалі тортур не бояться!
(к)

у нас у ссср теж так було ))

Вас на хабрі забанили ? Чи в кацапії немає що почитати що ви на українські ресурси лізите? Вам руським не зрозуміти того факту що мова вже стала маркером ворога і стає просто особистим.

я не русский, а вот что тут польский колхозник забыл вопрос открытый

Чего мелочишься? По форме черепа или по цвету кожи определяй врага. Почему именно язык? Это одинаково тупо. Задумайся. Одобрение большинства это так заразно.

Я принципово листуюся тільки українською, на моїх сайтах немає російської локалі, всі мої телефони-ноутбуки українською. Мені навіть довелася честь вести великий український культурологічний проект. І це я ж з родини татар і поляків, народився в Узбекистані, в моїх котах українського більше, ніж у мені.

Але коли я бачу такі коментарі, мені доводиться на хвилину відкласти ноут, бо неймовірно велика спокуса відповісти російською, що йдить ви зі своєю мовою, а я більше не розумію нахрена воно мені треба.

Розумієте, доводиться взяти паузу і подумати, навіщо мені потрібна українська, і це я ще людина дуже спокійна. Я запропонував би вам подумати над цим, але ви, звичайно, не будете.

А що поганого у тому, щоб узяти паузу і подумати? Якщо ви це все робите не з власної волі і вам самому це не треба, то нащо? От візьміть і подумайте. Сподіваюся, ваші коти якнайшвидше еволюціонують.

В начале войне войны многие на патриотизме перешли на украинский, даже я что-то выдавливал из себя, а потом годик-два посмотрели как оно происходит вокруг, что та идентичность, что другая суть две стороны одной медали, и произошел откат, все вернулись к привычным языкам

З доброго десятку моїх знайомих які перейшли на українську щось жоден назад не відкотився. Ти за всіх не розписуйся

Я тоже переходил и пытался. Меня хватало на чучуть. Мне сложно говорить на украинском. Потому что я на нем не думаю. И почти говорить не умею. А толку коверкать ру слова на укр лад. У меня останивкы и спычкы.
Странно, такие как я все потеряли. А подстраиваться мы должны под западенцев и говорить как для них удобно. Верните мне мой дом и квартиру, и я честное слово буду только на украинском говорит. Но честно, мне Европа дала больше чем Украина за всю жизнь.

Мне сложно говорить на украинском. Потому что я на нем не думаю

нельзя думать на каком-то языке, мышление другого порядка, ты просто мысли проговариваешь в голове (от этого очень легко отказаться) либо моделируешь диалог на определенном языке

нельзя думать на каком-то языке, мышление другого порядка, ты просто мысли проговариваешь в голове (от этого очень легко отказаться) либо моделируешь диалог на определенном языке

справедливости ради это не совсем так

ты просто мысли проговариваешь в голове (от этого очень легко отказаться)

справедливости ради это не совсем так отказать от этого совсем не так легко и перейти на чисто абстрактное мышление тоже

Ніколи не розумів фраз на кшталт

Потому что я на нем не думаю.

Навіщо думати словами в принципі? Проговорювати думки в голові це ж дико неефективно, образами і абстрактними концептами набагато швидше. Звісно перед тим як сказати чи написати якусь складний текст то можна проговорити попередньо у себе в голові, або симулювати якийсь діалог. Але ж не постійно вербалізувати в слова кожну свою думку?

Тому що десь половина людей просто так не вміє, і тупо коментує все в голові словами.

Образами і мавпа думає, а слова доступні лише людині

Слова і папузі доступні, що явно робить його розумною істотою за вашою логікою.

Папуга імітує, а мавпа таки думає, образами — але не схоже, що це механізм, що може допомогти глибокому пізнанню світу.

в целом это достаточно точная даже не то чтобы аналогия но точнее иллюстрация самого процесса

... т.е. буквально чтобы «думать образами» тебе придётся ограничивать своё мышление и доступные концепции «уровнем мавпы» и как только ты попытаешься выйти за этот уровень то язык тут как тут это и есть человеческая абстракция мышления так получилось биологически

вот в частности медицинская цитата в подтверждение именно этой концепции

У них преобладает конкретно-описательный тип мышления, в то время как способность к абстрагированию почти отсутствует. Тем не менее они могут формировать простейшие обобщения. Для них составляет трудность охватывание ситуации целиком, и обычно они улавливают только внешнюю сторону событий. Сложно воспринимают логические связи между предметами, понятия «пространство», «время» и т. д. Часто встречаются нарушения речи (отстаёт в развитии, искажение звуков, нарушения грамматического строя речи, скудный словарный запас).

Я не вмію образами. Це взагалі як? Я тільки словами можу думати.

Якщо взяти якийсь спрощений приклад, допустим ви хочете зробити чай і тоді промовляєте в голові «Я хочу зробити чай, скоріше за все зелений, зараз я відкрию коробку з чаєм, ще треба налити води в чайник і натиснути кнопку, потім покласти пакетик в чашку і налити туди води» — досить довго це проговорити в голові, чи не так? Уявити образ як робиш чай набагато швидше. Або просто подумати це все на рівні абстрактних концептів, адже насправді у кожного в голові є концепт чайника який уже потім вербалізується в слово «чайник», «teapot», або «wasserkocher», але сам процес вербалізації можна просто пропустити. Наприклад коли я працював над деякими короткими сюжетами то придумати сюжет, ключових персонажів, їх взаємодію досить швидко, вербалізувати це і перетворити в текст — на порядки довше.

образами і абстрактними концептами набагато швидше.

это не совсем так и как только ты начнёшь ты тут же ж столкнёшься с необходимостью формальной спецификации твоих абстрактных понятий что и есть собственно вербализация в человеческом варианте мышления

Але ж не постійно вербалізувати в слова кожну свою думку?

человеки по другому не умеют при чём на столько что за «постийну вербализацию» у них отвечают прямо отдельные участки могза прямо отдельно сформировавшиеся прямо для этого т.е. человек биологически не занимается именно сознательной деятельностью в процессе говорения и восприятия речи на слух и на письме впрочем тоже

Це не щось захаркоджене. Якщо ти почнеш спілкуватись багато англійською, через деякий час виявиш що починаєш думати частково англійською і навіть у ві сні. Теж само українською. Тож це або поспішне рішення чи відмовка

через деякий час виявиш що починаєш думати частково англійською і навіть у ві сні. Теж само українською.

там всё не сколько сложнее как следствие то что на недо языках уже сложнее становиться думать попросту именно потому что не хватает абстракций уже привычных

... для примера классика «не переводимой игры слов» как только в американском как не иностранном защёлкивается не любимый рускими perfect так #внезапно он становится не то чтобы глаголом действием но совершенно другого вида абстракцией уже как сущностью результатом действия

... при чём его же ж форма уже в длительном так же ж #внезапно становится на своё совершенно естественное место как то having that уже не надо «объяснять в переводе» но вместе с тем его уже и не перевести в т.ч. на мысли

получается совсем как у нас в ссср жопа есть а слова нет )) абстракция есть она прекрасно думается но вот не задача только на американском языке без перевода

ЗЫ: но мне стало интересно я интересуюсь такими вопросами затерянного в переводе вот что отвечает на это гугл ши

AI Overview

Фраза «having that» перекладається українською залежно від контексту, найчастіше як «маючи це», «оскільки це є» або «з огляду на це». Вона вказує на володіння чимось або причину/умову, що випливає з попередньої інформації.

Ось основні варіанти перекладу:

Маючи це / володіючи цим (пряме значення): Having that, you can... — Маючи це, ви можете...

Оскільки це є / через те, що це є (причина): Having that, we decided... — Оскільки це було в нас (або «маючи це»), ми вирішили...

З огляду на це / при цьому (контекстуально): Having that, it’s not enough — З огляду на це, цього недостатньо.

Примітка: Якщо ви мали на увазі схожу фразу «having said that», то вона перекладається як «тим не менш», «попри це».

ЗЫ: а сорі і не правильно використав форму having that там мало бути дієслово

ЗЫ: доки писав я проапдейтив запит використавши як приклад having met отже з гугл ші

AI Overview

Вираз having met найчастіше перекладається українською мовою як дієприслівниковий зворот, що вказує на завершену дію в минулому: «зустрівши», «познайомившись» або «після того, як зустрів/зустрілися». Він позначає, що одна дія відбулася раніше за іншу.
Основні варіанти перекладу:

Зустрівши (когось) / Познайомившись (з кимось) — найпряміший переклад.
Після того, як зустрів/познайомився — більш розгорнутий варіант.
Оскільки зустрів/познайомився — якщо зворот вказує на причину.

Приклади в реченнях:

Having met him once, I never forgot him. — Зустрівши його один раз, я ніколи його не забував.
Having met the requirements, they were allowed to pass. — Після того, як вони виконали (зустріли/відповіли) вимоги, їх пропустили.
Having met her, he decided to ask her out. — Познайомившись із нею, він вирішив запросити її на побачення.

Часто в контексті знайомства «having met» перекладають як «знаючи» (через те, що вже познайомилися).

Якщо хтось робить щось погане. То чому я повинен мінятись? Нехай він меняется. Ну ти кажеш що я росиянин, тоді видай мені ру паспорт. Бо якщо я повернусь в Україну, фіг я буду заради когось вчити мову. Я з рукою на серці обіцяю що буду розмовляти тільки на російській. Бо це моя Muttersprache

Ви українець і ваша рідна мова українська,

я білінгв )) гм... а ну в принципі так само білінгв розглядаючи першу як американську і другу вже як радянські єтот як його інтернаціонал які як окремо навряд чи вже розглядаю звісно ж саме технічно не як то ідеологічно

Тож якщо для вас рідна мова «російська» — значить ви росіянин за ідентичністю, а росіяни прийшли нас вбивати саме за нашу українську ідентичність.

так у нас у ссср теж так було )) спочатку німці потім американці всі йшли вбивати нас саме за нашу радянську ідентичність кращу у світі тож тут я відчуваю як у там як уже було все так само не треба «перевчатися»

вона не рідна нікому з нас, вона нав’язана силою, геноцидами, етноцидами і лінгвіцидами.

але ж ви самі доєдналися саме до царства московського бо московські попи були вам ближче за польські ксьонзи ну і знову ж таки чому були коли православна церква так само досі є ось прямо актуальне розмови за то коли рахувать Паску виявляється православні досі рахують її «за календарем» а не за сонцем як то буквально саме явище астрономічного сонцестояння можна же ж саме технічно переконатися у який конкретно день відбувається але православні так само рахують за православним календарем

так це працює у всьому світі — це називається ідентичність.

exactly )) православна ідентичність її не прогаєш просто так леніна повалили памятник і все ан ніт треба ще церкву спалить більше того з церкви і з попів православних треба було і починать бо все від них і пішло див. історію і ленін вже помер і вже історія а от попи православні живіші всі живих ))

Подумайте над цим

так треба подумати...

так само як у поляка рідна мова польська — інакше він не поляк, так само як у німця рідна мова німецька — інакше він не німець — так це працює у всьому світі — це називається ідентичність.

загалом так це має вагомий сенс як то американська «ідентичність» вона саме технічно саме протестанська і проти української радянської православної вона вирізняється дуже чітко як то чи не буквально цитуючи старий радянський шпигунський анекдот «синку так ти ж негр» або ж так само радянський но вже бандерівський «сідай синку я й так бачу що ти не москаль»

... а от за мову дивним чином мова якраз не стояла тоді 250 рокі тому цей момент якось абсолютно пропустили от така ... малята (( селяві

тож «американська ідентичність» вимушено визначенетися на ділі не не мові просто бізнес

Слухай, це все, що ти написав, воно працює для людей, які мислять логічно, і мають хоч якесь критичне мислення та розуміння причинно-наслідкового зв’язку.

У них

Знову відчули мінус по користувачах, мінус по грошах з сервісів та реклами.

А потім

Тотальне задоволення. Практично щастя, я б сказала. На нашому сайті більше немає нічого російського.

Задоволення від того, що втратили гроші та відмовили в сервісі російськомовним громадянам України. Насрали своїм співвітчизникам і все ок) Тобто унтерменшам на їхню думку ненацистів. Аргументи, що російськомовних дофіга живе в Україні і дофіга в ЗСУ, вони не сприймають, тому що дивись вище — нема логіки та критичного мислення. Вони хочуть, щоб або по-їхньому, або вали звідси.
Саме такі не здавали житло людям з Донбасу, які їхали в Україну в 2014. Для них питання не стояло — «вони ж в Україну приїхали, а не в росію, тому вони наші?» там було просто — донецький, значить сєпар. І «сєпари» наслухавшись і надивившись такого дійсно ставали сєпарами.
Саме такі в 2022 здавали свої халупи таким, як ти біженцям по прайсу х4 та більше.
Саме такі кенселять киянина Булгакова, наприклад, не маючи абсолютно нічого рівноцінного взамін.
14 рік нікого нічому не навчив. Після війни, якщо на цій території ще щось збережеться, нас чекає повторення 14 року. Не знаю в якій конфігурації, але готовий гроші на це поставити. Тому залишайся там, де ти є і я сподіваюсь теж там опинитись.

Єдине, що в цій історіі добре — риночєк скоро все порішає і грошей у таких націоналістичних шараг буде все менше.

Доречі, лінкедін каже, що Саша Лєтова сере українцям з Лондона. І кофаундер цієї бадяги один теж відмічен з UK. отакий патріотизм зараз у цих «українців».

" людям з Донбасу, які їхали в Україну в 2014."
Ви якось визначіться — це були українці, які переїхали з Донбасу в іншу частину України чи іноземці що їхали в Україну?

Тут питання в тому, як саме ти їх визначаєш. Зі мною все зрозуміло, сподіваюсь. А ось до твоїх цін на оренду квартири у мне питання є.

Мої?
Ми пасои корів разлм чи сміття виносили з офісу?
Ви йобнулись об піблогу чи стелю?
Ідіть за кораблем

Саме такі кенселять киянина Булгакова, наприклад, не маючи абсолютно нічого рівноцінного взамін.

О, любитель толстоєвщини в гілці, дивина та й годі в 2026

о, о, о, а які ти три книги останні прочитав? без гугла будь ласка

Я художку зараз мало читаю, останні 3 в 2025 були Сліпота Жозе Сарамаго, Свято Цапа Льоси та Хай квітне аспідистра Орвела, зараз почав читати Зачаровану гору Манна. А ти як, все булгаківщиною пробавляєшся?

Сліпота Жозе Сарамаго

до португальців добралися тріффіди )) 40 рокі добиралися але втім слід ураховувати час правління тов. салазара тоді норм ))

зараз почав читати Зачаровану гору Манна.

теж у перекладі? а чого раніше не почав? не цікаво було? мабуть ще молодий як бо?

А ти як, все булгаківщиною пробавляєшся?

ну а чого ж булкагов пише за тіх самих українців часів (не вдалого) створення української державності на розрусі царської імперії у якості джерела за потой часи цілком норм як ти вважаєш?

... як то виходить росіяни пишуть за українську державу що відволікає саму основу ідеї тов. путіна «ленін створив Україну як усср»

«а ти за большєвіков алі за комуністов?» (к)

Згоден з усім, крім відсутности кращого за Булгакова.
Воно є, десятками. Просто інше.

З практикою ця втома зникає. Хоча я і досі думаю над деякими словами, хоча в останній час як правильно перекласти термін з англійської, хоча колись це була російська. Я навіть не впевнений на якій мові я тепер думаю. Перша мова була російська, як і перші шкільні класи на півдні України.

Я не хочу переходить на Украинский. Мне не удобно на нем говорить. Темболее все понимают русский.

не зрозуміло що тут написано! Тхне трохи шовінізмом з лайно-висновками

там щось на свінособачему написано, здається «какая разніца © на каком хочу, на таком і гаварю © мі все братья © ко-ко-ко»

А мені здалося що там щось про стрибання та присідання на пляшку було...

дуже важко зрозуміти що «адін народ» мало на увазі

3 91-го першого в нас державна українська, й до сих пір зʼявляються кадри які заявляють що через 30 хвилин вони втомлюються розмовляти на українській. Я з Дніпра, мені 41 років, все життя живу в Дніпрі та області, і заявляю що ваші роздуми — повне лайно. В мене все.

Окей. Якщо державна українська, то чому в мене в паспорті книжці на двух мовам написано? Я не міняв на id.

Дуже цікава у вас логіка.
А в закордонному ще й англійською є як і у водійському посвідченні. Це має якесь значення на знання української?

Твои комент лайно. Ну и все так все 😜

Ой божечки, в Німеччині треба німецьку вчити, не то що та українська в Україні

Та я вчу. Але складно йде :)) вже 4ри роки, а все в1

Мова є відображенням історії, ментальності, світосприйняття свого народу. У українців мову відбирали століттями. Практично все лівобережжя і південь України примусово зросійщене заборонами ще московських царів, потім совковими голодоморами, терором, репресіями, дурдомами навіть за носіння вишиванки чи спів пісень. Рідна мова українця — українська. Як у фрацуза французька, у поляка польська. Те, що батьків і дідів терором зросійщено, і вони розмовляють чужою мовою у себе вдома — це трагедія нашого народу. Я це зрозуміла ще років 20 тому і вивчила українську, і це скажу вам інше сприйняття себе і світу. Ще треба хоча б ознайомитись з правдивою історією, а не «трієдіною маячнею». Пропустити це розуміння через себе і вивчити українську, мову свого народу, а не захищати право нести мову спадкових вбивць твого народу, бо вони як раз використовують мову як зброю, вони вважають і будуть вважати всіх російськомовних «русскімі» і йти «захищати» на танках, при цьому вбиваючи або виселяючи в сибір. І думати українською теж вийде, через роки 1,5- 2. Звісно це мала б стимулювати і пояснювати держава всі 35 років, і тоді може б і такої війни не було. Російська це мова ворога, який століттями проводить геноцид українців, і говорячи нею, ви дивитесь російськомовний контент (а він практично весь пропагандистський), ви розповсюджуєте її вплив, приносите величезну користь ворогу.

Дуже мило, що ви взяли на себе клопіт зареєструватися заради цього коментаря, як і деякі інші ваші колеги під цим постом.

Я теж візьму на себе клопіт сказати, що така маніпуляція, як ваша, змушує мене сподіватися, що Божий суд існує, бо ні земний суд, ні суд совісті не змусять вас зрозуміти, наскільки це огидно — раціоналізувати напад Росії на «не таких» українців.

В кінці не вистачає ось цього «расстрелять, как бешеных собак». А взагалі тішить те, що на відміну від своїх ментальних сородичів, типу радянських більшовиків та китайських хунвейбінів, подібні доморощені «патріоти» здатні тільки на п*здеж на фейсбуках. Воно і зрозуміло, вчити як потрібно батьківщину любити набагато безпечніше з усяких лондонів, варшав, берлинів.

А до того як їм дім русня розбомбила, вони нормально жили?

Русня розбомбила, а Україна має платити, коли 50% видатків з бюджету України йдуть на війну з русньою? Може то русня має платити? Чи ні?

В Україні є компенсація за знищені або пошкоджені будинки, і вона працює, бо знаю людей котрі отримали її.

І якщо казати що російська це мова окупанта, то тоді чому не казати що німецька також мова окупанта?

У тебе очевидні проблеми з логікою Німеччина не окуповує зараз, жодних українських територій.

Але 80% говорять російською. Чому? Тому що ми всі з тих окупованих міст.

Так рюзькій мір приходіт в першу чергу до любителів поговорити російською.

І я скажу навіть більше, не мова робить людину поганою, а її вчинки

Кожного дня принципово говорити мовою окупанта — це хіба не вчинки?

все це пишу без перекладача, але над деякими словами думаю.

Думати корисно

Але через 30 хвилин розмови на українській я дуже втомлювався.

Якщо ти не знав, то здобуття нових навичок втомлює. Але це ж не означає, що не треба доводити справу до кінця.

Так рюзькій мір приходіт в першу чергу до любителів поговорити російською.

It’s just the matter of geography. By the way, eastern bank of Kherson oblast sends you greetings.

Кожного дня принципово говорити мовою окупанта — це хіба не вчинки?

Nope. Words are cheap. Actions matter. Join infantry and die as a hero if you want to prove something. Otherwise you are just a poser and a usual draft dodger.

Якщо ти не знав, то здобуття нових навичок втомлює.

Useless habits ain’t worth the effort.

Украинцы такие токсичные. Не все конечно. Но многие. Пытаются оскорбить и ждут ответной реакции. Это как какой-то национальный спорт. Бот не бот. А так а этак. Я написал свое мнение на пост. И в ваши словянские токсичные игры я не играю.

Токсики везде есть и примерно одинаковой доли от всех. Но в данном случае у них мощная моральная поддержка по вполне естественным, если можно так назвать войну, причинам.

Но в данном случае у них мощная моральная поддержка по вполне естественным, если можно так назвать войну, причинам.

у нас в ссср тоже так было )) немцы фашисты деды воевали евреи выпили воду англичанка гадит у вас в америке негров линчуют свободу анжеле девис

Украинцы такие токсичные.

Це погано?

Пытаются оскорбить и ждут ответной реакции.

Трохи не так, ми свідомо ображаємо людиновмісний біоматеріал, щоб мати менше контактів зі сміттям.

Я написал свое мнение на пост.

Вітаю. Впевнений що то була саме власна думка?

И в ваши словянские токсичные игры я не играю.

Граєш. Вже почав, написавши цей пост.

Украинцы такие токсичные.
Це погано?

не в смысле норм на уровне обычном других стран третьего мира ссср

там простой рецепт уже десятки лет работает просто не иметь с ними дела это работает я проверял

ЗЫ: опять же ж как это и в ссср було там различается совершенно чётко два разных типа советских людей одни из которых просто люди обычно они надёжны хорошо образованы и нормально воспитаны (в нормах морали совпадающих с буржуазным миром капитала) ответственны и в среднем я бы сказал чуть выше среднего по средним людям

... и есть совершенно чётко отдельная категория советских людей уже «государственных» уже как «советская нация» специально дрессированых за Родину за сталина за ссср как у вас тут в америках этих ваших всё плохо нууу тууупые (к) (тм) и прочия аккурат в тему

такие токсичные.

но как я уже говорил там просто не иметь с ними дела это работает я проверял

... как то прямо здесь по тексту ))

ми свідомо ображаємо людиновмісний біоматеріал, щоб мати менше контактів зі сміттям.

это и есть то самое странное что одним из первых бросается в глаза и не понятно «не православной культуре» где с одной стороны «поменше контактов с смиттям» но с другой стороны «свидомо ображаемо» что видимо полагает «идём на контакт» вместо того чтобы свидомо mind your own business

вообще советские украинцы та часть которая «нация» они именно целево не умеют это mind your own business именно как принцип что в прямом что в переносном смысле mind your own business

как то на примере всё той же войны где казалось бы б все усилия должны быть чётко иметь цели завершения войны что прямо буквально mind your own business но это почему то не так как то по тому же ж война с ираном

ми свідомо ображаємо людиновмісний біоматеріал

но подождите а как эти «образы» равно как и другие «активности» вообще ведут к окончанию вашей собственной войны?

но вообще опять же ж стран третьего мира там легион и отдельно как то специально именно украинцы из общего объёма токсичности ни как не выделяются ну разве что может как то «за державу обидно» (к) (тм) но опять же ж это уже было при ссср так что с одной стороны вроде как «свои» но с другой стороны уже сам уже сформировалась уже своя привычка той самый mind your own business

Трохи не так, ми свідомо ображаємо людиновмісний біоматеріал, щоб мати менше контактів зі сміттям.

ЗЫ: а ты обратил внимание что на 5-й год войны у Украины всё так же ж нет ни каких вообще военных союзников как то именно конкретно союзников вроде той же ж британии которая как союзник польщи обязалась вступить в войну если на польщу нападут 39-го года то у Украины такого нет вот совсем

зато есть какие-то «чужие свои интересы» как то буквальное mind your own business как то впервые имхо это стало уже явно когда зашли первые разговоры за мировое соглашение и нидерланды выступили с выступлением чтобы вписать туда в украинское мировое соглашение их нидерландский сбитый борт ещё в июле 14-го года как часть условий мирового соглашения

я тогда ещё удивился очень сильно ведь какой дипломатический шанс «Украина приветствует разумные и справедливые требования и выступает с предложением военного союза по конкретному вопросу»

как то нидерланды делают россии условия что в рамках общего мирового соглашения есть условие их нидерландов и если россия отказывается это условие выполнять то нидерланды как союзник Украины вступают в войну на стороне Украины как союзник Украины

... иначе каким именно образом вообще можно что либо «требовать» в совершенно чужом мирном соглашении? становись частью соглашения бери на себя часть ответственности с конкретными действиями в ответ и ты в деле!

но ни чего такого нет ни по одному направлению даже в проекте

как то вот из свежего ближний восток Президент Украины Зеленский приехал на ближний восток и всё порешал даже на доу к.м.к. есть статьи новости про это

Це погано?

ну наверное нет но снова ни как не понятно как это решает вопрос непосредственно войны в Украине как то будет создана или уже создана _военная_ коалиция против ирана как прямого и официального _военного_ союзника уже россии?

Через українську мову ви втомлюєтесь але через німецьку мову не втомлюєтесь ))
Підіть німцям розкажіть що вам російська миліша ))
І ще смішно що ви були змушені емігрувати бо московити прийшли щоб вбити українську мову (денацифікація) але ви в своїй особі це толеруєте. У вас не викликає ніякого спротиву що московити вигнали вас з власного будинку.
Привіт з Миколаєва ))

«Люди, які намагаються говорити українською, але виходить ламаний суржик. Ви не смішні, ви чудові!»

От, взагалі, ніколи не розумів цієї меншовартісности(не і), стосовно московитської. Стосовно сайтів, то прибрав би, з усіх московитську говірку. Нащо, вона? Тим, паче нам, 200 річним насиллям нав’язана, а правнуки завезених після голодоморів, мусять(загальносвітова практика виживання держави) вчити мову титульної нації.
🤝

Дякую! Сподіваюсь всі сайти в Україні зроблять те саме найближчим часом

Підписатись на коментарі