Марк Цукерберг знову пише код після 20 років паузи

Після двадцяти років перерви Марк Цукерберг знову сів за написання коду для власної компанії. Згідно з інсайдерською інформацією від інженерів Meta, яку я підгледів у The Pragmatic Engineer, засновник Facebook нещодавно особисто вніс зміни до кодової бази.

Чому такий переполох

Справа в тому, що останні по-справжньому значні технічні внески від Марка датуються ще 2006 роком, коли кодова база соцмережі була зовсім крихітною. На той час до неї внесли менше десяти тисяч правок. Після цього він майже повністю відійшов від безпосередньої розробки, зосередившись на управлінні корпорацією.

Щоправда, як кажуть, то був один смішний епізод у 2010 році. Тоді Цукерберг вирішив власноруч додати дрібну функцію, яка б робила фотографії користувачів клікабельними прямо на сторінці профілю. Він написав код, відправив його на перевірку, але штатний інженер Майкл Новаті без вагань заблокував цей апдейт через купу проблем із форматуванням. Звісно, Марк тоді просто скористався привілеями боса і примусово додав свій код до основної бази в обхід правил :)

Тепер же, у березні цього року, ситуація повторилася, але вже на зовсім іншому рівні. Репозиторій Meta сьогодні є гігантським і містить майже 100 мільйонів внесених змін. Незважаючи на такий масштаб, Цукерберг успішно додав туди ще три власних пакети оновлень. І в своїй роботі, як повідомляють, Марк використав інструменти ШІ. До речі, він такий не один: нещодавно до написання коду повернувся ще й CEO Y Combinator Гаррі Тан.

Родзинка в цій історії — це те, як сама команда розробників Meta відреагувала на це. За внутрішніми правилами компанії будь-який новий код має пройти code review та отримати схвалення від колег. Коли Марк відправив один зі своїх запитів минулого місяця, його затвердили понад двісті людей. Інженери компанії буквально наввипередки натискали кнопку погодження. Очевидно, що кожен з них просто хотів немарно згаяти шанс і пізніше похизуватися тим, що він особисто перевіряв та офіційно ухвалював роботу самого засновника і CEO компанії.

Як думаєте, може Цукерберг просто втомився від операційки та скучив за розробкою?

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Four days later:

А це стало частіше, хоча знову таки, певний що проблема не в ші а просто повиганяли купу людей що тримали ці факапи поза продакшеном, а теперь їх нікому тримати ото вони і повилазили. Як би через рік два ми не побачили хвилю наймів програмістів і всі знову будуть винити ШІ. звільняють програмістів? винуватий ші, він усих замінив! набирають програмістів назад? винуватий ші бо нагівнокодив тонни а нікому розгрібати!

Він не писав код, код писав ШІ, зараз це звичайна практика, коли навіть проджект менеджер, який не є програмістом, може щось подати в code review, в нас це буває іноді. І це нормально працює, якщо правки не великі і не торкаються бізнес логіки.

Такий маленький 1-квітневий жартик 😆😆

ШІ спрощує перші кроки запуску ідей в практичні дії.
==
То й за одно, керівний який був програмістом, легше переоцінить ситуацію з якостями і проблемами ШІ.
==
Ознайомлення з наявними інструментами як, «помічник ШІ» — для переосмислення часових вимірів + задіяних людей ( = ресурсів).
Нові скіли для управлінця, коли йдеться про організацію праці реальних людей-програмістів.

Тут родзинка 100% в корпоративній культурі, в якій збудовано культ персональності, це ж Південна Корея якщо дивитись в сутність. На місці падишаха, я би перевдягнувся в обивателя і сабмітнув би код під псевдонимом нікого не відомого розробника і написав би, що тут один загальний вайбкодінг. От там багато би тоді сплило на поверхню тоді із : процессами, бюрократією, внутрішньою політикою, коммунікаціями і т.д. А також як народ реально ставиться до тотального вайбкодінгу і як ШІ реально здатний замінити 20 программістів.
Завжди думав що ключова задача вернерівневих керівників зуміти впровадити стратегію з гори до низу, і роби зі мною роби як я, коли в людей злітають десятиліття подекуди інвестицяй в кодінг і технічні стеки — так не працює. А 200 аппрувів, це просто піданні лижуть зад

Інженери компанії буквально наввипередки натискали кнопку погодження

Слабаки, я б залишив пару коментів, а потім би на перфоманс ревю розповідав би, що моя робота має вплив на СЕО компанії

Там швидше усі лижуть дупу навипередки і восхваляють грандіозні рішення маестро PHP, додають лобуду з розряду «а чому я так раніше не робив» і т.д. навіть як Марк там гімнокод якийсь сабмітнув де лайно-лайно BR, BR, динамічний DOM рендереться сервером і т.п. мезозойська ера.
А взагалі коли чувачок звільнив тисячі людей «через ШІ» і тільки зараз спробував сам щось вайбкоднути — ну на місці акціонерів, я би ой як замислився.

Чувак всадив 80 лярдів в безглузду і нікому не потрібню шляпу на імя метаверс. яке там подумати. зато ті хто мовчки шліфував йому, добре заробили бонусів на цьому метаверсі.

Такого було вже, скажімо Multics — переускладнили архітектуру та вимоги вийшли за можливості тогочасного харда. Спрощена і елегантна версія із реалізацією тільки якісних ідей Unix стрельнула при чому на дешевому для того часу PDP-11.
Algol 68 — переускладнили архітектуру та вимоги вийшли за можливості тогочасного харду. Спрощена версія із якісними ідеями — Pascal стрельнула.
Google Wave — переускладнили архітектуру та вимоги вийшли за можливості тогочасного JavaScript та харду. Простіший в усіх сенсах десктопний месенджер Skype із P2P — стрельнув.
Метавсесвіти — звичайні VR відеоігри Sony для PS зайшли споживачу.
Це зветься Second-System Effect" (ефект другої системи) — термін, введений Фредом Бруксом у книзі «Міфічний людино-місяць». З прокляття універсальності (The Kitchen Sink Syndrome)

P.S. Маск витратитись на усію програму Starship $10 мільярдів.

Варто залишити комент накшталт:

# Тут був Вася Петров 2026 :)
Слабаки, я б залишив пару коментів, а потім би

трохи поправив:
Слабаки, я б залишив пару коментів перед звільненням, а потім би через NDA нікому нічого не зміг би розповісти

;-)

Камон, це ж не галера :)
Та і яке тут порушення NDA?

Та і яке тут порушення NDA?

Потенційно якщо похвалитися, навіть без технічних деталей: типу сьогодні я проревьювив код Цукерберга — шпигуни конкуруючих компаній можуть зробити якісь висновки про наближення релізу надважливого апдейта, яким опікується сам Цукер! ;-)

Але в мене мова була про перфоманс ревю в середині компанії, тут NDA вже немає жодного стосунку ;)

Підписатись на коментарі