Що я зрозумів, коли переносив логіку великої ERP у хмару

Мене звати Сергій Рудюк. Багато років я працюю з корпоративними системами обліку, автоматизації та управління. За цей час я бачив різні етапи еволюції ERP: від важких desktop-рішень і локальних інсталяцій до вебсистем, хмарних сценаріїв і вимог до роботи з будь-якого пристрою.

У якийсь момент я опинився в точці, де вже не можна було просто «осучаснити інтерфейс» або винести стару систему в браузер. Потрібно було перенести в хмару саму логіку великої ERP: документи, облік, таблиці, ролі, доступи, довідники, залишки, узгодження, друковані форми, аналітику та звичний для бізнесу спосіб мислення.

Ззовні це може виглядати як технічна задача. Насправді це значно глибша історія. Коли переносиш велику ERP у хмару, дуже швидко з’ясовується, що ти переносиш не код. Ти переносиш накопичені роками компроміси, інерцію користувацьких звичок, старі архітектурні рішення, приховані залежності й очікування людей, які хочуть «щоб усе було як раніше, тільки швидше, простіше і без проблем».

У цій статті я хочу розповісти, що саме я зрозумів у процесі такого перенесення. Не в теорії, а на практиці.

Найважче перенести не функції, а очікування

Перше, що я зрозумів: найбільша проблема не в документах, довідниках чи звітах. Найскладніше — це очікування користувача.

У великій ERP кожен підрозділ мислить по-своєму. Бухгалтер хоче передбачуваності. Менеджер хоче швидкості. Керівник хоче прозорості. Склад хоче мінімум зайвих кліків. Адміністратор хоче контроль і рольову модель. І всі вони вважають «нормальною» саме ту логіку, до якої звикли за роки.

Коли ти переносиш систему в хмару, виявляється, що люди не чекають нового продукту. Вони чекають дуже суперечливого набору речей:

• щоб усе було знайомо;
  • щоб усе працювало швидше;
  • щоб нічого не зламалось;
  • щоб стало сучасніше;
  • щоб навчатися майже не довелося.

Тобто ти не просто будуєш нове середовище. Ти працюєш між двома полюсами: інерцією старої системи і вимогами нового середовища.

Просто «перенести форми в браузер» — це хибна стратегія

Друга важлива річ, яку я зрозумів: вебверсія великої ERP не народжується з механічного копіювання форм.

На старті спокуса дуже велика. Здається, що можна взяти знайомі сутності:

• документ;
  • журнал;
  • довідник;
  • табличну частину;
  • звіт;
  • форму відбору;
    і просто відмалювати їх у вебі.

Але це майже одразу заводить у глухий кут.

Те, що ще терпимо працює в desktop-логіці, часто стає незручним у браузері. У старих системах користувачі могли жити у щільних формах, великій кількості дрібних кнопок, складних меню, багатошарових вікнах і великій кількості дрібних дій. У хмарному форматі це швидко перетворюється на втому, плутанину й опір.

Я зрозумів, що переносити треба не форму, а намір користувача. Не «ось той самий екран», а «що людина реально хоче зробити в цей момент». Це зовсім інший підхід до проєктування.

Таблиця в ERP — це майже окрема мова

Третя річ, яка для мене стала ще очевиднішою: у великій ERP таблиця — це не просто елемент інтерфейсу. Це майже окрема мова роботи.

Користувачі корпоративних систем живуть у таблицях:

• шукають;
  • фільтрують;
  • порівнюють;
  • копіюють;
  • вставляють;
  • сортують;
  • групують;
  • дивляться залишки;
  • перевіряють цифри;
  • приймають рішення.

І якщо в хмарній системі таблиця стає повільнішою, менш гнучкою або менш прозорою, користувач пробачить тобі красивий дизайн, але не пробачить втрату контролю.

Тому одне з головних переосмислень для мене було таким: таблиці в хмарній ERP повинні бути не декоративними, а робочими. З можливістю швидко міняти вигляд, зберігати стан, показувати й приховувати колонки, перебудовувати подання під роль і задачу, не змушуючи користувача щоразу починати з нуля.

Фактично я зрозумів, що гнучка таблиця в ERP — це не «приємна опція». Це частина ядра продукту.

Масові дії важливіші за красиві одиничні сценарії

У звичайному SaaS дуже легко захопитися красивими сценаріями «один користувач — одна дія». Але ERP живе інакше.

У реальному бізнесі люди рідко працюють по одному рядку. Вони працюють масово:

• вставляють списки з Excel;
  • додають багато позицій у документ;
  • переносять номенклатуру;
  • звіряють великі набори записів;
  • проводять однотипні дії над групами сутностей.

Коли я переносив логіку ERP у хмару, я ще раз переконався: якщо система не вміє добре працювати з масовими діями, користувачі відчувають її як повільну, навіть якщо вона технічно швидка.

Хмарна ERP повинна давати відчуття прискорення рутини. Якщо на базових масових діях людина витрачає більше часу, ніж у старій системі, жодні правильні архітектурні рішення її не переконають.

Залишки, гроші та статуси треба показувати там, де користувач приймає рішення

Одна з найпрактичніших речей, яку я для себе зафіксував: у великій ERP дані мають приходити до користувача в точку дії.

У старих системах було нормою бігати між формами:

• окремо подивитися залишок;
  • окремо перевірити взаєморозрахунки;
  • окремо зайти в інший журнал;
  • окремо знову повернутися в документ.

Але в хмарному сценарії це дуже швидко починає дратувати.

Якщо користувач працює з рахунком, видатковою або замовленням, система повинна дати йому поруч потрібний контекст:

• залишки;
  • статуси;
  • доступність;
  • ліміти;
  • пов’язані події;
  • базові сигнали ризику.

Не тому, що це «сучасно», а тому, що це зменшує розрив між даними і рішенням.

Рольова модель у хмарі складніша, ніж здається

Ще один урок: коли система стає хмарною, права доступу перестають бути просто технічним шаром. Вони стають частиною повсякденної UX-логіки.

У локальних системах багато компромісів історично накопичуються роками. Хтось отримує «тимчасовий доступ», хтось бачить зайве, хтось працює ширше, ніж потрібно. У хмарі це вже не дрібниця. Там одразу піднімаються питання:

• хто що бачить;
  • хто що може змінити;
  • хто затверджує;
  • хто несе відповідальність;
  • як логуються зміни;
  • як відкотити або пояснити спірну дію.

Я дуже чітко зрозумів, що в хмарній ERP прозорий журнал змін і рольова модель — це не про бюрократію. Це про довіру до системи.

Не можна переносити в хмару весь старий хаос як є

Напевно, це головний висновок.

Коли ти довго працюєш із великими корпоративними системами, з’являється спокуса поважати спадковість настільки, що починаєш переносити в нове середовище навіть те, що давно треба було зупинити.

Але хмара дуже жорстко підсвічує слабкі місця:

• перевантажені форми;
  • надмірну кількість сценаріїв;
  • дублювання сутностей;
  • заплутані довідники;
  • зайві кроки;
  • залежність від ручних дій;
  • архітектурні компроміси, які роками ніхто не чіпав.

У певний момент я зрозумів просту річ: переносити треба не все. Частину речей треба не адаптувати, а чесно перепридумати.

Це боляче, бо користувачі хочуть безперервності. Але без цього нова система ризикує стати просто старою ERP у браузері.

Хмара — це не лише технологія, а й інша відповідальність

Коли система стає хмарною, змінюється і твоя відповідальність як автора чи архітектора.

У desktop-реальності багато чого можна було пояснити середовищем замовника: сервер слабкий, мережа нестабільна, адміністратор щось не налаштував, оновлення не поставили, у когось конфлікт версій.

У хмарі таких виправдань стає менше. Користувач очікує, що все просто працює:

• швидко;
  • стабільно;
  • передбачувано;
  • однаково з різних пристроїв;
  • без окремого квесту з оновленням.

І це дуже дисциплінує. Бо змушує думати не лише про функції, а про цілісність досвіду.

Мені довелося переосмислити саме поняття «потужної ERP»

Раніше потужність великої системи дуже часто асоціювалася з кількістю можливостей:

• більше модулів;
  • більше налаштувань;
  • більше форм;
  • більше сценаріїв;
  • більше винятків;
  • більше спеціальних режимів.

Але під час перенесення в хмару я почав інакше дивитися на потужність.

Справді потужна ERP — це не та, де «можна все».

Справді потужна ERP — це та, де складний бізнес може працювати без відчуття постійної боротьби з системою.

Тобто потужність для мене почала означати:

• простіший старт;
  • менше зайвих кроків;
  • більше прозорості;
  • гнучкість без програмування там, де це можливо;
  • контроль без перевантаження;
  • швидкість у базових сценаріях.

І це, мабуть, було найцінніше переосмислення.

Висновок

Коли я переносив логіку великої ERP у хмару, я думав, що головні виклики будуть технічними. Частково так і було. Але справжня складність виявилася глибшою.

Я зрозумів, що хмара змушує переосмислити майже все:

• що таке звична логіка;
  • що таке зручність;
  • що таке контроль;
  • що таке швидкість;
  • що таке спадковість;
  • і що взагалі означає «сучасна ERP».

Для мене головний урок такий: у хмару не можна просто перенести стару систему. У хмарі доводиться заново відповідати на питання, якою повинна бути система для живого бізнесу сьогодні.

І якщо чесно, саме це виявилося найскладнішим і найцікавішим одночасно.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

На мій погляд «сучасна ERP» це приблизно те саме, що й «сучасна камʼяна сокира». Гумор ситуації полягає в тому, що замінити неможливо — установа стане рачки! Тому на порядок легше всіх вчити користуватись «камʼяними сокирами».

Підписатись на коментарі