Як я змусив Gemini розробляти сайт на Wordpress. Плюси та мінуси такої «кооперації»
Привіт, DOU! Мене звати Тарас, і я створив новий проєкт для риболовів FishMap — платформу з інформацією про водойми, прогнозом погоди та кльову, анонсами турнірів та риболовних звітів. Здавалося б, ще один рибальський сайт в часи, коли лише ліниві не ведуть власні риболовні YouTube канали та соціальні мережі — це щось завідомо не цікаве та програшне. Але я вирішив підійти до цього з кардинально іншим підходом: побудувати складний функціональний solo проєкт, використовуючи AI-стек. Я б охарактеризував цей проєкт як тестування можливостей АІ, що стане корисним результатом у своїй вузькій ніші.
Не довго роздумуючи, я обрав: WordPress + ACF + Gemini. Нижче розкажу, чому саме так і як це все працює, де AI економить велику кількість часу, а де навпаки — намагається все зламати.

Чому саме такий стек
Все дуже просто. Кожен з цих елементів має свої унікальні переваги:
- WordPress: одна з найпоширеніших CMS для роботи з контентом, яка має всю потрібну для мене функціональність одразу з коробки, багато безкоштовних кастомних рішень і просто величезне ком’юніті, що завжди прийде на допомогу.
- Advanced Custom Fields: просто must have для моїх завдань, оскільки я використовую власні кастомні типи записів для водойм, турнірів і звітів, де є свої важливі унікальні дані. Саме використання ACF дозволяє це швидко і зручно зберігати та використовувати.
- Gemini: моя команда із розробника, контент-мейкера та SEO-шника в одній особі. АІ рішення, що дозволяє генерувати код, контент і просто поспілкуватись, якщо нікого немає біля вас :)
Якщо перших два пункти з цього списку не викликали жодних питань, оскільки є достатньо використовуваними в сучасному світі, вибір АІ-помічника був більш складним. Були варіанти використання вузько спеціалізованих варіантів або навіть того ж ChatGpt від OpenAI. Але вибір все ж впав на Gemini, оскільки він повністю закривав всі потрібні задачі. Як я вже писав раніше, він використовувався практично для всього, і це стало його основною перевагою. До того ж, за нього не довелось нічого платити, що теж достатньо важливо.
Як це працює
Реалізація будь-якого проєкту починається з ідеї, яка плавно трансформується в кінцевий результат. Так було у моєму випадку. Ідею я виношував кілька тижнів, зважував всі за/проти і тільки після цього вирішив спробувати її реалізувати. Я використовував Gemini для широкого спектру задач:
1. Генерація коду та шаблонів
Замість того, щоб годинами сидіти та шукати потрібні хуки для WordPress чи писати код з нуля, я просто писав детальний промпт із завданням Gemini, ще й українською мовою.
Наприклад: «Напиши плагін для налаштування шаблону через панель адміністратора WordPress. В плагіні має бути можливість заміни текстової інформації в секції „Про нас“, а також зображення. Ось поточний шаблон сторінки ...... Візьми його за основу і зміни у відповідності до згенерованого плагіна». В результаті я за десять секунд отримую повністю готовий робочий плагін, який вже зараз можу інсталювати і використовувати.
Варто згадати і те, що генерація коду в Gemini дозволила мені реалізувати велику кількість ідей, не застосовуючи сторонніх віджетів. Наприклад виведення на сторінку кожної окремої водойми прогнозу погоди та розрахунку активності риби на ній. АІ написав мені код, який брав за основу gps координати кожної окремої водойми з ACF (lat та lng) і здійснював запит по API OpenWeatherMap для отримання актуальних погодніх даних. Також він написав окремий плагін для розрахунку активності риби відповідно до погоди і виводив все на сторінку у вигляді красивих стилізованих блоків, які також інтерактивні. Такий підхід дозволив зробити рішення, яке кастомізується під будь-які майбутні ідеї.
Але тут є і інша сторона медалі. Бувало так, що Gemini генерував не зовсім те, що я його просив. Або робив це так, що сайт починав вантажитись по
2. Чітка структура даних
Найскладніше в моїй ніші — це отримати та структурувати всі потрібні дані. Кожна водойма має власні характеристики та правила, які в більшості випадків розміщені її адміністрацією у вигляді зображень в соціальних мережах чи месенджерах. Інколи це буває у вигляді тексту, який я теж не можу просто копіювати-вставити, оскільки в такому випадку він не буде унікальним, і Гугл мене за це явно не похвалить. І саме тут на допомогу приходить Gemini:
- Він легко і правильно розпізнає текст із зображень.
- Робить текст унікальним для SEO і зручним для читання.
- Витягує з вхідних даних потрібні мені значення (площа, глибина, контакти і т.п.) для заповнення відповідних полів ACF.
3. Контент та SEO
Як я вже згадував, для Google унікальність контенту — це основа. Gemini домопагає мені в написанні унікальних описів для водойм та турнірів, а також генерує ідеї і початковий текст для корисних експертних статей. Я даю йому вхідні дані (короткий опис (часто копіпаст), особливості локації чи регламент турніру), а він повертає мені потрібну кількість символів правильного тексту, без орфографічних та пунктуаціних помилок, який на 100% унікальний. Така інформація вже набагато простіше потрапляє в індекс пошуковика.
Плюси та мінуси при використанні АІ
В процесі роботи над проєктом я зрозумів, що робота в парі з АІ — це не завжди так ідеально, як може здаватись на перший погляд. Тут, як і всюди, є свої плюси та мінуси. Я виділив для себе кілька переваг та недоліків при використанні АІ як основного помічника в реалізації моїх ідей:
Плюси АІ
- Швидкість реалізації. Він дозволяє дуже швидко реалізовувати повноцінне MVP навіть «наодинці».
- Ідеї та контент. Як вже згадувалось вище — завдяки Gemini зникає проблема «Про що писати?». Він без проблем генерує потрібні ідеї і потрібні дані.
- Автоматизація. Він допомагає зробити все максимально автоматизованим, реалізувати всі потрібні плагіни (від отримання даних про погоду до відправки запитів на індексацію сторінок по Google-API).
Мінуси та підводні камені при використанні Gemini для розробки проєкту
- Часті галюцинації. Gemini не завжди повертає те, що його просиш, і потрібно бути до цього готовим. АІ часто намагається додати щось своє, що не завжди відповідає контексту задачі. Це стосується як генерації коду, так і генерації контенту, в якому часто можна знайти дані, що не відповідають дійсності (навіть тоді, коли я сам надавав правильні значення у промпті).
- Втрата контексту. З ростом проєкту зростала і кількість неточних, а інколи і завідомо помилкових результатів. Чим більше нових даних потрібно було опрацьовувати Gemini, тим більше правильних «старих» результатів він губив. При додаванні нового функціоналу на сторінку, втрачались виведення вже реалізованих полів та блоків або вони переставали коректно працювати. Доводилось постійно тримати всю основу проєкту під рукою і «нагадувати» її для АІ майже в кожному другому промпті.
- Відсутність компетентності. Все ж Gemini — це не вузько спеціалізований «працівник», який знає всі підводні камені та кращі тенденції реалізації поставлених задач. Він часто на початку допускається банальних помилок, які з часом можуть перерости в глобальну проблему. Це на кожному етапі вимагає додаткового контролю та ручних виправлень.
Висновки
Останнім часом все більше розробників бояться, що АІ може їх замінити. Але чи дійсно це так? На даний час, попрацювавши разом з Gemini, я схиляюсь до того, що до повноцінної заміни людини з боку АІ ще достатньо далеко. Але вже зараз «правильний» розробник з AI може замінити команду з кількох людей. Проєкт Риболовні водойми України — це реальний приклад того, як одна людина з чітким баченням та правильними промптами може побудувати нішевий портал за лічені тижні. І я думаю, що така тенденція в майбутньому тільки зростатиме.
Всім дякую за увагу та витрачений на читання час! Сподіваюсь, було цікаво :)
Сподобалась стаття? Підписуйтесь на автора, щоб отримувати сповіщення про нові публікації на пошту.
20 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів