Стартап чи корпорація: де джуну краще починати кар’єру в IT?

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

На редіт періодично обговорюють, де краще стартувати джуну. Більшість досвідчених розробників радять обирати великі компанії заради менторства і нормального код-рев’ю, а в стартапи йти вже хоча б мідлом.

А що ви думаєте з власного досвіду — куди зараз краще йти працювати початківцю?
👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Джуни бувають дуже різні. Якщо ви відчуваєте синдром самозванця (читай недостатньо кваліфіковані) — краще йти в корпорацію, якщо ви впевнені в своїх силах — краще в стартап.

куди зараз краще йти працювати початківцю?

в ТЦК

Вибачте, но джуну краще починати там, де візьмуть. Особливо зараз.

Починав в стартапі, і ні разу не шкодую, довелось попрацювати на багатьох проєктак, з великою кількістю технологій і доменів. Скуштував все від CI/CD, фронта, QA і закінчив тімлідом

Ой, а в коментах же кажуть, що джуніорів не беруть в стартапи... )

Джун — це не початківець. Це людина з комерційними досвідом від 1 року і до 3х років( до 2,5 часто теж можна побачити).
Тому, відповідно, вже буде враховувати пропозиції на ринку праці і йти працювати.

А світчеру як рахувати? Наприклад PhD в фізиці після 2 пост-доків, 6 років після захисту.

Я думаю, що все одне будуть вимагати комерційний досвід, або йти в маленьку компанію і там стартувати.
Був знайомий, QA manual> Junior Python світчнулся. Розповідав, що по теорії ганяли, але зарахували комерційний досвід QA manual.
Фізиків колись брали на ML, Data S.Але деталі , на жаль, не знаю. Це в компанії невеликі( до 200 людей)

Треба всюди намагатися, я за це більш мала на увазі. В мене в свій час стартап виріс в штат до 300 людей. І все було ок, допоки інвестор передумав давати кошти.
Потім- скорочення і в решті решт закриття. Але це в Україні було.

Стартапи — це безвідносно кількості людей ;)

Pre-seed/Seed Stage: 1–15 people.
Series A Round: 10–50 people.
Series B Round: 50–150 people.

Я не знаю яких треба мати інвесторів щоб найняти ораву на 300 людей і протримати їх хоча б кілька років в Pre-seed/Seed Stage.

Я не знаю яких треба мати інвесторів щоб найняти ораву на 300 людей і протримати їх хоча б кілька років в Pre-seed/Seed Stage.

Може ті 300 працювали як 900, отримуючи як 20.

Саме так, початківець це трейні

Хіба в стартапи беруть джунів?

Стартапи хочуть якомога швидше зробити такий-сякий продукт, не думаю що джуни для цього добре підходять. Іше діло великі продуктові чи сервісні компанії.

Та да, беруть. Якраз нещодавно розмовляв з одним таким джуніором, і хочу сказати, що це досить крутий та цікавий досвід

Пару років тому тут в статистиці було 300+ відгуків на вакансії джунів QA та фронтенд. Вибору нема.

Пару років тому тут в статистиці було 300+ відгуків на вакансії джунів QA та фронтенд. Вибору нема.

Не дивись на кількість відгуків.
Із цих 300 нормальних кандидатів добре якщо 20.
До нас якось звернулася на позицію QA вчителька математики, яка пропрацювала в школі майже 20 років, і на питання «чому вирішили змінити професію» відповіла, що їй ця професія ніколи не подобалася. Коли отримала відмову, ще й написала на корпоративну пошту лист із образами.
Уяви, скільком учням вона відбила бажання вчити математику.
І таких людей серед кандидатів буде багато.

Якби це не було смішно, я по диплому вчитель математики, фізики, астрономії та безпеки життедіяльності. І професія вчителя мені не подобалась.
Добре, що першу співбесіду в it проходив у адекватних.

І професія вчителя мені не подобалась.

Ви теж працювали 20 років у професії, котра вам не подобалася, як у прикладі вище?

Ліл чувак ти взагалі хоч раз працював не в айті? Чи ти парвда думаєш люди прокидаються із думками як вони зараз попрацюють на робіті на заводі\школі\держустанові бо вони все дитинство мріяли про це? Чи ти думаешь вчитель ось так взяв і перейшов на +500 через дорогу бо в школі не подають смузі зі самком чернічного мафіна?

Чи ти парвда думаєш люди прокидаються із думками як вони зараз попрацюють на робіті на заводі\школі\держустанові бо вони все дитинство мріяли про це?

Мій вчитель вчив мене, що у глупих людей майже усе наступає зненацька.
Наприклад, повноліття.
Ті, хто усе дитинство тусив, пив пивас, віджимав у лохів гроші, к зненацька-наставшему повноліттю виявилися не готові — і можливостей небагато.

Чи ти парвда думаєш люди прокидаються із думками як вони зараз попрацюють на робіті на заводі\школі\держустанові бо вони все дитинство мріяли про це?

Кожному своє.
Усі хто вчився в нашому класі таким чином — вчилися так цілком свідомо і бовт клали на навчання і вчителів, «ботанів» вважали за лохів разом зі своїмі подругами, а дівчат, хто навчався — лохушками.

держустанові

Це щось погане?
Мої знайомі працювали і працюють в держустановах — усі йшли туди свідомо.
У ВДВС, у податкову, помічниками судей і у поліцію.
Кому не подобалося там не затримувалися.
Визнавали — не те — йшли шукати нове.
Але тим хто залишився — подобається і є свої плюшки.

Чи ти думаешь вчитель ось так взяв і перейшов на +500 через дорогу бо в школі не подають смузі зі самком чернічного мафіна?

Через дорогу на +500 зараз і я перейти не можу, навіть без смузі.
Але я не працював і не працюю там, де мені не подобається (команда, компанія або проект). Ніколи. Навіть коли було дуже скрутно по грошах.

Але я не працював і не працюю там, де мені не подобається (команда, компанія або проект). Ніколи. Навіть коли було дуже скрутно по грошах.

Повага за таку стійку позицію! Реально круто, що вам так вдавалося!
А от мені не вдається. Мушу поступатися своїми вподобаннями і «наступати собі на горло», аби заробляти і тягнути якось сімейство.

Повага за таку стійку позицію! Реально круто, що вам так вдавалося!

мені теж так не вдалося. працюю з 11 років, карьєру починала з базару, на канікулах торгувала картоплею та редискою, ще була полуниця та персики. не подобалося. діти гралися вдома в приставку денді, а в мене той ***аний базар. але відчувалося воно в цілому норм, бо розповідати, що коли робиш те, що неподобається, то ти лох і невдаха — почали десь через 20 років. а якщо людині не розповідати, то вона і не буде знати про таке ))

бо розповідати, що коли робиш те, що неподобається, то ти лох і невдаха

А я от не соромлюся вже)) краще сказати правду — ТАК, я не люблю те, чим займаюся, і ТАК, моє начальство скоти, яким би я сказав усе, що про них думаю, аби не був від них залежним.
Анжі сюсюкати, як ото айтівці у пабах за кухлем пива — та всьо чьотко, проект топчик, зашибісь...

А я от не соромлюся вже))

а чого соромитися? нібито то людина повинна соромитися, що вона живе своє життя як вміє, а не так як на ютубі показали

Єбейший зроз. іще один смусзіхлоб росказує як треба вийти із зони комфорту та сморозовиватись, і іншу дічь. Попрацюєш на місцевому ринку праці хоча б десь так пару тройку років потім будеш розказувти як жити іншим та особливо судити інши людей.

І це я тобі іще мяко відповів.

І це я тобі іще мяко відповів.

Навіщо мʼяко? Кажить як є і як вважаєте.

іще один смусзіхлоб

Полюбляю з манго.

як треба вийти із зони комфорту

Треба бути чесним з собою.
Я намагаюся сам слідувати тому, що проповідую.
Лицемірʼя, хроничного роздратування, хейтингу робочого місця і команди поза роботою бо для людини це не те, де вона хоче бути, — я буду старатися уникати у своїх командах шляхом більш уважного відбіру на етапі інтервʼю, і надавати можливість тим, кому це дійсно цікаве і потрібне.

Ти критикуєш людей не знаючи їх долю. Легко розказувати як ти був крутий коли в тебе були умови для цього, дуже не багато в кого вони є особливо коли працюєш на місцевий ринок особливо не в столиці...

Тому ти просто хвалько малолітне от і все. Поживешь років життя і побачиш як не рідко житя руйнує оцей максималізм об реальність.

Легко розказувати як ти був крутий коли в тебе були умови для цього

Мої батьки не розлучалися.
В мене з 12 років був компʼютер, нам у родину купував його мій батько.
Умови у мене дійсно були мабуть кращі ніж у багатьох.
Працювати почав з 18 років. І так, деякі мої знайомі працювали вже з 15.
Тут, мабуть, теж умови були кращі.

Те що вона працювала там їй не подобалося не означає що з нею щось не так, це трохи субʼєктивно.

Людина вирішила змінити своє життя, а ви її як приклад ніби з нею щось не так, як зі спеціалістом, через те що працювала там де їй не подобалось (це якби не рідкість, і так, часто роками працюєш там де не подобається)

Ви не знаєте скільком учням вона відбила бажання вчитися. Можливо нікому. А ще можливо навіть якщо любити свою професію то ненароком будеш відбивати бажання вчитися комусь. Я би перефразував, що додавати учням бажання вчитись це розкіш, на яку мало які вчителі здатні.

Що такого людина пропрацювала там де їй не подобалось ? Можливо в них в сімʼї так прийнято було що всі вчителями працювали, а потім в один момент людина вирішила змінити життя, а на неї одразу маркер повісили що з нею щось не так (от вона і обізлилася).

Єдина помилка яку зробила та вчителька, імхо, це сказала правду на співбесіді. Їй треба було казати те що ви хотіли почути (хоча можливо вона думала що так і зробила).

здатні.
Що такого людина пропрацювала там де їй не подобалось ?

Привіт.
У двох словах тут не пояснити, — це особиста філософія.
Я не люблю лицемірство й лицемірних людей.
Мені цього в житті вистачило.
Тому команди набираю з тих, кому професія справді подобається.
В Україні багато компаній.
Впевнений, що й для людей, яким професія не подобається, знайдеться в них своє місце серед таких самих спеціалістів і менеджерів.

У командах я намагаюся розвивати культуру прямолінійності, можливість спокійно й прямо говорити про косяки на проєкті, про косяки менеджменту, про мої власні косяки.

Я вважаю, що коли людина замкнена там, де їй не подобається — це перманентне роздратування, яке шукатиме вихід. У школі цей вихід буде на дітях.

Єдина помилка яку зробила та вчителька, імхо, це сказала правду на співбесіді. Їй треба було казати те що ви хотіли почути (хоча можливо вона думала що так і зробила).

Вчителька не пройшла бо були інші більш сильні кандидати.
І так, мені дійсно не сподобалося, що вона почала хейтити попереднє місце роботи.
І так, якщо б вона пройшла по скілам їй би був оффер не зважаючи на незадоволення (бо як інакше людині змінити місце роботи?)
Проте якщо б виявилося, що і до нас вона прийшла не з зацікавленністі професією, то ми би з нею не продовжили співпрацю.

Я вас розумію, я певно просто був здивований тим що вона є як приклад не таких кандидатів через те що працювала там де не подобалося. Люди так роблять, і жаліються один одному на роботу, грають в цю гру де «блін як робота замахала». Але це не значить що людина через це буде погано працювати, бо відповідальні люди досить часто працюють добре, навіть якщо їм цось не подобається.

>куди зараз краще йти працювати початківцю?

Туди куди візьмуть

Можна закривати коменти, додати тут більше нічого

Часом мені здається, що Катерина Панченко (Community Manager в DOU.ua) спеціально генерує контраверсійні топіки або теми, близькі більшості, де айтівці з високою ймовірністю захочуть висловитися і поділитися своєю думкою, переживаннями, досвідом, болем, і т.п., аби форум трішки «оживав» і коменти сотнями, рікою пливли.

Така ж історія з топіками Pavlo Trepytion.

При тому, що сама по собі стаття «порожня» і не несе ніякого змісту. І це сумно...
Колись коли публікували — перед тим було якесь дослідження, опитування, опис власного досвіду. А зараз типу «ну, кажіть щось, бо щось тихо...»

Заходиш на статтю — а там порожньо і в описі, і в коментарах...

Підписатись на коментарі