MoneyMatter — моя варіація застосунку для управління персональними фінансами
Навіщо ще один фінансовий додаток?
Привіт всім! Останні кілька років я будую MoneyMatter — (ще один) open-source додаток для управління особистими фінансами. Початкова мотивація була простою: мені або ж не вистачало функціоналу у існуючих аплікаціях, або там де функціоналу вистачало — інтерфейс був паршивий. Я пробував всякі Excel таблички, але чесно, коли маєш 20+ аккаунтів, інвестиції в акціях і крипті — менеджмент всього цього займає уйму часу, і навіть з моєю гарною дисципліною я завжди не міг звести дебіт з кредитом.
Питання інтерфейсу досить індивідуальне, а от питання функціоналу дуже навіть об’єктивне — я досі так і не знайшов аплікацію котра могла б трекати не просто мої витрати і доходи, а давати мені можливості позначати refunds, робити splits транзакцій (умовно транзакцію з Епіцентру розбити на декілька категорій), виключати категорії з певних статистик, мати нескінченну вкладеність категорій, додавати теги, автоматизовувати присвоєння категорій чи тегів, і ще купу інших малих речей, котрі я реалізував у своїй аплікацїі.
Ну і на додаток до цих маленьких плюшок, звичайно я ще додав інтеграції з провайдерами банківських даних — як з Монобанком (нажаль єдиний банк з API в Україні), так і з усіма іншими європейськими банками, використовуючи сторонніх провайдерів.
А ще я прикрутив трекінг інвестиційного портфелю, і планую додати трекінг інших інвестиційних інструментів. Щоб «всі яйця були видно в одній корзині».
І все це приукрасив доступом до АІ, щоб можна було прямо із чатику Claude або ChatGPT попросити АІ проаналізувати витрати, або попросити зробити ребалансінг портфелю, не роблячи дамп даних кожен раз.
І все це з можливістю self-host, тож ваші дані лежать у вас 😉
При цьому звичайно є і cloud версія для тих хто не хоче паритись з деплоєм на VPS.
Для кого це?
— Для тих, хто хоче контролювати свої фінанси — і бачити повну картину в одному місці
— Для розробників — хто хоче self-host рішення або долучитися до open-source проєкту
— Для тих, хто працює з кількома валютами — фрілансери, релоканти, люди з рахунками в різних країнах
Що вміє MoneyMatter
Банківські інтеграції
Або ж я б скоріш назвав це «інтеграції з провайдерами даних», тому що є підтримка не тільки банків. Звичайно на даний момент підтримується тільки те що використовую я особисто, але буду радий отримати додаткові запити :)
- Monobank — тут всім все ясно, пряма інтеграція з банком, все круто і красиво
- Enable Banking — провайдер даних для європейських даних, але підписка на нього вартує як зарплата мідла, тож треба мати певні технічні навички і тоді вийде запустити необмежену інтеграцію за безкоштовно :)
- Lunch Flow — провайдер даних для банків всього світу. Крута штука, але за ґроші
Ну і звичайно є як CSV-імпорт з муторним налаштуванням, так і АІ-парсер — вставляєте виписку, АІ розбирає транзакції і треба лише поревьювити.
AI-функції
MoneyMatter надає Remote MCP доступ для будь-якого AI-провайдера (Claude, OpenAI, Google, Groq — на ваш вибір):
- можна попросити АІ знайти куди ж постійно йдуть гроші;
- або «як зекономити $100 щомісяця»;
- або налаштувати через OpenClaw періодичне оповіщення собі в телеграм коли якась категорія перевищила ліміт;
- або попросити знайти всі транзакції пов’язані з відпусткою, додати їх в «бюджет» і точно знати наскіки Буковель зточила ваш гаманець;
- ну і вцілому на що тільки не вистачить фантазії.
На додачу до цього є можливість додати API-ключ, або використовувати обмежену free-tier версію щоб аплікація автоматично авто-категоризувала всі нові транзакції, розпізнавала перекази між аккаунтам і помічала їх як перекази, а не як витрати+доходи (хто робить перекази між декількома аккаунтами знає як сильно це ламає статистику).
Інвестиційний портфель
Тут поки все просто — можна створити портфель, в портфель руцями додати позиції і транзакції, і відстежувати поточні realized/unrealized gains. Статистика також буде відображатись на дашборді, впливаючи на поточний баланс і його тренд.
Планую багато чого автоматизувати, прикрутити імпорт/експорт, можливо навіть якісь інтеграції. Але насправді для більшості речей є АІ — він і завантажить транзакції, і проаналізує поточний портфель, і порекомендує коли що продавати чи купувати. Ціль моєї аплікації більше про трекінг, але звичайно якщо будуть запити а мої руки будуть вільними — буду радий додати якийсь конкретний функціонал для аналітики.
Мультивалютність
Підтримуються всі валюти, одним з провайдерів даних є наш славний НБУ 💪 А ще ЄЦБ, і парочка ноунеймів. Насправді я просто хотів згадати НБУ.
Однією з фіч, я б сказав досить унікальною (нажаль), — є можливість не просто вказати свою «основну валюту», але й потім змінити її на будь-яку в майбутньому. Я особисто стикнувся з тим що при переїзді в іншу країну мені стало не дуже релевантно бачити всі мої баланси у гривні, а платна аплікація котру я юзав не підтримувала зміну основної валюти. Тож на цьому з нею я і попрощався і додав цю функцію в MoneyMatter.
А ще є можливість вказути custom exchange rate для валют. Хз чи це хоч комусь знадобиться, але коли офіційни курс гривні був 26, а реальний під 35 — мені ця функція дуже сильно стала в нагоді :)
Many more
Не дуже хочеться розтягувати полотно, тому ось додаткові функції щоб точно привернути увагу:
- Багатий менеджмент транзакцій:
- спліти — розбиваєте один платіж на декілька категорій. Тепер похід у Епіцентр піде не тіки в категорію «будівництво» коли насправді там на 90% снасті для рибалки;
- рефанди — прив’язка рефанду до оригінальної витрати, щоб статистика відображала реальні витрати і реальні доходи;
- групування транзакцій — хто виводив крипту по p2p, той знає скіки мусорних транзакцій відображається в історії. Тепер можна їз просто згрупувати на UI і мати красивий список;
- автоматичне зв’язування переказів між власними рахунками. Або ж вказання що перекез йде «кудись там», без прив’язки до іншого аккаунта — знову ж таки щоб статистика по витратам була більш чесною;
- теги з «розумним» нагадуванням і присвоєнням. Можна позначати хочу/треба/зобов’язаний, або до чого ще дійде креативу;
- Трекінг підписок:
- автоматичне виявлення підписок із історії транзакцій, з можливістю поревьювити знайдене;
- розбиття на «підписки» та «платежі» (оренда не підписка, але працює як вона);
- нагадування про платежі на емейл з гнучкими налаштуваннями;
- розрахунок скіки всі підписка схавають за рік (іноді навіть дрібниця за рік виростає в щось значуще);
- можливість прописати по яким правилам нові транзакції будуть підпадати в «підписку» автоматично, щоб руцями не приходилось нічого менеджити;
- Бюджети
- як мануальні, так і автоматичні базовані на датах та категоріях;
- one-time та рекуррентні (аля бюджет на їжу на місяць);
- аналітики по бюджету;
- нотифікації на емейл коли бюджет переходить межу;
- coming soon — можливість відмічати «віртуальні витрати» (коли хочеться відмітити витрати друга, але не хочеться псувати свою статистику);
- coming soon — можливість шерінгу бюджету з іншими (для сумісних поїздок. Шось аля SplitWise);
- Аналітика
- витрати по категоріям за проміжки часу, з порівняльним аналізом з попереднім періодом, і відображенням середнього значення витрат за вказаний період. Таким чином я знайшов що суші вартують мені стільки ж скільки бензин та ТО авто, а я багато подорожую на авто !!!
- cash flow;
- калькулятор інвестицій — глянути «скіки у мене буде грошей при тих же темпах витрат і доходів». Калькулятор підтягує ваші середні витрати і доходи, і на базі них можна гратись більш реалістично, а не «ну я точно буду відкладати $500 щомісяця» коли насправді там і сотки немає.
Головна сторінка складається з віджетів, які ви налаштовуєте під себе — що важливо вам, те й бачите першим. Плюс в віджетах можна налаштувати як і що саме хочете в них бачити.
Технічний стек (все таки ми тут айтішники)
Звичайно це може як завжди стати темою для холіварів, але з іншої сторони — набагато простіше буде контрибьютити :)
- Backend: Node.js, Express, Sequelize, PostgreSQL, Redis, BullMQ
- Frontend: Vue 3, TypeScript, Vite
- Інфраструктура: Docker, GitHub Actions CI/CD
Open-source з можливістю self-hosting як локально, так і на VPS (не треба багато бубнів, але треба багато env vars).
Весь код відкритий.
Локалізація: українська та англійська.
Як спробувати
- Зайдіть на moneymatter.app — є демо-режим з мокнутими даними, щоб подивитися як все працює без реєстрації (та смс)
- Зареєструйтесь через Google, GitHub або email
- Підключіть банк, або імпортуйте CSV, або пограйтесь мануально — і MoneyMatter почне працювати
Буду радий зірочкам, issues, pull requests та будь-якому фідбеку! З радістю розгляну додавання нового функціоналу, якщо він вписується в моє бачення 😛
Вцілому на зараз моя ціль це просто «запустити для загального використання», щоб і потестити як воно працює (чи навчився я взагалі чомусь чи ні), але з часом звичайно хотілось би якось це і монетизувати. АЛЕ хто зареєструється зараз, той точно отримає пожиттєвий безкоштовний доступ :)
Немає коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів