Вступ на другу вищу в IT
Всім привіт. Я закінчую гуманітарну спеціальність, але хочу круто розвернутись й спробувати «увійти в IT», тому планую (частково — заради диплома) здобути другу вищу за цим напрямком. В мене є вибір — 3 роки заочної в КПІ чи освіта в Словаччині. Сам я хочу стати джавістом, але не знаю, як вчинити. Якщо в КПІ, то чи варта того заочна освіта (чи свідчитеме вона про щось нашому роботодавцю)? А якщо за кордоном — чи можливо знайти першу роботу (скажімо, чому роботодавцю обирати мене, а не місцевого)? З англійською повний порядок, проекти є.
Буду дуже вдячний за відповіді.
32 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівВітаю!
Гляньте наші програми навчання, що акредитовані в ЄС:
— AI Software Architect
— AI Data Analytics
— Fullstack Python Developer + AI
Перевага в тому, що ви отримуєте консентровані практичні знання без зайвого «шуму», що присутіній в класичній освіті. При цьому ви отримуєте диплом європейського університету з ECTS60-90 в залежності від обраної програми навчання.
З власного досвіду — не раджу, бо фактичні навички і знання цінуються набагато сильніше, ніж диплом, а враховуючи якість освіти та швидкість змін в ІТ сфері в останні роки — краще витратити3-4 роки на набуття практичного досвіду, ніж вивчення теорії + мінімальну кількість практики (класична вища освіта).
У мене 2 вищі освіти — інженерна (не ІТ) та економічна. З ІТшної точки зору я повний self-taught, всі знання суто зі статтей, книжок, безкоштовних онлайн матеріалів та практики з власними проектами. Жодних курсів чи класичної ІТ освіти. При цьому всьому пишу код за гроші з далекого 2014 року. Якби намагався вкотитися в ІТ зараз, у2026-2030, то теж би не витрачав час на класичну вищу освіту, а намагався б на практиці розібратися з усіма технологіями, які перелічені у вакансіях з тих напрямків, що мене цікавлять.
Если есть выбор где учится то только за границей. Само по себе образование в области компьютерных наук мало что дает, можешь просто послушать курс CS50 и не тратить время на все это образование. Но само по себе процесс получения диплома может дать многое, а может и не дать. Компьютерные науки или учишь сам и тебе интересно и даром не нужен универ или не интересно тогда это не твое.
Ні, не свідчитиме. Але якщо будуть впевнені знання — то пояснюватиме звідки. Тобто спершу знання — потім все решта: освіта, сертифікати, і т.д.
Хоча були випадки, коли я після серії неуспішних інтерв’ю пріоритизовував тих кандидатів, хто має хоча б тех.освіту.
світчеру складно знайти першу роботу загалом, безвідносно того чи закордоном чи в Україні
Повір мені як чуваку який має два незакінчених заочних вищі — заочна освіта в Україні (якщо не будь де) взагалі того не варта. Туди йдуть виключно заради бамажки яка буде просто лежати на поличці Більше нічого від слова зовсім
Два рази спробував у різних вищах — не то заради чого йшов (в основному щоб хтось підштовхнув, систематизував знання і ткнув носом що вчити)
Освіта повинна бути очною і хоча б парт таймовою якщо не фулл тайм
Дякую, зрозумів. Тоді, на ваш погляд, варто розглядати другу вищу — очну (КПІ чи КНУ)? І чи на це нормально дивляться при пошуку роботи?
Ну знаю багатьох хто познайомились з першим роботодавцем чи навіть бізнес замутили в КПІ З КНУ менше знаю народу що в IT крутяться
А хош не хош у того в кого співбесіду проходиш завжди симпатію більшу викликає чел із рідного навчального закладу
Ще можу порекомендувати як варіант увійти в IT — opensource. Наприклад, використовуєте якусь бібліотеку, знайшли там баг чи вам чогось не вистачає. Далі створюєте issue на github робите pull request з фіксом/реалізацію — отримуєте досвід менторства, спілкування з міжнародною IT-спільнотою, в результаті стаєте контрибьютором. Ну і в резюме можете додати, що у вас є вже досвід, контрибьютив в такий проект (який багато хто юзає). Це буде більше цінуватися ніж освіта
Чекати рев’ю років десять треба.
Реально контрибютить в опенсорс тільки комерція, тобто деви на зарплаті.
До того ж, гітхаб зараз захлинається в слоп-ріквестах. Не найкращий час.
Навіщо?
Вибачте, не розумію питання
Якщо людина щось хоче, зазвичай є якась причина.
А, зрозумів. Причина — помилився освітою, виявив її для себе нецікавою. Спробував розібратись в програмуванні- мені сподобалось
Не всі прогамісти джавісти. І навпаки :з
Я хочу стати маляром темно-зеленою фарбою.
Чому джавістом?
Серед різних напрямів (фронтенд, бекенд,мобільна розробка) бекенд виявився найцікавішим для мене, ну а весь серйозний бекенд на джаві
Бекенд це не напрям.
Ви загубили desktop, embeded, system programming, network, cloud, data engineering, ML зі всім звіринцем, blockchain, security, gamedev, QA.
Весь серйозний на джаві? А чим вам C# не догодив?
Ну звичайно тут і інші мови можна згадати. Просто для старту треба ж щось обрати
Java — це легасі платформа. Колись, коли не було кроскомпіляції, вигадали її з її віртуальною машиною JVM. Зараз всюди і так віртуалізація (docker-k8s etc), так ще й всередині JVM тягнути. На Java просто написано багато софта, то його і підтримують, ну і хтось не хоче використовувати щось нове і сучасне.
Джава зараз це прекрасний спосіб залетіли на сапорт архенеології індуського коду і випалити собі мозок.
Братислава?
Або Кошице
Краще Братислава.
Щодо КПІ — можливо на якихось факультетах якість навчання вже стрімко покращилась, але, якщо брати моє навчання у90-х, майже нічого не знадобилось — і це ще була денна форма навчання.
Згадую як сидимо з преподом якусь програмку кодимо, раптом він б’є себе долонею по лобу: «йоу, зовсім забув! в мене ж пара у вечірників — зараз схожу, прожену їх і хутко повернуся» — тобто зрозуміло що до навчання заочників ставлення було ще гірше ;-)
Якщо ви хочете побудувати кар’єру як Java-розробник, то почніть робити пет-проєкт на Java, купіть домен за $15/рік і, наприклад, VPS за $6/місяць — якщо це веб-розробка. В процесі пишіть, що вивчаєте, про складності й так далі, як конспект.
Йти на платні ІТ-курси не раджу: по-перше, там усе погано, а по-друге, є повно якісних безкоштовних навчальних матеріалів, доступних онлайн офіційно від провідних університетів світу. Спробуйте осилити CS50 — там навіть є безкоштовний сертифікат.
Коли я наймав початківців на свої проєкти, мені було байдуже на освіту й ІТ-курси, які вони пройшли. Головне, щоб виконували роботу на достатньому рівні (суб’єктивно), не зникали, визнавали проблеми, не приховували їх (якщо самостійно знайшли), пропонували рішення й не робили роботу, яку не давали (це складно навіть для досвідчених фахівців). Звісно, мені було важливо подивитися пет-проєкти, які вони робили. Бажано, щоб була публічна демка — якщо вона ок, тоді вже має сенс дивитися код.
Дякую за відповідь! Тобто Ви думати про освіту взагалі не радите? Просто в деяких вакансіях навіть вказано, що «беремо лише випускників технічних спеціальностей».
Я раджу вам знайти в LinkedIn фахівців, які завершували вашу гуманітарну спеціальність. Для цього є фільтр за університетами, і подивитися, кому з них вдалося працевлаштуватися в ІТ — почніть із цього. Можливо, варто додати їх у контакти й поспілкуватися.
Зверніть увагу, які компанії й на які позиції пишуть: «беремо лише випускників технічних спеціальностей», бо, можливо, це великі ІТ-компанії, куди надходить багато заявок, і вони розглядають тих, хто без досвіду. Це може бути фільтр, щоб зменшити кількість заявок. Так само хороше знання англійської мови може бути серед вимог.
Для початку кар’єри в ІТ бажана технічна освіта, але серед моїх колег-розробників були й ті, хто здобував юридичну освіту, банківську справу, і за якістю рішень перевершували тих, хто здобував технічну освіту в КПІ (це реальний приклад).
Ви можете пів року — рік вкласти в самонавчання, зробити власний пет-проєкт для резюме й працевлаштуватися / або не працевлаштуватися. І так само можете спершу здобути технічну освіту й зовсім трохи збільшити свої шанси на працевлаштування, але витратити в x2—x3 більше часу. В ІТ переважно працює стратегія швидких спроб і швидких помилок (fail fast).
Або закінчити курси з Digital Marketing і влетіти в IT з ноги :)
Щоб знайти роботу — потрібний досвід роботи. А не щось інше.
Під роботою я мав на увазі також і неоплачувані стажування / інтернатури.
То треба починати стажування