Як знайти ІТ роботу в Англії? Досвід QA Manual
З жовтня 2023 року я тимчасово мешкаю в Англії. Протягом року я продовжувала працювати в українському ІТ та підпрацьовувала паралельно dog sitter’ом. Потім — отримала омріяний оффер у чудову компанію Virgin Experience Days, де працюю й досі, вже майже 1,5 роки.

Статистика:
- Час пошуку роботи в Англії: 1 рік
- Надіслано CV: 160
- Дзвінки з HR: 9 (включно з 4 особистими відгуками після перегляду профілю в LinkedIn)
- Технічні співбесіди: 4
- Офер на роботу мрії: 1
Було дві компанії, які залишили особливо сильне враження, навіть попри те, що мене не найняли:
1. Моя перша технічна співбесіда в березні 2024
Рекрутерка знайшла мене в LinkedIn, зв’язалася зі мною та запросила на співбесіду. Компанія працювала над кількома дуже цікавими проєктами, зокрема програмним забезпеченням для літаків F-16 та медичного обладнання. Посада, на яку я подавалася, була пов’язана з проєктом Meta. Технічний менеджер і рекрутерка були просто чудовими протягом усього процесу.
Причина відмови: їм був потрібен більше QA Analyst, ніж QA Tester.
Але що я отримала: цей досвід став переломним — він довів мені, що я є конкурентоспроможна на ринку Великої Британії, та мотивував мене працювати ще наполегливіше. За це я щиро вдячна HR та менеджеру, які виділили мене серед інших кандидатів і провели зі мною співбесіди!
2. П’ять етапів співбесід у гейм-компанії Quell
Це лондонська start-up компанія, яка створила фітнес-відеогру з використанням власних пристроїв, і постійно її покращує. Неймовірний продукт, далекоглядні співзасновники та чудова команда.
Кожен етап процесу був викликом, який я з гордістю і купою хвилювань всередині приймала.
Їх фідбек: після останнього етапу мою кандидатуру оцінили позитивно.
Результат: через внутрішні управлінські рішення компанія заморозила найм.
Що я отримала: кожен етап співбесіди підвищував мою впевненість, показуючи, що я можу досягти більшого, ніж собі уявляла.
Мої роздуми про пошук роботи:
Пошук роботи — це завжди складний шлях, як психологічно, так і фізично. Це ніби ще одна робота поза твоїми щоденними обов’язками.
У кожного свій темп, і я обрала рухатися у власному ритмі, тому це зайняло в мене 1 рік. Я пишаюся своїм шляхом і дуже рада, що зрештою досягла своєї мети.
Усім, хто зараз у процесі пошуку роботи закордоном: залишайтеся стійкими, святкуйте маленькі перемоги й пам’ятайте — справа не лише в тому, щоб знайти роботу, а щоб знайти саме свою. Де ти будеш потрібен, цінний і визнаний як крутий співробітник, в якому бачать потенціал.

Якщо ви дочитали аж сюди, то на своєму каналі в YouTube я опубліковала загальне відео про пошук роботи в Англії. Чомусь зовсім забула там згадати про досвід інтервʼю на проєкт для Meta, але основне у відео охопила.
Успіхів усім, хто ще в пошуку роботи! Повірте в себе, і інші теж у вас повірять.
P.S. Ви не питали, але я скажу :D
Залишу коментар щодо тих, хто закордоном зараз. Якась частина людей залишиться тут — це факт. Але ті, хто повернуться, обовʼязково поділяться закордонним досвідом з колегами. І тих, хто хоче повернутися, більше, ніж ви думаєте.
P.P.S. Мені є з чим порівнювати, і я вам скажу, що ми на 100% європейці! Це просто формальність — отримати офіційне визнання світу в цьому питанні. І я сподіваюсь, що такі кейси, як мій — коли ти приїжджаєш і їбошиш в тих умовах, які є, борешся, доводиш і таки виборюєш своє — теж наближає думку європейців про те, що нам потрібно (для них самих же) дати нам той клятий статус EU і офіційно завершити нашу європеїзацію. Бо такі як ми, українці, Європі точно пригодяться!
2 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівДякую, цікава тема, чекаємо більш розгорнуту статтю для тих хто більше любить текст
Дякую за коментар!
Хоча навряд розширюватиму статтю, бо чесно кажучи, не знаю, що тут ще можна додати
Вас щось конкретне цікавить по цій темі?