Список продуктових компаній, які використовують Go, Rust, Scala та Elixir в production (дворічна історія проєкту)
Привіт, вже більше року я пишу про проєкт ReadyToTouch на англомовних майданчиках, розповім, з чого починалось, свій досвід популяризації проєкту, а також про досягнення.
З січня 2020 по березень 2024 року я займався створенням анонімного пошуку роботи ReadyToTouch, з перервами, з помилками, але тягнув цей проєкт, врешті заморозив, бо проєкт був орієнтований на українські продуктові компанії та українські аутсорс-компанії, а я сам почав орієнтуватись на прямі контракти із зарубіжними продуктовими компаніями, а мені важливо, щоб я міг користуватись проєктом, який розробляю.
У березні 2024 року, на тлі постів про те, як стало складно шукати роботу, почав формувати список компаній, які використовують Go в production, з даними та фільтрами, які мали спростити мій власний пошук роботи, якщо в цьому буде потреба. Далі додавав Rust, Scala, Elixir та Clojure компанії. Відповідно анонімний пошук роботи ReadyToTouch перетворився на списки компаній за технологіями.
Основні ідеї списків ті самі, що я багаторазово описував на DOU в темах про пошук роботи на прямі контакти: варто орієнтуватись на компанії, де ви бажаний кандидат згідно з технологіями та індустрією. Кожен профіль компанії має посилання на сторінку «careers», а також на поточних і колишніх співробітників компанії в LinkedIn — це вже покриває дві стратегії пошуку роботи. Там ще багато посилань на різні профілі Glassdoor, GitHub, Levels.fyi, але найкориснішими я вважаю фільтр за хмарним провайдером та індустрією, в якій працює компанія.
Спершу проєкт популяризував через прямі повідомлення в LinkedIn: знаходив фахівців, яким це мало бути цікаво, й додавав їх у контакти одразу з першим повідомленням про проєкт.
У вересні 2024 почав потроху розповідати про проєкт в англомовних спільнотах на Reddit — у Go та Rust. Потім доробив мобільну версію сайту й уже в січні 2026 року почав писати про свій проєкт у всіх можливих спільнотах на Reddit: Rust, Go, Elixir, Scala, Clojure та навіть в OCaml, бо розглядаю можливість додати OCaml-компанії, якщо будуть охочі.
На Reddit треба писати ще обачніше, ніж на DOU, бо там є downvote, і коли щось не так на сайті — це помічають, і проблема набирає найбільше підтримки, а пояснення, чому так зроблено, мінусуються — наче проєкт нічого не вартий, із посилом «навіщо ти починав проєкт, якщо там немає мобільної версії» або «чому щоб подивитись другу сторінку, потрібно авторизуватись». Але чим менша спільнота, тим більша підтримка проєкту — на прикладі Clojure та OCaml спільнот.
Ось мої пости в цих спільнотах:
- Job-focused list of product companies using Go in production — 2026
- Job-focused list of product companies using Rust in production — 2026
- Job-focused list of product companies using Scala in production — 2026
- Job-focused list of product companies using Elixir in production — 2026
- Job-focused list of product companies using Clojure in production — 2026
- I maintain job-focused lists of product companies for Go/Rust/Scala/Elixir — should I add OCaml?
На даний момент усе, що міг, я про ReadyToTouch написав, і завершальним англомовним постом був пост на Hacker News у секції Show HN: «Job-focused lists of product companies using Go, Rust, Scala, Elixir».
За весь час проєкт github.com/readytotouch/readytotouch набрав 1600+ зірочок і набирає по 100 зірочок щомісяця. Місячна аудиторія — 3500+ унікальних відвідувачів згідно з публічною статистикою Plausible: plausible.io/readytotouch.com, а згідно з приватною Google Analytics — 5000+.
На мобільний дизайн та верстку наприкінці 2025 року витратив близько $2000+. Прибуток проєкту поки $0. Монетизація можлива через закріплення компанії у топі списку на місяць, але поки у проєкту мало відвідувачів, щоб компаніям було цікаво це.
Вакансії й компанії беру переважно з LinkedIn — продукти та стартапи, без аутсорсів та агенцій.
Буду радий відповісти на запитання.
Немає коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів