Наскільки відсутність досвіду AI-програмування, тестування, devops-у стане проблемою на ринку найму українського ІТ?
Вітаю!
Для контексту, ситуація на поточній роботі наступна:
- розробка відбувається в IDE без жодної LLM/AI інтеграції, навіть офіційного Copilot-a нема, а під інші coding агенти навіть не впевнений чи існують офіційні тулбокси;
- самому наконфігурувати не можна, бо все відбувається з client-managed ноута на віддаленому сервері з дуже обмеженим доступом в мережу і суворими policy щодо засобів, які можна використовувати на ньому, VS Code наприклад ’зарубали’ через відсутність ліцензії;
- ну і задачі деколи трохи специфічні, наприклад з останнього, маючи n шарів з m елементами з координатами X,Y на кожному у формі кругів, прямокутників, ліній та oblong-ів, зобразити це все графічно у 3 проекціях —
X-Y, X-Z, Y-Z + додати валідацію чи воно там не занадто близько одне до одного + інтегрувати в презентацію. Можливо, більшою проблемою було б це нормально ’згодувати’ LLM і перевірити всю нагенеровану логіку, як саме воно працює і чи це те, що потрібно, ніж написати це самому.
Відповідно, з усіх AI інструментів є лише корпоративний chatGPT, який використовується для якихось невеликих питань в процесі або генерації прикладів логіки лише для певної малої частині задачі, яка потребує мінімального контексту або тестових вхідних даних, але не для її вирішення «в цілому» і створення готового скрипта, а це вже «минуле століття» на сьогоднішній день, рівень звичайних юзерів. Жодних AI-review чи AI-deploy, звісно, немає теж.
Але тут на DOU і в деяких тематичних чатах, все більше і більше читаю про те, як люди підключають MCP, тратять токени, інженерять промпти, продумують структуру CLAUDE md, рев’ювають горе-АІ-код за допомогою АІ тощо, та і просто про «вривання в ІТ двіж», складається таке враження, що тільки цим тепер і займаються на типовому проекті типової української аутсорс/-стафф контори технічні фахівці.
І весь цей «карнавал AI-шного життя» проноситься повз мене, що не є проблемою само по собі, однак:
- якщо раптом настане момент пошуку нової роботи, чи не виявиться, що весь мій поточний досвід звичайного non-AI програмування не зовсім (а то і зовсім не) релевантний для переважної більшості проектів, бо там все звелося до вищеописаних активностей?
- відповідно, моє резюме без вказання досвіду всіх цих штук сходу програє конкуренцію іншим, чи якщо я на співбесіді чесно признаюсь що нічим таким в роботі не користувався, то це зразу великий мінус поряд з іншими, в кого щоденна робота з цього фактично і складалася?
Як наприклад, з контейнеризацію та докеризацію, останні років
5 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівВ 2026 році agentic development — це маст хев скіл.
Не можете на роботі, пробуйте на своєму лептопі щось зробити в нерабочий час.
Це в будь-якому випадку доведеться зробити перед пошуком, але все одно різниця буде між мною, який ’щось робив в неробочий час’ і іншими кандидатами, які це застосовували регулярно на роботі
Що заважає зкопіювати кодову базу на свій локальний неконтрольований ноут, запускати обережно AI і результати копіювати потім на віддалений?
Результативність звісно менша — заодно можна буде чітко контролювати що ви копіюєте, але багато в чому допоможе (особливо враховуючи що часто ці віддалені сервери дуже глючні)
а как же договоренности и всякие секьюрити тренинги?
Підпис під NDA і купою інших політик як клієнтських, так і аутсорсних, так ризикувати я не буду