Як я перестав дивитися YouTube і почав його читати: 20 відео на день за 30 хвилин

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Усім привіт. Мене звати Олександр Диптан, Senior Backend Developer, 10+ років у PHP/Symfony. Три місяці тому я не встигав дивитися навіть половину відео з підписок. Сьогодні я «поглинаю» до 20 на день за 30 хвилин. Цікаво? Поїхали читати.

Проблема: плейлист «Переглянути пізніше» — це чорна діра

Кожен з нас у IT-спільноті розуміє: щоб залишатись на рівні — треба крокувати в ногу з новими технологіями, а щоб розвиватись — бігти наввипередки. Обсяг контенту, який необхідно споживати, стає критично великим. За тиждень, а іноді й протягом одного дня, на каналах підписки зʼявляються десятки нових відео. Вони губляться у плейлисті «Переглянути пізніше» і через пару днів втрачають актуальність. Часу дивитися все це немає, а іноді й бажання. Сьогодні більшість відео — це копіпаста або штучно згенероване сміття. Цікаве трапляється рідко. Годинне відео на знайому тему заради одного факту — невиправдано. Те саме з незнайомими темами, які можуть ніколи й не знадобитися. Час занадто дорогий, щоб витрачати його так.

Мій типовий flow ще два місяці тому виглядав так:

1. Отримати нотифікацію про нове відео
  2. Скопіювати адресу в сервіс отримання транскрипту
  3. Скачати транскрипт, закинути в ChatGPT
  4. Написати кастомний промпт, відповідний тематиці відео
  5. Нарешті прочитати результат

П’ять кроків. Щоразу. Для кожного відео. Але це все одно швидше ніж дивитись відео повністю.

Розробник усередині мене сумував і шукав зайву годину, щоб усе це нарешті автоматизувати.

Дослідження ринку: всі вирішують один крок

AI-саммарізатори (Eightify, NoteGPT, Notta), browser-розширення, transcript-сервіси, нові «chat with video» рішення — усе це існує. Але кожен інструмент вирішує лише один крок.

Мені потрібен був не «інструмент для підсумків відео», а «система легкого засвоєння і фільтрації інформації» — повний ланцюжок від появи нового ролика до готового підсумку в одному місці.

Три ключові потреби, які ніхто не закривав одночасно:

• Автоматичні оновлення — підписався на канал, нові відео приходять самі.
  • Channel-based промпти — AI знає контекст каналу.
  • Mobile-ready workflow — все в Telegram, який доступний всюди під рукою.

Архітектурне рішення

Перше технічне питання, яке я собі поставив — де я буду все це читати. Окремий веб-сайт з реєстрацією/авторизацією потребував би занадто багато зусиль на створення цілої міні-екосистеми, плюс адаптація під мобайл і десктоп, і взагалі це — long story. Мобільний додаток — простіше у розробці, але складніше з публікацією «на загал». У мене вже був деякий досвід розробки Telegram-ботів, і врешті-решт я обирав рішення для себе. На ньому MVP виглядав мінімалістичним: авторизація є, робота на телефоні й десктопі є, прийом оплат є, WebApp для повної кастомізації є. Telegram дає це все з коробки.

Друге технічне питання — як має працювати система всередині. Одне підсумування відео — це завантажити транскрипт (2-5 сек), відправити його в AI (30-60 сек), зберегти результат. Якщо робити це синхронно — бот зависає на пів хвилини і не відповідає іншим користувачам. Тому з першого дня заклав event-driven підхід: кожна дія — це async повідомлення в Redis, яке обробляється окремим воркером. Бот тільки приймає запит і кладе в чергу — все важке робиться у фоні.

Стек обрав для себе звичний — Symfony 7+, PostgreSQL, Redis. Symfony Messenger як message broker. Все живе в Docker на одному VPS. Треба більше потужності — додаєш ще один сервіс-контейнер.

Як це працює: мій типовий досвід

Ось як це виглядає на практиці. У мене підключено до 20 каналів — технічні, фінансові, науково-популярні. За день приходить 5-7 нових відео. Раніше це був виклик — як встигнути все подивитися? Зараз — відкриваю Telegram у вільну хвилину, скролю картки з прев’ю. Під деякими вже готовий результат (автосаммарі), під іншими — кнопка «Зробити підсумок», натискаю, через 30 секунд читаю.

Більшість відео після підсумку відпадають — бачиш, що нічого принципово нового, або тема не зайшла. Це нормально, і саме в цьому головна економія часу. Буває й навпаки — йдеш дивитися відео повністю, і так воно значно ефективніше, бо вже знаєш, на що звертати увагу.

Ще один неочікуваний для мене ефект — я став частіше ділитися контентом. Я можу коротко і чітко переказати суть відео, яке «дивився» сьогодні вранці. Ніхто й не здогадується, що я його не дивився, а прочитав підсумок за дві хвилини.

Що під капотом: RSS poller перевіряє YouTube-канали на нові відео. Знайшов — кидає повідомлення в чергу Redis. Worker підхоплює, витягує транскрипт, проганяє через AI з промптом каналу, зберігає результат. Кнопка під відео автоматично змінюється на «Переглянути підсумок». Все це — без жодної моєї дії.

Killer фіча: channel-based промпти

Це те, чого мені не вистачало в жодному існуючому рішенні. Коли підписуєшся на канал, AI аналізує останні 15 відео і генерує промпт, адаптований під тематику саме цього каналу.

Приклад. Два канали — фінансовий та історичний. Одне й те саме відео універсальний промпт «коротко про головне» обробить посередньо. А промпт, згенерований під перший, видасть підсумок з акцентом на тікери, цільові ціни та ризики. Для другого — причинно-наслідкові зв’язки, першоджерела та контекст часу.

Транскрипти: найслабша ланка

YouTube не дає офіційного API для отримання субтитрів. Взагалі. Тому поки що використовую платні сервіси, які роблять те саме, що open-source бібліотеки типу youtube-transcript-api — парсять YouTube captions endpoint. Тільки самі вирішують проблеми з rate limits, проксі та відстеження змін.

Для надійності підключив два провайдери в ланцюжку: якщо перший повертає помилку — автоматично запускається наступний. В планах — перейти на власний інстанс і прибрати залежність від платних API.

Telegram WebApp: дві сторінки замість цілої адмін панелі на сайті

Для UI я обрав не просто інтерактивні кнопки, а повноцінний Telegram WebApp. Це вбудовані веб-сторінки прямо в месенджері, без переходу в браузер. Все на двох шаблонах:

MenuTemplate — підписки, налаштування, білінг, поповнення балансу, видалення акаунту. Жодних паролів, жодної реєстрації — все з екосистеми Telegram.

SummarizeFormTemplate — форма з промптом, прогрес-бар підсумування, саммарі з підтримкою Markdown. Перевірка балансу перед аналізом.

Що далі

Проєкт працює, і я ним користуюсь щодня. Але вже бачу, чого не вистачає.

Головне, над чим хочу попрацювати найближчим часом — чат з AI про зміст відео. Зараз ти отримуєш підсумок і все, взаємодія закінчилась. Якщо щось не влаштовує — треба генерувати його заново з новим промптом. А я мрію, щоб можна було запитати: «а що саме він казав про ризики?», «поясни цей момент детальніше», «дай цитату з відео про...». Тобто не просто конспект, а розмова з відео.

Далі — вийти за межі YouTube. Подкасти, лекції, вебінари — всюди, де є аудіо чи відео з текстом, той самий підхід має працювати. А для англомовного ринку — Telegram там не настільки популярний, тому потрібно думати про PWA, Discord-бота або browser extension.

Основний підхід: робити те, чим сам хочу користуватись, і дивитись, що з цього буде.

Для тих, хто хоче спробувати для себе або дати фідбек

Проєкт на тій стадії, коли він працює для мене, але я не знаю, чи сподобається іншим. Мені не вистачає сторонніх очей — людей, які спробують і скажуть чесно: «ось тут незрозуміло», «а чому нема цього?», «от це взагалі зайве».

Якщо хочете потикати — бот тут: @YTSummarAI_bot. На старті 9 зірок — вистачить на 3 підсумки, плюс три готові демо-відео для знайомства з ботом. Тим, хто напише в коментарях або в особисті що сподобалось і що ні — накину бонусних зірок, щоб можна було потестити більше.

Особливо цікаво почути:

• Чи зрозумілий інтерфейс без пояснень?
  • Якої фічі вам не вистачає найбільше?
  • Як ви зараз справляєтесь з потоком YouTube — дивитесь все підряд, на 1.25x швидкості чи зберігаєте і забуваєте?
👍ПодобаєтьсяСподобалось15
До обраногоВ обраному5
LinkedIn
Ctrl + Enter
Ctrl + Enter

Дякую за коментар!)

Це підхід з розряду «як я перестав зйматись сексом і перейшов на мастурбацію»?

У мене з підписок у боті за день прилітає більше 5 відео, іноді до 10+, у яких мені важлива інформація, а не персоналія. При аналогічній потребі в сексі, однією маструбацією я б не обійшовся. Логічно у такому випадку використовувати спеціалізовані альтернативні «тулзи» для отримання бажаного результату)))

ще до речі раптом пригадалося, мабуть найдавніша з описаних практик управління розбіжних рядів в житті — давньосемітський щосьомий рік прощення боргів, в сучасному світі наприклад подібне буває серед мінімалістів і концепцій састейнабіліті і тп — речоцид — позбавлятися невикористовуваного щорік

от з джерелами інфоджанку можна так само, наприклад щотридцяте число −10% каналів зрізувати, незалежно від сантиментів))

Справа не у зменшенні кількості, а у тому що я постійно їх додаю

для створення тзв дайджестів з потоку новин — ідея не нова, але цілком собі обгрунтована, у історично простішому і доютубному часі і зараз іноді працює, коли вже призвичаївся автоматом фільтрувати в голові типові патерни, якими зловживають автори (іноді відкидаючи цілком джерело), з тубіком гірше звісно, але правда життя є такою, що отой джанк старано відбираємий нами, коли нам 2х не вартий бортьби на межі «зараз лусну пючи з шлангу»

що варте — побудувати персональний фреймворк добудови когерентної системи знань, про світ, себе, соціум, роботу-бізнес (якщо ця дурниця є високо в системі цінностей) і користуватися ним на протязі десятиліть (за умови, що вчити вчитися людину вже не потрібно, бо наприклад з освітою вже прийшло, чи досвідчені люди допомогли збудувати цей фундаментальний скіл)

Як я перестав читати крінжові топіки на ДОУ за допомогою нейронки:

«Колеги, засінкали важливий інсайт! Автор розшерив свій успішний кейс щодо трансформації пасивного консюмінгу YouTube-контенту в ефективний воркфлоу. Завдяки впровадженню AI-тулзів ми виходимо на новий левел перформансу: замість годин перегляду — швидкий чекаут самірі. Це дозволяє нам апрувити до 20 відео за 30 хвилин, що значно бустить наш професійний девелопмент та оптимізує тайм-менеджмент. Давайте імплементувати цей підхід, щоб закрити всі гепи в знаннях та бути максимально еджайл!» :)

Бага — немає підтримки минулих стрімів типу — www.youtube.com/...​GZDfs?si=sVnjsYOaQSOYG6vO

Дякую за дебаг)

www.youtube.com/...​GZDfs?si=sVnjsYOaQSOYG6vO Вже працює) ось вам бонусний промпт для цього відео:

Створи структурований огляд нових фіч з релізу українською. Для кожної фічі: назва, що робить, приклад використання, чому це важливо. Ігноруй розмовний шум (привітання, технічні проблеми стріму, оффтоп). Фокус на технічному змісті.

Ps Якщо напишете телеграм нік — накину зірочок)

Кому лінь читати — автор проганяє транскрипт відео через ШІ і читає коротке саммарі.

Пропоную автору революційну емейзінг граунд брейкінг ідею для наступної статті — замість того щоб читати книги повністю, питати «про що воно там, коротко» у ШІ.
А ще можна підключити killer-feature — text-to-video модель і генерувати короткі відео з поясненням ідеї книги в форматі тік-ток/рілс. Це дуже інноваційно і прогресивно, можна зробити стартап і нахайпувати інвестицій. Бо в сучасному світі не треба вже нічого довго та нудно вчити, достатньо нескінченної кліпової bite-size інформації, яка перетворюється в кашу і набір рандомних поверхневих фактів в голові без будь якої системності та глибини. Адже кількість завжди важливіша за якість.

Граунд брейкінг.
Емейзінг.
Майбутнє.

Дякую за приділений час) насправді ви випереджаєте мою ідею) наступний реліз це чат з відео де можна буде провести розгорнутий діалог, а не один запит.

І доречі такий сервіс для книжок вже є. Можна вибрати або вже завантажені або завантажити свою і спілкуватись з АІ у вузькому контексті. І це дійсно цікаво. Як літературний кружок

А ж згадалась книга «451 градус за Фаренгейтом»

Якщо багато підписок, від зайвого можна відписатись. FOMO універсальне.
Я колись зробив rrs рідер чисто під себе, бо саме таких готових рішень не було. Попідписувався на всяке корисне. Потім поступово або зовсім підписку прибирав, або блокував автора. І так за день 3, може 5 статей. Та й ті можна скіпнути. Не варто воно часу.

Дякую за відгук)

Короткий приклад від чого не відпишешся це канал fwdays — фронт не цікаво, а приклади впровадження АІ у процес розробки — так. Будь який канал з запрошеними спікерами і спецами — мас хев для мене бути підписаним, але читати не усе.

Я можу коротко і чітко переказати суть відео, яке «дивився» сьогодні вранці. Ніхто й не здогадується, що я його не дивився, а прочитав підсумок за дві хвилини.

Не ніхто, а той хто його не дивився :)

Це ж як ще й до ШІ:
сидить в тебе на співбесіді хлоп, питаєш його про минулі проекти, що він там робив, як.
І він розказує. І чим більш розказує — тим більш ти розумієш що він сам те там не робив. Може каву разом з хлопцями пив, та мітингах бував. Може старанно курси пройшов по темі.

Але ловиш ти його на тому що він сам нічого з чого про що так гарно розказує — не робив.

Як ви зараз справляєтесь з потоком YouTube — дивитесь все підряд, на 1.25x швидкості чи зберігаєте і забуваєте?

Всі варіанти, плюс буває у тематичний блокнок NotebookLM.

Інструментів на зразок вашого бачив вже чимало, з минулого року. Вайбкодери такі люблять робити.

Але от у чому проблема — цих конспектмейкерів, або плагінів до Obsidian які ще й розкладуть по нотатках — дуже швидко з цим буде те ж саме що й з потоком необроблених новин, відео, подкастів — ви їх теж перестанете читати.

Річ у тім що ми знаємо, пам’ятаємо тільки те що зробили самі, або що емоційно зачепило, відгукнулось почуттям «Вау!», «Я знав, знав!» і тд.

Повернемось трішки у часи до ШІ.
Книжечка по С++ від Страуструпа — невеличка. Прочитати її недовго. Чому ж на сміх піднімали «С++ за 21 день»? 21 день читати оту невеличку книжечку??

Ви натрапили на 3године відео про незнайомий вам матеріал. ШІ зробив вам конспект.
Що залишиться в вашій пам’яті через 1 тиждень — від того конспекту? Ви хоча б пригадаєте що взагалі читали отой конспект?

Ви натрапили на 3године відео про знайомий вам матеріал. ШІ вам зробив вам конспект. За яким принципом він те зробив? Та за простим — що там загальне — те й законспектував. Що унікальне — викинув. То що ви винесли с цієї трансформації — нового?
Або, все ж потрапила нетипова теза. У відео, зазвичай, автор до цієї тези йшов хвилин 10. У конспекті це буде — «відповідь в кінці підручника на завдання». У конспекті не буде — ходу думкі автора, аргументації, причин які привели його до такоі нетипової тези. Не буде — конктексту розмови. (в тому і значення професії журналіста, талант блогера, який проводить інтерв’ю — він вміє в «контекст інжинірінг», чи аби що у гостя питає)
То що ви зробите — вивчите її як догму, примите на віру? Швидше за все або відкините, або — забудете, бо цій нетиповій тезі нема за що зачепитися у вашій пам’яті.

Про вплив емоційності, почуттів. Наш мозок не комп’ютер. Він частина біологічної тварини, мета якої — вижити. Соціальної тварини — а тому виживання ще й залежить від іншої особи.
Якщо з якихось причин я поважаю автора, то я краще запам’ятаю що він каже. Якщо я в перший раз його бачу — то тільки якщо він вразить чимось, щоб в мене виникла повага.
І от — ви читаєте конспект від відомого вам автора і невідомого. Обидва конспекти будуть сухі. Без враження. А значить конспект від невідомого автора ви забудете швидко.

То навіщо взагалі читати конспекти, у описаних ситуаціях?

Дуже дякую за розгорнутий коментар!

Від себе тільки напишу, що є відео які я дійсно передивляюсь після самарі. І є канали які я впринципі не самарю) наприклад, верітасіум, стерненко чи підпільний стендап, бо це безглуздо.

Всі інші випадки для мене це як статті на доу)

Як ви зараз справляєтесь з потоком YouTube — дивитесь все підряд, на 1.25x швидкості чи зберігаєте і забуваєте?

Якщо я прокрутив 10 відео автора, то значить мені він більше не цікавий та відписуюсь.

Питання до автора: як там з каналом Veritasium, цікаво читати саммарі? ;)

Дякую за увагу до статті)

Щодо вашого питання, то тут все двояко, верітасіум у мене є в підписках на youtube, але немає у самарайзері бо це відео «для душі». Але й ті пропускаю, доречі.

В самарайзер я додаю такого плану канали як fwdays, dou, ted, фінансові, новинні, психологія і саморозвиток. Всі їх об’єднує те що вони актуальні, сучасні і багато різнопланових тем та спікерів, тому через конкретного не відпишешся. Деякі відео обовязкові до перегляду, але більшість всетаки я ніколи не подивлюсь саме через брак часу, а не бажання.

Доречі в майбутніх оновленнях плануються «рекомендовані відео» на основі тих які користувач сам аналізував для себе. Відео з інших каналів, щоб розширяти свою інформаційну бульбашку. Буду використовувати API Youtube для пошуку та AI на транскрипції — одне в тиждень орієнтовно. Тому прошу до підписок)

Мені більш цікавою видається ідея крос відео саммарі, але не загальна інфа по всім ще раз стиснута, а дедуплікація інфи і складання.

Приклад, 3 подкаста на одну темк, реальних тез там 70% однакових. Нехай 10 тейків на кожен подкаст:
перший дає тейки номером від одного до десяти, другий включає [1-7] і [11-13], а третій [2-9] і [13-14].
Дивитися всі три не маю часу, але хотілось би не тільки зрозуміти який з трьох дивитись (найбільш розширений тут перший), а й «добрати» решту унікальних тейків (часто різні чи навіть протилежні позиції, які доповнюють оцінку й змінюють наші висновки), отримавши повне саммарі на тему з тайм-кодами, бо тоді можна реально оцінити чи можна довіряти цим висновкам у вигляді саммарі.

Звісно запит на тему з вказуванням цих трьох відео в google gemini (або будь-який інший AI) завжди варіант, але якість інфи і саммарі дуже не дуже. І головне нема чіткого тайм-коду, по кожному референсу треба йти і дивитись повністю, якщо хочеш перевірити чи не видумала той чи інший тейк сама модель.

Підписатись на коментарі