Як я перестав дивитися YouTube і почав його читати: 20 відео на день за 30 хвилин
Усім привіт. Мене звати Олександр Диптан, Senior Backend Developer, 10+ років у PHP/Symfony. Три місяці тому я не встигав дивитися навіть половину відео з підписок. Сьогодні я «поглинаю» до 20 на день за 30 хвилин. Цікаво? Поїхали читати.

Проблема: плейлист «Переглянути пізніше» — це чорна діра
Кожен з нас у IT-спільноті розуміє: щоб залишатись на рівні — треба крокувати в ногу з новими технологіями, а щоб розвиватись — бігти наввипередки. Обсяг контенту, який необхідно споживати, стає критично великим. За тиждень, а іноді й протягом одного дня, на каналах підписки зʼявляються десятки нових відео. Вони губляться у плейлисті «Переглянути пізніше» і через пару днів втрачають актуальність. Часу дивитися все це немає, а іноді й бажання. Сьогодні більшість відео — це копіпаста або штучно згенероване сміття. Цікаве трапляється рідко. Годинне відео на знайому тему заради одного факту — невиправдано. Те саме з незнайомими темами, які можуть ніколи й не знадобитися. Час занадто дорогий, щоб витрачати його так.
Мій типовий flow ще два місяці тому виглядав так:
- Отримати нотифікацію про нове відео
- Скопіювати адресу в сервіс отримання транскрипту
- Скачати транскрипт, закинути в ChatGPT
- Написати кастомний промпт, відповідний тематиці відео
- Нарешті прочитати результат
П’ять кроків. Щоразу. Для кожного відео. Але це все одно швидше ніж дивитись відео повністю.
Розробник усередині мене сумував і шукав зайву годину, щоб усе це нарешті автоматизувати.
Дослідження ринку: всі вирішують один крок
AI-саммарізатори (Eightify, NoteGPT, Notta), browser-розширення, transcript-сервіси, нові «chat with video» рішення — усе це існує. Але кожен інструмент вирішує лише один крок.
Мені потрібен був не «інструмент для підсумків відео», а «система легкого засвоєння і фільтрації інформації» — повний ланцюжок від появи нового ролика до готового підсумку в одному місці.
Три ключові потреби, які ніхто не закривав одночасно:
- Автоматичні оновлення — підписався на канал, нові відео приходять самі.
- Channel-based промпти — AI знає контекст каналу.
- Mobile-ready workflow — все в Telegram, який доступний всюди під рукою.
Архітектурне рішення
Перше технічне питання, яке я собі поставив — де я буду все це читати. Окремий веб-сайт з реєстрацією/авторизацією потребував би занадто багато зусиль на створення цілої міні-екосистеми, плюс адаптація під мобайл і десктоп, і взагалі це — long story. Мобільний додаток — простіше у розробці, але складніше з публікацією «на загал». У мене вже був деякий досвід розробки Telegram-ботів, і врешті-решт я обирав рішення для себе. На ньому MVP виглядав мінімалістичним: авторизація є, робота на телефоні й десктопі є, прийом оплат є, WebApp для повної кастомізації є. Telegram дає це все з коробки.
Друге технічне питання — як має працювати система всередині. Одне підсумування відео — це завантажити транскрипт
Стек обрав для себе звичний — Symfony 7+, PostgreSQL, Redis. Symfony Messenger як message broker. Все живе в Docker на одному VPS. Треба більше потужності — додаєш ще один сервіс-контейнер.
Як це працює: мій типовий досвід
Ось як це виглядає на практиці. У мене підключено до 20 каналів — технічні, фінансові, науково-популярні. За день приходить

Більшість відео після підсумку відпадають — бачиш, що нічого принципово нового, або тема не зайшла. Це нормально, і саме в цьому головна економія часу. Буває й навпаки — йдеш дивитися відео повністю, і так воно значно ефективніше, бо вже знаєш, на що звертати увагу.
Ще один неочікуваний для мене ефект — я став частіше ділитися контентом. Я можу коротко і чітко переказати суть відео, яке «дивився» сьогодні вранці. Ніхто й не здогадується, що я його не дивився, а прочитав підсумок за дві хвилини.
Що під капотом: RSS poller перевіряє YouTube-канали на нові відео. Знайшов — кидає повідомлення в чергу Redis. Worker підхоплює, витягує транскрипт, проганяє через AI з промптом каналу, зберігає результат. Кнопка під відео автоматично змінюється на «Переглянути підсумок». Все це — без жодної моєї дії.
Killer фіча: channel-based промпти
Це те, чого мені не вистачало в жодному існуючому рішенні. Коли підписуєшся на канал, AI аналізує останні 15 відео і генерує промпт, адаптований під тематику саме цього каналу.
Приклад. Два канали — фінансовий та історичний. Одне й те саме відео універсальний промпт «коротко про головне» обробить посередньо. А промпт, згенерований під перший, видасть підсумок з акцентом на тікери, цільові ціни та ризики. Для другого — причинно-наслідкові зв’язки, першоджерела та контекст часу.
Транскрипти: найслабша ланка
YouTube не дає офіційного API для отримання субтитрів. Взагалі. Тому поки що використовую платні сервіси, які роблять те саме, що open-source бібліотеки типу youtube-transcript-api — парсять YouTube captions endpoint. Тільки самі вирішують проблеми з rate limits, проксі та відстеження змін.
Для надійності підключив два провайдери в ланцюжку: якщо перший повертає помилку — автоматично запускається наступний. В планах — перейти на власний інстанс і прибрати залежність від платних API.
Telegram WebApp: дві сторінки замість цілої адмін панелі на сайті
Для UI я обрав не просто інтерактивні кнопки, а повноцінний Telegram WebApp. Це вбудовані веб-сторінки прямо в месенджері, без переходу в браузер. Все на двох шаблонах:
MenuTemplate — підписки, налаштування, білінг, поповнення балансу, видалення акаунту. Жодних паролів, жодної реєстрації — все з екосистеми Telegram.
SummarizeFormTemplate — форма з промптом, прогрес-бар підсумування, саммарі з підтримкою Markdown. Перевірка балансу перед аналізом.
Що далі
Проєкт працює, і я ним користуюсь щодня. Але вже бачу, чого не вистачає.
Головне, над чим хочу попрацювати найближчим часом — чат з AI про зміст відео. Зараз ти отримуєш підсумок і все, взаємодія закінчилась. Якщо щось не влаштовує — треба генерувати його заново з новим промптом. А я мрію, щоб можна було запитати: «а що саме він казав про ризики?», «поясни цей момент детальніше», «дай цитату з відео про...». Тобто не просто конспект, а розмова з відео.
Далі — вийти за межі YouTube. Подкасти, лекції, вебінари — всюди, де є аудіо чи відео з текстом, той самий підхід має працювати. А для англомовного ринку — Telegram там не настільки популярний, тому потрібно думати про PWA, Discord-бота або browser extension.
Основний підхід: робити те, чим сам хочу користуватись, і дивитись, що з цього буде.
Для тих, хто хоче спробувати для себе або дати фідбек
Проєкт на тій стадії, коли він працює для мене, але я не знаю, чи сподобається іншим. Мені не вистачає сторонніх очей — людей, які спробують і скажуть чесно: «ось тут незрозуміло», «а чому нема цього?», «от це взагалі зайве».
Якщо хочете потикати — бот тут: @YTSummarAI_bot. На старті 9 зірок — вистачить на 3 підсумки, плюс три готові демо-відео для знайомства з ботом. Тим, хто напише в коментарях або в особисті що сподобалось і що ні — накину бонусних зірок, щоб можна було потестити більше.
Особливо цікаво почути:
- Чи зрозумілий інтерфейс без пояснень?
- Якої фічі вам не вистачає найбільше?
- Як ви зараз справляєтесь з потоком YouTube — дивитесь все підряд, на 1.25x швидкості чи зберігаєте і забуваєте?
20 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівДякую за коментар!)
Це підхід з розряду «як я перестав зйматись сексом і перейшов на мастурбацію»?
У мене з підписок у боті за день прилітає більше 5 відео, іноді до 10+, у яких мені важлива інформація, а не персоналія. При аналогічній потребі в сексі, однією маструбацією я б не обійшовся. Логічно у такому випадку використовувати спеціалізовані альтернативні «тулзи» для отримання бажаного результату)))
ще до речі раптом пригадалося, мабуть найдавніша з описаних практик управління розбіжних рядів в житті — давньосемітський щосьомий рік прощення боргів, в сучасному світі наприклад подібне буває серед мінімалістів і концепцій састейнабіліті і тп — речоцид — позбавлятися невикористовуваного щорік
от з джерелами інфоджанку можна так само, наприклад щотридцяте число −10% каналів зрізувати, незалежно від сантиментів))
Справа не у зменшенні кількості, а у тому що я постійно їх додаю
для створення тзв дайджестів з потоку новин — ідея не нова, але цілком собі обгрунтована, у історично простішому і доютубному часі і зараз іноді працює, коли вже призвичаївся автоматом фільтрувати в голові типові патерни, якими зловживають автори (іноді відкидаючи цілком джерело), з тубіком гірше звісно, але правда життя є такою, що отой джанк старано відбираємий нами, коли нам 2х не вартий бортьби на межі «зараз лусну пючи з шлангу»
що варте — побудувати персональний фреймворк добудови когерентної системи знань, про світ, себе, соціум, роботу-бізнес (якщо ця дурниця є високо в системі цінностей) і користуватися ним на протязі десятиліть (за умови, що вчити вчитися людину вже не потрібно, бо наприклад з освітою вже прийшло, чи досвідчені люди допомогли збудувати цей фундаментальний скіл)
Дякую за коментар)
Як я перестав читати крінжові топіки на ДОУ за допомогою нейронки:
«Колеги, засінкали важливий інсайт! Автор розшерив свій успішний кейс щодо трансформації пасивного консюмінгу YouTube-контенту в ефективний воркфлоу. Завдяки впровадженню AI-тулзів ми виходимо на новий левел перформансу: замість годин перегляду — швидкий чекаут самірі. Це дозволяє нам апрувити до 20 відео за 30 хвилин, що значно бустить наш професійний девелопмент та оптимізує тайм-менеджмент. Давайте імплементувати цей підхід, щоб закрити всі гепи в знаннях та бути максимально еджайл!» :)
Бага — немає підтримки минулих стрімів типу — www.youtube.com/...GZDfs?si=sVnjsYOaQSOYG6vO
Дякую за дебаг)
www.youtube.com/...GZDfs?si=sVnjsYOaQSOYG6vO Вже працює) ось вам бонусний промпт для цього відео:
Створи структурований огляд нових фіч з релізу українською. Для кожної фічі: назва, що робить, приклад використання, чому це важливо. Ігноруй розмовний шум (привітання, технічні проблеми стріму, оффтоп). Фокус на технічному змісті.
Ps Якщо напишете телеграм нік — накину зірочок)
Кому лінь читати — автор проганяє транскрипт відео через ШІ і читає коротке саммарі.
Пропоную автору революційну емейзінг граунд брейкінг ідею для наступної статті — замість того щоб читати книги повністю, питати «про що воно там, коротко» у ШІ.
А ще можна підключити killer-feature — text-to-video модель і генерувати короткі відео з поясненням ідеї книги в форматі тік-ток/рілс. Це дуже інноваційно і прогресивно, можна зробити стартап і нахайпувати інвестицій. Бо в сучасному світі не треба вже нічого довго та нудно вчити, достатньо нескінченної кліпової bite-size інформації, яка перетворюється в кашу і набір рандомних поверхневих фактів в голові без будь якої системності та глибини. Адже кількість завжди важливіша за якість.
Граунд брейкінг.
Емейзінг.
Майбутнє.
Дякую за приділений час) насправді ви випереджаєте мою ідею) наступний реліз це чат з відео де можна буде провести розгорнутий діалог, а не один запит.
І доречі такий сервіс для книжок вже є. Можна вибрати або вже завантажені або завантажити свою і спілкуватись з АІ у вузькому контексті. І це дійсно цікаво. Як літературний кружок
А ж згадалась книга «451 градус за Фаренгейтом»
Якщо багато підписок, від зайвого можна відписатись. FOMO універсальне.
Я колись зробив rrs рідер чисто під себе, бо саме таких готових рішень не було. Попідписувався на всяке корисне. Потім поступово або зовсім підписку прибирав, або блокував автора. І так за день 3, може 5 статей. Та й ті можна скіпнути. Не варто воно часу.
Дякую за відгук)
Короткий приклад від чого не відпишешся це канал fwdays — фронт не цікаво, а приклади впровадження АІ у процес розробки — так. Будь який канал з запрошеними спікерами і спецами — мас хев для мене бути підписаним, але читати не усе.
Не ніхто, а той хто його не дивився :)
Це ж як ще й до ШІ:
сидить в тебе на співбесіді хлоп, питаєш його про минулі проекти, що він там робив, як.
І він розказує. І чим більш розказує — тим більш ти розумієш що він сам те там не робив. Може каву разом з хлопцями пив, та мітингах бував. Може старанно курси пройшов по темі.
Але ловиш ти його на тому що він сам нічого з чого про що так гарно розказує — не робив.
Всі варіанти, плюс буває у тематичний блокнок NotebookLM.
Інструментів на зразок вашого бачив вже чимало, з минулого року. Вайбкодери такі люблять робити.
Але от у чому проблема — цих конспектмейкерів, або плагінів до Obsidian які ще й розкладуть по нотатках — дуже швидко з цим буде те ж саме що й з потоком необроблених новин, відео, подкастів — ви їх теж перестанете читати.
Річ у тім що ми знаємо, пам’ятаємо тільки те що зробили самі, або що емоційно зачепило, відгукнулось почуттям «Вау!», «Я знав, знав!» і тд.
Повернемось трішки у часи до ШІ.
Книжечка по С++ від Страуструпа — невеличка. Прочитати її недовго. Чому ж на сміх піднімали «С++ за 21 день»? 21 день читати оту невеличку книжечку??
Ви натрапили на 3године відео про незнайомий вам матеріал. ШІ зробив вам конспект.
Що залишиться в вашій пам’яті через 1 тиждень — від того конспекту? Ви хоча б пригадаєте що взагалі читали отой конспект?
Ви натрапили на 3године відео про знайомий вам матеріал. ШІ вам зробив вам конспект. За яким принципом він те зробив? Та за простим — що там загальне — те й законспектував. Що унікальне — викинув. То що ви винесли с цієї трансформації — нового?
Або, все ж потрапила нетипова теза. У відео, зазвичай, автор до цієї тези йшов хвилин 10. У конспекті це буде — «відповідь в кінці підручника на завдання». У конспекті не буде — ходу думкі автора, аргументації, причин які привели його до такоі нетипової тези. Не буде — конктексту розмови. (в тому і значення професії журналіста, талант блогера, який проводить інтерв’ю — він вміє в «контекст інжинірінг», чи аби що у гостя питає)
То що ви зробите — вивчите її як догму, примите на віру? Швидше за все або відкините, або — забудете, бо цій нетиповій тезі нема за що зачепитися у вашій пам’яті.
Про вплив емоційності, почуттів. Наш мозок не комп’ютер. Він частина біологічної тварини, мета якої — вижити. Соціальної тварини — а тому виживання ще й залежить від іншої особи.
Якщо з якихось причин я поважаю автора, то я краще запам’ятаю що він каже. Якщо я в перший раз його бачу — то тільки якщо він вразить чимось, щоб в мене виникла повага.
І от — ви читаєте конспект від відомого вам автора і невідомого. Обидва конспекти будуть сухі. Без враження. А значить конспект від невідомого автора ви забудете швидко.
То навіщо взагалі читати конспекти, у описаних ситуаціях?
Дуже дякую за розгорнутий коментар!
Від себе тільки напишу, що є відео які я дійсно передивляюсь після самарі. І є канали які я впринципі не самарю) наприклад, верітасіум, стерненко чи підпільний стендап, бо це безглуздо.
Всі інші випадки для мене це як статті на доу)
Якщо я прокрутив 10 відео автора, то значить мені він більше не цікавий та відписуюсь.
Питання до автора: як там з каналом Veritasium, цікаво читати саммарі? ;)
Дякую за увагу до статті)
Щодо вашого питання, то тут все двояко, верітасіум у мене є в підписках на youtube, але немає у самарайзері бо це відео «для душі». Але й ті пропускаю, доречі.
В самарайзер я додаю такого плану канали як fwdays, dou, ted, фінансові, новинні, психологія і саморозвиток. Всі їх об’єднує те що вони актуальні, сучасні і багато різнопланових тем та спікерів, тому через конкретного не відпишешся. Деякі відео обовязкові до перегляду, але більшість всетаки я ніколи не подивлюсь саме через брак часу, а не бажання.
Доречі в майбутніх оновленнях плануються «рекомендовані відео» на основі тих які користувач сам аналізував для себе. Відео з інших каналів, щоб розширяти свою інформаційну бульбашку. Буду використовувати API Youtube для пошуку та AI на транскрипції — одне в тиждень орієнтовно. Тому прошу до підписок)
Мені більш цікавою видається ідея крос відео саммарі, але не загальна інфа по всім ще раз стиснута, а дедуплікація інфи і складання.
Приклад, 3 подкаста на одну темк, реальних тез там 70% однакових. Нехай 10 тейків на кожен подкаст:[1-7] і [11-13], а третій [2-9] і [13-14].
перший дає тейки номером від одного до десяти, другий включає
Дивитися всі три не маю часу, але хотілось би не тільки зрозуміти який з трьох дивитись (найбільш розширений тут перший), а й «добрати» решту унікальних тейків (часто різні чи навіть протилежні позиції, які доповнюють оцінку й змінюють наші висновки), отримавши повне саммарі на тему з тайм-кодами, бо тоді можна реально оцінити чи можна довіряти цим висновкам у вигляді саммарі.
Звісно запит на тему з вказуванням цих трьох відео в google gemini (або будь-який інший AI) завжди варіант, але якість інфи і саммарі дуже не дуже. І головне нема чіткого тайм-коду, по кожному референсу треба йти і дивитись повністю, якщо хочеш перевірити чи не видумала той чи інший тейк сама модель.