AI adoption та KPI

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

За останній рік моя команда дуже щільно працювала з впровадженням AI на практиці, і одне з питань, яке я чую найчастіше, звучить приблизно так: а як взагалі зрозуміти, що це працює? Як поміряти? Які мають бути KPI?

Моя відповідь зазвичай доволі проста.

Якщо ви придбали AI-інструмент, наприклад GitHub Copilot, почніть не з абстрактних очікувань, а з фактичного використання. Подивіться, скільки людей реально ним користуються. Подивіться на активних користувачів, споживання токенів, частоту використання, на те, чи росте adoption всередині команди. Якщо ці показники йдуть вгору, це зазвичай уже хороший сигнал, що інструмент дає людям реальну цінність.

Але самих метрик недостатньо.

Наприклад, якщо ви впровадили AI-powered PR review або будь-який інший AI-сценарій у SDLC, найкращий спосіб оцінити ефект, не тільки дивитися в дашборд. Поговоріть з командою. Не як менеджер, який хоче закрити «АІ щаради АІ», а як людина, якій справді важливо зрозуміти чи це допомагає чи ні? Чи виправдало це очікування? Чи стало рев’ю швидшим? Якіснішим? Менш болючим? Чи стало менше рутини?

Бо на практиці, в цьому і вся суть.

Десь AI справді знімає навантаження, прибирає рутинні кроки і дає команді можливість фокусуватися на важливішому. А десь — навпаки, створює лише «шум», зайві коментарі, перевантажує процес і додає більше ускладнень, ніж користі. ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ: Якщо воно працює — масштабуйте. Якщо не працює — допрацьовуйте або взагалі викидайте.

Мабуть, це і є один із найважливіших уроків.

AI заради самого AI не працює.

Працює AI, лише коли дає команді реальну користь, економить час.

Тому я завжди за те, щоб робити воркшопи, тренінги, показувати командам практичні кейси, демонструвати, що саме вже сьогодні можна покращити. Але тут теж важливий баланс. Не тиснути. Не нав’язувати. А пропонувати, дивитися, як люди взаємодіють з інструментом, слухати їхній фідбек і чесно оцінювати результат.

Бо adoption рідко працює через примус. Зате він дуже добре працює тоді, коли люди самі бачать цінність у своїй щоденній роботі. Коли інструмент реально допомагає, ним починають користуватися.

На мій погляд, успішне впровадження AI — це не історія про те, як «втиснути» новий інструмент у процес. Це історія про те, як створити середовище, в якому люди самі хочуть його використовувати, бо відчувають, що так їм справді краще працюється.

І, можливо, саме це сьогодні є головним KPI для будь-якого AI adoption: не просто факт наявності інструмента, а реальне бажання команди повертатися до нього знову і знову.

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Подивіться на активних користувачів, споживання токенів, частоту використання, на те, чи росте adoption всередині команди. Якщо ці показники йдуть вгору, це зазвичай уже хороший сигнал, що інструмент дає людям реальну цінність.

Чи є потреба? Ні. Впровадили? Так.

Менеджмент

Хоча далі по тексту є, що треба питати тих хто користувався, але ж не використовуються жодні метрики «до/після»

Я хоч і дуже проти ШІ знаю де вона справді потрібна і де її можна використовувати, якщо це економічно доцільно, а де вона треба лише для галочки менеджменту і по суті зайві витрати. Не бачу тут жодних індикаторів

Підписатись на коментарі