Що не так із китайськими кросівками?
Обидвоє моїх батьків — інженери.
І саме тому, щоб я не особливо зазнавався і лишався духовно близьким до простого народу, із самого дитинства мене відправили працювати на завод. Точніше, на місцеву фабрику, де шили взуття.
Після розвалу Радянського Союзу, на зміну звичному асортименту прийшла вибухова новинка — зручні та стильні кросівки. Спочатку вважалося, що в них можна тільки займатися спортом, але зрештою люди почали вдягати їх на роботу, до школи і навіть до церкви, купуючи їх по кілька пар відразу.
Попит був настільки шаленим, що шевців постійно не вистачало. Заводи і фабрики конкурували зарплатою і бонусами: соцпакети, страховки, гнучкий робочий день. Масаж п’яток для особливо цінних спеціалістів.
Людей з робочою освітою виявилося замало, в ПТУ було не пробитися. Повсюдно відкривалися курси шевців і чоботарів, де корпіли над лекалами колишні продавці та комбайнери.
Та золоті часи — на те і золоті, що швидко закінчуються. Для нашої фабрики початком кінця стала одна конкретна промова.
Одного літнього дня усіх працівників нашої фабрики зібрали у величезному актовому залі, де на пошарпаних стінах ще висіли вицвілі цитати Леніна.
Після короткого номера місцевої самодіяльності на сцену вийшов директор. Він почав здалеку, розказав про наші показники, похвалив усіх за постійну натхненну працю, а потім видав таке, чого від нього точно не чекали.
— Нова епоха настала, — пафосно виголосив він. — Відтепер нам не треба шити взуття власними руками. Тепер це за нас будуть робити китайці!

Ми вирішили, що це поганий жарт. Що він зараз скаже, що нам всім має бути соромно і почнеться розгромна тирада. Ми вирішили, що зараз позвільняють, або принаймні позбавлять премій купу народу.
Але, несподівано, все пішло навпаки. Директор не просто дізнався про те, що відбувалося на фабриці останні кілька місяців. Воно йому, здається, сподобалося?
Про що він говорить, всі розуміли прекрасно.
Китайці справді шили наше взуття замість нас. Ми просто не визнавали цього офіційно.
Тобто дивіться. Ніяка фабрика насправді не створює нічого з нуля. Для взуття, наприклад, потрібні тканина і шкіра, резина на підошви, шнурівки і замки. Це все ми замовляли у підрядників і склеювали докупи, вважаючи цей процес «виробництвом».
Та негласним правилом лишалося те, що підрядники не роблять нічого спеціально для нас. Вони можуть дати нам кілька рулонів тканини. Але коли нам було потрібно зшити докупи два шматки тканини різного кольору, за таке вони звісно не бралися. Ви шевці — ви і шийте, відповідали вони, або виставляли таку ціну, що дешевше це все було зробити самим.
А потім один із наших працівників, Микола Свірський, десь роздобув поштову адресу китайської фабрики. Туди можна було теж писати листи і робити замовлення, але от вони вже могли робити взагалі все. І якимось дивом, це було дуже швидко і дешево. Спочатку Микола користувався нагодою сам, потім по секрету поділився з найближчими колегами, а там уже, повільно та впевнено, цим почали займатися всі.
Китайська фабрика була величезна. Більша, здається, ніж наше місто. Працівників там була незліченна кількість, всім їм потрібна була робота. І робити її вони були готові майже безкоштовно, тому нам вигідно було віддавати китайцям невеличку частинку зарплатні, і делегувати найнудніші частини своєї роботи.
Вони нічим не гребували: їх можна було просити прислати два шматки конкретної тканини конкретного розміру, зшиті докупи. Або, наприклад, пришиті до підошви. А ще шнурівки, знаєте? І язичок. І підкладку. Ну, словом це все докупи треба склеїти і прислати. Зможете?

І вони присилали.
Ну, звісно не завжди.
Деколи замість тканини приходило автомобільне кермо. Або опудало страуса в натуральну величину. Або збірка творів Троцького в перекладі на суахілі.
Спочатку ми голосно сміялися, вважали це дотепним непорозумінням. Потім намагалися допитатися, як так сталося, що прийшло зовсім не те. У відповідь ми завжди отримували щось на кшталт «Ви абсолютно праві! Ми помилися, більше такого не повториться. Надсилаємо правильний товар».
Разом із вибаченнями тоді приходив малюнок бобра на виколупаному з дороги шматку добротного асфальту.
Але дивним було не це. Дивно було, що вони взагалі хоч коли-небудь присилали нам рівно те, що ми просили. Адже китайської мови ми, звісно ж, не знали. Як і інших інтернаціональних мов.
Тому, не заморочуючись, ми писали китайцям українською. Так само українською вони нам і відповідали. Вражаюче, чи не так?
Напевне, подумаєте ви, вони набрали цілий штат українсько-китайських перекладачів, які днями і ночами перекладали нашу кореспонденцію? Ну, не зовсім.
Про те, як у них все влаштовано, я прочитав у статті одного британця, який відвідав китайську фабрику і описав, як вона функціонує. Тепер переповім і вам.
Значить так. У кожному залі фабрики на стіні висять листочки. На листочках написані правила. Правила написані китайською. Правила описують, як на одну фразу українською (чи іншою мовою клієнта), треба відповідати іншою фразою. Наприклад:
— На питання «Коли прийде посилка?» завжди відповідай «Вже майже на місці».
— На фразу «Ви мені прислали зовсім не те» відповідай «Вибачте, ви праві, цього більше не повториться».
— Якщо лист закінчується «З повагою, Микола», відповідь починай з «Вітаємо, Миколо».
Китайцям не потрібно розуміти текст, вони просто розбивають його на речення та слова і підбирають відповідь, користуючись правилами.
Правила це круто, скажете ви. Напевне вони набрали купу перекладачів, які їм ці правила написали? Ну, не зовсім.
Китайці купили і відфотографували мільйони книжок, листівок, оголошень українською і потім шукали в них збіги і патерни. На це пішло багато часу, але китайців багато і робота їхня дуже дешева, як я і казав. Так ці правила і створили.
Але менше з тим.
Несуттєво, як ми з ними розумілися. Головне, що на четвертий-п’ятий раз китайці присилали майже те, що треба. Ба більше, з часом вони ставали в цьому все кращими.

Китайці нам всім шалено подобалися, і ось чому.
Коли я тільки почав шити взуття, мене постійно штовхало вперед це п’янке відчуття, коли зшиваєш докупи напоказ непов’язані між собою шматки матерії та ґуми, і якимось чином вони зливаються у струнку гармонію готового виробу. Коли сотні частинок, зроблених окремо, але підкорених єдиному задуму, ідеально підходять одне одному, утворюючи щось нове, до того неіснуюче. Найвище блаженство, на яке здатна людина — Мить Творіння.
Саме заради цього відчуття я і пішов колись у шевці. Високі зарплати і печиво на кухні завжди були тільки приємним бонусом.
З часом це відчуття, звісно ж, вивітрилося. Пошиття взуття перетворилося на рутину, сіру буденність.
Китайці це все поміняли. Тепер я був не просто Майстром, я був Архимагом. Замість складної системи схем і заклять, я описував свої творіння простими словами. І слів було достатньо, щоб міняти світ з небаченою раніше швидкістю.
Це відновило втрачений драйв. Стало новим наркотиком. Замість того, щоби розслабитися і працювати менше, всі мої колеги затримувалися на роботі допізна. Писали все нові і нові листи китайцям, описуючи різні моделі взуття, які раніше навіть уявити собі не могли.
Саме в такому стані нас і застала історична промова.
Ми спочатку було подумали, що все, у нас відберуть нашу нову іграшку і доведеться працювати по-старому, повільно і зовсім неефективно. Але сталося абсолютно протилежне.
Директор виглядав дуже задоволеним. Його ентузіазму і радості могли би позаздрити адепти Білого Братства, які недавно розбили свій рекламний намет під нашими вікнами. Він оголосив про повне фінансування усіх витрат на китайців для кожного працівника. На стіні з’явився рейтинг по кількості написаних листів. Першому в списку за кожен місяць обіцяли хорошу премію.
Справа в тому, що китайці були дешевими. Набагато дешевшими, ніж місцеві працівники. А ще їм не потрібно було давати відпустку, лікарняні, чи нормований робочий день. Тому директор справедливо вважав, що приріст такої робочої сили піде нам тільки на користь. Йому, принаймні.
Ми всі видихнули з полегшенням. Ніхто не забирав нашу іграшку, тепер гратися нею було нашою новою роботою! Що може бути краще? Люди в залі посміхалися і лізли обійматися. Для нашої фабрики почалася нова епоха.
Ми ходили на офіційні курси написання листів-замовлень, які замінили все інше навчання, ділилися лайфхаками і смішними моментами, підбирали ручки і папір, які найкраще працювали в переписках.
Але прямо над нами вже почала збиратися грозова хмара, яку ми з усіх сил намагалися не помічати, але дощем від якої нас усіх і змиє.
Це теж розуміли всі, хоч і заганяли ці думки поглибше у підсвідомість. Динаміка була явно не на нашу користь. Спочатку ми довіряли китайцям тільки базові речі, лишаючи собі основну роботу. Потім делегували все більше і більше, перевіряючи тільки остаточний результат. А потім і перевіряти стало вже ліньки.
Наша фабрика поволі перетворювалася на прошарок між китайцями і покупцями, поволі знімаючи потребу в нас самих.
Ми давно вже перестали наймати. Не заміщали посади, коли хтось ішов. Сусідні фабрики почали масові звільнення. Рано чи пізно це чекало і нас. З допомогою китайців ту саму роботу можуть робити набагато менше працівників. Та і це ще не все.
За межами фабрик прості люди, що називали себе «вайб-шевцями» почали замовляти кросівки напряму в китайців. І ті їм люб’язно їх надсилали.
Це був нонсенс, абсурд, тотальна неповага до нашого таланту, освіти і десятиліть робочого досвіду. Але якщо розібратися, то чим, зрештою, ми були кращі за них?
Вони так само описували взуття словами, так само писали листи китайцям і у відповідь отримували готову продукцію. Так, вони не могли її нормально перевірити. Але чи сильно її перевіряли ми?
Так, вони поки просто робили взуття для себе. Продавати його вони поки не вміли. Але за китайськими фабриками прийшли китайські маркетологічні компанії, китайські ринкові експерти.
Люди в телевізорі обіцяли нам «універсального китайця», який вже скоро зможе виконувати взагалі будь-яку роботу, незалежно від потрібної кваліфікації. Поки до цього ще не дійшло, але якщо це правда?
Ми сп’яніло продовжували писати листи нашим китайцям, але атмосфера свята поволі мінялася закономірним похміллям.

Тоді почалися перші проблеми.
Наше взуття почали повертати. Цілі партії кросівок розлізалися на ногах після першого носіння. Частина деталей виявилася паперовими, їх вистачало тільки до першого дощу. У деяких парах знайшли всередині колючий дріт, а в одній парі бутсів — макет гранати часів Першої Світової Війни.
Нас почали засипати судовими позовами. Написані вони, щоправда, були китайськими юридичними компаніями, тому завжди плуталися і в назві нашої фабрики і з яким власне товаром стався інцидент, тому в суді вони поки розвалювалися. Але це тільки поки що?
Щоб рятуватися, нам наказали покращити перевірку готових виробів, але це виявилося несподівано важче, ніж виробляти щось з нуля. Зазвичай, коли я бачив якийсь дивний шов, я завжди міг піти до колеги і спитати, навіщо він туди його вліпив. Інколи на це була поважна причина, інколи колега важко зітхав і перешивав, а інколи казав, що немає часу, потім поправимо.
Китайці теж з радістю намагалися пояснити: «Цей шов є семантично обґрунтованим проявом латентної текстильної інтенції, яка виникає на перетині ймовірнісного розподілу ниток і внутрішньої мотивації тканини до самовираження». Далі вони уточнювали, що «зморшка не є дефектом, а лише альтернативною геометрією гладкості», і що «у випадку неспівпадіння конфігуративних перплексій нашого з вами сприйняття, ми ініціюємо зворотну реконфігурацію результату до альтернативно задуманого стану».
І присилали замість кросівка обрізок трансконтинентального кабеля, акуратно обклеєного цінниками з болгарського магазину нижньої білизни. Так ми розуміли, що конкретна розмова зайшла в тупик і потрібно починати нову.
Китайці тоді ще не могли тримати в голові більше, ніж конкретну кількість інструкцій і починали плутатися, коли їх ставало забагато. Власне це нас і рятувало довгий час — ми не могли відправити завдання «зроби кросівок отак і отак і отак», ми мусили надсилати три листи: «зроби підошву», «зроби верхню частину» і «зший це все докупи». Це лишало нас досі потрібними. Але кількість інструкцій, які китаєць міг виконати підряд без впадання у транс, постійно зростала, тож очевидно було, що це ненадовго.
Шляху назад теж уже не було. В нас було занадто мало людей, щоб виконати всі замовлення, які ми прийняли. Не було грошей, щоб найняти нових людей — весь капітал пішов китайцям, за які вони будували все нові і нові фабрики. Так, ніби від старих було мало проблем.
Ми продовжували слати листи китайцям, повторюючи текст по кілька разів, поки ті розуміли, що від них треба. Лишатися допізна стало не бажанням, а необхідністю: через погану якість ми знизили ціни. Щоб лишатися на плаву, фабрика мала продавати у десять разів більше товару. Від цього товар ставав іще гіршим.
Ми неслися у прірву. Не гальмуючи, а з усіх сил штовхаючи вперед.
З цим треба було терміново щось робити.

На наступному зібранні я попросив слова, щоб розказати про свій «супер-успішний» досвід використання китайських підрядників, так було найпростіше прорватися до великої аудиторії.
Але коли я вийшов на сцену, говорити почав про зовсім інші речі.
— Останнім часом, — спокійно почав я, — наша індустрія переживає глобальний зсув. Я не кажу, що він принесе нам тільки негатив. Але разом з тим, може нам пора відкрити очі?
По залу прокотилася хвиля нерозуміння.
— Хіба ви не бачите, — продовжував я, — що руйнується не просто наша фабрика, руйнуються самі фібри нашої індустрії. Китайське взуття кольорове, але бездушне! Деякі пари можуть бути кращими за те, що ми шили руками, але тоді кожен шов мав своє призначення і обґрунтування, за кожен шов ми відповідали!
Дехто у залі почав кидати погляди на директора, але він стояв і слухав з напускною цікавістю. Це мене підбадьорило. Я хотів, щоб мене зігнали зі сцени або навпаки, поставили на п’єдестал.
— Забираючи в нас ручну роботу, — продовжував я, — ви забираєте з нашого взуття його глибинну суть! Наші покупці дуже скоро це зрозуміють! Вони повернуться до тих, хто буде готовий дати їм не дешеву пару взуття, а Справжню Річ, в яку Справжній Майстер вклав частинку своєї душі. І тоді будуть цінуватися майстри, які не розгубили своїх навичок, які ще здатні робити щось своїми руками, які пізнали саму суть цієї роботи. Де ви будете тоді? Де ви хочете бути? Ким ви хочете бути?
У залі запала тиша. Люди переглядалися між собою, ніби прокинувшись від глибокого сну.
А тоді, через кілька коротких митей, які здавалися мені вічністю, весь зал вибухнув голосним сміхом.
— Справжній Майстер робить Справжню Річ, — реготав Микола. — Я бачив твої шви, а ти бачив мої, та і всіх інших тут навколо. Китайці роблять ту саму туфту, що робили і ми, просто швидше. Іди зі своїм пафосом до Білого Братства, вони якраз протестують проти технологій і цивілізації. Йди з ними до лісу, там і живи. А ми вже якось тут самі справимося, окей?
Ще кілька колег висловилися подібним чином. Забирати цукерку в дитини важко, навіть якщо в неї цукровий діабет.
Єдиним моїм захисником несподівано виявився директор.
— Заспокойтеся, — примирливо сказав він. — Він має рацію. Якоюсь мірою. Незважаючи на нові технології, важливо пам’ятати, хто тут насправді експерт. Незважаючи на те, скільки підготовки зробили в Китаї, остаточне рішення про конкретну пару взуття приймає саме працівник нашої фабрики. Справжній, так сказати, Майстер. Гарна промова. Дякую що нагадуєш нам про те, що головне! Зайди до мене в кабінет, обговоримо подальші плани впровадження твоїх ідей.
— А тепер, — продовжив він, повернувшись до залу, — рейтинг за місяць!
Як я і очікував, мене звільнили на наступний день, в останній день серпня. Догорало гаряче літо, я вийшов з прохолодних коридорів фабрики на розпечений асфальт вулиці і пошкандибав додому. На стовпі побачив вицвіле на сонці оголошення. Потрібні були працівники на фабрику апельсинового соку. Зірвав собі номер телефону, треба буде набрати з домашнього.
Фабрика, якщо вам цікаво, пережила кілька хвиль масових звільнень і нарешті закрилася. Трохи стояла пусткою, а потім її знесли і побудували торговий центр. Там прекрасно продаються кросівки, привезені напряму з Китаю, без жодної тобі душі.
Містом при цьому ще довго ходили легенди, що найтемнішими ночами, десь глибоко у підвалі, можна було почути виразний скрип старої кулькової ручки. Це зниклий за дивних обставин директор, закрившись у своєму підземному бункері, пише усе нові й нові листи на китайську взуттєву фабрику.
А ті відповідають, прикидаючись, що він ними досі керує. А не навпаки.
61 коментар
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівПеред тим, як прочитати цю статтю, я проглянув попередні ваші публікації, і зрозумів, що, колись, років через 5, я знов її відкрию.
Було б іронічно, якби історія про китайців була написана самими китайцями
Красиво:)
Але... що робити далі?
замість того щоб читати цю статтю
краще перегляньте старе кіно з Вам Дамом — Knock Off (1998) року — трешовий фільм де розлітаються китайські кросівки і джинси.
вимикає мозок майже так само як ця стаття + дає веселий фон
Це там де він джинси рвав, здається! Оце несподіваний спогад розблокувався)
так і є) мені китайськи кросовки одразу нагадують момент коли в нього на ногах розлітаються кросівки
це мудрий підхід, щоб підштовхнути дитину вчитися.
Юність, літо, пубертатно-гормональні шторми, хочеться погуляти. Треба гроші? Зароби.
Місяць роботи на канікулах в МакДональдсі дає юнаку серйозне перезавантаження картини світу. Просинається бажання вчитись.
Ви вже три роки розказуєте як програмісти через рік будуть розгрібати ШІ говно за подвійну-потрійну зарплату. Коли вже? Щось поки і натяку немає.
ШІ скептики настільки вузьколобі, що навіть не помічають як під носом ринок софту змінюється, де делівері настільки швидке і дешеве, а вимоги змінюються настільки часто, що немає смислу пилити щось, що треба буде підтримувати роками. Дешевше переписати з новими вимогами під нові реалії з новими підходами. Я не кажу що якісний софт з допомогою ШІ писати не можливо, ще й як можливо, я пишу де треба, або коли приступ перфекціонізму нападає, але в багатьох випадках попросту не треба, достатньо аби працював і тести проходили (а ШІ божествений для написання тестів).
Тому ні, ніхто вас через 2 роки не покличе розгрібати ШІ код. Цей код через 2 роки нікому не буде потрібний і заміниться іншим ШІ кодом, написаним кращими ШІ операторами, моделями і агентами (харнесом як це модно зараз говорити, треба бути в тренді, а то місцевий Володимир не зрозуміє) під інші вимоги.
«Ви» це в сенсі я особисто чи якась група, до якої ви мене відносите? :)
Три роки тому нейронний автокомпліт не те щоби працював. Сумніваюся що тоді хтось щось таке говорив.
Моя стаття, де я говорив щось подібне, вийшла у вересні минулого року. Там я писав про те, що великі проекти не влазять в контекст і без підтримки умовного «архітектора» нейронки «пливуть».
За півроку зʼявилося кілька нових способів стискати «памʼять» (один недавно від, зненацька, Міли Йовович), але поки що ця проблема досі не вирішена. Нейронки хороші для точкових завдань, але для довгих проектів люди поки потрібні.
Вирішать цю проблему — все зміниться іще сильніше. Це може статися через місяць, через десять років, або ніколи. В такий час живемо, так.
Більше тих, хто в коментарі набіг
Ну ок, два роки, хоча три роки назад gpt норм вже був
Саме для цього існують агенти. У людей з контекстом і пам’яттю також погано, но якось задачі вирішують. Агенти так само. Вибачте, хернесс, ХЕРНЕС звісно!
Ця пам’ять взагалі про інше і вирішує іншу проблему
Настільки швидке і дешеве, що може зупинитись посередині роботи бо вичерпано ліміт токенів
А хто оплачувати це все буде? Знаєш скільки коштує робота моделі типу опуса? Галерки за це не спішать платити
Ну я звісно не спец по мл...але мені здається там дуже багато жере грошей саме навчання моделі. потім вже легше а якщо і якісь асікси тіпа як у гугла то взагалі інференс можна зробити значно дешевим, проблема що не оновиш модель скоріш за все. Тобто великі прайси за інфру є особливо великими у фазу бурхливого росту а вона звісно буде не постійною. Далі вже буде більше тюнінг не просто моделі а взагалі солюшену та сисеми в якій вона ранається та інші пердеклки навоколо неї. Карпатий вже писав що вони по розвитку ллм вже десь на плато вийшли.
ось у цьому і біда, що прайсінги ростуть. кажу суто по своїй статистиці. у 200 доларів на місяць уже не влажу, а компанія платити не хоче, клієнт платити не хоче. в результаті всі довкола кричать «аі аі, використовуй аі», а платити не хочуть. таке враження, що в якийсь момент скажуть, щоб гребці самі платили.
По факту гребцям і прийдеться платити. Особливо тим хто фізично не встигає за іншими.
Клієнт
Звільнить 30% АІ скептиків, того хватить на цілодобову роботу і ще залишиться)
Які 30% будемо звільняти, якщо працює на проєкті 2 людини? 😭😭
Бізнес або росте або загинається.
Якщо бізнес клієнта не росте то його поглинуть тих двох звільнять)
Змінюй галерку. Лімітів від підписки за 100 доларів хватить більшості девелоперам, 200 доларів — майже всім. Антропіку вигідно, він в жирному плюсі при теперішньому співвідношенні кількості підписок, кількості АРІ юзерів і кількості безкоштовних юзерів. В мінусі лише тому, що треба нові моделі навчати, що дорого, плюс операційні витрати. Крутити моделі відносно не дорого. Жодна ШІ компанія не буде крутити моделі в мінус.
Ну і ціни будуть падати, а ефективність моделей рости. Код буде в цілому дешевіти.
Класний текст, вийшло ще краще за апельсини.
Хороший приклад для АІ скептиків, які думають що замовнику не пофіг як і хто пише код. Так само пофіг як і нам при виборі взуття чи одягу.
Тому будьте розумніші за Миколу, щоб зійти з поїзда останніми:)
Спробуєш обгрунтувати?
Це ж нонсенс
замовнику не пофіг хто пише код, а людям не пофіг при виборі взуття й одягу, як і ким воно робиться
Адідас чи абібас? Які кросівки купиш?
Твої кросовки зроблені не в Китаї чи В’єтнамі?
Ходиш в hand made зі шкіри крокодила?
Так і замовнику, пофіг чи то робив рій (східноєвропейських) індусів чи АІ агентів. Аби апка ранилась і гроші приносила
Це німецький бренд а не «ким зроблено».
Їх роблять на тих самих азійських фабриках
Не віляй
на тих самих чи не на тих самих?
То є різниця чи нема?
Абібас чи адідас?
Так і ти не віляй а відповідай на питання які ставлю
В прілічном общєствє питанням на питання не відповідають. Зразу ти
Але мої кровосоки зроблені в словакії :) lowa єсішо
Обидва шьються в китаї, перший працює в догорогму сегменті і тому закаладє в\із бюджет на якість, інший працює в дешевому сегменті із відповідним бюджетом на якість. Ну і наче не нульові коли фраза «китайська якість» іще якось мала сенс.
це вже тепліше
то все ж адідас чи абібас? ;)
Яка різниця що я там купляю. сенс в тому що є різні цінові категорії і їх обирають свідомо через власний бюджет, а не тому що в адідас німці шиють кросівки в ручну. так само і код, всим начхати що там в середені, що важливо то ціна його і так само про пітримку — все вирішує ціна і вже потім іде якість. чи всі на макбуках сидять?
Що значить яка різниця?
В тому й пойнт
Або різниці нема, або свідомо вибирають. Одночасно doesn’t compute
Ви тут про кітай/некітай заливаєте чомусь, але не в цьому суть. Бо китайці роблять теж по різному, як не все що роблять руками нємци — якість хоч чесно признаюсь такого небагато все таки відповідальність, стандарти й контроль даються взнаки
Але ти не йдеш рандомно купляти будьщо, що виглядає як допустім комп’ютер чи кросовки.
Поінт про те що бюджет покупця вирішує а не якість. Коли в мене було ніц грошей то я купляв що міг і я ніколи не думав про заводи. Коли бюджет на взуття став вже більшим я купляю просто комфортне та кращої якості...але...тадам! воно все одно все в азії виробляється. Раніше я купляв на барабані в Харкові взуття що розлазилось через сезон, зараз беру кларкси тімберленди що спокійно декілька сезонів ходять. Я не обирав завод чи за якою методологією вони розроблять взуття, яку архітектуру використовують їх заводи та інше виробництво...Мені просто по***, якщо я можу взяти краще я беру краще якщо не можу то беру що є. Так і код, усим начхати що там в середені коду, це територія інженерів і вони з нею ібуцця, для клієнтів вообще начхати що там всередені їх турбує прайс та якіс сесуріті можливо для б2б, для СЕО важлива ціна підтримки...вобщем головний поінт що внутрішня кухня і проблеми інженерів залишаються в зоні ініжінірінг хаус і далі вже тільки бюджет вирішує, іншим ваще пакую як там у вас із юніт тестами і мікрсоервісами та бест практіс.
до того моменту коли не вирішує
_як саме_ покупець робить вибір це інша площина, є звісно сегменти
Але ж щоб вибирати _якось_ має бути зразу не пофіг що ти купляєш нє?
в питанні б2б взагалі та софта конкретно, у замовника до виконаця теж є вимоги, часто їпучі. Зроблено кітає і зроблено епл в кітає — дві різні речі
Ну чого? Є бренди дорожче за адідас, є ручна робота, так є майстри що зроблять чисто під втою ногу, не знаю чи є в Україні щось норм а от в европі таке є і цінник там значно вище за адік. Ну і все ж таки — люди купують емоціями а не порівнянням архітектруи заводів виробника. Маркетинг робить свою справу краще ніж якість, вирішувала б якість не вбухували б в рекламу та маркетинг стільки грошей.
там зовісім інші вимоги, знову таки вимоги скоріш регуляції та по умовам контакрту оплати, який там гівнокод всередні і стільки на сапорті індусів також абсолтютно пакую, кажу тобі як людина котра не раз робила інтеграцію із іншою конторю, одна з останніх давали таку люту діч шо просто п**ц, вони реально хардкодили кількість степів в циклі коли ми хотіли динамічну кількість елементів і що? і ніхто не міняв їх, ми просто виставили свої вимоги до їх апі вони виставили свої можливості, обсудили компроміс котрий всих завдовільнив і лише2-3 рази перенесли дедлайн але ніхто не міняв і ніколи не будуть їх міняти як партнерську контору.
Ну ти взяв кейс коли бюджет основний фактор. Коли бюджет не ніщебродський і вибір є — бюджет вже не вирішує
Ну ясенпень шо є покупці і на гучі та верту, на порше й бугаті
Хендмейд сам по собі апріорі не гарантує якості, бо саме фабрика — якраз масове виробництво гарантує передбачувану якість.
Коли купляють хендмейд купляють в принципі не якість, а «зроблено з душею» приправлену якимось особливим дизайном 😀. Хоча багато мають стереотип що хендмейд чомусь якість. Скоріше це ексклюзивність якщо хочеш, бо це ж обмежена партія апріорі. До наступної обмеженої партії хехе але то вже таке. Нє наібьош нє проживьош
Про софт — механіка звісно інша. Може дяді васі що дивиться порно по барабану ким зроблений відеоплеєр.
Але на кожен відеоплеєр є якийсь медичний девайс, коли дяді васі не пофіг ким він зроблений.
Про сапорт то мені наприклад важливо що епл має людей біля мене, і я нечасто купляю в еплсторе але буває треба, ну і там буквально власними очима бачу як люди стараються допомогти в найтрешовіших ситуаціях і ще я можу подзвонити в сапорт і отримати зрозумілу людину а не крішну з акцентом. Комусь пофіг чи це HP й індуси за океаном. Мені ні. Тому я не купляю hp
Алегорія тому й називається алегорія що це переносне значення. А у вас чомусь все чорнобіле виходить.
Крім того
Components in a “Made in China” device that typically don’t come from China
Even when a laptop or phone is assembled in China, many critical components originate elsewhere:
Component
Typical Origin
TPM chip
Germany (Infineon), Taiwan (Nuvoton)
CPU / SoC
Designed in US (Intel, AMD, Qualcomm), fabbed in Taiwan (TSMC) or S. Korea (Samsung)
DRAM memory
South Korea (Samsung, SK Hynix)
NAND Flash / SSD
South Korea (Samsung), Japan (Kioxia), or US (Micron)
Display panel (high-end)
South Korea (Samsung, LG) or Japan
Wi-Fi / Bluetooth chip
US design (Broadcom, Intel, MediaTek — though MediaTek is Taiwanese)
Camera sensor
Japan (Sony dominates)
Gorilla Glass
US (Corning, made in various plants)
Power management IC
US (Texas Instruments, Maxim/Analog Devices)
так шо китайська фабрика зовсім не китайська фабрика в складних виробництвах для посередника з замовником, а просто кхм... посередник сорі за каламбур
Я правда не розумію що ти хочеш довести?
Я спростовую, а не доводжу
А що доводите ви всі тут, я от справді не знаю. По моєму тут все очевидна для дорослої людини глупость
Поки що не вдалось.
Мій поінт (і Бота вище), що клієнту пофіг як робиться продукт.
Це мало б бути очевидно для дорослої людини. Є винятки типу вплив на екологію, СО2, зроблено не дітьми в шахтах чи в росіїї, але в більшості випадків пофіг хто це робить і як.
Мені пофіг хто робив ті кросовки, на заводі, вручну чи на 3д принтері. Якщо мені норм в них я то я беру.
От і клієнту пофіг хто зробить для нього апку, індус, китаєць, чи АІ модель. Йому головне ціна, якість і час.
нонсенс
клієнту не пофіг як і ким робиться продукт в загальному випадку.
саме тому що ти думаєш що йому пофіг
через це йому й не пофіг плюс всі ті речі які ти навів
журба, що очевидний контраргумент змушує тебе просто залупатись
і тобі значить хочеш сказати всеодно що абібас чомусь пахнуть неспортивно, а через 30+1 день в них відклеїться подошва патаму шо все одно який клей? какаяразніца одін і тот же завод, нуну, головне шо в них норм
Так ти так і не відповів. Ти в магазині. Перед тобою адідас і абібас. В обох зручно. Навіть пахнуть однаково, нехай спортівно, все таки запах із сюрпризом то скоріше про онлайн. На обох написано made in china. Абібас на 10% дешевший. Твій вибір.
Клієнту пофіг, якщо продукт вже зроблено, і він якось працює.
Якщо ж продукт робиться (тобто клієнт приймає участь у розробці), то клієнту далеко не пофіг, як і хто його робить. Особливо, якщо клієнт вже вчений індусами, дешевими фрилансерами та іншими оптимізаціями.
Что субъективно имеет высшее соотношение цена/качество. Это если первая пара. А потом та же модель в том же месте (или где дешевле нашёл).
А какая лейбла — то вообще дело десятое.
відповідь набагато складніша, але хоч хтось тут думалку включає
Так от про суб’єктивно як ти сказав
правда в тому що з 10000 людей кожен вибере якусь пару, але раціоналізує це по різному, загалом це уникнення ризику. І 10 баксів — замала плата за ризик. Грубо кажучи абібас за 50 баксів вигідніша покупка ніж абібас за 90, коли адідас коштує 100, бо можливий фрустрейшен легше списати на ціну
В середньому60-70% виберуть брендові кросовки гарантовано, якщо різниця всього 10 баксів і це перші кросовки
Сильно інша раціоналізація коли був досвід попередній, наприклад гарний ноунейм попався колись. Таскав ті кросовки бамбібас роками, яка різниця ©
Але _жоден_ з 10000 не вибере наосліп бо йому цитую «пофіг як і ким зроблено» бо всі хочуть якість або якість/ціна. Ніхто не хоче фуфло/ціна. Хіба що різниця в ціні буквально радикальна, а якість на вигляд удовлітворітєльна.
Але це все раціоналізація консумера який діє в умовах неповної інформації
В общєм і целом «один і той же завод» це міф, який народжується з B-quality.
Тому об’єктивно — те що покупцю НЕ видно в магазині коли йомі «зручно»
Коли шов нерівний, це брак для адідас і норм для абібас. Коли подошва має резину з вмістом свинцю, це недопустимо для адідас, але окей для абібас. Коли всередині не вшито якийсь елемент щоб не рвалось чи пом’якшувач щоб не натирало, це порушення для адідас і профіт для абібас
Але коли це абібас в магазині — ти не знаєш чи це b-quality чи там соплями склеєно. Може там подошва нарізана з шланга асенізаторсьокї машини. Всі ноунейми — ноунейми, як ти розрізниш?
бо якість кросовок це не від завода залежить а від етапів контролю, матеріалів і етапів технологічного процесу.
Ноунейми не роблять стабільну якість, а ті хто роблять стабільно якісно, неминуче роблять бренди. Наприклад Xiaomi (не про кросовки звісно)
Теж нє, але це вже інший срач. Не по алегорії. Але про бренди — коли будеш купляти пустушку для немовляти, вміст свинцю чи якихось фталатів в резині буде останнє про що ти подумаєш, але тобі ж не буде все одно де як і ким вона зроблена, ти вибереш щось надійне з довгою історією від виробника що дбає де як і ким :)
Мимо. Возьму то, что имеет существенные для данной вещи сертификаты. Это после первичного отбора по эксплуатационным характеристикам. Какой логотип при этом — дело десятое. Смею предположить, что большинство пересічних поступят так же. Иначе уделом «китайских кроссовок» был бы китайский же внутренний рынок, что, очевидно, не так.
Конечно, есть статусные вещи, для которых важен именно бренд. Только сфера их «применения» бесконечно узка :-)
Бренд даёт (иногда) гарантию качества по показателям, которые не проверишь при покупке, даже если суперспец.
Хто в біса купляє тепер ті кросівки?
Я купував нещодавно. Китайські.
Мені британьскі кларкси подобаються справжня британська якість із азіатськими фабриками ))))
є ж нормальні бренди, мейд ін єу, типу Giuseppe Zanotti, як вручну написаний код
«нормальні бренди», які все що роблять це пришивають бірочку «зроблено в Італії» до взуття, яке насправді шиють на Теребовлянській Взуттєвій Фабриці з частинок, зроблених в Китаї.
Десь так буде виглядати і «вручну» написаний код.
на якому реченні ви згадали про «апельсиновий сок»? )
колись ще були історії про завод з виробництва апельсонового соку, якщо я не помиляюся)
Ось вони:
— Що не так із апельсиновим соком
— Що знову не так з апельсиновим соком?
Український інженер використовує розгорнуту алегорію взуттєвої фабрики, щоб зробити гострий висновок про ШІ у розробці програмного забезпечення. Працівники таємно передавали завдання величезній китайській фабриці (LLM), яка могла робити все — дешево і швидко, — але інколи надсилала повну нісенітницю і не могла пояснити свої результати нічим, крім порожнього корпоративного жаргону. Керівництво раділо ефективності, поки працівники втрачали і фахові навички, і робочі місця.
Головна думка: ШІ-інструменти відчуваються як надздібності і повертають втрачений азарт творчості — але індустрія сомнамбулічно йде у пастку: деградація майстерності, погіршення якості, розмивання відповідальності, і врешті-решт перетворення людини на зайвого посередника між ШІ і клієнтом. Найгостріший момент — фінал: директор ховається у бункері і пише листи китайській фабриці, яка вдає, що він нею керує. Хоча насправді — навпаки.
Раптом хтось як і я прогортав усе і одразу в коментарі
Стоп, але ти використовуєш не розгорнуту алегорію розгорнутої алегорії і є звичайним посередником між мною та текстом
таке життя, до цього я працював на взуттєвій фабриці, але одного дня став непотрібен ),:
Дякую Вам за це, візьміть мої гроші будь ласка
Якісна метаіронія.
Цим директором був Donald Trump
Знов АІ слоп про АІ слоп? Ліл кік чубурік. Іронія в тому що в котре хейт на аі робиться знову таки с аі )))) Бджели проти меду. Навіть редакотори доу накидують краще )))))))
Припинив читати після першого фото.
Якою моделькою генерили текст?
Chinese LLMs