Парсинг у 2026: Selenium ще ок чи вже варто переходити далі?

Хочу підняти тему автоматизації та парсингу, бо останнім часом все частіше стикаюсь із ситуацією, коли класичний підхід через Selenium починає «сипатись».

У мене є робочий скрипт, який парсить бізнес-реєстр (через Chrome + remote debugging, VPN, ручний запуск браузера і далі Selenium підключається до нього). Весь процес виглядає приблизно так:

• вручну відкриваєш браузер
  • проходиш Cloudflare (якщо є)
  • вмикаєш VPN
  • після цього запускаєш скрипт

З одного боку, це працює і дає результат.

З іншого — виглядає як костиль на костилі:

• постійні проблеми з Cloudflare
  • потрібно вручну готувати середовище
  • таймаути, StaleElementReferenceException і т.д.
  • будь-яка зміна DOM ламає логіку
  • складно масштабувати

І от питання: чи це нормальна реальність, чи я просто використовую застарілий підхід?

Зараз є альтернативи:

• Playwright
  • API (якщо вони взагалі є)
  • headless браузери з антидетектом
  • різні scraping-сервіси

Але у більшості реальних кейсів API немає, а захисти типу Cloudflare стають тільки складнішими.

Окремо момент: у моєму випадку поки що не було капчі — тільки Cloudflare. Але розумію, що це питання часу, тому цікаво заздалегідь:

• як ви проходите капчу в таких задачах?
  • використовуєте сервіси типу 2captcha / anti-captcha чи намагаєтесь уникати цього взагалі?
  • чи реально зараз будувати парсер так, щоб капча не з’являлась?

Особисто у мене відчуття, що Selenium вже не дуже підходить для стабільних продакшн-рішень, але при цьому він досі найпростіший старт.

Цікаво почути думку інших:

• хто зараз чим парсить складні сайти?
  • чи переходили ви з Selenium на Playwright — чи є відчутна різниця?
  • як вирішуєте питання Cloudflare / антибот-захисту?
  • чи реально сьогодні робити стабільний парсер без ручних кроків?

Буду радий почути будь-який досвід — як позитивний, так і негативний.

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Немає різниці що з цього вибирати, бо драйвери ж під капотом ті самі. То вже якщо сильно треба, то вчитися повноцінної емуляції браузера, і прийдеться робити купу роботи. Хоча це делалі важче, бо той ж cf вже непогано навіть ai ботів навчився впізнавати.

Якщо сайт хоче — щоб його парсили — то надає АПІ. Якщо ні — то це свого роду крадіжка. Власне тому що різні хитрі ділки займаються цим непотребом, звичайні юзери отримують купу проблем.

Публічні дані ≠ заборонені дані.
Парсинг ≠ крадіжка.

Весь веб побудований на доступі до відкритої інформації: пошукові системи, агрегатори, аналітика — все це працює через обробку публічних сторінок.

Питання не в самому парсингу, а в тому, як він реалізований:

— чи не створюється надмірне навантаження
— чи не обходиться авторизація
— чи дотримуються базові обмеження

Тому це не «сіра зона», а нормальний інструмент, який або використовують правильно — або ні.

Підписатись на коментарі