«Часи, коли джуни могли годинами спокійно писати код і будувати кар’єру, добігають кінця»

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Топменеджер Amazon Web Services зазначив, що ера, коли джун міг просто сісти за ноут і писати код вісім годин поспіль, поступово відходить у минуле. Відтепер від розробників-початківців очікують не лише вміння технічно реалізовувати завдання, а й готовності активно взаємодіяти з клієнтами та розуміти бізнес-логіку.

Про цю нову тенденцію детально розповів Марк Брукер, один із керівників компанії Amazon Web Services, під час свого нещодавнього інтерв’ю для подкасту The Peterman Pod. За його словами, суто технічна робота стає все менш перспективною для побудови успішної кар’єри. Майбутнє ІТ належить тим фахівцям, які не бояться вийти до замовника, розпитати його про реальні потреби та зрозуміти, яку саме проблему має вирішити їхній код.

«Я думаю, що це буде надзвичайно цікаво для однієї групи людей і трохи розчаровуватиме тих, хто прийшов у пошуках кар’єри виключно у сфері розробки програмного забезпечення. Тих, хто шукає кар’єру, де вони сідають, відкривають своє середовище розробки, починають писати код і не зупиняються протягом восьми годин», — коментує експерт.

Але також Брукер каже, що глибокі технічні знання все ще критично важливі, проте тепер їх необхідно поєднувати з умінням ставити правильні запитання та аналізувати відповіді.

Яскравим підтвердженням цих змін є поява нових форматів роботи. Сьогодні однією з найбажаніших посад у сфері ШІ вважається роль так званого «передового інженера» (англ. forward deployed engineer). Це типу програміст, який не сидить в офісі своєї ІТ-компанії, а буквально інтегрується в команду клієнта. Він працює пліч-о-пліч із працівниками замовника, щоб допомогти їм максимально ефективно впровадити та використовувати нове ПЗ.

Нагадаємо, що зараз ІТ-ринок праці сильно штормить. Компанії, зокрема такі гіганти, як Amazon, Meta, Oracle та Atlassian, продовжують оптимізацію штату.

Що думаєте загалом про нову тенденцію? Підтримуєте ідею, що розробник має вміти не тільки код писати чи ні?

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

в часи масових скорочень, треба буде ще вміти шукати замовникам кліентів, а ще співати і танцювати, прибирати, і тд...

якщо серйозно, якби я добре розумів потреби кліентів і їх бізнес — то навіщо мені найматися в контору коли я сам можу запропонувати рішення напряму ?
а якби я ще розумів як кліенти гроші роблять в їх бізнесі, то я б і до них не йшов, а створив би конкурента сам

якщо девелопери будуть цим займатись, то як раз вимруть PO та BA

Ctrl + Enter
Ctrl + Enter

Схоже, що добігають кінця часи дешевого ШІ
github.blog/...​ot-plans-for-individuals

А коли це було???

Сьогодні однією з найбажаніших посад у сфері ШІ вважається роль так званого «передового інженера» (англ. forward deployed engineer).

Норм, щось корисне взнав.
Почитаю що це і добавлю в резюме)

Без джунів не можна, вони як діти — зло, якого не можна уникнути. Так, на певний час попит на джунів може впасти, можливо навіть до нуля. Але якщо девелопери ще будуть потрібні — будуть потрібні і джуни, синьори не народжуються, як миші, з гнилої соломи.

По-друге, існують знання та навичкі, які не можна отримати інакше, як на практиці. Тому не будуть до джунів вимоги, як до аутсорсингової компанії, якщо звісно хочуть когось найняти.

Думаю, це радше не «кінець ери джунів», а зміна того, що вважається джун-рівнем.
Код писати — це вже базовий мінімум. Але зараз цінність починається там, де ти розумієш контекст: навіщо це робиться, для кого, і який бізнес-ефект має рішення. Без цього навіть хороший код може не мати сенсу.
Тому так — розробник все більше стає частиною продуктового процесу, а не просто виконавцем задач. І це, скоріше, підвищує планку входу, але й робить кар’єру цікавішою.
А як думаєте ви — це природна еволюція ролі чи зайве ускладнення для новачків?

хм, десяток років мучаюся пригадати якийсь університетський документ, де німецький професор презентував рекомендовану оргструктуру айті-організації корпо (не фірм, будуючих себе навкруги айти як головної лінії бізнесу, які називають айті на цьому форумі зазвичай), яка аутсорсить частину роботи до третіх сторін, всі ці багаторівневі рівні сапорту і тд
там найважливіше був квадратик з інхаус айтістаф і розподіл відповідальностей — що критичне і повинно бути у себе, а що можна випхати (бо високо вгорі прийнято орієнтуватися на кіпіай — дохід на інхаус воркера, тому воркерів треба менше мати)

і цей десяток років дуже близько спостерігав, як кастомер намагався випхати частково хоч трохи настільки контекстозалежного, що просто неефективно намагатися випхати, якраз тому, що треба мати пару «толкових і расторопних» від аутсорсера беспосередньо працюючих на території і в дуже доброму контакті з інхаусами, (щоправда питання небажання ризикувати порушенням комплаєнсу і безпеки треба винести за дужки, це додатковий фактор, що заважає неймовірно) і які будуть далі вже організовувати працю на порядок більшої групи у аутсорсера

працювало це так собі (мяко кажучи) і кастомер по закінченню контракту вирішив реорганізувати це
це було двічі (кастомер впертий)), з різними фірмами
от в одному випадку перед тренсфером контракту пару осіб перейшли в інхаус, вони і так були по стороні аутсорсера тим, що ото в статті називають форефронтом чи як там, тобто це не новина, я таких кілька траекторій бачив за 20-30 років, але лімітуючим фактором є саме мізерний відсоток людей які мають трійку властивостей — толковість (швидко і якісно думають), комунікативність (і бажання комунікувати, динамічно підлаштовуючись під протилежну сторону, яка не завжди майстер висловлювати думки і тп) і власне техскіли

те, що висловив менеджер зі статті — що тепер тільки такі люди потрібні це трохи марення, такі люди були потрібні до айті і будуть після нього (принаймні будь-де, окрім закуклених автократичних епізодів в історії людства), от тільки всю трійку зустріти на одній людині ми навряд чи зможемо зі збільшеною частотою, штучне наповнення ринку останніх пари десятиліть то інше (10-20% «робочих місць в айті» в штатах чи скільки там — це не значить, хоч половина застафлена саме такими, це ролі, які частково позникають звісно, але то вже інша справа)

а й готовності активно взаємодіяти з клієнтами та розуміти бізнес-логіку.

Эти времена уходят в прошлое- сейчас от начинающих разработчиков ожидают, что они найдут клиента, соберут их требования и реализуют задачу, а после получения оплаты, переведут половину на офшорный счет компании на Каймановых островах.

Не можу знайти картинку, але там був жарт в стилі «якби телефони виглядали так, як про це просять юзери». І там мобільний телефон в форматі кирпича, з вбудованим адаптером від 220, гніздами під «тюльпани», антеною, слотом під перфокарти, змінною батареєю, ліхтарем, ітд...

А насправді, приблизно так і виглядають проекти, в яких девелоперів напряму посилають до кастомерів. Виходить проект-хаос, в якого немає ні long-term бачення, ні стратегії, а є тільки впилювання хотілок кастомерів «на сьогодні»

Тому що кастомер А каже: «я хочу завантажити до вас свої історичні дані, вони в мене в xml, зробіть мені ендпоінт для імпорту»
Кастомер В каже: Я хочу прогнати через вас деякі дані, зробіть мені REST endpoint
Кастомер С каже: а чи могли б ви обробляти zip архіви? і бажано, забирати їх з мого s3

В результаті на проекті зоопарк із варіантів імпорту. Хоча, якщо розкопати глибше, то виявляється, що усі три кастомера могли б юзати один ендпоінт, просто вони і не знали що така опція вже є! Бо що? Бо збирати та формалізувати реквайременти це робота проджект менеджерів, чи кастомер релейшенів, чи я хз кого. Але точно не девелопера.

А оцей опис "

ін працює пліч-о-пліч із працівниками замовника, щоб допомогти їм максимально ефективно впровадити та використовувати нове ПЗ.

" більше схожий на позицію інтегратора, коли людина зі сторонньої команди допомагає інтегрувати їх продукт, збирає фідбек, ітд. Але це не зовсім девелопер, він не пиляє нові фічі нон стоп

Тому що кастомер А каже: «я хочу завантажити до вас свої історичні дані, вони в мене в xml, зробіть мені ендпоінт для імпорту»
Кастомер В каже: Я хочу прогнати через вас деякі дані, зробіть мені REST endpoint
Кастомер С каже: а чи могли б ви обробляти zip архіви? і бажано, забирати їх з мого s3

Это решается адаптерами и миграцией если это разово или спецсервисом доя трансформации во внутренний формат если это надо постоянно.

Ну так, тупі девелопери приймають тупі рішення.

В реальності зоопарк імпортів — це як раз типове ПМ рішення, бо у ПМ немає часу і бажання обґрунтовувати чому універсальний ендпоінт займе два тижні замість трьох днів.

Ну то значить це тупий ПМ, який приймає тупі рішення :)

Але це рішення _не_ тупе само по собі. Воно тупе тільки в контексті чистоти коду.
В контексті бізнесу воно може бути правильним.
— Може ХМЛ адаптер просить один кастомер, який імовірно в найближчий час припиниь співпрацю. Тоді окремий код можна буде легко викинути, зекономивши на підтримці непотрібного формату
— Може на обговоренні фічі за кастомером були загадані плани на розвиток фічі, які зроблять її несумісною зі стандартним імпортом
— Може...
...

Я розумію, що це вигаданий приклад, але я за життя імплементував десятки «тупих» з технічної точки зору рішень, які в решти виявлялися правильними.

Тому що кастомер А каже: "я хочу...
Тому що кастомер Б каже: "я хочу....
Тому що кастомер С каже: "я хочу

І компанія отримує трьох клієнтів які платять.
А конкуренти архітектуру за яку не платять.

Пофіг що там за гімнокод, якщо за нього платять то так і має бути.

Я рік тому робив інтеграцію щоб клієнт міг робити замовлення через SFTP. На проекті всі ржали. Сьогодні компанія з нього отримує $1кк продаж, найбільший клієнт

Ну, вам пощастило. А я знаю проект де під хотілки кастомерів натикали десятка два різних опцій, чекбоксів, тогглів. Бо кожен клієнт хотів якось трохи не так, і менеджери з радістю то всьо додавали

А в результаті половина реквестчих кастомерів — з часом пішла, інша половина не те щоб приносила супер багато доходу, зато сторінка сетінгів виглядає як панель управління ядерним реактором, а купа чекбоксів створюють таку кончену логіку , що може конфліктувати сама з собою. Це вже не враховуючи купи можливостей до місконфігурації.

Зато зробили все що просили клієнти! По першому бажанню!

архітектуру за яку не платять.

архітектура — не сферична метрика в вакуумі, хрінова архітектура сьогодні — це на порядок дорожча підтримка завтра, або і взагалі завал після якогось моменту.

хрінова архітектура сьогодні — це на порядок дорожча підтримка завтра, або і взагалі
завал після якогось моменту.

Та пофіг на то завтра, таке життя зараз)
Завтра компанія загнеться, чи тебе скоротять, чи нова АІ модель замінить всіх.

Моє спостереження що українці занадто обережні і ніколи не хочуть змін.
Нову лібку ні, нову мову ні, зробити кастиль на кастилі щоб клієнт був хепі ні.
В мене так на проекті я єдиний українець лишився, бо всі інші постійно бурчали.

Ти не працював на проектах, яким 20+ років, і які дійсно приносять бабло мільйонами. Там треба думати, і розуміти, що скоріш за все твій код буде жити ще років 10

Ліл, та можна подумати там продумали архітектуру на 20 років вперед, писали як могли...усі ці 20 років так писали. Ну і зараз все мікросервіси — порозпилювали на дрібнчі кучки лайна котрі в принципі не так геморно переписувати як старі моноліти. Тому і моноліти зараз усі зараз мігрують на клауд нейтів та мікросервіси.

Ти не працював на проектах, яким 20+ років, і які дійсно приносять бабло
мільйонами.

Звідки такі знання де я працював.

З 6ти проектів де я працював лише один мав менше 100 млн продаж в рік.

ты мыслишь как индус

Прогресую, вже на рівень вище від пострадянських інженерів.

Глянь скільки топ айтішників серед індусів і як в них розвинута галузь, стартапи, і т.п.

Прогресую, вже на рівень вище від пострадянських інженерів.

а это уже как рашковане — отрицательный прогресс

Глянь скільки топ айтішників серед індусів і як в них розвинута галузь, стартапи, і т.п.

это не так работает, ты не можешь взять негативную черту, подвязаться к группе и получить ее среднюю характеристику
но на самом деле здесь тебе повезло, индусы в среднем нищие, а ты почему-то рассматриваешь узкую выборку

но на самом деле здесь тебе повезло,

Лол

индусы в среднем нищие, а ты почему-то рассматриваешь узкую выборку

А на що мені ще дивитись?
Я вже писав вище, глянь на кількість стартапів, про те як в них (незважаючи на оту «бідність в середньому») розвинутий продукт ринок.
www.reddit.com/...​ntry_india/?show=original

А на що мені ще дивитись?
Я вже писав вище, глянь на кількість стартапів, про те як в них (незважаючи на оту «бідність в середньому») розвинутий продукт ринок.
www.reddit.com/...​ntry_india/?show=original

не знаю, но это что-то абсурдное, много народу -> много стартапов -> каждый 100й или 1000й выстрелит и индусы в топе. но индусы же и в топе по не выстрелившим стартапам, по той же причине

Ні це у нас чогось усі люто дрочать на цю «якість», коли в більшості випадків дуже перебільшують із цим або взагалі оця якість чиста субьективщіна. Якість лише один із параметрів коду і далеко не завжди найважливіший. Ну і якість сам по собі параметр не зовсім чіткий. Код що чітко відповідає вимогам але написаний криво буде краще працювати для замовник аніж код що не віповідає вимогам але написаний по всім канонам. Тобто замовник в першу чергу концетрується на функціональних вимогах а от не функціональні ото вже питання чи актуальні вони чи ні, чи потрібні вони замовнику чи ні. Начебо то це не потрібно пояснювати архітектору.

во-первых, ты зашорился, я ни слова не написал про качество, мышление индуса это жить одним днем (я не беру в расчет карму, бо она не влияет конкретно на этот аспект). к тому же если бы индусы массово могли бы работать качественно, то они бы выдавили всех, оно вообще никак не противоречит их мышлению

Якість лише один із параметрів коду і далеко не завжди найважливіший. Ну і якість сам по собі параметр не зовсім чіткий

качество не один из параметров, качество это результат который эти параметры определяют

Код що чітко відповідає вимогам але написаний криво буде краще працювати для замовник аніж код що не віповідає вимогам але написаний по всім канонам

это что за дичь? ты сравниваешь приемлемое и неприемлемое, а не качественное и некачественное. так можно написать более абсурдно: «Код четко отвечающий требованиям и синяк под глазом будет лучше работать для заказчика, чем код не соответствующий требованиям, но без драк»

Тобто замовник в першу чергу концетрується на функціональних вимогах а от не функціональні ото вже питання чи актуальні вони чи ні, чи потрібні вони замовнику чи ні

забавно что ты сделал правильный вывод из неправильного суждения

Начебо то це не потрібно пояснювати архітектору

ты сам инициативу проявил, речь была вообще про другое. но если ты так хочешь в очередной раз обсудить качество, я могу дать тебе аргумент который не бьется. у украинского программиста есть ровно один плюс перед индийским, это миф про качество (раньше оно было, но больше 10 лет компании идут по стратегии количество выгоднее качества). а теперь смотри: софтскилы — индусы лучше, английский — индусы лучше, количество — индусы лучше, прогибы — индусы лучше, зп — индусы лучше. при этом всем индусы пытаются натянуть в проект как можно больше своих и по-быстрее, наш процесс найма сильно проигрывает. чтобы конкурировать придется либо иметь качество, либо блефовать что оно есть, бо других сильных сторон нет

у украинского программиста есть ровно один плюс перед индийским, это миф про качество

Ні, основний плюс це таймзона, бо хоч якийсь перетин по часу.
Ще географічна близькість якщо мова про європейських замовників.

это плюс, но очень слабый плюс — индус готов работать в любое время

АИ позволяет Джуну в десятки раз быстрее обучаться. То на что каждый из нас до АИ потратил год-два теперь любой джун может освоить за месяц-два.
Кто смышленый — тому АИ поможет, кто пришел на изи мани — разочаруется и будет плакать в комментариях, что найти в айти работу уже анриал (никогда такого не было и вот опять).

АИ не позволяет джуну быстрее обучаться, наоборот — получение быстрых результатов, которые доступны без усилий это фактически блок на обучение

дозволяє
все залежить від того як взаємодіє
два підходи — два шляхи

если смотреть философски, то позволяет, потому что не запрещает. подход «я сделаю все за тебя, а ты смотри и учись» не работает для подавляющего большинства людей. когда самого процесса нет, а только результат, то научиться по примеру нельзя вовсе

яка властивість робить джуна цінним? безвідносно llm

если считать прагматично, то у них нулевая ценность или вовсе отрицательная. если корыстно — возможность продавать нулевую ценность за высокую маржу. если патерналистически — послушание и подчинение. и так можно продолжать бесконечно

допитливість
інвестувати(це — ризик, звісно) варто лише в допитливого джуна

ценность джуна в том, что мидл станет синьором, а синьйор лидом, if you know what I mean.
Ну и + голод к знаниям, это заряжает старожилов что бы не ржаветь

Ну и + голод к знаниям, это заряжает старожилов что бы не ржаветь

Хто зараз буде вчити нові фреймворки, коли все робить ШІ, а фреймворки змінюються бистріше, ніж під них документація робиться?

если считать прагматично, то у них нулевая ценность

Якщо людина розумна, вона розумна з самого початку.
Якщо тупа — то теж тупа з самого початку.
Розумний джун + ШІ — достатня зв’язка замість двух мідлів 5 років тому.

Якщо людина розумна, вона розумна з самого початку.
Якщо тупа — то теж тупа з самого початку. 

не понял к чему это, но да это так физиологически

Розумний джун + ШІ — достатня зв’язка замість двух мідлів 5 років тому.

ну понятно что умный умнее тупого. только умных находить так и не научились, и умных статистически меньше чем остальных. в том и смысл прагматического подхода что оценивается прямая осязаемая выгода, а не потенциал, которого может и не быть

только умных находить так и не научились

Навчилися.
Розумні тягнуться к розумним.
Якщо ті, хто приймає рішення розумні — і ті хто співбесідує — розумні — в більшості випадків будуть брати саме розумних.
Але якщо комфортні — то комфортних.

Якщо ті, хто приймає рішення розумні — і ті хто співбесідує — розумні — в більшості випадків будуть брати саме розумних.

это ложное утверждение, т.к. тупые тоже тянутся к тупым и достаточно одного тупого добавить в цепочку умных и начнется реальный мир

Ну, люди викорситовують ші щоб зменшити когнітивне наватаження. Клік клік клік і можна перемикатись із зубодробильних єджкейсів осточортівшого бізнесу за сотні тисчячі кілометрів, на тік ток чи меседж.

люди викорситовують ші щоб зменшити когнітивне наватаження.

̶п̶р̶и̶р̶о̶д̶а̶ ̶н̶е̶ ̶т̶е̶р̶п̶и̶т̶ь̶ ̶п̶о̶р̶о̶ж̶н̶е̶ч̶і̶
вірно, — _зменшення_
але навантаження не зменшиться — просто обсяг-результат на одного навантаженого зріс/зросте відповідно до руки ринку

цікавіше було б якби _забрало_ когнітивне навантаження — тоді якраз прийде час ̶к̶о̶м̶у̶н̶і̶з̶м̶у̶ базового доходу АЛЕ когорта з шилом в одному місці й тоді якось шукатиме як себе навантажити(а от коли-якщо навіть теоретики втратять нитку аріанди-навантаження то...)
від і̶н̶т̶е̶р̶п̶о̶л̶я̶т̶о̶р̶і̶в̶ ллм-мок цього, я так розумію, не слід чекати, для цього необхідне щось фундаментально інше

Не дозволяє. ШІ заважає формуванню контурів у мозку, які давали можливість створювати розуміння — натомість виникає ілюзія розуміння через когнітивне розвантаження. ШІ для програмування — це інвалідний візок з мотором, який дозволяє рухатися швидше, але м’язи ніг атрофуються.

зауважте що у випадку інвалідного візка — не візок є причиною атрофії — це раз
два — я ж казав ДВА шляхи: один з них ***к-хуяк

хтось діє на відїбись, хтось з захопленням а хтось навіть з одержимістю і хтось в залежності від комбінації внутрішнього стану й зовнішніх умов

С таким подходом конечно не позволит. У меня в школе была возможность пользоваться решебником что бы быстро делать домашку, но я почему-то сидел и разбирал математику самостоятельно или с репетитором.
Ваш подход заключается в том что бы подсмотреть в решебник, мой подход заключается в том что бы иметь «карманного» всезнайку который поможет разблокировать меня там, где я застрял.

мой подход — просто быть отличником без репетитора и решебника =\ а то что я выше написал это не подход, а человеческая природа

Открою тайну — репетиторы нужны и отличникам тоже, если хочется прыгнуть выше головы ;) По аналогичной причине нужны и менторы. Или если твой мидл захочет ментора ты ему ответишь что он не «отличник» и в этом месяце будет без зп? :D

Я думаю мы не противоречим друг другу, ты прав — АИ из ленивого сделает ещё более ленивого, но и я прав — из умного АИ сделает ещё более умного.
Я в своем комментарии специально указал этот момент, спрятав его за фразой

Кто смышленый — тому АИ поможет, кто пришел на изи мани — разочаруется и будет плакать в комментариях
Открою тайну — репетиторы нужны и отличникам тоже, если хочется прыгнуть выше головы ;)

ого целый секрет :) а тогда чтобы не быть в долгу отвечу известным фактом — выше головы прыгнуть нельзя

По аналогичной причине нужны и менторы

у меня есть знакомый, который хотел быть программистом, но его нигде не наняли, поэтому он стал учить программированию других

Или если твой мидл захочет ментора ты ему ответишь что он не «отличник» и в этом месяце будет без зп? :D

а чего он у архитектора это будет просить, у меня же нет подчиненных разработчиков

но и я прав — из умного АИ сделает ещё более умного

no pain no gain

І скільки дітей з вашого класу гризли той рішебнік а скільки дивились одразу у відповіді? ))) Мені не потрібна відповідь, я її знаю ;-)

Це насправді цікаве філософське питання, на кшталт китайської кімнати. Уявімо, що існує помічник, який дає правильні і повні відповіді на будь-які питання, єдине що, не може знати повністю контекст, тобто відповідає тільки на саме запитання + якийсь загальносенсовий контекст. Чи можна за допомогою нього вирішити будь-яку задачу?

Не освоить и понять а попросить джина

То на что каждый из нас до АИ потратил год-два теперь любой джун может освоить за месяц-два.

то есть вы утверждаете что появилась методика как первоклашкам сразу тригонометрию давать?

вообще, глубина невежества в подобных заявлениях поразительна.
заявляющие напрочь забыли, даже не науч-поп изложение о нашем мозге, а личный опыт и окружающих: как ты учишь, учишь, и блин почему-то через неделю все забыл.

Появилась возможность бесконечно задавать вопросы и быстро находить ответы.
Я не вижу где я в своем сообщении описал саму методику обучения, но все взялись выдумывать её со словами «пропал процесс обучения».

То, как мы учились раньше осталось в прошлом, нравится ли это комментаторам ДОУ или нет.

Подобное было с появлением интернета, это нам позволило задавать вопросы на stackoverflow, смотреть курсы на Udemy и читать статьи от людей из практики не дожидаясь пока они выпустят книгу. Доступность информации упростила обучение для нас с приходом интернета, в библиотеки стали ходить гораздо реже, если кто ещё этого не заметил)

АИ выносит это всё на новый уровень, учеба никуда не делась, процесс обучения будет, но он будет другим и гораздо более эффективным и быстрым.

Не выдумывайте то, чего я не говорил, спасибо)

И?
Ну и чё что можно быстро получить ответы?

То, как мы учились раньше осталось в прошлом

то есть мы последние хомо сапиенсы, биологические животины.
А эти джуны уже все, киборги что-ли?

Подобное было с появлением интернета, это нам позволило задавать вопросы на stackoverflow, смотреть курсы на Udemy

И? все стали синьорами в момент?

Доступность информации упростила обучение для нас с приходом интернета

обучение упростила.
И? какое это отношение к тому что — в голове обучающегося происходит?

Не выдумывайте то, чего я не говорил, спасибо)

где я выдумывал, вы развернуто написали все ту же хрень, на которую я вам и указал.

Так поясните — какое отношение наличие интернета, ИИ и «в одно ухо влетело в другое вылетело» имеет к скрости химических реакций и их необходимом количестве в нашем мозге.
ну чтобы — запомнить. Спросите ИИ, теперь это быстро, что такое — память, как работает у человека. Если конечно упомянутые вами чудо-джуны еще человеки.

о том и написал — удивительно просто, уже не только гугл с википедией, а целый ИИ есть!
И что?
Если сами евангелисты ИИ демонстрируют — а ничего :)

в качестве исторической справки, обзор

Это полностью изменит образование
youtube.com/watch?v=...​0AtLA?si=77AdLNS2y1eJ4XeP

ну а про то что исследования показывают, что похоже новое поколение будет глупее их родителей, гуглите сами.

Ви так говоріте, наче доступність інформації — це головна завада для навчання. Зараз не сімнадцяте сторіччя, інформація вже років двадцять як доступна: Гугл, ютуб, книги, курси тощо. Спростило це процес навчання? — ніхєра. Стало більше кваліфікованих спеців — не стало, хто хотів навчатись — навчався і по книжкам, хто не хотів — не буде і з ЛЛМ.

Те, що роблять джуни зараз — це оперування ЛЛМ, і це не зовсім те саме, що програмування, хоч результат може бути схожим. Чи буде достатньо ЛЛМ для повної заміни програмування на оперування — час покаже, але поки недостатньо. І чим менша кваліфікація оператора ЛЛМ в програмуванні — тем гірший результат.

вона звявилась на початку 1990х з появою інтернету та пошукових систем :)
я особисто пам’ятаю момент переходу від бібліотек в онлайн, реферати стали писатися швидше разів в 10, але вже мало хто їх читав (як учні так і вчителі)
так от народ масово розумніше не став від самого цього факту :)

не дозволяє і не вчить.

навчання — це свідомий процес який потребує багато часу, зусились, і мети.

АІ-шка може дати дуже поверхневі знання, скоротити шлях до цілі, але вона не дасть людині знання\розуміння процесу і чому воно так працює. АІ-шка сама не знає чому воно так працює, вона підбирає рандомні слова в чаті.

як казав безсмертний класик (Веслі Снайпс у ролі Блейда) — Some motherfuckers are always trying to ice-skate uphill

джун дев отримає на 3 кліка готовий мікросервіс... навіщо вони існують, в чому +\-, чи його бізнесу він потрібен.... він не знає

джун ПМ отримає на 3 кліка епік+фічу+50 сторей+500 реків... які з цих реків важливі, які з них глюки системи, навіщо взагалі так багато сторь... він не знає

вони спитають АІ... можеш мені пояснити навіщо... АІ пояснить їм щось але звідки вони знають, що це правильне пояснення? АІ тупо дає «ВИДИМІСТЬ» знання. Є дуже велика різниця між

знати, що ти правий
думати, що ти правий
думати, що ти правий + вгадати (ти все одно ніфіга не знаєш, просто 1 раз тобі пощастило)

АІ створює в людей небезпечний паттерн коли вони всі «ДУМАЮТЬ», що вони знають і вони праві в чомусь. По факту, це просто роздуте ЕГО. Мамкін дев\пм думає, що він крутий бо в нього 300 класно описаних сторей або сотні рядків коду які щось роблять... може роблять, може неа

АІ тупо дає «ВИДИМІСТЬ» знання.

Так само, як калькулятор дає «видимість» уміння швидко рахувати. Колись це теж вважалося цінною навичкою — до появи калькуляторів. Практична дефініція «знання» змінюється. швидко рахувати в голові більше не потрібно, зате потрібно вміти пасти ШІ-агентів.

Колись це теж вважалося цінною навичкою — до появи калькуляторів

ну ок, берете калькулятор і складаєте:
5 літрів води плюс 3 бутля = 8 води!

Калькулятор молодець, швидко рахує!

зате потрібно вміти пасти ШІ-агентів.

ок. Пасете:
5 літрів води плюс 3 бутля = 8 води!

ну і як, напасли вам ШІ агенти правільну відповідь?

подивіться цікавий тип бенчу:
BullshitBench
petergpt.github.io/...​mark/viewer/index.v2.html

да но ні
я сам не згоден з хлопаком вище, но калькулятор це таки детермінована система, коли АІ зараз все ще «хаотична»

може через десяток років вилижуть локальні моделі і інструменти до них, но зараз коли клод сьогодні крутий спец а завтра тупіший за джуна — на такому без спеціалістів нікуди, які можуть в реальному часі зрозуміти а чи працює взагалі «калькулятор»

Майбутнє ІТ належить тим фахівцям, які не бояться вийти до замовника, розпитати його про реальні потреби та зрозуміти, яку саме проблему має вирішити їхній код

угу, в команде из 30 человек каждый вместо того, чтобы работать, будет бегать — терроризировать заказчика, чтобы потом невпопад и без согласования делать то, что им показалось тому заказчику сейчас нужно.

Вообще если смотреть что он там хочет в качестве бизнес модели, это аутсорсинг по сути где работают без галеры посредника для разворачивания програмных проектов в AWS. По сути уклон пошел не в разработку и усовершенствования самого AWS, а выкинуть из бизнес схемы посредников и таким образом поднять выторг. У галеры для общения с клиентами и збора требоаний и соглосований всегда выделенные люди : PM, BA и SA — что они по сути делают это слушают потребности и предлогают решения и услуги типовые и по каталогу, что-то не стандартное — сроки и цена сразу летят вверх «It is possible but very expensive».
Конечно Amazon может делать это сами и изыскать доп денежку, хотя на более ранних этапах наоборот звали галеры, сертификации обучение и т.д. Еще годах так в 2010-2015 перейти на AWS а не покупать новые сррверные стойки и развлоачивать свой ЦОД клентов надо было уговаривать. AWS был дороже совокупно, сейчас вообще такого нет почти, кроме динозавров все в клаудах.

Не буде більше ніяких команд із 30 людей

В такий «команді» тількі стендап віднімає більше години. Реально 7 людей як пишуть різні Scrum Guide — це приділ комунікації. У Фредеріка Брукса статистика зібрана в IBM дуже чітко це показувала ще більше 50 років тому. Звісно є Scrum of Scrums, SAFe та внші методики подолання цього.

Такой подход всегда был полезным, но почти никогда не использовался. Даже сейчас полно разработчиков которым тычешь в минусы их софта и что хотелось бы иметь, а они в ответ как сисадмина пожарного, «у меня напротив такой же дом и он не горит». Хотя и лом не такой и условия другие, но им пофиг.

Разработка стоит денег тоже. «Хочу такой же но с перламутровыми пуговицами» — без проблем если платиш за : пуговицы, работу швеи, торговую наценку и согласен ждать, а еще желательно приходить на примерки говорить что вот эту пуговицу ниже, эту выше и т.д. А не просто взять племянницу посидеть при деле, моргать глазками или скандалить что перламутр должен быть из настоящего жемчуга.
Потому от всех лишних и не типовых решений, которые надо отлаживать и тестировать любой опытный ИТ-шник будет отмазываться, пока за них не заплатят.
А «за идею» можно и Open Source писать.

Хочу такой же, но с лестницами нормальными вместо верёвочных, а то и лифтом. Хочу стул, вместо ямы в полу куда нужно опустить ноги что бы посидеть, но что при этом на обычной высоте и стоя работать не удобно т.к. рядом со столом яма. Ничего такого с бриллиантами. Нормальные рабочие процессы, история работы, поиска, ограничение поиска по времени, оптимизация запросов, что ускорит в разы в буквальном смысле...

До AI писали усе те саме, а на ділі — від ленійного співробітника вимагають якраз писати код із ШІ і без, це нікого не цікавить як із StackOverflow і Google чи із документацією, це нікого не колишить.

поки шо так і є, був на двох проектах у великих кліентів. Нам просто видають ентерпрайз ліцензії до Codex/Claude/Cursor/Copilot і кажуть — юзай їх. Але по факту поки якихось специфічних КПІ не давали, типу є фіча — треба зробити. Бажано робити з AI. всьо

Імхо все просто прийде до того, шо буде банально менше девів бо очікується швидший фіча делівері та і все

в часи масових скорочень, треба буде ще вміти шукати замовникам кліентів, а ще співати і танцювати, прибирати, і тд...

якщо серйозно, якби я добре розумів потреби кліентів і їх бізнес — то навіщо мені найматися в контору коли я сам можу запропонувати рішення напряму ?
а якби я ще розумів як кліенти гроші роблять в їх бізнесі, то я б і до них не йшов, а створив би конкурента сам

Чувак із Amazon в принципі усі знають як саме Amazon робить грощі, як і Ebay та інщі інтернет гіганти, але реально здатним розгорнути бізнес, що може на пряму конкурувати — зміг лише Джек Ма з Китаю, бо для цього треба низка передумов. 90-ті коли інтернет магазини, це була ніким не зайнята нова ніша, ризикована звісно і для виходу на ринок треба бкло усього $300 000 дуже давно в минулому і те скажімо передумови успіху були в США, а в інших місцях їх не було. По суті це цифровізація тих самих продажів по каталогах що раніше надавлись як паперові книги. В США вже була уся інфраструктура під це. В інших країнах інфраструктуру почали будувати із огляду на американскій успіх. Уявіть що ви би почали Amazon в Україні 1994 із 0.1% населення користувачів Internet та Укрпоштою тих часів із вартостями посилок і т.д. В США 5% населення були користувачами Internet (13.5 мілліонів людей) і розвинені системи доставок і т.д.
P.S. Усі ці менежери їздять по ушах і підлизують дупу верхньому керівництву типу Безоса, лестять банально. Таке вони казали завжди накидуя на тщеславсво бізнесменів, що звісно є їх вищими керівниками — просто зараз ще ШІ стали допихувать. Звичайне корпоративне підлабузництво.

Я гадаю що ШІ як раз дасть змогу таким девелоперам\менджерам ствоюрювати дрібний бізнес і буде висока кількість різних продуктів, саме через отаких людей що і девелопмент і бізнес розуміє...Звісно ентрепрайз на колінці не запиляешь за вихдні але ідти в якісь конкретні ніші чи просто кастомні продукти під систему замовника цілком можливо.

Це ж як було в аутсорсі в нульові та початок десятих, коли часто команда (1-2 скрам команди) із манагером домовлялась із замовником на пряму і відділялись від галери на 50-100 чи більше людей. Саме через отаку проблему — якщо команда сама все тягне для замовника навіщо їй велика галера?

Створиш конкурента Найку чи Монобанку?

Ну він напевено не має капіталів розкрутити бренд типу Nike (капіталізація $67.3 річні витрати на маркетинг $4.8 мідьярди ) а от Fila наприклад чим не бренд ? (Капіталізація $2 річні витрати на маркетенг $140 мілліонів).
Ну а моно взагалі створено в 2017 агресивним маркетингом, сам банк — це Універсал Банк який створено в 1994 (із заду ФПГ группи ТАС приблизно $750 мільонів капіталу). Бренд звісно, та не Bank of America, JP Morgan, ICBC, Mitsubishi UFG і т.д.

Все чекаю коли хтось замінить 1с, а все ніяк))) де ділись потужні вітчизняні вайбкодери та джуни які вчаться х10. Вже б напряглись та замінили це ПО. Хехе

Триндіти не мішки таскати🤣🤣

Бельгійській Odoo насправді конкретно крокує Східною Європою, також як я знаю ним користуються деякі підрозділи ЗСУ і навіть рекрутують ІТ-шників впроваджувати і розгортати ERP. Там де усе ще працює чм створюєтьчя якась економіка, зараз Odoo став абсолютно реальною альтернативою і конкурентом.
Чому купа інтеграторів увійшла в їх бізнес модель — це безумовно подвійне ліцензування є версія із GPL.
Ну і також є BAS ERP на платформі BAF, що той самий 1С але з польскою реестрацією.

Бо технічна проблема (реалізувати аналогічний функціонал) — це 1% від усіх проблем.

можу запропонувати рішення напряму

— а хто вас почує? Клієнти довіряють тільки великим брендам та великим бюджетам. У вас легень не вистаче так щоки надути.

Це від типу ринку залежить. Тим не менше в маркнтингу часто креатив дає більше банально більших вкинутих грошей. Типові приклади Pepsi Cola та Apple Comuters.

Ну так постарайся — напиши потенційним клієнтам. Ти для них ніхто — просто літери в інтернеті. Вони тобі навіть не відповідатимуть. А бізнес має бренд, який вибудовувався роками.

до замовника, розпитати його про реальні потреби та зрозуміти, яку саме проблему має вирішити їхній код.

ну так воно завжди і було , ні?

В аутстаффі так, в класичному аутсорсі — не зовсім, бо в аутсорсі було більше розподіленя — тімлід котрий дефакто отакий сеньор що в контектсі продукту і проблем проекта і він просто скидує джунам мідлам іноді котрі навіть в шедоу були. тобто дуже часто галерний лід то просто сеньор в продукті, саме через те що на галері він переймав на себе всю говорящу роботу а реальну скидував на дужнів. таким чином можна було дешево масшабувати роботу сеньора за рахунок дешевих джунів котрих продавали як сеньорів чи мідлів.
хоча така організація роботи коли один лід розжовує технічні таск джуно мідлам притаманна саме аутсорсу а вже в аутстафі таке бувало дуже рідко бо там вже були вимоги коли отакий тімлід\сеньор не брав багато скоупу задач, а меньше, зато робив всю технічну роботу сам. тому там більше схожа була робота на індівідуал контрібутор, хоч і не завжди.

я так працював іще 10 років тому на галері — була невеличка команда, тобі людина з бізнесу кидає вилику сторю, там дуже багто хотелок але дуже складна бізнес логіка, тож ти сідаєш із сторі овнером і по деталям все витягуєш від нього потім сам кодиш і сам навіть тестуєш. отакий само собі лід сам мідл для набивання бойлерплейту. Багато таких сторі я робив не за один спрінт, а за декілька, деякі ішли місяцями.

імхо, історія стара як світ

я слухав інтервю з творцем UML і йому платити багато грошей за «тісну» роботу з клієнтами ще в 70х — бо тоді теж багато хто не розумів шо можна, куди, і як.

і я на 100% впевнений, що такі інтервю можна знайти за 80-90-2000 роки.

але проблема в тому, що таких девелоперів мало і вони коштують дофіга грошей. Майте хоч АІ тули на світі, не може людина бути спеціалістом у всіх доменах, розуміти всю бізнес логіку, мати прекрасні аналітичні\соціальні скіли, і ше кодити як боженька.

а якщо він є, то він вже давно не інженер а CEO власного бізнесу або VP на Амазоні.

взагалі, forward deployed engineer — звучить як business consultant + vibe coder. Такі ролі теж існують вже давно. Є консультант який шарить «продукт у вакуумі» і знає +\- його основні use-case та базові речі по імплементації. Його кидають в офіс до клієнта, він там конфігурить пару базових ворк-флоу чи якусь іншу залупу, клієнт щаслий, замовлення виконано. Десь за місяць може два, вся ця «інфраструктура» йде по пи*ді бо задача консультанта зробити тимчасове рішення щоб клієнт думав, що все можливо і заплатив.

далі повертаються справжні інженери які мають цю всю залупу розгрібати, амазон продає їм ще 100500 годин сервісів, і пішло поїхало. Forward engineer my ass.

Ну так це ж мрія ідіота — коли власник ходить важний по офісу і росказує віжен та ідеї, а невиличка команда робить все під ключ і за дешево! Тому саме топ менджмент так сильно упорюється ші, я хоч і люблю ШІ\ллм і вважаю його гейм ченджером але не вважаю що він замінить програмістів чи навіть зменшить потребу в них в далекій перспективі.

А в мене так завжди було. Спочатку на фрілансі, а потім і в компаніях. Але не джуном

один із керівників компанії Amazon Web Services

Я вважаю, що кінець приходить Amazon Web Services.
При допомозі ШІ зараз можна розгорнути дешевшу інфраструктуру, ніж використовувати AWS.

Зараз? Та завжди можна було. Наймаєш одного-двох досвідчених системних інженерів, і вони тобі розгортають і підтримують все, що треба на bare metal, без всякого ШІ, кубернетсів (непотрібних в 99% юз кейсів), тощо, і все буде працювати, в рази дешевше, без зайвих нервів, витрат і хайпу.

Але ж це не модно, так ніззя, люде не поймуть :D

Специ котрі це дійсно зроблять іще й автоматизують коштують п**ц скільки грошей. Ну і НЕ без кубернетісу, самому динамічний скейлінг писати з нуля? Це фантастика чи просто бред.

Специ котрі це дійсно зроблять іще й автоматизують коштують п**ц скільки грошей

Коштували.
Я, котрий взагалі ніколи не займався DevOps-ом, за допомогою ШІ зміг підняти, налаштувати і автоматизувати хмарну інфраструктуру за декілька днів.
Раніше, я б тільки декілька тижнів спеців шукав-би.

Блін що ти мелеш? Ти взагалі що клауди пропонують? Я також на старих компах підняв купу інфри на бер метал, усілякі кафки ***фки...Але це зовсім геть не прод рівень, навіть і близько.

Ти хоч колись працював і клаудами? Я не про віртуалочку для твого круду, а про мікросервіси, динамічний скейлінг, права доступу для різних команд, секьюріті, авілабіліті та реданденсі? бекапи та дізастер рекавері? Чув хоч щочь таке? Спробуй хочаб доступ розмежувати в компанії, десь людей хоч на 20-30 і щоб тебе китайці не зашифрували через час чи хоча в теорії бути готовим для аудиту(це ти точно не чув).

IT зараз рухається в бік значного скорочення витрат на все.
AWS одне з найдорожчих в інфраструктурі, і багато хто вже давно замислювався чим би його замінити.
Зараз маленьки і середні компанії вже активно AWS випилюють.
Великі — можливо ще ні, бо інерція. Але теж питання часу.

Впевнений, що знає.
dou.ua/forums/topic/57642
Ще, гадаю, що змінює фокус на підтримку великих ШІ-компаній.
Бо малі і середні з AWS вже лівають.

Для великої кількості SMB / SaaS / внутрішніх систем / монолітів / API з помірним навантаженням AWS часто є економічно надлишковим.
Але раніше піднімати щось своє було дорожче за часом і коштами.

Про SLA, multi-AZ, DR, аудит, складний IAM і важкі k8s-кластери — з вами згоден. Проте це не «типовий інтернет-проєкт», а значно дорожчий клас вимог.
Раніше багато компаній платили за hyperscaler-рівень абстракцій і опцій, які їм фактично були не потрібні, але альтернатив не було.
Зараз є.
Зараз підняти своє і під себе можна швидко і не дорого.

Ви наводите кейс важких k8s nodes 256/512 GB RAM.
Я говорю не про edge-case enterprise/platform workloads, а про масовий сегмент, де продукту не потрібна така складність.
Саме в цьому сегменті AI + IaC + нормальні VPS/dedicated/colo/lean managed hosting зараз дуже змінюють математику.

Як уже писав — усе залежить від вимог, немає універсального інструменту.
Проте правильно налаштований AWS все ж часто дешевше.
Чим моноліт — не AWS кейс і чим він відрізняється від MS архітектури з точки зору інфри? API з помірним навантаженням — це що? Помірне це що? SaaS — це взагалі типовий use case для гіперскейлерів.

ПС; Аргументація з АІ чату — це сильно)

Аргументація з АІ чату — це сильно)

Сильно — це ваші цифри.

ir.aboutamazon.com/...​s-Fourth-Quarter-Results
Net income increased to $21.2 billion in the fourth quarter, or $1.95 per diluted share, compared with $20.0 billion, or $1.86 per diluted share, in fourth quarter 2024.

Співпраця з багатьма біг-ШІ-теч з величезним навантаженням, скорочення 16.000 працівників і чистий прибуток лише +6%.

Як уже писав — усе залежить від вимог, немає універсального інструменту.
Проте правильно налаштований AWS все ж часто дешевше.

Ні. Взагалі не дешевше.
А якщо правильно налаштовувати, то малому бізнесу яка вже різниця — налаштовувати AWS чи своє?

Уже писав, що малий бізнес може взагалі в межах free tier бути.
Скорочення досить мало стосуються ціни використання для малого чи середнього бізнесу і найбільше накрило не продуктові і не тех команди. Таке враження, що скорочення безпосередньо впливає на більше людей на доу, ніж на сам Амазон.

Ні. Взагалі не дешевше.

Поясніть чому, бо чомусь не зовсім розумію, як розгортання власної інфри чи навіть використання малих хостингів має бути дешевше.

Скорочення досить мало стосуються ціни використання для малого чи середнього бізнесу і найбільше накрило не продуктові і не тех команди

Іване, дивіться, ось моя логіка.
1. Амазон скоротив 16.000 працівників.
2. Амазон підключив до спіпраці великі ШІ компанії з величезними обсягами.
3. І при цьому чистий прибуток лише +6%.

Я роблю висновок, що є процеси відтоку, які маже перекривають всі плюшки від скорочень і співпраці з ШІ-гігантами.
Відток відбувається не в біг-корпорейт секторі. Тут я з вами згоден. Там інерція, і перевести на щось своє — це мільйонні витрати. Відток — у мас-макеті маленьких і середніх проектів, а також у нових проектах, для котрих AWS вже не безальтернативен. Ось вище людина писала, що своє розгортає. Я своє розгортал. Інші партнери теж своє розгортали там, де раніше був би AWS.

Ви так і не сказали у якому випадку це дійсно дешевше чи краше.
Ваші висновки — гадання на кавовій гущі.
Скорочення не корелює з кількістю малих і середніх бізнесів, що хостяться на AWS.
+6% це мʼяко кажучи багато. Ви очікували 20?
Дайте визначення малих і середніх проектів.

Ви так і не сказали у якому випадку це дійсно дешевше чи краше.

Сказав.
У моєму.
У прикладі моїх знайомих і партнерів.
У прикладі людини вище.

Ви очікували 20?

Після інтегрування біг-теч-ШІ? Так. Як мінімум.

У моєму.
У прикладі моїх знайомих і партнерів.

Ви казали, що не маєте досвіду з DevOps, тому важко оцінити коректність конкретно цього прикладу.

Після інтегрування біг-теч-ШІ? Так. Як мінімум.

Це працює не так і вони 1) не повністю інтегровані 2) це довгий процес 3) це треба буде оцінювати через рік-два

Мені звісно цікаво про це поговорити, але мені здається, що ви не зовсім розумієте як це працює — і преміс інфра, і гібрид, і клауд

З якого дива їм лівати? Якщо це малий бізнес — він взагалі поза free tier може виходити рідко, окрім compute

Блін чел ти там закусюй чи що? )))))))

Та жівіть у реальністі 2018-років дорогих розробників та великого попиту на DevOps-ів ))))

Підозрюю, що ми живемо в реальності ще дорожчих інженерів із ще дорожчими AI інструментами.

Що ти мелеш? Ти взагалі в курсі в чому різниця окремої інфри на віртуалках та сервісів від клаудів? Чи взагалі чому зараз всі ідуть у клауд нейтів, особливо середній бізнес? Як би хоч трохи працювали із інфраструктурою то не несли б таку нісенітницю. Зараз айті інфраструктура навіть в не технологічних компаній дуже складна стає, і тому особливо середній бізнес іде в клауди. В звичаних хостінг провайдерах сидять хібо що ультра дешеві рішення або вже старі налаштовані там рішення із командою, хоча навіть ультра дешеві ідуть в різні діджитал оушен чи клаудні сервіси.

Ще раз.
Я кажу, що AI радикально знижує вартість входу в рутинні інфраструктурні задачі:
— підняти базову інфру,
— автоматизувати деплой,
— налаштувати IaC,
— зібрати observability,
— зробити backup/restore/runbooks,
— швидше пройтись по security checklist.

Цього вже достатньо, щоб для великого класу не-біг-ентерпрайз задач cloud-first перестав бути безальтернативним.

Це не рутинні інфраструктурні задачі

ШІ допомгає з рутиною коли ти знаєш що робити, але ти як не знав що таке будування інфраструктури так і не знаєш, тому гадаєш що накидадти ямлів та баш скриптів достатньо.

Як би ти хоч трохи працював із не моноліт на три каліки юзерів то знави би що це таке.

Але є і гарна новина. Є ті, хто знає, що робити.
І вони, разом з ШІ, зроблять що потрібно швидко.

Чувак, ти в натурі бот. Просто тупо копіпастиш маркетинговий булшіт про клауд нейтів креп. Це навіть коментувати западло, ти явно не в темі. Мабуть один з тих самих сертифікованих кубернетс макак, які крім своєї пісочниці нічого не бачили.

Ні я просто я працював тех менджером на проектах що не є круд на три каліки і я єбав менджети та писати свої авторизаційні сервіси, де будуть постійні баги та срачі як то має працювати, чи дрочити кафку на віртуалках бо б***ь це ж так дорого заплатити за клауд меседж брокер сервіс ага. Коли змінюєш фокус на те що тобі потрібен сервіс котрий будет просто працювати із коробки а не наймати орду погроміздів і сисадмінів що то все менджети. Так кубер також юзали постійно, бо мабуть він того вартий, якщо у вас не три каліки ходять на сайт. Короч коли попрацюєш на проєкті що дійсно має працювати під наватаженням та іще будуть багато фін операцій, та будеш відповідальний за прод(навіть вночі) то зміниш бачення і що наколхожені додатки на віртуалках за три гривні то очко котре підходить хіба що для пет проєктів.

IT зараз рухається в бік значного скорочення витрат на все.

Роль кібербезпеки трохи перебільшена©

Я цим вже 20 років займаюсь і прусь з таких як ти, хто впевнений, що крім кубернетсуі терраформу нічого не існує, і що усім потрібен «динамічний скейлінг», меш і всі інші хайпові приблуди,які на рівному місці створюють купу нових проблем не вирішуючи по суті жодних, длявирішення яких вони й створювались. А навіть якщо воно дійсно треба, то є речі в рази менш проблемні ніж те, у що перетворили кубер. Просто смузіхльоби про них не знають.

І заплатити такому, хто знає як, буде дешевше в рази, чим переплачувати за overengineered AWS certified bullshit.

Ну може там де ти працював і не потрібен динмічний скейлінг, а мені на останніх проєктав був потрбіен.

раніше я дійсно наймав на фрілансі людину щоб вона налаштовувала vps від конкретні вимоги тому як це було значно швидше і безпечніше чим самостійно колупатись. Але гроші е гроші і таке я робив тільки коли реально шось важливе по безпеці, все інше колупаю самостійно по гайдам (довго та криво)

зараз я просто даю тимчасовій доступ по ssh для клода і разом з ним будую план виконання під конкретну задачу і VPS. Навіть з перевірками це всеодно займае 20 хвилин максимум. Зрозуміло це все можливо тільки тому що я володію темою і розумію що конкретно хочу і як це можна зробити хоча б схематично. Але всеодно це все ще 20хвилин на те що зазвичай могло і день заняти (чи самостійно колупати, чи людину шукати — всеодно час). Причому ШІ сама все отримає з серверу і зараз вже немає тих проблем коли я нормально знаю тільки дебіан і тому якщо на сервері якась інша залупа то скоріш за все потрібно когось наймати.

Я це к тому що раніше я іноді юзав амазони і тд для себе і по малому як раз тому що це було простіше чим ***тись з vps (я зараз не про сайтики, підняти LAMP я можу дуже швидко і для такого е хостинги дешеві) но зараз я поступо повністю переходжу на VPS тому що це дешевше, контрольованіше і безпечніше (якшо все правильно налаштовано і хостинг не лажа).
І мені для цього непотрібен більше ніхто. І навіть я сам не потрібен, більше ніяких втрачених днів на колупання і я отримую саме те що хотів, а не те що вийшло, тому що ті хто писав гайди в інтернеті опустили деталі про які я навіть не знав.

А hardware закупити, налаштувати і датацентри побудувати, також ШІ допоможе?

Для мас-сегменту:
— VPS,
— dedicated,
— colo,
— hybrid,
— простіші managed-рішення.

Не приходить.

Дешевше ±
1) ШІ повинен на чомусь хоститися. Цікаво на чому ж?
2) залежить від SLA
3) залежить від потреб, навантаження, необхідності скейлитися.
Також ця дешевша інфраструктура потребує підтримки.

Ні, клауди як раз для того щоб не ібатись із інфраструктурою а ші тобі не допможе налаштувати вірно її в довгій перспективі, так на колінці збереш але через рік тобі китайці усе зашифрують і скажуть башляй крипто нето все видалемо(тру кейс доречі в моєму досвіді але повезло що до головної бази не добрались, це було ~10 років тому). Тут він допомгає лише тим хто знає що він хоче від інфраструктури, а там навіть девелопери рідко шарять що там за сервери, протколи сесуріті потрібні, той самий кубер мало хто взагалі розудплить як його треба конфігурувати особливо під динамічний скейлінг, чи ту ж саму кафку. Тому клауди і вистрелили що не потрібні дорогі спец щоб менджети та підримувати багато інфри, а потрібні дорогі девопси щоб менджети клауд )))

Дешевше ±

Для 95% проектів на своїй інфраструктурі дешевше значно.
Раніше витрати на інженерів для розгортання великі були, тому не парилися і брали AWS.
Зараз Інженери + ШІ дають значну економію порівнянно з використанням AWS.

так на колінці збереш але через рік тобі китайці усе зашифрують

Лише якщо класти бовт на безпеку і бекапи.

Я бачу ті далі круд моноліта що перекладає джейсони для стартапу не бачив. Тому і таке бачення.

А ця своя інфраструктура з вами в одній кімнаті?
Вам потрібні будуть сервери, мережеве обладнання, бекап сервери, etc
Це усе потрібно налаштувати, патчити вчасно, обслуговувати.

Для малих проектів, умовного сайту з contact back формою, не потрібно ні AWS, ні своя інфра.

Наведіть приклад де конкретно тримати свою інфраструктуру з SLA таким же як в AWS буде аж значно дешевше. Працював в компаніях і зі своєю інфрою, і з Cloud only, і з гібридом.
Своя інфра була найбільш геморна і найдорожча (реальний приклад — підтримка k8s nodes з 256/512 GB RAM. Це вимагало місяці роботи, тоді як в клауді — один конфіг, чи кілька кліків)

Своя інфра була найбільш геморна і найдорожча

Ви правильно сказали. Була. До нещодавно.

На одному сесуріті та авілабіліті по різним зонам та географії клауд множить на нуль усих фанатів піднімати інфру з нуля. В цілому чел просто взагалі нічго не бачив окрім примітивних додатків.

Скоріш за все AI ToDo Multi Billion SaaS list

Та не буде такого. Навіщо тоді РМ? А цей уявний екстраверт стає в ролі проджекта і набирає таких же інтровертів

Ну, це не дуже то і моє завдання бігати по клієнтах і вангувати їхні бажання і логіку. За це мені піньонзи не платять. Моє завдання продукувати код, який вирішує проблему, відображає бізнес логіку. Все інше то не до мене. Задрали ці спроби втиснути в скоуп ще більше завдань і ніяк за це не платити. Нащо тоді ролі? Нащо тоді ієрархія, якщо всі будуть робити не свої завдання.

Моє завдання продукувати код, який вирішує проблему, відображає бізнес логіку.

З цим і джун-вайбкодер справиться. Нормальний, який знає що таке агентський інжінірінг. Що ти то зможеш запропонувати?

Ну як щось в проді піде по п***і, то ти будеш казати клієнтові, шо то ШІ був? Або джун, бо вони нормально справлялися?

А логика нарисована другими условиями и рассказана другим менеджером. В итоге код или делает не то или коряво или вообще все вместе

Таки так, тоді треба мучити манагера, на це він і тут є, щоб уточняти робочі завдання.

Ну, це не дуже то і моє завдання бігати по клієнтах і вангувати їхні бажання і логіку

ринок розкаже що твоє завдання, а що ні

Хай показує, не треба брати всяку чухню в руці

Разве это не задачи других ролей? Если его мысль, что джуну повысят зп на несколько тысяч и часть зп будут давать в акция кампании, тогда может он и прав.

Це типу програміст, який не сидить в офісі своєї ІТ-компанії, а буквально інтегрується в команду клієнта. Він працює пліч-о-пліч із працівниками замовника, щоб допомогти їм максимально ефективно впровадити та використовувати нове ПЗ.

Гарна спроба, галєркі
Але паджіти індуси однаково вигідніше

якщо девелопери будуть цим займатись, то як раз вимруть PO та BA

проджекта є сенс наймати шоб економити час дорогому деву

ЗП проджектів часто більше, ніж у девів.

На проджекта треба зовсім інші скіли. Не в грошах справа.

Підписатись на коментарі