Англійська як технічний стек: що вчити, щоб «пройти співбесіду», а не «знати мову»
Знаю декілька випадків, коли класні технічні спеціалісти з володінням англійською на рівні B2—C1 провалювали профільні співбесіди саме через мову. Виявилося, що вони можуть читати Дікенса в оригіналі, проте не здатні відповісти на питання про окремі фреймворки чи алгоритми, навіть якщо вміють з ними працювати.
Привіт, мене звати Євген, я IT Lead в онлайн-школі англійської мови Englishdom. І сьогодні ми говоримо про те, як підтягнути англійську мову до рівня, який дозволить пройти технічну співбесіду англійською. І так, для цього навіть не треба мати С1.
Роками вчу, а говорити не можу: в чому проблема
Така ситуація — не рідкість. Людина вчить англійську багато років, читає статті, розуміє відео, проходить тести і загалом має рівень Intermediate чи Upper-Intermediate. Проте на співбесіді знання скочуються на кілька рівнів нижче: спеціаліст плутається в граматиці, забуває терміни, використовує лише найпростіші конструкції.
«Знати англійську» у класичному розумінні означає знати граматику і правила, мати великий словниковий запас. Але на співбесіді ніхто не перевіряє знання Past Perfect Continuous. Там треба швидко формулювати думки, тримати зрозумілу структуру відповіді, знати термінологію та звучати переконливо.
Мова працює не як теорія та комплекс навичок, а як інструмент для конкретного сценарію. Англійську не вийде вивчити один раз і для всіх цілей відразу. Але її можна натренувати під конкретні задачі. Співбесіда — одна з таких задач, що вимагає окремого набору навичок.
Концепція: англійська як стек, а не як рівень
У технічних професіях ніхто не оцінює знання мови програмування за допомогою рівнів. Сам принцип «я знаю JavaScript на рівні B1» звучить тупо, бо це нічого не каже про конкретний стек спеціаліста та задачі, які вміє вирішувати розробник.
З англійською те саме, проте в практиці вивчення мови стали поширені рівні від A1 до C2. Звучить гарно, але це нічого не каже про те, що людина може реально зробити за допомогою мови.
Рівень B2 не гарантує, що ти зможеш чітко презентувати себе, адекватно відповісти на незручне питання, зрозуміти інтерв’юера з іншим акцентом, не забудеш ключовий термін посеред відповіді.
Ба більше, часто навички в межах володіння мовою сильно відрізняються. Людина може без проблем читати художню літературу англійською та з легкістю розбирати граматичні вправи, але водночас жахливо плутатися в діалозі й мати мінімальний професійний словниковий запас.
Я впевнений, що краще дивитися на англійську як на стек — набір конкретних навичок, які збираються під конкретну задачу. У випадку співбесіди це окремий стек для інтерв’ю: вміння відповідати на типові питання, зберігати структуру відповідей, використовувати відповідну лексику, швидко формулювати думки та розуміти співрозмовника у режимі реального часу.
Треба не підтягувати загальний рівень мови, а зібрати робочу конфігурацію навичок, яка дозволить пройти інтерв’ю.
Який «стек» англійської потрібен для співбесіди
Якщо дивитися на англійську як на стек, то для інтерв’ю він складається не з одного сталого рівня, а з кількох окремих навичок. Кожна з них відповідає за конкретну функцію — і провал у будь-якій з них одразу помітний.
Базова граматика: фундамент мови
Present Simple, Past Simple, Present Perfect: цих трьох часів англійської цілком достатньо, щоб покрити 95% спілкування на співбесіді. Ніхто не буде питати про Conditionals чи перевіряти знання фразових дієслів. Це ж співбесіда на розробника, а не на вчителя англійської, ну!
Куди більш важливо вміти впевнено користуватися простою граматикою: не губити закінчення, не стрибати між часами, не плутатись у базових граматичних конструкціях. Саме стабільність у мовленні видає кандидата, який дійсно використовує англійську для роботи, а не просто проходить курси та вправи.
Комунікація: стандартні фрази та конструкції
Більшість питань на співбесідах — стандартні й передбачувані. Особливо в блоці інтерв’ю, що стосується досвіду та навичок. Можна заздалегідь підготувати конструкції та шаблони, за якими будувати відповіді на такі питання.
Важливо: не варто вивчати відповіді напам’ять. Це завжди звучить штучно. Варто лише завчити конкретні конструкції та знати, коли їх доречно застосовувати. Наприклад:
I’m a Python developer with 8 years of experience. — Я Python-розробник з
8-річним досвідом.I’ve mainly worked with... — Я в основному працював з...
Recently, I’ve been focusing on... — Нещодавно я був зосереджений на...
Now I’m looking for... — Зараз я шукаю...
Підготовка базових конструкцій допоможе виключити імпровізації — а саме тут трапляється найбільше помилок, які негативно впливають на загальний результат співбесіди.
Словниковий запас: робоча лексика
Рекрутеру все одно, якщо ви не можете назвати 30 синонімів до слова «good». Але якщо спеціаліст плутається в основній лексиці своєї професії — це жирний мінус, який відразу зменшує шанси отримати роботу.
Проте тут хитрувати не вийде — треба справді розвивати професійний словниковий запас. Але вивчати слова треба не списком, а в контексті їхнього використання. Тоді у стресовій ситуації не треба буде згадувати назви окремих алгоритмів чи інструментів — вони автоматично вистрілять у потрібний момент.
Розробник рівня Middle зазвичай знає від 100 до 400 слів професійної лексики. І якщо він не використовує англійську саме в роботі, їх треба вивчати окремо. Можна користуватися спеціальними додатками для вивчення слів, але все одно треба знати, як вони працюють в контексті.
Аудіювання: розуміння інтерв’юера
Багато хто недооцінює цю навичку — і дарма. Українцям зазвичай складно розуміти англійську, якщо співбесіду в міжнародній компанії проводить рекрутер з іншої країни. І ще складніше — якщо для нього це теж не рідна мова.
Причина проста: на курсах зазвичай тренують сприйняття на слух на ідеальних прикладах британської або американської англійської. І коли людина вперше чує акцент розробника-індуса, то у неї з’являється думка: «А це взагалі англійська?»
На співбесіді це буде критично. Спеціаліст буде плутатись, перепитувати або взагалі неправильно розуміти питання. Це серйозно б’є по враженню, навіть якщо кандидат сильний технічно.
Але тренувати це неважко. Просто споживайте відеоконтент з різними акцентами та спілкуйтесь з різними людьми в випадкових відеочатах. З часом звикаєш навіть до найбільш жорстких акцентів на кшталт індійського чи китайського.
Використання мови: вільне мовлення важливіше за правильність граматики
Вчителі англійської закидають мене тапками, але це треба розуміти: на співбесіді важливіше говорити та підтримувати діалог, ніж говорити ідеально та без помилок.
Носії мови самі часто помиляються — більшість з них постійно плутає слова «their», «they’re» та «there». Але від цього їхня англійська стає не менш «флуент».
На невеликі граматичні помилки, неточну лексику або пропущені закінчення інтерв’юери закривають очі, коли кандидат звучить впевнено та вміє чітко формулювати власну думку англійською.
Тут важливо навчитися думати англійською та формувати фрази, не перекладаючи їх в голові. Саме це зазвичай заважає звучати як fluent.
Як виглядає підготовка, яка працює
Більшість людей готується до співбесіди англійською, наче до іспиту з мови: відкривають підручник, роблять вправи, повторюють граматику. Але без практики це не працює. Навіть якщо повторити теорію, у стресовій ситуації вона просто вилетить з голови.
Ефективна підготовка виглядає інакше — вона максимально наближена до того, що відбувається на співбесіді. Ось що до неї входить:
Структурна підготовка до інтерв’ю. Головна ідея — підготувати основні конструкції та ідеї відповідей на типові запитання. Вони складають більше половини інтерв’ю — саме на їх основі в рекрутингу формується перше враження про спеціаліста та його рівень володіння мовою.
На більшості співбесід питання цілком стандартні:
- Tell me about yourself. — Розкажіть про себе.
- What are your strengths and weaknesses? — Які ваші сильні та слабкі сторони?
- Why do you want to work here? — Чому ви хочете працювати тут?
- Can you describe your previous experience? — Як ви можете описати свій попередній досвід?
- Tell me about a challenge you faced at work and how you handled it. — Розкажіть про виклики, з якими ви стикалися на роботі, та як ви з ними справилися.
- Why did you leave your last job? — Чому ви звільнилися з останнього місця роботи?
- Where do you see yourself in
3-5 years? — Де ви бачите себе через3–5 років?
Буде цілком достатньо продумати відповіді на основні питання та дібрати відповідні граматичні конструкції.
Варто теж окремо замислитися, як відповідати на нестандартні або дурнуваті питання та які фрази використовувати, щоб потягнути час, поки ви обдумуєте відповідь. Ось наприклад:
- That’s a good question.
- Let me think about that for a moment.
- That’s interesting, I haven’t thought about it that way before.
- That’s a challenging question, but I’ll try to answer it.
- I haven’t encountered this situation directly, but I would approach it like this...
- Let me break it down.
Кандидат, що використовує їх, звучить впевнено, але водночас матиме кілька зайвих секунд, щоб обдумати питання.
Симуляції діалогів з рекрутером. Тренування, що імітують співбесіду, дають змогу звикнути до формату і не стресувати на реальному робочому інтерв’ю. Це ядро підготовки, і саме тому потрібно відтворювати умови якомога ближче до реальних. Симуляції тренують вміння швидко добирати граматично правильні конструкції та формулювати власні думки в моменті.
Можна попросити колегу чи друга зіграти роль інтерв’юера, а можна скористатися послугами ШІ — вони теж досить непогано імітують співбесіди. Є навіть спеціальні експерти, які проводять фейкові інтерв’ю та вказують, як їх покращити. В цілому всі варіанти ок, якщо ставитися до них серйозно, а не формально.
Розбір власних відповідей. Треба записати власне тестове інтерв’ю на відео, а потім максимально скептично його переглянути. Бажано — на наступний день або через кілька днів, щоб сприймати його об’єктивно.
При перегляді стає дуже видно, де ви губитесь в граматиці чи намагаєтесь згадати терміни, де затягуєте паузи, а де просто плаваєте в теорії спеціальності, а не в мовній граматиці.
Далі — робота над помилками. Всі моменти, що просідають, потрібно не просто врахувати, а перепрацювати.
Кожен слабкий фрагмент треба перетворити в керований:
- спростити формулювання, якщо на складних реченнях ламається граматика;
- замінити невпевнену лексику або вивчити правильні терміни;
- додати чітку структуру та заготовлені конструкції, де відповідь розпливається.
Потім треба провести тестове інтерв’ю ще раз і передивитися запис. А потім ще раз. Доти, поки відповіді не будуть легкими та змістовними.
Головна ціль не в тому, щоб зробити відповідь ідеальною граматично. Мета — зробити її стабільно нормальною в будь-якому стані: коли хвилюєтесь, коли втомлені, коли рекрутер задає питання, до якого ви не готувались, тощо.
Результат такої підготовки: ви перестаєте імпровізувати й починаєте говорити, використовуючи знайомі та стабільні конструкції граматики й лексики. І саме це критично впливає на результат співбесіди.
Замість висновків
Проблема більшості кандидатів не в тому, що вони погано знають англійську. Проблема в тому, що вони готуються до робочого інтерв’ю наче до іспиту з мови. Але це не працює.
Співбесіда — це не перевірка словникового запасу й не вправи з граматики. Це діалог, у якому потрібно чітко пояснити свій досвід, адекватно відповісти на запитання й не розгубитися під тиском.
Тут треба не проходити тести, а готуватися до конкретного сценарію: з чіткими відповідями, відпрацьованими формулюваннями і розумінням того, як звучати просто, але переконливо. Саме в цьому полягає різниця між кандидатом, який згадує, як правильно сказати, і спеціалістом, що говорить впевнено та сам проявляє ініціативу на співбесіді.
4 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівПідтримую. Так і є.
ну дивіться ви ж прямо пишете що ваші кандидати саме технічно є саме розумово відсталі
... ось я зараз прямо перевірю за вашими же ж текстами
ок мені треба пройти інтервью на роботу але я не знаю як це робити на мене очевидно що я тупо погуглю ні? щоб одразу бачити вже більш придатний до аудіо споживання контент я погуглю одразу у пошуку на ютуб чи раптом є там якісь відео як же ж проходити те job interview
... to keep it the simplest way I would even ask the simplest search question to it so it would be the exact «job interview» nothing else let’s try it!
... btw the very first tip I just got from the suggestion list on my «job interview» it was to try «job interview tips» but I will keep it my way for now
ok it’s really tons of it even one from Indeed you do know what Indeed is don’t you?
Top Interview Tips: Common Questions, Nonverbal Communication & More | Indeed
just for the records...
youtu.be/naIkpQ_cIt0
youtu.be/OVAMb6Kui6A
youtu.be/DHDrj0_bMQ0
oh and just another one because I like this guy with his english learning tips
Common Questions You’ll Be Asked During An English Job Interview
як прямо продовження першого питання у відео «tell me about yourself»
This2-Minute «TELL ME ABOUT YOURSELF» Magic Formula Gets Jobs in 2026 (+ See Sample Answer)
проблема більшості кандидатів що вони на справді ні як не готуються до інтервью як конкретно до інтервью як самого процесу як частини самої роботи
(ну ок вони власне і до самої роботи так само не готуються як особливості національного)
... о до речі а я за то є писав навіть тут на доу у інтерв’ю )) а ну ка ну ка...
ну давайте знов за рибу гроші ))
ніт так це не працює бо сертифікація на б1-с1 передбачає зокрема speaking test який на ціх рівнях вельми вже fluent інакше то є брехня і нема там ні якіх «б2-с1»
... як саме проходить IELTS test у вашої компанії?
та брехня )) ви ж ні дупля не рулите за тему яку використовуєте на письмі це певно працювало раніше коли Україна була поневолена руськими які відключили інтернет але сьогодні інтернет в Україні є що дає без труда з’ясувати що тексти дікенса відносяться до рівня мови б2+ за ранжуванням бібліотек університетів кембріджа чи оксфорда і лише спеціалізовано адаптовані версії придатні до читання дітьми8-10 років
... хоча чекайте якщо взяти за гіпотезу що ваші ца має інтелект рівня дітей8-10 років тоді така гіпотеза усе пояснює ))
страшно подумать що у розумово відсталих (за медицинським визначенням «інтелектуального віку порівняного до біологічного відповідного рівня інтелектуальних здібності») ще може бути і щось що з ними вони не вміють працювати ))
... ah wait в Україні же ж є ціла держава саме з таким визначенням розумово придатних до керування та керуючих ага про це я не подумав тоді ок тоді все добре
У Englishdom досі мізерні зарплати у вчителів?