Повернення в ІТ

Вітання!
Можливо у когось був подібний досвід — не працював приблизно 2 роки, спочатку пішов у відпустку за власний рахунок, щось типу саббатікала, потім отримав травму і лікувався, якось так вся ця перерва розтянулась на 2+ роки. До того 10 років працював як java dev на різних проектах, в основному укр аутсорс. Територіально знаходжусь в Європі.

Чи реально зараз знайти позицію з такою перервою в працевлаштуванні? Бо читаючи реддіт і доу, складається враження що це прям може зайняти дуже багато часу без гарантії успіху і вже варто думати про «сплав по Дніпру» / переїзд на ферму чи проходження курсів сантехніків-електриків.

Як взагалі рекрутери реагують на такі пробіли (в Україні / Європі / США)? І чи варто сильно демпінгувати по зп?

Дякую.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Сами-то служите раз такие советы даёте?

Я десь з 2021 не працюю. Вигорів, депресія. До цього ще й додалося ковідло, війна. Хоча, приблизно в 23-му пробував влаштуватись, взяли на бенч в дуже відому компанію. Гадав нарешті знайшов своє, — гарні люде, чудове ставлення, менеджмент, усе таке. Але пропонували зовсім інше, оскільки відкритих вакансій з напрямком на який я подавався не було, принаймні мені так казали. Випробувальний термін скінчився і мене ввічливо попросили, забезпечивши фінансуванням, хоч і не було за що. До компанії претензій немає. Тут або гребеш або за бортом, враховуючи всі переваги перспективи майбутнього...
В минулому році ще пробував проходити співбесіди, навіть тестові завдання робив, — і все пальцем в небо...
Деякі рекрутери пишуть — гарний досвід, бла бла бла. Коли кажу що тривалий час не працював, одразу ж зливаються, певно бояться за свою репутацію. А коли звертаються молоді рекрутери, майже без досвіду, то я їх просто ігнорую, — не хочу витрачати ні їх не свій час. Ринок вже не той як був раніше. В інтернеті є досить багато інформації про те, що підхід найму змінився. Якщо раніше вважали спеціаліста цінною одиницею штату, тобто людино-центричне фокусування, то зараз філософія будується на тому що немає незамінних людей/спеціалістів, бізнес-центричний фокус. Тобто якщо раніше ти працював понаднормово з власного інтересу, чи якось інакше, тебе мотивували цукерочкою, або ж ні, кому як пощастило, то зараз це ще тобі самому доведеться витягнути з карману цукерочку і віддати. Іронізую ))

Кілька років тому почав вивчати Go, пишу власний проект. Але ще не знаю як світ його сприйме. Це остання моя спроба лишитись в IT.

Я прохожу курс електрика

Як взагалі рекрутери реагують на такі пробіли (в Україні / Європі / США)?

Позитивно якщо їм про це не казати.
Напиши якусь дрібну галеру яка закрилась. Хай чат гпт підкаже аутстаф компанії до 30 людей які закрились.
Проект придумай з попередніх досвідів, і коли питати будуть за «останній» проект то розказуй за реальний четвертий з кінця.

саббатікала, потім отримав травму і лікувався, якось так вся ця перерва розтянулась на 2+ роки

Це ред флаг що чувак вигорів, не може і не буде працювати.
В 2021 такого ще могли б взяти щоб «втулити клієнту», зараз навіть на співбесіду не покличуть.
Тому забудь що ти не працював)

Як взагалі рекрутери реагують на такі пробіли

Колись німці скидали сіві кандидата, чисто поржати. Там в тіпа досвід роботи був у форматі 3-4 місяці працює якимось грузчиком/офіціантом/вахтером, 7-8 місяців сидить без роботи, і таких циклів десь більше 10 було вказано. Ну і він на пєхєпєшніка подавався, як я зрозумів

Був у схожій ситуації. Через рік після прощання з попередньою компанією виявилось що мої знання з предмету застаріли ще 10 років тому. Пару прочитаних книжок і зниження бажаної зп на 15-20% кардинально змінили реакцію роботодавців.

Зараз і без перерви пошук роботи може зайняти багато час. Нажаль такі реалії.

Варіант «нап*3д%ти в резюме» не розглядаєте? Підкрутити дати працевлаштування. Сходити на кілька інтерв’ю і подивитися що питають.

Насправді все залежить від бажання, розібратись в агентах не так і важко, зараз є безкоштовні мітапи, де можуть розказати, як з цим жити. Але якщо душа вже не лежить до IT, не знаю що ви писали, наприклад веб і вже остогид, можете змінити напрямок, наприклад iot, з аі це наразі простіше і швидше, головне щоб цікаво було, якщо ж загалом айті вайб вас більше не гріє звичайно краще курей розводити чи будь що, що вам до душі. Роботу в рази стало складніше знайти, зараз звісно набіжать адепти аі та скажуть що у них левердж х3 по кількості задач що вони встигають зробити і х10 по зп, не вірте, молочні береги та кисельні ріки як і раніше ще не з’явились і навряд з’являться за допомогою аі)

Важливо насправді що саме ти робив до цього. Дивись головне подаватись на свіжі вакансії — більше тижня? Ігнор. Потім адаптуй резюме і допиши дофіга овнершипу тіпа якщо немає лід єкспірієнсу скажи що був індівідуал контрібутор, ти працював із стейкхолдерами (раз на джаві то багато було усляких менджерів із хотелками, оце вони), потім займався інфрою тіпа логи моніторинг, продакшен інценент, (ні тіпа прод упав і ти сидів його фіксив)пайплайни, кубер та інфра єз є код, насправді багато не хочуть аби міг присунути щось за прикладом в існуюче та поколупати ямлі із чятіком або просто розміння як воно там працює щоб пояснити девопсу що він має зробити...Пиши клауди та мікросервіси навіть якщо не робив, один хрін усі колхозять що мама не горюй.

Ентерпнрайз все іще довго сидить на своїх монолітах та далі довго і нудно мігрує із монолітів та усіляких рекспейсів до клауднейтіву авс\ажур та мікросервисів, також дохріна усіляких інтеграцій. тобото твого досвіду буде достатньо. про інтеграції можеш просто набрехати і все, якщо в аутсорсі працював значить є досвід роботи із іншими технічними командами тим паче у джавістів замовник великі мульті продакт контори тому інтеграції це в цілому частина звичайної роботи.

стосовно аі — купи підпіську на клод\кодекс и поюзай локально агенти щоб пописати якийсь продукт простень під ключ щоб побачити на що воно здатне, чисто я пет проджект, як мін цього достатньо щоб попасти в категорії адептів ШІ, там зараз все одно ніхто ніхріна не розуміє а роздуплитись із локальними агентами не проблема, может спробувати курсор чи віндсьорф.
Людей котрі запилили свої агентів з оркестратором дуже і дуже мало, ну і воно зараз не обовязкове, зараз бізнес хоче щоб ти просто автоматизував та прискорив свою роботу з допомогою ШІ.

Демпінг по зп, ну тут залежить в якій країні, як у тебе з візою і чи можеш ти ходити в офіс, бо зараз усі тягнуть в офіс десь 2-3 а то і 4 рази на тиждень. Якщо ти звичайний понаєх без норм мови то звісно ніякий треті квартіль тобі не світить, для початку перероби сівішку та почни подаватись дуже багато, десь через 2-3 тижні мусиш побачити чи відгукуються чи ні, якщо тобі відгукуються то значить проходиш св відбір, потім дивися далі на переше интвервью, треба мати гарне інтро, та показувати зацікавленість у їх продукт, та мєтч по технологіям та респонсібілті, мусишь показати що ти як раз робив те що вони хочуть від нової людини.

Зараз багато хто хоче сіньора але з досвідом ліда, тобто зараз фокус на індівідуал котрібутор котрий із чатоп жпт, стейкхолдерами і такой то матері буде пиляти фічі не напрягаючі менджерів чи архітектів якщо вони взагалі є, бо середній менджмент технічний почікали дуже гарно і команди завзичай більше в перерахунок на говорящу голову.

Останнім часом почав часто бачити такий «жарт» на різних форумах і у соц.мережах: «Економіка і ринок праці настільки пішли по одному місцю, що зараз вже простіше почати займатися тим, що тобі справді подобається і досягти у цьому успіху, ніж знайти роботу».

Тож варіант з переїздом на ферму чи перекваліфікацією у сантехніка/електрика має сенс, але лише якщо вам реально цікаво у всьому цьому розбиратися і потім професійно займатися обраною активністю. Якщо ж саме ІТ сфера та програмування — це те, до чого лежить ваша душа, то можете спробувати запустити власний проект, паралельно з тим, як шукаєте роботу. Це може реально виявитися простіше, ніж знову потрапити у найм.

Останні графіки показують, що найм в 2026 пішов вверх, тому може ситуація покращиться.
Думаю всі б ми хотіли займатись тим що подобається, але бажання їсти переважує.
Я от хотів би астрономією (ну це я так думаю), але щоб вкотитись в цю сферу «хоч тушкою», хоч дотичним типу research software engineer, треба потратити рік мінімум на проходження всяких специфічних курсів і тулзів + доведені пет-проекти, а фінансовий дохід то вже потрібний.
Про власний проект — колись почитував indiehackers і подібні ресурси, знаючи статистику і досвід людей які в цьому крутяться вже давно — шанси такі собі, ну ясно спробувати варто хоч заради досвіду.

Не працюю з 2023 року. Тоді були плани переїхати, відпочити, влаштуватися на новому місці і знайти собі ремот роботу на 20 годин на тиждень як .Net чи фулстек.
Але зараз ІТ штормить, усі хочуть звільняти а не наймати — отже обирати гарні умови, як раніше, вже не вийде.
Я думаю головна проблема зараз не перерва у працевлаштуванні. Я що AI нівелює попередню експертизу. Це як бути спеціалістом по бензиновим двигунам коли усі переходять на електричні авто.
Звичайно ІТ компанії залишать якусь кількість старих синьйорів для підтримки легасі. Але нових спеціалістів будуть набирати у першу чергу за знанням AI. А усі попередні фреймвоки та мови програмування вже не допоможуть у резюме.
З іншого боку AI зараз хочуть усі — і якщо ви зможете швидко перенавчитися і продавати себе як AI спеціаліста то на попередній досвід чи перерви у роботі ніхто не буде дивитися.

AI нівелює попередню експертизу

нет, потому что вайбкодящий джун не сможет реализовать что-то нормально работающее с масштабом больше, чем один человеко-месяц.
это раз.
а два — кто мешает освоить новые AI инструменты и за счет них усилить свою многолетнюю экспертизу?

Я використовую для своїх якихось малих проектиків chatgpt і copilot, зараз почав потрохи розбиратись в цьому всьому агентному безумстві, так як не дуже в курсі, як в 2026 виглядає наприклад розробка на бекенді / джаві — все генериться і ревювається аі чи таки idea + автокомпліт + частина аішкою, чи це сильно залежить від компанії-проекту-команди.
P. S. А є плани що робити далі, особливо коли запаси грошей будуть підходити до кінця?
В Іспанії от вирішили легалізувати 500к нелегалів, особливо багато їх на Канарах, піти влаштуватись на апельсинову плантацію буде не так і просто, лол.

P. S. А є плани що робити далі, особливо коли запаси грошей будуть підходити до кінця?

Вирішив окремий пост написати:
dou.ua/forums/topic/59008

Як взагалі рекрутери реагують на такі пробіли (в Україні / Європі / США)?

Пишеш що працював над NDA проектом\спробував стартувати власний бізнес але не вийшло\фрілансив бо захворіли батьки чи щось таке. Головне що не сидів без діла увесь цей час.

Я насправді на фрілансі дещо підпрацьовував, але не зовсім по своєму профілю, і не надто довго.
У випадку проекта під NDA — що казати як почнуть питати про деталі проекту — якісь технічні речі?

satoshi

Які ще рекрутери,
час продавати біткоїни.

Обов’язково поділіться потім досвідом, цікаво

Підписатись на коментарі