ІТ, гроші, бонуси
«Бухали по скайпу» з одним знайомим, який вчасно і давно виїхав у США, де працює на посередню невідому у нас ІТ-компанію, яка має декілька своїх фінансових продуктів.
Знайомий звичайний медіанний сініор, типова кар’єра, взагалі нічого особливого.
По його словам, нічого особливого за рік він не зробив, просто стабільно працював, ходив на мітинги, закривав таски, майже не овертаймив, допомогав, якщо хтось попросить, був Nice Guy, по результатам перфоманс рев’ю, отримав Meet expectation від менеджера.
До чого я цого я це все: Окрім обумовленої six figures зарплати, під Новий Рік йому виплатили бонус у розмірі ~2 місячних зарплат живими грошима у вигляді USD на рахунок.
Я за нього, звісно, порадів, це все ж мій товариш з яким ми досить близькі.
У той самий час мої знайомі з українських компаній, як продуктових так і аутсорс/аутстаф не отримували бонусів узагалі. Не цього року. Не минулого. Не ніколи. Максимум, мабуть, бонус у вигляді «дякуємо за гарну роботу» і можливості працювати далі. Максимум, епізодичні подарунки у вигляді чашки й худі.
Хотілося б почути чи платили комусь бонуси в Україні чи це виключно історії для вестернів?
117 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівя не чув жодної історії коли Українська ІТ компанія платила комусь бонуси або давала якись подарунок який був дорожче 3 баксів з алі-експресу. Імхо, це норма у нас.
я навіть більше додам, я знаю історії коли замовник з США чи ЄС хотів виплатити працівникам бонуси але наша сторона була проти бо «так ніхто не робить, у них і так багато грошей».
але на рахунок самих бонусів і вихлопу (бо думаю менеджери можуть бути тут зацікавлені), я глибоко переконаний, що гроші найпростіший, найкращий, і одни з самих ефективних способів мотивації.
коли я був у сервісному відділі, у нас була тонна роботі і відряджень. Часу і бажання робити якісь «автоматизації» чи покращення в процесах було — 0. Але нам зробили просту пропозицію про «хакатон» і вивчення нового інструменту з бонусами 300 фунтів просто за участь + 1000 фунтів за перші призові місця. ВСІ працівники відділу від США, Австралії до України і Дубаїв взяли участь і презентували готові рішення за одні вихідні.
так само була історія певними квартальними\річними KPI які потрібно було закрити. Цифри одразу набрали життя)))
так само була історія з критичними проектами де треба було попрацювати 2х щоб спасти аккаунт в топ-10 по прибуткам. Найти людей на ринку часу не було... дали бабла і люди з інших внутрішніх відділів закрили все за 2 тижні часу.
Повністю підтримую і сам неодноразово був у таких ситуаціях.
Наші галери і наші менеджери самі часто демотивують проявляти активність.
Я б не говорив про це як про норму, адже вважаю це неправильним, адже досягнення поза просто відпрацьованих годин мають винагороджуватися, а у нас це майже завжди вудсутнє.
Якщо не чув, то почитай коментарі🤦♂️
Епам колись роздавав непогані бонуси.
у2007-2008 були плюшки в українських компаніях, так. Це дууууже актуально зараз
так а шо там в коментарях?
чувак з Епаму написав шо «замовник» дав бонус. Епам до чого тут?
якби Епам прийшов до команди і сказав «чуваки, замовник дуже вами задовлений, ви круті, ми вирішили всім дати по 300 баксів бонус». Ага, вже.
Це так принципово хто саме дав бонус? До речі нам от замовник теж видав щедрі бонуси рік тому.
Колись та своїм )) От, svitla sys навіть за бенч не заплатила (не кажучи, щоб видати рюкзак для ноута, чи чашку). slftwarium, що мав офіс в центрі — відпускні зажали (хоча на офіс в центрі в них було). Взагалі, галери і, шарагіні контори — це не про ІТ взагалі, а про ’бабки для своїх’.
Це кому? У мене на проекті багатьом виплачували.
Значить за рахунок інших ;) Наприклад, в тих галерах постійно збирали якісь побори на днюхи, ше нв якесь волонтерство. Жодного разу нк отримала бонус за рекомендації скілових іт-ць (на щастя, вони вже давно працюють на закордоні компанії і поклали ’болт’ на місцеві галери).
Свої — це щось типу «столична», донецька чи западенська еліта (одружені чуваки на місцевих хр-шах чи куми/брати/свати ). За рідким виключенням, якщо був адекватний лід (але це тааака рідкість!)
ну, мені платили деякий час, формально це був саме extraordinary/rare skill бонус, але по факту — рейз
Та ну, це ви вже говорите прям якось «всіх під одну гребінку». Мовляв, якщо серед тих 10 компаній, де ви дізнався, не платили, то значить ніде не платять.2014-2022, отримував щокварталу в районі 1000-1500 USD (воно зростало з часом), за результатами та фідбеком від клієнтів. Перед тим був у компанії, де не було культури щомісячних чи щоквартальних бонусів, а видавали річні (13-та зарплата, грубо кажучи) бонуси, у розмірі 50%/75%/100% щомісячної зарплати (залежно від рішення начальника), що складало на той час в районі 2500-5000 USD (по більшості типових зарплат), і це звісно мізерна сума, якщо «розмазати» по місяцях, але теж було приємно отримати одномоментно таку суму.
Останні 15 років регулярно отримую бонуси. Схема і регулярність виплат різна, десь залежить від показників/метрик/фідбеку, десь не дуже, десь відсоток від ставки, десь фіксована сума, і т.п., але вони існували та існують. Приміром, я, будучи тім лідом у
Також був у мене певний період, коли клієнт перейшов на щомісячну основу і насипав лідам та помідорам по +500 USD щомісяця. Зараз, оскільки це американська традиція, то ми всі отримуємо до 20% річного окладу, раз на рік, відповідно. Спеціально пишу «до 20%», бо не значить, що всі отримують саме стільки — комусь дають 5%, комусь 10%, а 20% то максимум, але принаймні мені вдалося поки триматися так, що бонус видають дійсно по цьому максимуму, хз, може то всім так, ніхто не каже, бо тут бабки то недоторкана табуйована тема, вочевидь.
На українських галєрах отримував зазвичай щоквартальний бонус в районі1000-1500 USD (4-6К на рік, тобто умовно 10% від річного), зазвичай в такому діапазоні, за результатами різноманітних КРІ і OKR. І це в основному з ініціативи клієнта, бо безпосередньо галєра не дуже поспішала платити.
Зараз, теж на галєрі, але забугорний офіс, ситуація майже така сама — галєра не платить ні копійки бонусів, а клієнт підкидає щороку 20% від річної ставки.
Ого, 20% це дуже солідно навіть для США.
Ще можна додати на нашому ринку знайти не демпінгований контракт взагалі квест рум + GTA з2-ма зірками на старті
Хех, то ви ще не чули про внутрішню валюту у деяких контор, за корту ці чашки і худі можна купити)
та чули, чули
нагадало
так це ж майнінкриптошиттокенокоєни, всьо нове хорошо забите старе!
я их называю дрочькоины
Мав бонуси(200-300$) та листи подяки в попередніх двох компаніях, але це не завадило їм дропнути мене під кінець року))))
Річні чи щомісяця?
Класика, сам через це пройшов у лідері ринку, ще й перед цим отримавши від менеджменту «Exceed expectation» оцінку.
Це так попаяло, що цілий рік після цього працював на двох конторах, частково, зі страху, що з однієї можуть звільнити і лишусь без роботи.
Ви отримували не фінансову мотивацію, у фінансово над ризикованому бізнес сегменті — тобто фактично вас банально дурили проходимці перекупи, з великої дороги. Так в таких конкретно умовах виключно жорстке наполягання на фінансовій винагороді. Це базар причому із90-х, де майже нема шансів що клієнт прийде в друге.
Та тут ви одразу потрапляєте в «складні», «токсичні» і т.д. і т.п. Як тільки вимагаєте заплатити за вихід у вихідні на реліз наприклад, або якесь свято і т.п.
Ну я б це переформулював інакше: В мене не були закриті потреби в безпеці і я знайшов спосіб, як їх закрити. В моєму випадку це було забезпечено 2 роботами.
del
ти заздриш і не маєш чим похвалитись
Чому ? Що хтось живе на Брайтоні чи десь в більш сучасному аналогу типу Філаделфії ? Від Беверлі Хілз чи Саутгемптон явно не кращій варіант, звісно без шахедів та ТЦК, зато із перестрілками на вулицях і накроманами, що можуть пограбувати і зарізати будь коли.4-ро звалили геть з контори, включаючи двох лідів і архітекта із самої Канади.
Особисто в мене як не дивно бувають бонуси, в одному проекті вже давно прям постійно були, бо ми там настафили народу багато, клієнт відкривав навіть нові напрямки і стафив навіть нові команди Frontend та Data Since — Scala-істів. Скільки з тих грошей — що приходили з Англії від аккаунт менеджера, реально доходили до нас, тут я ХЗ.
Коли працював із Канадой, там справді довелось воювати за овертайми щоб
заплатили команді.
тому що там де нема томудамтомунедам у совкоукроазіопоменджмента, а діє буква закону і літера контракту, то за переробку як правило, 1.5х рейт, а у вихідіносвяткові дні 2х, і це проходить через систему звітування а не через вимагання
аналогічно із бонусами, підвищеннями рейту (на 3% інфляції це має іти автоматично) і т.п. винагородною (де)мотивацією баблом
а дали бонус, а потім звільнили в той же день, ну джастебізнес, на редіті чи де там в буржуїв є такі сторіс
Та хрін там, в Канаді наприклад закондавчо овертайми мають оплачуватись по x1.5 або відгул. Усе що вище 40 годин на тиждень. Тому же архітекту якій пішов, і платили нище ринку і ще навішали два проекти і т.д. виходило далеко за 60 годин. Оскільки законодавчо виходить не можна — то овертайми є, а платні за них нема. Можеш подавати в суд, не будуючи підданим її величності і на робочій візі.
Він зібрав речі і звалив на + $50 000 на рік до прямого конкурента. Десь через два тижні був реліз, списались, що його архітектура зарелізилась і запрацювала. Він прямо і сказав — що це бізнес модель, в черзі купа емігрантів кого наступного лохануть. Та акаунт на акаунт не приходиться. Клієнта звісно забрали конкуренти із Індії і як я знаю ті ще контору кинули не заплатили.
Ось така субстанція малята.
В кінці року, після успішного реліза/багофікса
Ех, 200 баксів за успішний реліз... Я племіннику на Миколая більше дарую.
ми раді за твого племінника
«Найважливіше в житті — це сім’я. Люди, які прямо зараз поруч. Тут і зараз»
Домінік Торето
res.cloudinary.com/.../edujxwzq11rer0slb6gs.png
а я котика лайкнув
А він тебе?
це не транзитивні відносини
Як мінімум у двох аутсорс компаніях мав бонуси в кінці року. Можливо не
Але це був вельми непоганий бонус.
Цікаво, аутсорсери лідери ринку чи щось невелике нішеве?
В німецьких концернах бонуси бувають декількох типів.
— звичайний щорічний бонус для всіх працівників, навіть якщо їх сотні тисяч. Однаковий для всіх, зазвичай це1000-5000 EUR в залежності від компанії. В основному, в сторону 1000 EUR.
— бонуси за go-live проекту, бувають різні, залежать від бюджету проекту. Від3000-4000 EUR приблизно, це типу печеньки, тобто просто розподіляють невитрачені кошти. Нерегулярні, у мене були тільки два рази за 15 років.
— бонуси по результатам роботи. Це для нетарифних, зазвичай для менеджерів, тут вже можуть бути більші бонуси, у мене одразу декільки знайомих отримували по 25к-30к EUR.
— бонуси від держави, з часів корони таке регулярно буває, буквально кожен рік, ось зараз знову виплачують по 1000 EUR, як компенсацію за подорожчання бензину. Типу купляють виборців.
Юліна, ЗелінаМерцова тисяча? )))Цього разу, держава сказала, що цю тисячу повинні виплатити концерни за свій рахунок :) Типу мерцева тисяча, але не за його рахунок. Дивно, що в Україні ще до такого не додумалися
Це все в Україні є, й бонуси, й опціони, й шари з кліфами, різними серіями й акюзішинами. Різниця в розподілі: в ельфіях багато стартапів, мало галер, в Україні навпаки. Але, якщо відсиджувати час на галері «зато серіали пів дня можна дивитись», то все воно видається казками.
Я пройшов вже багато етапів, різні види контор, різні види емплойменту, різні формати зайнятості.
Галери, ФОП, трудові контракти, гіг, працевлаштування в штаті, контракторство по прямому контракту із американським клієнтом.
Пройшов від «серіали весь день» до паралельних двох фуллтаймів весь минулий рік.
Тепер хочу стабільно добре десь працювати, перформити і отримувати трішки вище ринку + річний бонус по результатам року, тобто те, що є стандартом в ельфіях, але дуже рідкісне у нас.
хитрий який, хто ж тоді буде працюватии нижче ринку без бонусів?🤔
Ну це очевидно — ті, для кого «серіали весь день» будуть важливіші ніж додатково зароблені +50k$ на рік. Ворк-лайф беленс і ось це все.
прикол в тому, що «стабільно працювати і перформити» очікують всюди. це саме по собі взагалі не дає зп вище ринку. наче б мало бути очевидно людині, яка «пройшла багато етапів».
А вот і ні.
Типовій галері-лідеру ринку майже пофіг на твоє «перформити». Їм треба аби твоя працездатність (як і твоя присутність), крутилась навколо ± «середнього по палаті» значення аби замовник не сильно возмущався.
Чи будеш ти дійсно перформити, писати ідеально спроектований чистий код чи костилі, по великому рахунку, значення не має, поки воно якось ± працює.
Як і пофіг чи будеш ти розбиратися із бізнес-складовою, пропонувати покращення, виступати з ініціативами і т.д. Це все лишиться не почутим.
Ну хіба може з тімлідом на 5 хв довше срач буде, але в умовах сучасних Gen-AI рішень, вони автоматично порефакторять гавнокод, головне аби тести пройшли.
Типові галері пофіг бо твої попогодини вже продані, а маржа отримана, сиди не висовуйся.
Само собою, що на інтерв’ю вони тобі будуть розписувати про «візію», «місію» і т.д. але будь-хто, хто працював хоча б у двох або більше компаніях, зможе це підтвердити.
І це не тому, що у нас менеджери такі погані, просто це така особливість аутсорс-бізнесу і з цим нічого не поробиш.
Інша справа, коли ти працюєш десь, де твоя робота безпосередньо впливає на продукт або ти маєш доступ до того, хто приймає реальні рішення і кому можна продемонструвати результати.
а ось і так) всюди є якийсь очікуваний рівень перформансу. так, він може бути низький, але він є, і далеко не пофіг, якщо він просідає нижче певного рівня.
ключове інше: навіть якщо ти реально перформиш значно вище «середнього по палаті» (чи просто так про себе думаєш), саме по собі це не конвертується в зп вище ринку. бо платять не за наскільки ти кращий за середній рівень, а за інші речі: наскільки тебе складно замінити, чи є дефіцит під твою роль, який у тебе вплив на бізнес, і чи взагалі є у компанії причина платити більше.
тому перформанс це скоріше базова умова і для вище ринку потрібні ще інші фактори. інколи це взагалі просто гаряча вакансія, яку треба було закрити ще вчора, і під це готові переплатити.
Я писав вище про ± середній рівень перфомансу, якщо він є і ти не самий токсичний в команді, то на все решта пофіг всім.
Замінити можна всі і досить легко, буквально всі заміняються від СЕО до стажера, незамінних нема.
Вплив на бізнес в аутсорсі в рядового гребця завжди мінімальний або близько того. На аутсорс майже ніколи не віддають ключові частини бізнесу.
Окремо напишу, що в аутсорсі в тебе є певна роль, яка досить сильно обмежена як аутсорсером так і клієнтом. Обмеження як технічні так і бізнесові і аж до юридичних.
З цього також випливає те, що тобі не будуть платити більше якщо ти працюєш краще бо тебе продали під конкретну роль і в рамках конкретного бюджету, а заради одного тебе ніхто бюджети не переглядатиме.
Не хочу нічого доводити (хоча й можу конкретні приклади наводити) аби не було деанону, просто неодноразово бачив те, про що пишу.
а до чого це все?) початкова цитати була про таку хотілку
і я писав про те, що отримати вище ринку не вийде, бо стабільно добре десь працювати і перформити для цього недостатньо. розповіді про лафу на галерах і от тепер про незамінних немає (а хто це взагалі стверджував?) справді нічого не доводять :)
А, ок, тепер зрозумів бо розмова дійсно звернула кудись не туди.
Як описав вище про себе, мав різні види робіт і трудових відносин, від разового фрілансу на пару годин до прямих контрактів і багаторічного емплойменту на галерах.
Відповідно, мав і різні етапи перфомансу, від «дивитись серіали весь день» і до евертаймів майже без вихідних та реалізації ключових компонентів системи в дуже зжаті сроки.
І вгадай що? Майже завжди всім пофіг як ти працюєш, якшо твоя працездатність не падає нижче якогось вже аж занадто непристойного рівня. Все що вище, включаючи супер-продуктивність, майже ніким і ніколи не помічається і не винагороджується, навіть якщо ти про це прямо розповідаєш менеджменту.
В більшості випадків спраймають це як належне і зроблять вигляд, що так і має бути. В рідкісних випадках «похлопають по плечу», подякують на мітингу чи просто три слова в чатіку. Все.
За ±15 років, я працював в 4 лідерах ринку, найбільших аутсорсерах + в двох ноунейм міні-аутсорсерах, завжди одна й та ж історія.
Не скажу, що все було дарма, так як обжився знайомими, які могли оцінити рівень роботи і через яких отримував проекти в подальшому + технічні челенджі досить сильно качають тебе як спеціаліста, але зі сторони компаній завжди була холодна сіра стіна.
2 місячні зп це нот со бед. У нас десь одна півмісячна. Але всеодно дякуєм за копійочку.
Кожен рік платять. Компанія американська.
Ремоут з України чи онсайт в США?
Ремоут з України
Як визначається слово «бонус» в даному контексті? Бо може скластись враження, що бонус — це гроші на які не очікували, а їх всеодно дали чи подарували.
Для big tech «бонус» — це не сюрприз, що залежить від настрою менеджера чи директора. Бонус — це частина компенсації (зарплати якщо спрощено), він прямо прописаний в робочому контракті, як і приблизна його оцінка в залежності від результатів і очікувань. Фактично — це не «бонус», а змінна (не фіксована) частина заробітної плати.
Є база або погодинна ставка яка фіксована і яка, фактично, не залежить від успіху фірми чи навіть досягнення KPI. Тобі або платять або звільняють, якщо вже геть погано почав працювати або якщо кінчились гроші.
А є бонус, який можуть заплатити, якщо в компанії є гроші і ти досяг певних цілей, KPI чи приніс якесь інше корисне value, а можуть не заплатити, якщо value нема, KPI не досягнуті або грошей у фірми нема.
Цікава інтерпретація. Мені в цьому плані подобається французький підхід, бо він структурованіший.
Є 3 складових частини:
— fix — фіксована ставка (погодинна оплата). Є у 100% робітників. Джерело доходу — час робітника.
— variable — динамічна частина доходу (наприклад % від продажів) чи % від виконаних очікувань. Не залежить від доходу компанії напряму, прописаний в договорі. Джерело доходу — перформанс робітника.
— intéressement/participation — розподіл частини доходу компанії між робітниками. Це вже залежить від прибутку компанії. Джерело доходу — капітал компанії.
В американській системі теж є 3 складові — фіксована (base) + динамічна (target cash pay) + дохід привʼязаний до капіталу компанії (RSU — акції, які треба вестити4-5 років).
Тобто динамічна складова привʼязана до перформансу не є «бонусом» в класичному українському розумінні цього слова як «додаткова, або неочікувана винагорода», цей бонус — частина обумовленої і попередньо-визначеної винагороди в контракті, а не додаткова і неочікувана. А справжнім «бонусом» в чистому його виді можна вважати peer bonus, spot bonus, exceptional bonus, retention bonus тощо (гроші які не обумовлені в контракті, але виплачуються додатково)
Мабуть, все ж накладається моя профдеформація бо я починаю сприймати «всесвітнє» ІТ як один великий ринок.
Вчора працював з клієнтом з Азії, сьогодні контракт із американською фірмою, післязавтра халтурка для клієнта з Дубаю, а потім знайомі німці покличуть в команду де знову буду працювати з колишнім колегою з Естонії.
Тому в голові все якось дуже зводиться до одного масштабу і хочеться всі види ІТшних робіт ± порівнювати між собою, але мабуть, треба враховувати локальні особливості.
є оклад, є премія, але ж ФОП і гіг
хіба премія — це бонус?
Та які бонуси, тут же на форумі аудиторія про те, щоб прям зараз отримати на 500 баксів більше стрибаючи між компаніями і набрехавши в резюме, і ще краще працювати тільки коли батогом бьюті на мінімалках щоб можно було ще один фул тайм тягнути хоч пару місяців. Ну і звісно потім кричати що всі прблеми із за дія.сіті.
500 баксів на місяць це 6000$ в рік. Сперичаюсь на жорсткий підсрачник, що більшість із тих, хто перейшов заради +500, лишились би на місці якби їм сказали: «ЗП не підвищим, але в кінці року отримаєш 6к бонус.»
в американському топ тек бонус може бути більше ніж половина річної зарплати. Ось, наприклад, цифри для сеньра\стафа на сьогодні:
1. база $250-300 k/рік це ok грощі зараз для топ команії15-20% від бази, якщо перф ревью було ok то буде більше, ящо поганеньке — менше
2. кеш бонус раз на рік, таргет —
3. річний вест стоків: тут трошки складніша математика, стаф-інженер на вході може очікувати сток грант на суму ~1M, цей сток він отримує (ака веститть) на протязі наспупних 4ох років. Щоб мотивавати працівника залишатися довше, компанія щорічно поповняє сток щоб тримати компенсацію десь на рівні або можливо трошки менше ніж вхідний грант. Але це залежить від команії, десь сток не поновлюють, або роблять це як виключення.
Сток це цікава пропозиція коли він росте, кількість юнітів фіксується на старті, і якщо вартість юніту зростає то зростає і річна компенсація працівника. Але це працює в зворотній бік теж, наприкалад, у мене колись був офер від Снеп коли ціна їх стоку була десь на рівні $80, їх сток потім дуже швидко впав до $8, якщо б я вирішив той офер прийняти, то було б трошки не приємно.
Ну про базу ти трохи перегнув, типова база для типового сініора це буде десь $190,000-$230,000.250-300 докидають стоками зазвичай.
До
ну тебе видніше мабуть
Не сперичаюсь, що для верхнього квартиля так і є і навіть вище, але інтернети кажуть, що це відчутно вище медіани, тобто далеко не для всіх.
За 250 в бейсі буде конкретна війнушка вже, бо це Stuff рівень, за 210.
1/6 =16%. Обычный таргет для рядового синьора.
Звичайний таргет для тих випадків, коли таргет або ж бонус в принципі є, а по результатам обговорення і схожим темам бачимо, що його часто нема.
Окрім того, «хорошим тоном» вважається підвищення на 10%, а тут бонус, який перекриває це, в додаток до підвищення.
речь шла за
то из собственного опыта — в большинстве случаев бонус это часть компенсации. Наверное в 8 из 10 случаев. На галерах — там свои правила.
Які бонуси тобі ще блдж. Це Спарта!
А американці бонуси платять, але хитро розбивають на частини, аби тримати на повідку
В епамі були проектні бонуси, які виплачував кастомер на команду, а далі вже ділили на веслярів. Будо що кожного кварталу+500 прилітало. Небагато, але було приємно.
В минулому році прийшлось трохи поовертаймити декілька тижнів
Отримав 2к бонусу в кінці місяця, бо овертайми не обговорювали і маю фулл тайм ставку
Також отримую 200 кожен місяць як пожертвування від мого роботодавця за open source тули які я мейнтейню і вони їх юзають активно.
Кожен раз ініціатива була від компанії.
Загалом всім задоволений.
Remote контракт з швейцарською компанією
За бугром бонуси можут бути різні по лондонщині це десь0-30% на звичайних роботах, у першій лізі хедж фонди та фанги там може бути 50-100%. В мене були 10%, їх прописують у контракт, і платять по різному, це може бути як бонуси якщо контора закриває гарно рік фінансово тому платять їх або платять тому що ваш відділ закрив основні цілі, або ваш перформанс, може бути пополам 50% бонусів якщо контора буте мати гарниф фін рік а ішні 50% якщо ви задіверете заплановані фічі на рік ну або все в купі перф, відділ та контора. В цілому дуже приємно отримати 1-2 зп десь під квітень або після нового року.
Навіщо ці бонуси? Ну типу мотивувати перформерів, та зменшити витрати на тих хто відкрито філонить а звільнити геморно. В цілому ідея гарна особливо коли робиться не через дупу. Звісно бонуси для тих хто в штаті, контрактори — рейт за день і досвідос.
Галери не будуть платити постійно бонусів бо в них фіксований рейт а заробляють на маржі, немає простіру для маневру, та в цілому немає конкретних цілей на рік чи квартал, це простий купи продай посередник.
У мене особисто на одній галері були пару раз бонуси десь 300 сотні(не памаятаю вже за що) та 1000 колись коли продав замовнику великий рефакторінг.2-3 сотні баксів.
Колись одна галера зкрисила бонус тестувальнику від замовника а потім замовник тіпа сказав тестувальнику «як там вам мій бонус?», тестувальник звісно очі розкрив і до менеджера втф?! Ну короче хохма була ржали всі як манагер потім тупі відмазки говорив, причому там бонус був десь
Цікаво.
Якщо фаанги у всіх на слуху, то робота в хедж-фондах це щось, що у нас майже ніколи не чути, а саме там, теоретично, мали б бути одні з найвищих зарплат.
Ну у вас може і не на слуху, в Лондоні всі знають що вони топ по зп із фангами )))
вони не тільки в Лондоні на слуху, в штатах теж це зараз крутіше ніж фаанг, це якщо мова іде про Citadel, Jane Street або Two Sigma, а не про JPM або Голдман Сакс
Маєш інсайти кого туди наймають і з якими навичками?
наймають на звичайні SWE позиції, ML, а також квантів на quotative трейдинг та ресерч, платять дуже гарно
Трохи дослідив тему і люди пишуть, що там є розділення на бек-офіс, де класичні SWE, DevOps, інфраструктура і загалом звична нам робота по підтримці працездатності контори і в бек-офісі зарплати і бонуси не великі.
А є фронт-офіс, де сидять дослідники,ML-торговці, квант-трейдери і ось тут можуть бути бонуси в десятки і навіть сотні тисяч, якщо ти дійсно приносиш відчутне value і допомагаєш конторі заробляти. Але логіка підказує, що попасти у фронт-офіси куди складніше + вимоги суттєво вищі.
а так чисто теоретично,якщо хто в Україні розробить контрольний примітив для ШІ(дуже грубо кажучи) то на який оффер ± можна згоджуватись ? 360к норм чи ні?
Шо?
Перший крок для отримання оферу в ІТ — це вміння зрозуміло формулювати свої думки.
все є, є галери що платять, але не в цій країні
На галері був бонус після рев’ю, 1к чи щось таке.
Думаю що це щоб не пішов через те що зп не підняли.
В продуктах укр дочка великої західної компанії (менеджери українці), прямий контракт США (менеджери америкоси і бразильці), прямий контракт Лондон (менеджери місцеві), бонусів НЕ було навіть коли промоутали, топ пеформер і т.п.
Думаю що це так у всіх контракторів.
Тобто в працівників (саме employee) бонуси є у всіх, це як частина ЗП. А у контракторів (ФОПів) немає.
Та навіть в Польщі на заводі є щось типу 13 ЗП «на карпа», але тільки для працівників.
Дійсно думаєш, що якщо тут відкриється якась дочка якоїсь американо-європейської контори, куди всіх візьмуть як гіг-контракторів або інша форма співробітництва, не ФОП, то умови наблизяться до американо-європейських, з бонусами та опціонами?
Хочеться вірити, але дуже сильно сумніваюсь.
Скоріше за все, наші люди просто менше отримуватимуть на руки через вищі податки і все. Буду радий помилитися.
Так э же виключення із статистики DOU, це напевно не аутсорс батрацтво. Та же NVIDEA до прикладу, єжиний BigTech, що має якусь розробку в Україні.
Ні, бо вони все одно контрактори. Контрактори не мають бонусів.
Я ж писав про емплоймент.
Ну так оформити як емплоймент в дочірній фірмі.
На «галерах» бонусів не буває — і це очевидно чому. Ваш КЕП.
Буває, та від проектів і акаунтів залежить. Хоча тут дійсно може бути дивишся в фінансові обороти і прибутки клієнта на продакшені, бо це розробляв і наказали слідкувати.
До цього система кидала одні баги в лог, змінили першого вендора, і мало не кричали усі контр агенти.
В репортах сотні тисяч заказів на добу, десятки мільйонів фунтів прибутку в квартал і сотні обороту, тим хизується перед кервництвом головний ІТ менеджер на загальному мітингу. Вам усім дали — аж по умовних 5 фунтів (хто сображає куптити печіва там чи пива поставити, чи тімбілдінг то там є мізки як витрати 5 фунтів розумно) , трое QA які те тестували в овертайми загубились з галери в наступний місяць, усі подались до Канади.
Не правда, те, що тобі (та й мені) не платили бонуси в українських аутсорсерах, не означає, що їх не платять нікому.20-25% їх отримує dou.ua/...articles/it-bonuses-2023
Платять, ось тут стверджують, що
Тому й створив цю тему аби поресьорчити чи це тільки мені та моїм знайомим на сініор / архітект / тімлід позиціях не платять чи нікому не платять і треба бути С-лвл, менеджером або сейлзом чи комусь платять на інженерних позиціях.
Ну усетаки 80% — не мають ніяких бонусів, що переважна більшість і так це тому що аутсорс (офшорні розробки на замовлення, віделіні позаштат ІТ послуги із підтримки та частіше за усе лізінг персоналу — аутстафінг) як модель бізнесу, в соціо-екрномічних і політ-економічних умовах України є провдним типом ІТ бізнесу.
Станом на зараз по економічному потенціалу (ВВП за ПКС) від США та Німенчини ми відстаєм усереднено на 30 років при умові зростання на 5% річних (зараз падіння на 12% річних). Від КНР на 25 років (у них не усі теріторії країни однаково розвинені, хоча на загал ВВП із ПКС виший за США із 2013 року). По технологічній інноваційності GІІ — Україна і зовсім відстає більше ніж на 50 років, бо відставання по тій же електроніці в першу чергу по сучасним мікросхемам почалось ще в часи СРСР, який не мав достатньо ресурсів наздоганяти. Промислова автоматизація, відставання — 55 років.
P.S. Загальне соціо-економічне відставання від Польщі — 32 роки, Румунії — 25 років, Угорщіни — 20 років, Болгарії 18 років, від федерації — 17 років. В історії якщо така країна нічого не робила рішучого для здійснення : політичного, соціального та економічного стрибка її просто позділяли на частини і дирбанили сусіди. Є країни яким вдалось здійснти ривок в довжину в пів століття і більше : Японія епохи Мейдзі, СРСР, КНР, Тайвань, Південна Корея і т.п. Але для більшості була ситуація племін : Ірокезів та Апачів із Команчами — резервація та ассиміляція із англіськими колоністами з рештою.
а від УРСР на скільки років відстаєм?
на заході галєри називаються сервісні компанії і бонуси там є, хоч і не те щоб прям значущі, і не для всіх (хоч символичне щось намагаються давати), і з привязками до індивідуального/корпо перформансу (декой-аргументація, щоб мідлменеджмент мав офіційне пояснення на питання воркфорсу)10-20% найпоширеніше, але на них може бути рухомий множник 0.5-1.5
десь
«Галера» це і є американська сленгова назва, від відділку IBM який при розвалі колишнього «Блакитного гіганта», щоби якось задіяти свій персонал в майже опустівших офісах віддав його на аутсорс компанії Kodak. Цей тип бізнесу прозвали галерою, І сенс там не у веслуванні рабів був (що має місце), а в принципі массового виробницива яке як відомо винайшли на Венеціанському Арсеналі, якій виробляв галери.90-х початку 2000-х.
Серед ІТ фахівців це швидко перетворилось на сленг, про не цікаву нудну і погано оплачуєму в порівнянні із креативною ІТ роботою в інших компаніях. Типове пристанише як перша робота для емігрантів, зокрема з тодішньої еміграції з Індії де уряд почав розвивати ІТ і освіту в Америці, та волни еміграції «на Брайтон» кінця
Коротше перетерли з кентами в чатику де є декілька представників С-lvl наших компаній, кажуть, що бонуси краще не платити, з різних причин.
Кажуть, один раз заплатиш, інший раз не буде грошей заплатити і всі образяться і звільняться. В принципі, має сенс.
Вибачте пацани і дівчата, бонусів не буде.
Але в той же час американські та європейські контори платять своїм працівникам бонуси, значить питання не в поганості бонусів як таких а в не можливості чи не бажанні наших підприємців їх платити.
Вчергове змушує задуматись, як і де працювати.
Ну той випадок, коли дав бог горіхи беззубому. Любий елементарний курс із фінансової мотивації із менеджменту каже, що зарплата розділяється на 3 частини = аванс , тіло та премія. Співробітникам ставиться плани OKR наприклад та KPI які треба досягти. Премію надають за досягання порказників. Нема показників — нема премії. Розділяти на аванс є сенс, бо є народ який витрачає усю зарплату аж бігом, особливо молодь.
Американці ті платять раз на два тижні, дають утримуючий бонус раз на рік, та векселя на акції — що їх можуть погасиьи реально акціями. В стартапах дають — опціон.
Японці дають премії за введення рац пропозиції, співрозмірно виноди для компанії які вони принесли.
Дубаї, вийшов і одразу попав у rush mode, всі були зайняті тому онбордився як міг, замість одної зарплати отримав х2.5, але правда вихідних не було. На річний бонус не попав бо по полісі не відпрацював пів року, хоча перфоманс ревью пройшов добре. Є чіткі ОКР де від 0 до 5 зп можна отримати раз на рік ну і плюсом маки, айфони, айпеди і тд через 2 роки співпраці твої.
Звучить як щось цікаве, заради чого можна і поовертаймити без вихідних певний час.
Ти був employee чи contractor?
Я ще тут працюю, employee on site, але контрактори мають майже ті самі умови окрім страховки і відрахувань у акції по правилам DIFC
В минулому була символічна
Спілкувався якось у 2000х, з власником одного успішного ресторанного бізнесу.
Розмова зайшла за зарплати/доходи/справедливість і до прикладу взяли офіціантів в його закладі(В мене був інсайд: знайомий, який там працював).
Власник пояснював «потогонку» та зарплату в «3 копійки» тим, що за дверима черга.
В його парадигмі немає сенсу покращувати зп/графік якщо все працює.
Якщо буде «голод кадрів» — можливо тоді він почне переглядати.
Так і тут, зміст? Який зміст в тому щоб, тягнутися до стандартів єльфії, якщо і так вагон вайтішніков на порозі, які будуть працювати за грамоти або ідею.
Працювати офіціантом може школяр16-ти років, який має мінімально запам’ятати або записати замовлення і винести його з кухні до столика. Ну і ще попрацювати «на ногах» 6-8 годин.
На цьому вимоги до офіціанта майже закінчуються.
Вимоги до айтішніків не в порівняння більше і постійно ростуть. До того ж, черга є, але чи є кого обирати з цієї черги? Топових спеціалістів або не звільняють або вони знаходять досить швидко нову ще кращу роботу, ще й з доступом до глобального ринку.
Губка Бобка Квадратні Штани
Буквально сьогодні зайшов у кафе, де оформив замовлення на екрані самообслуговування.
Почекав 20 хв, забрав замовлення у віконечку і пішов обідати.
Тобто, як бачимо, простенького алгоритмічного скрипта без АІ достатньо аби ефективно виконувати цю роботу.
ЛОЛ, тільки що ходив з сім’єю в ресторан і нас обслуговував17-річний офіціант.
Там в залі працювала людина, і народ працював щоб зробити той кофе. Йшлося би про повну автоматизацію, коли вона би йшла з того, що роботи вирошуюють кусти Кофе, збрають врожай, сортують, обжарюють, везуть тощо. А так вас заманили аппаратом замість людини в кафе, і ви заплатили за аппарат.
«топових спеціалістів»:1-5% від маси, там і відношення відповідне.
Черга є, але і часто з вимогами об’єктивні проблеми.
Тру сторі: всемогутній менеджер вірішив оптимізувати кости — замість «бухгалтера» шукають «касира з знанням бух обліку та досвідом здачі податкової відомості» по прайсу касира...
Ну буде плаити за плинність кадрів тоді, найм однієї людини коштує її річну зарплатню. Не хочеш фінансово мотивувати персонал — будеш платити HR-ам (BTW вони цим часто користуються із ціллю підняти бабла, це бізнес).
Базис маркетингу і його перше правило, що він почанається із внутрішнього — персонал відноситься до клієнтів, так само як власник відноситься до них.
Якщо для власника вони — лайно, то і персонал срати хотів на клієнтів з великої колокольні.
Менше як чверть айтівців отримують грошові бонуси. Кому і скільки пропонують — аналітика
dou.ua/...articles/it-bonuses-2023
У розділі jobs.dou.ua/salaries є перемикач «Зарплати разом з бонусом».
Якщо його вимкнути, показує медіану $3400, якщо увімкнути — $3424.
Мда, не густо.