Як я стала IT Project Manager: практичний гайд для майбутніх світчерів
Привіт! Якщо ви вже давно думаєте про світчинг на PM в ІТ, але досі не знаєте, із чого почати, то ця стаття для вас!
Мене звати Дарина-Марія, і я Project Manager y Sombra. До того, як стати проєктною менеджеркою, я 5 років працювала у банківській сфері.
Я дуже добре знаю, як важко буває приймати рішення змінювати сферу і вчити багато нового. А ще складніше, це все розкласти по кроках, і знати на чому фокусуватися.
Мій період підготовки та пошуку роботи зайняв 2 роки, а все через те, що мені складно було пріоритизувати, що саме вчити, та і англійську я покращувала із Elementary.
У процесі я зустріла купу крутих PMів, які ділилися порадами. Тому нижче, поділюся і я з вами своїм практичним планом підготовки, який допоміг мені і може допомогти вам. Сподіваюся, що вам стане зрозуміліше, на чому фокусуватися, і сам час підготовки забере значно менше часу, ніж у мене.
Нижче ви знайдете пріоритетний план, який допоможе додати ясності, та зменшити тривожність при світчингу.
1. Англійська
Upper-Intermediate. Це той рівень, який має бути, щоб вести мітинги, пояснювати складні речі простими словами і не губитися, коли клієнт говорить швидко і з акцентом.
Також це потрібно і для навчання. Багато матеріалів саме англійською мовою, тому, щоб не втрачати доступ до ще одного корисного ресурсу, англійська — маст хев.
У мене були індивідуальні заняття із викладачкою тричі на тиждень (знайшла свою класну викладачку, якби хтось хотів рекомендацію, пишіть мені тут).
Також я практикувала англійську на спікінг клабах (на жаль, це були стихійні зустрічі офлайн у Івано-Франківську, тому не зможу залишити посилання). Це також може працювати у контексті, робити собі англійські дні, спілкуватися із друзями чи близькими англійською.
Помічним також буде налаштувати повсякденні речі на англійську мову (телефон, ноутбук, тощо), дивитися серіали англійською, чи читати книги.
Я також спілкувалася із іноземцями через italki.
Знаю, що також існують вже готові рішення саме для ІТ англійською, в мене була ось ця книжка.
Якраз ці 2 роки підготовки і зайняв підйом мого рівня з Elementary до Upper-Intermediate. Багато хто каже, що це дуже швидко, а комусь навпаки може здатися багато, проте можу сказати точно, що працюйте у своєму темпі і все вийде.
Тому старт підготовки, точно починаємо із інглішу. Вона і найбільше займе часу, і в подальшому буде легше готуватися.
2. Курси для PMів в ІТ
Найбільша помилка, яку часто допускають люди, які хочуть стати PMами, що як тільки вони вивчать англійську на відповідний рівень, почнуть розбиратися у проєктному менеджменті.
Затягувати ще більше час світчингу не потрібно. Навпаки, ви можете це робити паралельно, і зі знанням англійської збільшувати діапазон ресурсів для навчання.
Я у свій час пішла на курс для PMів від нашого Франківського ІТ кластеру, після занять роздруковувала презентації, і з перекладачем перекладала слайди.
Тому англійська не має створювати вам обмежень у навчанні. Завжди можна знайти варіант, як поєднати ваше навчання з вивченням англійської.
Ще хочу тут наголосити, що якщо ви хочете стати PMом саме у ІТ компанії, то і курс має бути відповідний. Сам проєктний менеджмент — це дуже широке поняття і застосовується у багатьох сферах. Як на мене, обирати курс Проєктний менеджмент без прицілу в ІТ менш ефективно. Діючі PMи можуть вам допомогти більше розібратися у тонкощах роботи саме тут.
Приклади курсів:
Безкоштовний курс по ПМству,Mate , go it , laba . Є ще багато інших, ці я вказую як приклад.
3. Методології
Це підходи до того, як організовується робота команди, плануються задачі та доставляється продукт. Звичайно, це буде покриватися курсом, але я виділяю це у окремий пункт, оскільки у цьому треба конкретніше розібратися. Ви як майбутній PM маєте розуміти ці процеси так, щоб могти на основі них будувати процеси у командах, і організовувати розробку.
Тому рекомендую такі ресурси: Scrum, Scrum Guide , Kanban, Agile
4. Технічне розуміння
Пройти технічний курс не обов’язково, але для загального розуміння можна прослухати якийсь із курсів.
Це необхідно для того, щоб збагнути термінологію, зрозуміти як воно все виглядає з боку розробки, і більше прошаритися у контекстному ключі.
Як варіанти пропоную вам переглянути Безкоштовний курс QC та CS50.
5. Особистий бренд
Пропрацьовувати особистий бренд допоможе сторінка у LinkedIN. Нарощуйте мережу, оновіть дані. Постіть свій досвід, свої думки.
Це може здатися супер очевидним, але чомусь не всі розуміють важливості і впливу цього.
Для чого це?
На ринку дуже багато джунів і світчерів. Для того, щоб виділятися, ви маєте бути особливим. Для мене якраз і вистрілило те, що я дуже активно розповідала про свій досвід, як практикую процеси із ІТ у Банку, і багато іншого. Можете і самі поглянути на мою сторінку, як приклад того, як має виглядати профіль.
Так само і ви можете розповідаи про свій досвід, і вас помітять знанчо швидше, ніж кандидатів у яких немає фото на заставці, чи імейл з актуального місця роботи.
Також закину вам посилання на статтю як оформити CV.
6. Сертифікації
Мати сертифікації — це дуже круто, але то не маст. Ви цілком на українському ринку зможете знайти роботу і без них. Всі ми знаємо, що пройдений курс не свідчить про ваші знання. Сертифікації — навпаки.
І закидую вам інші мої статті, де я розповідаю про те, як здати ці базові сертифікації.
Висновок
Це мої вам рекомендації для старту свого шляху самурая у проєктний менеджмент в ІТ. Дуже хочу, щоб ви також подумали над кінцевою метою цієї зміни, щоб не був просто шлях, а була таки мета.
Хочу на основі свого досвіду довести, що це реально, і зменшити ваш страх перед стартом та такою значною зміною. Скажу від себе, що я дуже задоволена прийнятим рішенням, і ще жодного разу про це не пожалкувала. Того бажаю і вам, а якщо потрібна підтримка чи порада, то приходьте до мене на менторство.
Додаткові ресурси для навчання
▶ YouTube канали
|
Rist |
No Rules |
KaizenHUB |
Project me |
📚 Книжки
|
Як не профакапити проєкт про українське PMство |
The Culture Map міжкультурна комунікація |
Менеджмент без метушні практика PM |