До чого готуватися у майбутньому ІТ
Я вийшов з ІТ у 2023 і з того часу відпочиваю на Канарських островах. У 2023 мені бачилося що після Ковіду ремот робота стала нормою, а попит на ІТ значно зріс. А отже працювати з любого куточка світу можна буде не лише на фрілансі, а і підписавши повноцінний контракт з великими ІТ компаніями. Я багато працював як аутсраф для цих компаній на галері — тому не бачив проблеми так само працювати, але вже без посередників. Я планував пів-дня працювати на якомусь легасі ентерпрайзі як звик — і на ці гроші скоромно жити біля океану.
На жаль реальність виявилася цілком іншою — а отже повернення в ІТ мені доводиться відкласти. Світова нестабільність наклалося на «AI революцію» і тому ІТ зараз штормить удвічі більше. Зараз період, коли в ІТ намагаються скорочувати, а не набирати. Але і потім звичні ролі та спеціалізації вже не будуть нічого варті. Думаю більше не буде «синьйор фулстек», «дотнет бекенд» чи «ангуляр фронтенд». Їм на зміну прийде щось нове: наприклад «ментор AI моделей», «супервайзор AI агентів» чи навпаки «живий агент для виконання команд AI».
«Єдине, чому нас вчить досвід — що ми нічому не вчимося на досвіді». Але спробую поділитися своїми думками за майбутнє до якого готуюся.
Може хто достатньо старий пам’ятає ситуацію коли з’явилися Айпад, Айфон та почалася «мобільна революція». На той момент усі великі компанії мали свої десктоп-аплікейшині для офісних десктоп компьютерів. Деякі такі монструозні, як MS Office чи Photoshop. І раптом виявилося що тепер користувачі хочуть мобільні аплікейшини! Поступово користувачів на смартфонах ставало більше, ніж на ноутах і тим більше десктопах. Це викликало справжній шторм в ІТ: мінялися звичні архітектури, фреймвоки, протоколи, мови програмування. Як завжди новий попит породив купу сирих, подекуди безумних рішень. Хтось терміново шукав IOS девелоперів, хтось намагався перетворити свою веб-сторінку на веб-аплікейшин для мобіл. Великі компанії або починали розробляти мобільний інтерфейс поряд з дестктопом, або намагалися якось впихнути свої старі дестктоп інтерфейси на мобільні девайси.
Минуло
Сучасне АІ — це нова революція у взаємодії з юзером і новий шторм для ІТ. Звичні інтерфейси з мишою, клавіатурою або тач-скрінами та жестами — стають вчорашнім днем. Комп’ютер з «машини» перетворюється на «електронного помічника». Різниця як між печатною машинкою яку треба натискати самому та секретарем який не тільки буде друкувати за тебе — а ще й сам підготовляти що друкувати. Можна очікувати що навіть смартфони з часом замінять якісь роботи — «покемони», які зможуть не тільки щось показувати — а і виконувати команди!
Що це означає для ІТ девелоперів. Три кардинальні зміни:
1) Замість юзера клієнтом ваших аплікешинів буде AI. Тобто людина буде спілкуватися з AI — а вже AI буде використовувати програми аби зробити що треба. Фактично сучасні аплікейшини мають втратити власний UI та перетворитися на AI — агентів. Їх роботою буде надавати потрібні данні та виконувати команди від AI. При цьому AI буде сам показувати інформацію юзеру у потрібному вигляді і сам приймати від юзера данні і команди також у зручному для юзера вигляді. AI стане єдиним, універсальним юзер-інтерфейсом на усіх девейсах одночасно! Юзер може сказати: «зроби мені на великому екрані презентацію з графиками, а на екран мобіли виведи текст промови» і AI буде одночасно керувати двома девайсами.
2) AI генерація кода — це фактично нова, найвища мова програмування. Думаю вона буде дуже схожа на мову юристів. Тобто це людська мова — але дуже формалізована. Така, яка не дозволяє різного розуміння написаного. Файли коду перетворяться на файли дуже формальної і детальної специфікації, за якою AI буде однозначно генерувати правильний код. Щось подібне як з CoffeeScript генерувася JavaScript. Можемо для зручності назвати цю нову мову «Спек». Оскільки AI знає одночасно усі фреймвоки та мови програмування — він буде використовувати те, що краще підходить під задачу. Отже один сорс файл файл на «Спек» буде перетворюватись на Java — сервіс, другий на Python скрипт, а третій — на PowerShell. Інженер — девелопер який буде використовувати AI та мову «Спек» для розробки — звичайно не зможе добре знати усі мови, які знає AI. Тому сучасні синьйори в одній — двох мовах не будуть мати цінності для нової ролі «інженера AI».
Звичайно мови програмування нікуди не зникнуть. Поява JavaScript, C# та Java не відмінила С та Assembler. Проте замість повноцінних сайтів чи аплікейшинів існуючі мови будуть слугувати тільки для написань агентів для AI або навіть окремих бібліотек. Складні алгоритми чи існуюча важлива бізнес логіка, яку не можна довірити на генерацію AI буде і далі писатися девелоперами вручну. Але це буде як «асемблерні вставки в C» — окремі особливо критичні шматки коду. Решту типового коду для UI, комунікацій, використання бази чи клауд сервісів — буде генерувати і перевіряти AI майже без участі людини.
3) Зникнуть посередники між бізнес — експертами та кодом. Зараз потрібен бізнес аналітик аби зрозуміти бізнес-потреби клієнта і якось формалізувати їх, а потім ще Архітект, Техлід чи синьйор аби придумати технічне рішення та нарізати таски для девелоперіа. Особливо складно коли треба реалізувати щось експертне: наприклад складну бухгалтерію. Знання від бухгалтера мають правильно перейти девелоперу і трансформуватися у відповідний код. Фактично це переклад з мови бухгалтера на мову девелопера і далі на мову програмування. AI тепер повністю усуває увесь цей ланцюжок. Але: за умови якщо людина-замовник повністю та однозначно пояснила що саме вона хоче! Скоріш за все з першої спроби нічого не вийде. А буде потрібно 100500 спроб і перевірок поки у вхідному тексті для AI буде усе враховано і він буде стабільно генерувати очікуваний результат та підтверджувати його тестами. Єдиним суддею в будь-якому випадку має виступати людина. А отже можна очікувати ролі «супервайзора AI» чи «ментора AI» — тобто людини, яка буде казати AI що зробити, що перевірити — зможе побачити помилки, пояснити AI що виправити — і так по колу поки усе не буде 100% працювати як треба.
Я розумію що повернутися на таку саме роботу як у 2023 скоріш за все вже не вийде. Але і нові ролі девелоперів з AI ще не сформувалися. Зараз взагалі майбутнє з AI ще не стабілізувалося — тому іде період пошуків та метань. Я дивлюся на усе це, потихенечку вивчаю теорію, інколи дивлюся різні доповіді. Є надія що за декілька років AI вже «приборкають» виникнуть стандарти, протоколи, бест практики а може і нова формальна «AI мова». Думаю по аналогії з людьми далі піде розвиток AI-фахівців, тобто моделей розроблених та сертифікованих під конкретні задачі: медицина, фінанси, роботи. Вони будуть більш обмежені, ніж «загальний» AI — але при цьому більш надійні. Загальний AI зможе використовувати таких спеціалістів коли треба. Також буде потреба переписувати існуючи системи на AI — агентів. Ну і шукати та виправляти помилки за AI також комусь буде треба.
Отже ІТ міняється радикально і так, як було, вже не буде. Але для розумного девелопера завжди знайдеться якасб робота. От тільки доведеться багато чого пере-навчатися. А це набагато легше виходить поки молодий і не такий лінивий. А ще є вірогідність що нове «AI — покоління» вже не буде мати у голові навіть шкільної програми і буде мати звичку не думати самому — а відразу питати AI. Що даватиме переваги «динозаврам старої школи».
На завершення рекомендую прочитати класику наукової фантастики: Фах" (англ. Profession) — повість Айзека Азімова.
uk.wikipedia.org/wiki/Фах_(повість

Найкращі коментарі пропустити