Пошук роботи в IT за кордоном в 35+ без досвіду в IT компаніях

Вітання! Мій випадок специфічний.

Загалом пропрацював десь 7 років в місцевому інтернет провайдері в своєму рідному місті, коли жив в Україні. Спочатку техніком монтажником, потім інженером технічної підтримки. Так як провайдер був невеликий місцевий, не гігант по типу Київстар чи Фрінет, там не було корпоративної шизи, понять support L1, L2. я там був і L1 і L2 одночасно, з доступом до мережевого обладнання. Останні роки на мене також скидували роботу системного адміністратора, наприклад налаштування комутаторів і серверів. По суті я був багаторукою Шивою як це часто буває в наших реаліях в невеликих компаніях. В 2022 на початку війни я виїхав зі свого міста.

Коли ситуація в країні більш менш стабілізувалася ближче до осені 2022 мене покликали назад, але я назад вирішив не повертатися, а поїхав в Київ. В Києві жив два роки, працював в сфері не зв’язаній з IT взагалі, і заробляв значно краще ніж в тому провайдері. Потім я зрозумів що мене тягне в IT, я став підтягувати англійську, моніторити вакансії, вибирав собі напрямок враховуючи знання та попередній досвід. Я непогано знав мережі, адміністрування Linux, bash скриптинг, API, MySQL, досвід с системами моніторингу Zabbix та Grafana. Хотілося в DevOPS та Cloud. Почав вчити AWS, GitLab CI/CD, Jenkins, Docker потихеньку. В 2024 в мене з’явилася можливість виїхати з України. Не буду вдаватися в подробиці, але це був шанс який буває один раз в житті, і я їм скористався.

Поїхав в Болгарію, бо тут були зв’язки, люди, які допомогли з житлом та роботою (по місцю, не в IT). Також розрахунок був на те що я потім знайду full remote роботу, аренда житла і ціни взагалом тут одні з найнижчих в ЄС, і знайшовши full remote роботу можно було б якось жити. В 2025 я проходив курс по AWS, готувався навіть до екзамену Solution Architect Associate, зробив web сайт який крутиться на AWS з використанням Application Load Balancer, RDS, Docker, Fargate. Я вірив в те, що я це все вивчу, і буду подаватися на вакансії типу DevOps чи Cloud Support Engineer. Я розумію що напевно це був сіфізов труд, що в 2026 ніякі петпроекти чи сертифікати по тому ж AWS нікому не потрібні. Тільки комерційний досвід, якого в мене немає. Вакансії де фігурує AWS там в вимогах майже всюди 3+роки досвіду з AWS. Junior DevOPS вакансій майже немає. Я надсилав резюме на позиції NOC Engineer, L2 Support. Взагалі відсилаю резюме на вакансії, де я на 70-80% підхожу по вимогам чи мав якийсь досвід зі стеком технологій, вказаних в вимогах. Але поки глухо. Якщо шукати full remote по українським сайтам пошуку роботи, то HR пару раз кликали на скрінінг на L2 Support. Але до техспівбесіди я так і не дійшов. Може тому що я вказував бажану зарплату 1000+ долларів. Може знайшли інших, не знаю, реальних причин все рівно не назвуть думаю. Є вакансії, де стартова зарплата 400-500 долларів, на які просто фізично не проживеш за кордоном коли тобі треба оплачувати оренду житла. В Болгарії завжди можна знайти фізичну роботу, де дають житло і зарплата може бути 1000 євро і більше. Але якщо я травмуюсь чи зірву спину, і не зможу фізично працювати, тоді що? дорога тільки в сторожі з мінімальною зарплатою в 500 євро?

Що стосується пошуку роботи в Болгарії в сфері IT, чи в інтернет провайдерах місцевих, то тут своя школа айтішників мережевиків сильна, і мою кандидатуру напевно будуть розглядати тільки якщо напевно не зможуть знайти місцевого болгарина. Це я так думаю. Надія тільки на світові аутсорсингові гіганти з офісами по всьому світу, в тому числі в Болгарії, де не потрібна ідеальна болгарська і все на англійській, тут можна зачепитись теоретично. Але як мені адаптувати своє резюме щоб мене не відсіяла система АТS і попасти хоча б на скрінінг HR? Для них мій досвід в місцевому українському інтернет провайдері кілька років тому, плюс те що я закінчував місцевий політех в 2010 році це ні про що напевно. Коли там 100% є кандидати які в Болгарії закінчили умовний Софійський універ по спеціальності Computer Science в 2024 чи 2025 році наприклад. І яким не 35+ років.

У мене є пару друзів, які працюють в IT і дають мені поради. Один каже перероби резюме, вкажи що працював в провайдері до 2025 чи хоча б 2024 року а потім був Relocation. Також не вказуй свій вік і в якому році закінчував ВУЗ. Бо якщо HR побачить що там 2010 рік випуску, вона зрозуміє що ти дядько 35+ Дехто радить заповнити дірку career gap типу набрехати що займався фрілансом. Але ж на техспівбесіді можуть про це питати і вскриють обман легко. Один друг взагалі каже що я в дуже мало компаній резюме розсилаю. Я йому кажу що розіслав в десятки компаній резюме. Він мені каже що треба в СОТНІ а не десятки, писати напряму HR в Linkdin і шукати за межами Болгарії в інших країнах. Але толку мені шукати компанію, яка не має представництв в Болгарії чи в Україні і не зможуть мене працевлаштувати? Я налоговий резидент Болгарії. А якщо писати напряму незнайомим рекрутерам, вони все рівно скажуть присилати резюме. Я вже замислююся над тим щоб поховати ідею знайти якусь роботу в IT і думати чим іншим зайнятися. Бо вчити далі щось, проходити знову якісь курси, робити пет проекти просто немає мотивації коли тебе навіть на техспівбесіду не кличуть і не дають жодного шансу проявити себе.

Хоч обклейся тими сертифікатами, думаю буде теж саме тільки гроші витрачу і нерви. Поки я в 2025 році вчив DevOPS, проходив курси AWS, готувався до сертифікації, знайомий після втрати роботи в Болгарії за цей час пройшов курси водія на категорію С і вже робить на грузовику за 1200-1300 євро, поки я такий розумний сижу з дулею і мрію про DevOPS чи Cloud Engineer, а мене на L1-L2 support навіть не беруть. В мене останнім часом складається враження, що в IT тільки по знайомству є шанси потрапити, бо фронтальна атака на загальних підставах через сайти та HR поки працює дуже слабо. Може я щось не те роблю чи причина банально в резюме просто. Підкажіть як бути будь-ласка, може хтось мав подібний досвід.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Тут сразу несколько проблем:
1) Болгария не сильно шибко айтишная страна
2) Без языка сложнее пробиться (и пофиг что по работе можно и без него пропетлять), ведь это сильный минус по сравнению с другими кандидатами
3) Помочь по сиви? Но как? Оно не прикреплено даже, и зуб даю, его полностью переписывать надо
4) Нет опыта, потому пробиться в разы сложнее
Чтобы я сделала в таком случае:
1) Пошла бы в INCO Academy (это бесплатно) или к ментору / коучу / более опытному знакомому
2) Использовала бы и друзей и АИшку чтобы переписать резюме адаптировав его под реалии рынка и под каждую позицию
3) Рассматривала бы и другие роли, например Embedded Networking QA
4) Подавалась бы на позиции в других странах из расчета переехать туда если будет оффер

CV в мене на різні позиції відрізняються. Якщо подаюсь на Support, я не вказую нічого про AWS, docker і те що пов’язано з Devops. Бо можуть вирішити що я overqualified для їхньої позиції. HR думають як? Ага, дядько 35+ замахнувся на DevOPS чи Cloud. Нащо він до нас подається? Йому стане скучно і він через три місяці свалить. Краще візьмемо випускника колледжу. Я більше ламаю голову над тим чи варто приховувати career gap в кілька років і скоротити його до 1 року? А якщо ні, то як його заповнити? Що щось там вчив цей час? Якщо це 1 рік то ладно, а якщо 3-4, то тут вже питання. Перевіряти і навіть дзвонити до колишніх роботодавців можуть хіба що такі гіганти як Intel, Amazon чи Google. Але щось мені не віриться що хтось буде дзвонити в локальний інтернет провайдер десь там в Україні. Нейронки типу Grok чи Gemini мені пишуть що моє резюме як у бородатого адміна із серверної 2010-х без «корпоративного лоску» типу Maintained high-availability infrastructure with 99.9% SLA. Acted as a senior point of contact for resolving complicated service issues, explaining complex technical concepts in simple, easy-to-understand terms for non-technical users. Але якщо я так буду писати в резюме, HR подумають — мда, ще одна жертва чата GPT чи Grok...і такі питання мені лізуть в голову постійно. Сидишь думаєшь не кличуть на співбесіду бо в айті криза, а банально причина може бути в невдало оформленому CV

напевно будуть розглядати тільки якщо напевно не зможуть знайти місцевого болгарина. Це я так думаю

менше думай, більше розсилай

знайомий після втрати роботи в Болгарії за цей час пройшов курси водія на категорію С і вже робить на грузовику за 1200-1300 євро

це всесвіт натякає

Він мені каже що треба в СОТНІ а не десятки

тобто ці всі шмарклі після десятків? І в якому бункері ти жив останні 5 років, якщо це СОТНІ, а не сотні

В Болгарії завжди можна знайти фізичну роботу, де дають житло і зарплата може бути 1000 євро і більше. Але якщо я травмуюсь чи зірву спину, і не зможу фізично працювати, тоді що?

Та станеш кремезним і загорілим, ото вже злякався, не помреш від роботи. Кажи їм що ти джуніор і 50кг+ піднімеш тільки після підвищення. Зато через півроку всі болгарки вішатимуться.

Не знаю чим допомогти, працювати треба там де наймають і платять

Визнати реальність хіба

В болгарії має ж бути туризм, а для всяких готелів треба енікейщікі.

Чи всякі місцеві телекоми/датацентри, там завжди треба якийсь філд інженер

Про видумування досвіду тобі вже порадили, але зальтоного горобця що чудом прошмигнув крізь стопіцот раундів і раптом не гребе виставлять на мороз за 5хв.

А до чого тут Болгарія? У IT можна працювати віддалено, той самий саппорт.
Тут проблема в іншому — конкуренція на ринку праці. Тому що той же умовний Рахат Лукум готовий працювати і за $500, йому буде норм та й англійська хоч і з акцентом, але в цілому норм,
Я про це давно попереджав — dou.ua/forums/topic/46266

Що робити — якийсь значущий пет-проект, який покаже, що у тебе продуктове мислення (dou.ua/forums/topic/48543) і з цим проектом стукатися в різні стартапи проханням взяти інтерном. Я, наприклад, колись розсилав відгуки по мільйону стартапів (точніше 1,200000).

Або світаються у Sales/Marketing. Але без гарної англійської там робити нічого.

Досвід вигадувати не раджу. Там йде стандартний бекграунд чек і розсилка по минулим компанія з проханням підтвердити, що ти там дійсно був на позиції як у резюме.А до чого тут Болгарія? У IT можна працювати віддалено, той самий саппорт.
Тут проблема в іншому — конкуренція на ринку праці. Тому що той же умовний Рахат Лукум готовий працювати і за $500, йому буде норм та й англійська хоч і з акцентом, але в цілому норм,
Я про це давно попереджав — dou.ua/forums/topic/46266

Що робити — якийсь значущий пет-проект, який покаже, що у тебе продуктове мислення (dou.ua/forums/topic/48543) і з цим проектом стукатися в різні стартапи проханням взяти інтерном. Я, наприклад, колись розсилав відгуки по мільйону стартапів (точніше 1,200000).

Або світаються у Sales/Marketing. Але без гарної англійської там робити нічого.

Досвід вигадувати не раджу. Там йде стандартний бекграунд чек і розсилка по минулим компанія з проханням підтвердити, що ти там дійсно був на позиції як у резюме.

Імхо, проблема саме в Болгарії. Це як намагатися в маленькому містечку України знайти роботу в ІТ — вакансій просто немає. Бажано розглянути інші країни (ЄС), поки ще діє тимчасовий захист та легалізація для громадян України не є проблемою. Наприклад, Німеччину, Польщу, Нідерланди, тощо. Паралельно — вчи англійську (зможеш працювати будь-де, без привʼязки до країни). Англійська в ІТ цінується навіть більше за технічні навички. Поки вчиш — шукай роботу з тим, що ти вже вмієш або потенційно вмієш (наприклад, зварювання оптики). Не бійся конкуренції із місцевими. Не бійся працювати руками (кабелі тягати). Навіть до війни в Україні було досить багато оголошень щодо роботи закордоном (без знання мови). Все одно краще, аніж працювати вантажником або охоронцем.

Болгарія це реально IT хаб в східній Європі. І Софія це місто мільонник приблизно як наш Харків десь. Тут багато західних компаній крім місцевих болгарських. Я налоговий резидент Болгарії, крім того фізично прив’язаний до цієї країни, вже другий рік тут живу. Якщо ви маєте на увазі full remote на якусь компанію з Німеччини чи Нідерландів, то це можливо тільки якщо в них є офіс в Болгарії чи Україні. Якщо немає, то надіятись що якась компанія з умовної Німеччини буде заморочуватись з документами та контрактом, щоб працевлаштувати такого як я без досвіду роботи в ЄС то це якась фантастика. Вони на це підуть тільки якщо не знайдуть працівника в Німеччині. Це має бути якийсь рідкісний спец. Англійська в ІТ цінується навіть більше за технічні навички? Може це було в 2016-му в Україні, в 2026-му в ЄС англійська в IT не цінується. Вона потрібна по дефолту, як базова вимога. З нею в мене проблем немає. І я не боюсь працювати руками. Проблема не в тому що я не можу знайти роботу руками. Проблема в тому що я не можу знайти роботу в IT. І не по причині що я малограмотний і завалюю технічні інтервью, а те що я навіть до них не доходжу. По причинам резюме, чи по якимось іншим, я не знаю.

Усе тобі вірно кажуть, хоч будь який досвід роздуй до комерційного, аплікацій мають бути сотні сотні сотні і сотні, до офеера може і до тисяці дойдеш. адаптуй резюме під вакансію, не соромся брехати чи розудвати із мухи слона, це усе похрін ніхто не буде перевіряти досвід джуна. Рік не треба, це взагалі діч вік вказувати свій, вік закінчення універ також але і питати диплом про підтвердженя ніхто не буде. Зараз усі викруючть свої сівішки як можуть, навіть ті хто вже 10-20 років і має досвід ліда\архітекта а ти паришься за свій джунячій.

В цілому зараз срака із айті просто шалена, гірше ніж в 2008-му, люди місяцями не можуть знайти роботу навіть із гарним досвідом та резюме. Також зараз усі дуже хочуть хоча б гібрид у офіс а не фуллі ремоут. Зарза трошки збільшилась кількість вакансій останні пару місяців але в перерахунок на тушок все іще дуже і дуже хріново.

Теж схиляюся до такої думки. А з приводу сраки в айті, так вже більше 10 років таке чую і читаю. Ще в 2013 читав і про 500 резюме на 1 вакансію, і про індусів, готових працювати за коробку снікерсів. І про те що в 25 років в IT суватися вже пізно, бо в 22 потрібно вже було бути тімлідом))) Виходить нічого не змінилося))) Тільки тоді всіх лякали індусами, теперь лякають ШІ...

А з приводу сраки в айті, так вже більше 10 років таке чую і читаю.

не, это, безусловно, хорошо, что ты полон оптимизма. лишним оно не будет.
но как человек, который видел изнутри не только кризис 13-го года но и, например, кризис 2009, могу сказать, что такого еще не было. очень крутые специалисты не могут по полгода и больше найти работу. с идеальным резюме, идеальным английским да еще и с отличным знанием языка страны, в которой они пытаются трудоустроится.
и оценка Софии у тебя тож малость необъективна. Болгария это далеко не Польша, не Германия и даже не Румыния.

Підписатись на коментарі