Місяць у App Store: як я запустив Screenshot Bro та отримав перші продажі
Привіт, мене звати Тарас, я співвласник Nineva Studios, колись раніше на DOU виходила стаття як ми робимо плагіни виграли мегагрант під Unreal Engine. Зараз я і надалі займаюся їх підтримкою, але останнім часом пробую робити власні додатки — про один з таких експериментів і піде мова.
Рівно місяць тому я опублікував на App Store свою програму Screenshot Bro (Desktop, Мас) і в цьому дописі хочу поділитися своїм коротким шляхом, особливостями просування і першими маленькими успіхами.

Проблема
Насамперед, звісно, розповім, яку саме проблему вирішує програма. Якщо ви коли-небудь публікували додатки в App Store чи Google Play, то, мабуть, знайомі з цією проблемою — потрібно завантажити декілька скріншотів. На перший погляд здається, що нічого складного тут немає — і це справді так, якщо ви просто залили скріншоти й забули про них і не плануєте до цього повертатися.
Проте, щойно ваш застосунок стає хоча б трохи успішним, ви починаєте займатися ASO — оптимізацією контенту. І тут починається справжня возня зі скріншотами: потрібно локалізувати їх під усі мови, які ви підтримуєте, постійно тримати їх актуальними, проводити A/B-тести, щоб зрозуміти, що привертає увагу користувачів, підтримувати різні розміри тощо. А в самому кінці все це ще потрібно перезалити в App Store або Google Play.
З цим стикнувся і я та зрозумів, що робити це у Figma не зовсім зручно.
Глянувши на те, що вже доступно, вирішив спробувати зробити інструмент для власного користування. Перша версія була зроблена під веб (React Router + Tailwind CSS) — вона й досі доступна: web.screenshotbro.app.
Коли з’явилося щось робоче, стало зрозуміло, що це можна спробувати продавати. Проте веб-версія мала декілька недоліків. По-перше, зручність користування: наприклад, експортувати все доводилося в zip-архіві, оскільки немає доступу до файлової системи, а також доводиться працювати з IndexedDB для збереження даних. По-друге, складність монетизації: додавати рекламу не хотілося, так само як і робити бекенд та зберігати проєкти на своїй стороні.
Тому вирішив усе це переробити на нативну програму для macOS — із кращою швидкодією та зберіганням усіх даних локально, у простому форматі (наразі це JSON + ресурси). Ідея була приблизно така ж, як в Obsidian, де всі файли належать користувачу. Перша версія вийшла доволі простою: можна було створювати рядки зі скріншотами й додавати в них окремі екрани, обгортати їх у різні девайси, змінювати фон, додавати текст і зображення, а також, звісно, експортувати все це. А далі понеслося.
Монетизація
Монетизаційна модель дуже проста. В безкоштовній версії доступний весь функціонал, але обмежений одним проектом. Купивши (разово) за 10USD PRO версію це обмеження прибирається.
Маркетинг
Оскільки це інструмент для розробників і як-не-як можна робити доволі прикольний візуальний контент, то основними моїми каналами просування були соцмережі, зокрема X, Threads, Reddit. Намагаюся кожного для робити якийсь контент з новими фічами продукту.
Одразу скажу що Reddit спрацював найкраще, зокрема такий субреддіт як /r/AppStoreOptimization та схожі, де тусуються розробники додатків. Підхід дуже простий, мої користувачі це ті хто робить додатки (переважно iOS) і потребує зручного інструмента щоб робити і менеджити скріншоти. Підхід такий — дай користувачу щось цінне, переважно, з моєї сторони це фідбек як можна покращити існуючі скріншоти, після того як людина подякувала тобі і написала, що фідбек корисний, я пропоную спробувати мою програму, пояснюючи її переваги. Продавати треба делікатно, бо там (в принципі, як і всюди) дуже не люблять агресивного маркетингу. Спочатку якось допоможи, а тоді вже продавай.

Ось приклад посту, де я ’прожарюю’ скріншоти користувачів і якщо користувачу сподобалося пропоную спробувати свою програму щоб ці самі скріншоти робити:

У Threads та X постійно роблю відео з новими фічами і функціоналом додатку. Оскільки застосунок для генерації картинок, відео виходять доволі прикольні.
Окрім соцмереж, стараюся постійно покращувати лендінг.

Сайт потрохи індексується гуглом і з’являється в пошуку, що вже доволі непогано.

Також робив запуск на ProductHunt як для web-версії так і для апки що додало трохи видимості.
Процес розробки
Одразу скажу, що програма на 100% навайбкоджена (SwiftUI), в іншому випадку я би її просто не осилив. Основними інструментами є зв’язка Claude Code (80%) + Codex (20%), які постійно перевіряють один одного. Основне правило якого я дотримуюсь це робити за один раз одну фічу. Загалом, іноді розробка іде зі скрипом (особливо якщо це стосується інтерфейсу), але, загалом, я всім задоволений. Один раз довелося гарно посидіти щоб оптимізувати загальне використання пам’яті і швидкодію.
Для ручного тестування використовую спеціальний проект у якому є все + юніт тести написані AI, які повинні (мабуть 😂) ловити регресії.

Основні фічі
На сьогодні, програма вже має доволі багато функціоналу (може вже забагато), далі я спробую коротко описати про найцікавіше. Колекція складається з рядів скріншотів, кожен з яких має спільне полотно на для заднього фону, на який можна додавати що завгодно: фігури, зображення, SVG.
Додавання скріншотів і девайси для обгорток
Скріни можна додавати через ’розумний’ drag’n’drop. Коли перетягуєте скріншоти на рядок, програма сама правильно розпихає їх по пристроях і створює екрани яких бракує.

У списку пристроїв є усі найпопулярніші девайси від Apple, а також абстрактні обгортки, далі в планах додати ще й інші. Класно що графіка для всіх девайсів від Apple є у вільному доступі. Також є 3D iPhone 17.

Локалізація
Це переважно головний біль, якщо підтримуєте декілька локалізацій. Для автоматичного перекладу є вбудований автопереклад через TranslateKit (але переклади там так собі), але для перекладу можна просто прогнати JSON файл проект через агента і попросити перекласти на мову яку потрібно, оскільки це просто JSON то це працює чудово.

Для кожної мови для кожного елемента можна перевизначити будь-які його властивості, оскільки, переважно, при перекладі змінюється розмір текстового блоку і ламається розташування елементів. Для девайсів відповідно можна замінити під кожну мову саме зображення. Відповідно, при завантаженні в App Store програма автоматично співставляє мову і завантажує зображення куди потрібно.

Шаблони
Оскільки ніхто не хоче робити скріни з нуля в додатку є шаблони для того щоб отримати зразу готовий набір. Залишається лише перетягнути зображення скріншотів і заповнити рамки пристроїв. Наразі, це місце у програмі, яке потребує найбільше допрацювань, а саме створення нових якісних шаблонів.

Ось, наприклад, один з шаблонів в програмі злизаний з Duolingo:

В планах є додати значно більше красивих шаблонів.
Завантаження в App Store Connect
Програма дозволяє автоматично завантажувати ваші скріншоти в App Store Connect, автоматично визначає що і куди заливати відповідно до розмірів та локалізацій. Так само при завантаження можна редагувати метадані додатку (описи і т.д.). Для цього треба просто в налаштуваннях додати свій API ключ.

Різні типи експорту, зокрема, картинки для соцмереж
Основний — це експорт усіх зображень готових для завантаження під кожну локалізацію.

Також можна експортувати усі зображення разом.

І є можливість робити різні (а ля демо) зображення для соцмереж з різноманітними налаштуваннями.

Невже в цій історії не знайшлося місце для AI?
При розробці так, в самій програмі — наразі ні. Поки планую опублікувати JSON-schema самого файлу проекту, тоді будь-який агент зможе легко з ним працювати. Можливо, у майбутньому додам генерацію зображень у саму програму, прибирання заднього фону, і т.д., але поки таких планів немає, поки хочу зосередитися на ручному редагуванні всього.
Результати
Отже, результати за перший місяць такі:
— 90 користувачів
— 5 покупок (10$ адаптована ціна під регіони), 56$ revenue, що, в принципі, показує непогану конверсію і загалом, на мою думку, показує, що в продукту є аудиторія, яка готова за нього платити.

Що далі?
Зараз я подався в App Store Small Business Program, щоб знизити комісію Apple до 15%. У планах — масштабувати бібліотеку шаблонів (натхнених топовими додатками типу Duolingo), покращувати SEO сайту та записати серію туторіалів на YouTube.
Якщо ви розробник і теж ненавидите підготовку скріншотів — спробуйте, буду радий фідбеку!
👉 Завантажити можна тут: Screenshot Bro на App Store
Буду радий відповісти на питання в коментарях!
12 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівШо я можу сказати зі сторони продукту. Відмовся від разової продажі і зроби SAAS-рішення з помісячною/щорічною оплатою. Зроби 1$ в місяць або 10$ за рік.
У цього продукту не дуже великий ринок (не так багато розробників якім треба нарізати ці скіни). І з цього ринку ти зможеш захопити лише певний відсоток. І от далі, визначається, чи вони один раз тобі заплатили і більше ти нічого з них не візьмеш, чи вони будуть платити регулярно.
Дякую за пораду, окрім разового платежу додам ще підписку поверх того і підніму ціни. Все це в планах на найближчий час.
Привіт. Поставив апку. Потестую! Дякую 🤩
Маю кілька питань:
1. Яка загальна вартість використання АІ для вайбкодингу такого проєкту?
2. Скільки часу зайняла реалізація від старту до релізу.?
3. Яка найбільша проблема з якою ви зіткнулися підчас розробки з використанням АІ?
Добрий день, дякую за коментар.
1. Маю підписку на клод за 100 доларів і кодекс за 20
2. Реалізація зайняла місяць приблизно до першої версії
3. Проблема найбільша це нормальний UX зробити, бо часто генерує дуже криві інтерфейси.
Супер 🙂 якраз підходжу до цього моменту коли будуть потрібні скріншоти то радію що є такий продукт 😊
Дякую, буду радий фідбеку.
Интересно прочитать было. Успехов. Не соглашусь только что в фигме их не удобно делать.
Дякую, проблеми починаються коли багато локалізацій і у всіх треба щось постійно поправляти)
Мега круто. Я ще користувався веб версією, тоді гостро стояло питання красивих та акуратних скріншотів для стору. Приємно бачити, що це тепер нативно :) Однозначно буду користуватись :)
Дякую, дякую, якщо буде фідбек пишіть. Буде безцінно якщо зможете на сторі написати ревю.
Круто! Бажаю успіхів проекту
Дякую!