Оцінка Anthropic на премаркеті пробила $1 трлн
Поки OpenAI офіційно оцінюють десь у районі $850 млрд, їхній головний конкурент (заснований колишніми співробітниками OpenAI) пробив стелю. На платформі децентралізованих pre-IPO торгів Ventuals спекулятивний попит розігнав капіталізацію Anthropic до космічних масштабів.

Як думаєте, така оцінка виправдана технологічно? Claude зараз реально сильніший за ChatGPT настільки, щоб пробити трильйон, чи це просто крипто-хайп і спекуляції перед можливими IPO?
20 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівx.com/...tatus/2047029152776097912
Наздогнали
Нагадаю тут експерти кричали «бульбашка» при капіталізації опенааі 100 млрд. і антропіка в 50 млрд. Де ви всі поховалися? )
не торопи события, он еще не может лопнуть, еще гарантированные год-полтора надувания, ближе к 28 году будет видно к чему все идет
це ж наче ти кричав більше всіх
не таким же і масштабних якщо вони апдейтом навайбкодженим за кілька тижнів опускають на дно компанії із S&P500
Виглядає, що Антропік зайняв більш конструктивну і виважену позицію. Кожен продукт продуманий і прив’язаний до існуючої інфраструктури, яка дуже швидко розвивається. Я для себе переклав назву як «Гуманний» і виглядає, що вони притримуються своєї концепції . Альтман кидається зі сторони в сторону і це нормально в його положенні. ШІ розвивається вибухово і кожен напрямок має сенс. Дуже важко відмовитись від чогось, що в майбутньому виросте на порядки, але все одно доведеться багато принести в жертву. Сумніваюся, що хтось із них думає про продаж свого бізнесу, швидше за все їх цікавить те, що вони роблять. Це все одно, що продати свою дитину.
Мені виглядає, ніби бізнес модель Антропіка набагато більше приближена до прибуткової, ніж того ж OpenAI — вони не йдуть в мінуси, не роблять ставки на майбутнє, що десь-колись це відіб’ється. Роблять обмежені, але ефективні моделі, реально працюючі і зручні АІ інструменти, тому мені Антропік виглядає набагато ефективнішим, ніж OpenAI
Прикладом поганої бізнес моделі OpenAI є те що вони закрили Sora, після того як вбабахали туди кучу грошей...
я уверен что ни у кого из ллм провайдеров нет цели найти прибыльную бизнес модель. в сша и таких компаний один и тот же способ заработка: раздуваем цену на хайпе, потом продаем кому-то богатому, потом оно скисает
Зато в плані токенів на 20 баксів чятік рве анторпік як тузік грєлку. хд двд також був кращій ніж блюрей але битву він не виграв.
Та і толку з тих токенів? Хіба папіздєть. Я закинув чатові табличку на 270 рядків — кажу переведи її в json — він 5 повідомлень мені доказував, чому така задача не для такого крутого ШІ і так і не зробив і я послав його. Gemini з першого разу без питань видав що треба.
спірне питання. Я протягом минулого місяця порівнював обидва інструменти — кидав одні і ті самі промпти у чатик і клод і результат був вцілому дуже подібний. От тільки клод відповідав чітко і коротко, а чатик забруднював навколишнє середовище своїми мемуарами ))
По вашому її не треба було закривати? Кількість юзерів була близькою до нуля, а грошей воно жерло мільйонами доларів в день, в чому сенс підтримувати?
Так не було сенсу підтримувати, але це приклад недалекоглядності бізнес моделі. Тобто ми робимо щось, вкладаємо туди мільярди, підписуємо інвестиційний контракт з діснеєм, щоб потім закрити. Антропік мають якийсь свій логічний напрямок, якого дотримуються, займають певну нішу.
OpenAI шаг за шагом проигрывает ниши, которые он считал у себя в кармане.
Google вернул себе поиск, внедрив туда Gemini.
Anthropic вырвалась в области программирования.
А Сэм тем временем запускает бесплатный сервис по генерации видео слопа, потом его закрывает...
Gemini дно, в інженерних задачах зливає антропіку, в generic задачах — чатгпт. Навіть про версія (яку я би не купляв но отримав в придачу з 200 гб google storage), зливає безкоштовному чатгпт. Якби не вбудували в пошук, gemini ніхто би не користувався.
Антропік просто пилить бабки. Поки опенаі безкоштовно намагається задовільнити всіх (даючи практично безлімітний, якісний чатгпт який на голову кращий за безкоштовні гугловські і антпропіковскі і по якості і по лімітам), опенсорсить тулзи і навіть деякі моделі, має гарні інтеграції з майкрософтом які дають тим же самим інженерам дешевий доступ до моделей, антропік зайняв нішу з платоспроможними юзерами, задрав ціни, веде агресивну політику вендорлокінгу і повністю поклав хйу на опен соурс. Бляха, вони навіть agents.md принципово не підтримують щоб всі використовували claude.md.
Ви хочете щоб опенаі себе так само вів як антропік? Ви за консьюмерів чи за бізнес? Я не кажу що Сем і опенаі святі, но вони зробили куди більше для адопшину і звичайного юзера, ніж антропік.
целиком и полностью согласен, но наступление OpenAI на свой бизнес они начали останавливать
они все в глубоких убытках. адопшен это круто, но рано или поздно банкет закончится и надо будет платить по счетам.
я хочу, чтобы на рынке была максимально сильная конкуренция.
можна подумати усі люди на планеті от тільки і роблять, що вирішують інженерні чи дженерік задачі ))
а які ще є?
1. Як дістати телефон з унітазу і не замарати руки
2. Що робити, якщо кіт дивиться на тебе так, ніби знає щось дуже погане
3. Як виглядати зайнятим, коли ти нічого не робиш на роботі
4. Що робити, якщо ти махнув рукою у відповідь, а це було не тобі
5. Як перестати йти в ту ж сторону, що й незнайома людина, щоб це не виглядало як переслідування
6. Що сказати, якщо ти впав на рівному місці і люди це бачили
7. Як елегантно вийти з кімнати, де ти випадково опинився не на тій зустрічі
8. Що робити, якщо ти забув ім’я людини через 3 секунди після знайомства
9. Як перестати випадково відкривати фронтальну камеру і дивитися на себе як на розчарування
10. Що робити, якщо ти засміявся в серйозний момент і не можеш зупинитися
11. Як пояснити людині, що ти вже попрощався, але вона все ще говорить
12. Що робити, якщо ти сказав «і вам також», коли офіціант побажав «смачного»
13. Як пережити момент, коли всі дивляться, як ти вводиш неправильний пароль
14. Що робити, якщо ти почав історію, але не пам’ятаєш, чим вона закінчується
15. Як не панікувати, коли хтось дивиться, як ти паркуєшся
16. Що робити, якщо ти випадково лайкнув старий пост 2014 року
17. Як зупинити розмову, яка вже 10 хвилин як повинна була закінчитись
18. Що робити, якщо ти чхнув дуже голосно в тихому місці
19. Як зробити вигляд, що ти не підслуховував, хоча ти вже знаєш весь сюжет
20. Що робити, якщо ти зайшов у магазин і нічого не купив, але продавець дивиться
що із цього не відноситься до «generic purpose» (дженерік задачі)?