Що зараз очікують від Full-Stack Developer: мої спостереження з ринку
Привіт, спільното.
Останнім часом я досить уважно дивлюся на вакансії та проходжу співбесіди як Full-Stack Developer. Мій основний стек — React, JavaScript, TypeScript і NestJS, тому мені особливо цікаво, як зараз виглядає попит саме на цей напрям.
У мене склалося відчуття, що слово Full-Stack давно вже не означає просто «трохи фронту і трохи беку». Часто очікують, що розробник впевнено тримає фронтенд, розуміє архітектуру, може працювати з API, не губиться в NestJS / Node.js і нормально комунікує з командою. Іноді вакансія називається Full-Stack, а по факту це майже повноцінний сильний Frontend з частиною бекенду. Інколи — навпаки.
Ще помітив, що на співбесідах усе частіше дивляться не лише на стек, а й на те, як людина мислить: як розбирає задачу, як пояснює рішення, чи вміє самостійно рухати фічу до результату.
Мені цікаво почути, як це виглядає у вас. Чи справді Full-Stack сьогодні дає перевагу на ринку? Чи все ж частіше шукають вузьких спеціалістів? І що зараз реально очікують від такого кандидата на практиці?
26 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівФулл стеків наймають компанії з низьким бюджетом, щоб зекономити. Як можна бути добрим розробником на фротеді і бекенді, коли тільки на фронті треба кучу всього знати (фреймворки, мобільна розробка, апі, сокети, верстка і стилізація, бібілотеки різні), слідкувати за оновленнями і тд.
На мою думку це цілком нормально. Якщо спробувати називати це не full-stack, а просто Software Engineer то ситуація стає більш зрозумілою. Галузь дуже розбестили легкі часи коли було багато грошей і людей брали буквально «з вулиці» (я доречі, саме так і потрапив 😅). Тоді ж і виникли такі ролі як Senior React Developer, коли фахівець не те що про бекенд не хотів знати, а й про інший фронтендерський фреймворк.
Наразі ж, коли доступ до знань та інформації став ще більш швидким та простим завдяки штучному інтелекту, стає більш важливим вміння вирішувати задачі, декомпозувати, продумувати, тощо. Епоха фахівців що просто рухають задачі в Jira вже відходить.
Тобто, вузько направлених спеціалістів ви називаєте «просто рухають задачі в Jira»? А чим же тоді ви займаєтесь не знаючи нічого толком?
Ні, мені здається ви не зовсім вірно співставити ті тези що я написав, ну або я це написав заплутано. Вузьконаправлений спеціаліст != «рухальщик задач в джирі». Під фахівцем який виключно рухає задачі в джирі я маю на увазі людей які чекають на те що їм «наріжуть» задач, не вникаючи в сенси. Після цього вони рухають задачу в іншу колонку і вважають що їх робота зроблена.
Я, звісно, навмисно спрощую і генералізую, але це такий собі антипод Software Engineer. Звісно ця дискусія мабуть не для коментарів під постом, бо тут багато питань і також багато відповідей.
Галузь розбестили чи роботодавців ?3-5 етапів співбесід (в той час, як трактористи просто ’заїжджали в ІТ на тракторах за спинами’ без «добрий день»)
Їм же завжди пропонували дешевих фулстеків фактично замість повноцінних команд.
Особисто не знаю, як набирали «хлопців з вулиці», бо скільки себе пам’ятаю, завжди проходила
Декомпозування задачі не допоможе фронтендеру написати бекенд, чи бекендеру мобайл. Одразу видно хто з вулиці прийшов ))))
Мабуть я заплутано написав. Я як раз про те що розділення на бекендерів та фронтендерів не доцільним, і в більшій мірі воно сформувалося через надлишок попиту на ринку праці в певний проміжок часу.
Я не бачу жодних перепон людині яка має навички у фронтенд розробці розібратися в бекенд розробці. Тим більш зараз, з швидким та простим доступом до знань. Тим більш що я вже на практиці бачив подібні трансформації. Звісно вчорашній «реакт девелопер» не буде завтра архітектурити базу даних на ентерпрайз проєкті, але все поволі.
ну мы же будем платить $20 за лицензию на Cursor каждый месяц! отрабатывай!
😄 Схоже, десь так це інколи і виглядає.
AI став новим аргументом «тепер можна вимагати ще більше». Хоча інструмент сам по собі проблеми не вирішує.
Я б назвав це Трампізмом. На жаль, він завжди був і буде у бізнесі. Саме тому Трамп і став вибором республіканських еліт — тому що акули саме так мислять. Свого роду мафія, тільки у легальній обгортці — прогнути, кинути, і т.д. Дикий капіталізм — все для максимального профіту. Чи є інші? Є. Але їх мало. Тому що це дійсно діє в середньому по-ринку. Тобто бізнесмен який діє максимально по-трампіськи обійде на ринку толерантного та емпатичного. Чи не чули про умови роботи в Безоса, Нетфлікс і т.д.? Або те що американські компанії в основному успішніші за європейські? Тому що в євпропейських забагато соціалізму. А тепер на сцену вийшли і китайські — зі ще більшим трампізмом. Можна багато говорити що не так в Китаї, але торговий баланс та їхні технології говорять за себе. Виняток — якщо толерантність поєднується з геніальністю. Тоді у компанії є шанси.
Цікава думка. Частково погоджуюсь — бізнес часто мислить через ефективність і цифри.
Але довгостроково, як на мене, виграють компанії, де є баланс між результатом і здоровою культурою роботи.
Я регулярно проводжу співбесіди
На продукт і аутстаф
Дійсно, зараз не шукають людей які вміють лише друкувати код і переводити задачу з Джири в код.
В епоху ШІ шукають людей які зможуть утилізувати всі доступні ресурси і принести бізнесу користь. Інколи, це фронт, інколи бек. Найкраща відповідь, яку я чув від бразильського кандидата, якого потім успішно найняли, це його відповідь на моє питання «ти більше фронт чи бек?». Він тоді сказав: «я інженер, я вирішую проблеми. Якщо проблема на фронті — я фронт, якщо бек — то бек. Яка різниця де я сильніший, якщо я можу бути корисним»
а якщо на кухні зламалась кавова машина, то він і там хотфікс зробить
Якщо йому це приносить задоволення і ніхто не може зробити це краще — чому ні?
питання не в тому як комусь хочеться, а в тому наскільки масштабний проект, як побудовані команди і який розподіл ролей. на складному проекті пхати все в одну роль не завжди оптимальне рішення
😄 Якщо ще й каву після фіксу зварить — офер без технічного етапу.
Нарешті знайшли людину яка зробить ту бісову кавомашину. А то починають : «Вибачте я спеціаліст тільки по дифузійному змішуванні кави . Також можу оптимізувати підбір ложки для вашого проекту змішування цукру. Не працюю з паличками ( надто застаріла технологія)»
хотфікс інженер:)
Дуже влучно сказано про «я інженер, я вирішую проблеми».
Мені здається, саме такий підхід зараз і цінується найбільше — не прив’язка до ярлика ролі, а здатність приносити користь.
хочуть що ти був архітект тім лід, індівідуал контрібутор, писав фронт і бек, архітектуру і процеси, скейлінг та інфраструктуру в клауді, сесуріті, деплоїв на прод та був он кол, прикольно танцював, завжди посміхався, ходив у офіс 9-9-6, працював за ідею, брав оплату чарівними бобами...
😄 Болюче знайомий опис деяких вакансій.
Іноді читаєш вимоги й думаєш, що шукають одразу відділ, а не одну людину.
З того що мені пропонували на собесах, це ти повноцінний фронт, який ще на додачу продумує всю архітектуру, CI/CD, деплоймент, AWS, кеші, і такий самий повноціний бек, з редісом, чергами, свагером, логами, графанами, кубіком, алертами... за одну ЗП :D
Саме про це й хотів підняти тему. Назва Full-Stack інколи дуже по-різному трактується компаніями.
Десь це реальна універсальна роль, а десь список бажань без меж 😄
Це ще нічого, я таке бачив в вимогах до КуА :)
З такими навичками треба власний продукт підіймати вже....
Буду радий почути інші думки!