Що я недооцінював у людях, коли починав бізнес (і що зрозумів зараз)

Коли я починав бізнес, мені здавалося, що головне — це ідея, продукт і трохи наполегливості. Люди були важливі, але десь на другому плані. Здавалося, що якщо знайти «нормальних» людей і просто роздати задачі — все якось складеться. Зараз це виглядає наївно. Майже всі результати, які в мене були — хороші чи погані — напряму пов’язані з людьми поруч. І більшість помилок у цій темі не виглядають як помилки на старті, вони проявляються пізніше, коли вже втрачено час, гроші або можливості.

Перше, що я сильно недооцінював — це різницю між «адекватною людиною» і людиною, яка реально дає результат. На старті мені вистачало того, що людина розумна, приємна в спілкуванні і має якийсь досвід. Це створює відчуття, що все буде добре. Але проблема в тому, що адекватність — це просто відсутність проблем, а не наявність результату. З часом я почав бачити, що дві однаково «нормальні» людини можуть працювати абсолютно по-різному. Одна бере відповідальність і доводить задачі до кінця, інша постійно потребує контролю і пояснень. Формально вони обидві ок, але різниця в результаті колосальна.

Друга річ, яку я недооцінював — це швидкість. Я більше дивився на якість, досвід, логіку мислення. Але майже не звертав увагу на темп роботи. Зараз для мене це один із ключових факторів. Дві людини з однаковими навичками можуть відрізнятися в кілька разів по швидкості. І це не про «бігти швидше», а про здатність швидко приймати рішення, швидко перевіряти гіпотези і не зависати на дрібницях. У бізнесі це напряму впливає на гроші, тому що швидкість = кількість спроб, а кількість спроб = шанс знайти те, що працює.

Ще одна річ, яку я не розумів на початку — наскільки важлива відповідальність як внутрішня якість, а не як формальна роль. Мені здавалося, що якщо людина погодилась на задачу, то вона автоматично буде її закривати. Але на практиці відповідальність — це не про те, що людина «зробить, що сказали», а про те, що вона сама дотисне результат, навіть якщо щось іде не так. Це дуже добре видно в однакових ситуаціях: один шукає причини, чому не вийшло, інший — шукає спосіб, як все-таки зробити. І це майже не корелює з досвідом чи скілами.

Також я сильно недооцінював те, наскільки важливо, щоб у людей співпадало ставлення до роботи. Не цілі, не амбіції, а саме ставлення. Наприклад, для когось нормально «і так зійде», а для когось це неприйнятно. Для когось дедлайн — це рекомендація, а для когось — зобов’язання. На старті це не так помітно, але з часом починає створювати постійне напруження. І найгірше — це коли ти намагаєшся це «дотягнути» поясненнями і контролем, замість того щоб визнати, що просто різні підходи до роботи.

Ще одна помилка — я думав, що людей можна швидко змінити під себе. Якщо людина розумна, значить вона адаптується. Але на практиці більшість базових патернів поведінки майже не змінюються. Людина може трохи підлаштуватися, але якщо їй не властиво брати відповідальність або працювати швидко, це не з’явиться просто тому, що бізнесу це потрібно. І спроби «перевиховати» зазвичай коштують дуже дорого — у часі, енергії і нервах.

Зараз я значно більше уваги приділяю не тому, що людина говорить на старті, а тому, як вона діє в маленьких речах. Як швидко відповідає, як ставиться до домовленостей, чи задає уточнюючі питання, чи доводить навіть дрібні задачі до логічного завершення. Це виглядає як деталі, але саме з них складається вся робота далі.

Якщо коротко, то мій головний зсув у мисленні такий: раніше я намагався підлаштовувати людей під процеси, зараз я підбираю людей під те, як я хочу будувати роботу. Це значно складніше на вході, але в рази простіше в довгостроковій перспективі. І, мабуть, це одна з тих речей, яку неможливо нормально зрозуміти теоретично — тільки через власні помилки.

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Якщо ви будете підбирати команду за критерієм «І», то з кожним наступним доданим «І» шанси зібрати функціональну команду будуть ближче до нуля. Власне у тому і полягає і сутність і складність роботи керівника, щоб з різних людей сформувати механізм, здатний генерувати бажані результати.

Чого вони повинні аж так вбиватись за ваш бізнес?

Підписатись на коментарі