Дочекались! OpenAI випустили GPT‑5.5

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Ну що, дочекались! OpenAI щойно викотили GPT-5.5 (та версію GPT-5.5 Pro). Ну і по класиці вже кажуть, що це найрозумніша та найінтуїтивніша модель на сьогодні, але цього разу фокус дійсно цікавий — зміщення від звичного чатбота до agentic AI.

Тепер модель не просто генерує відповідь на запит, а вміє самостійно планувати, юзати тулзи, виправляти власні помилки та доводити заплутані, багатоетапні таски до кінця без вашого постійного мікроменеджменту.

Модель капітально прокачали в програмуванні. На Terminal-Bench 2.0 (тести складних консольних воркфлоу) GPT-5.5 видає 82.7% точності, впевнено обходячи і Claude Opus 4.7, і Gemini 3.1 Pro.

Перші тестери відзначають, що у моделі нарешті з’явилася «концептуальна ясність». Вона розуміє архітектуру системи в цілому: бачить, чому падає помилка і як ваш фікс відгукнеться в іншій частині кодової бази. А один інженер NVIDIA, який мав ранній доступ до моделі, навіть сказав: «Losing access to GPT‑5.5 feels like I’ve had a limb amputated».

Обіцяють, що швидкість залишилася на рівні GPT-5.4, а от токенів на виконання тих самих задач тепер витрачається значно менше. Тобто модель стала не лише розумнішою, а й ефективнішою.

Але за це доведеться платити. Ціни на API (який скоро буде доступний) виросли: базова GPT-5.5 обійдеться у $5 за 1М токенів на вході та $30 на виході. (Для порівняння, версія Pro коштуватиме взагалі $30/$180). OpenAI виправдовують це тим, що модель тепер витрачає менше токенів на пошук правильного рішення, тому фінальний кост має залишитися на тому ж рівні (принаймні, за їхніми словами).

Найцікавіша деталь релізу: щоб зберегти швидкість роботи нової важкої моделі, OpenAI змусили попередній Codex оптимізувати роботу серверів. Тобто ШІ буквально допоміг налаштувати інфраструктуру сам для себе! Skynet вже близько? 😅

Окрім коду, ШІ серйозно натаскали в наукових дослідженнях — модель, наприклад, допомогла знайти нове математичне доведення для чисел Рамсея.

Але є і зворотний бік медалі: оскільки модель стала занадто добре розбиратися у вразливостях, OpenAI довелося суттєво посилити безпеку. Тепер стоять жорсткіші фільтри на потенційні хакерські запити. Вони навіть вводять окрему програму «Trusted Access for Cyber», щоб дати більше можливостей білим хакерам та захисникам інфраструктури, але обмежити зловживання.

Модель вже розгортають для підписників Plus, Pro, Business та Enterprise у ChatGPT та Codex. Доступ по API обіцяють відкрити дуже скоро.

Хто вже встиг помацати новинку? Діліться першими враженнями!
👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

якщо він такий же кастрований як попередник то немає змісту навіть пробувати.

Дякую всім коментаторам. Схоже, поки альтернативи opus-4.7 немає ;-)

Модель 5.5 жахлива.
Відмінностей за якістю не відчувається.
Але модель значно урізана за можливостями.
Тепер на кожен чих вона ругається що є CyberSecurity Risks і пропонує купувати окремий доступ до cybersecurity cyber.

res.cloudinary.com/...​/pqt0epbmcqqd1aggyami.png

Зато малює супер, я перейшов з Claude на Чат ГПТ , тепер вайбкодю промпти для гарних фото. По замовленню картинка в них темна, але я зробив промпт який це виправляє.

За три дня поки що різниці не помітила) Але з іншого боку, я не юзаю GPT для якихось складних завдань

токенів на виконання тих самих задач тепер витрачається значно менше. Тобто модель стала не лише розумнішою, а й ефективнішою.

Але за це доведеться платити. Ціни на API (який скоро буде доступний) виросли: базова GPT-5.5 обійдеться у $5 за 1М токенів на вході та $30 на виході. (Для порівняння, версія Pro коштуватиме взагалі $30/$180). OpenAI виправдовують це тим, що модель тепер витрачає менше токенів на пошук правильного рішення, тому фінальний кост має залишитися на тому ж рівні

Розводять як хомячків. "На слово повірте що будете витрачати менше токенів, але платіть більше

Було кайфово поки кодекс не порізав ліміти на 20-ти доларовому пакеті. А ще я кайфував коли минулої осені довгий час в курсорі був безкоштовний grok-code-fast-1, мені дуже подобався його перформенс тоді.

вистарчило токенів на 10хв промптінга в codex з gpt-5.5 (бізнес-підписка за 600 в рік)

як на мене — показники gemeni завищені — він хоч і має контекст в 1м але губиться в контексті і на великому проекті — це просто безкорисний інструмент

Я обираю альтернативи і ринкову конкуренцію! Треба спробувати

Підписатись на коментарі