Які у вас кости на ШІ?

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Побачив у лінкедині пост про те, що одній команді з 4 людей прилетів інвойс від Anthropic на $113 тисяч! Не знаю, що вони там такого роблять з тим Claude, але чек виглядає шалено.

А скільки у вас за місяць йде на ШІ? Які методи ви використовуєте, аби оптимізувати трохи витрати?

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Ctrl + Enter
Ctrl + Enter

20-120$ OpenAI/Codex
20$ іноді Claude
Оформлюю інвойси через Florida,USA щоб не було цього VAT грабіжників

За минулий місяць $2,609.97 of $3,000.00 limit spent на клод, на жаль. Це одна фіча середньої складності (фіча + корнер кейси + тести + 5-6 раундів правок + документація + 2-3 раунди правок для документації + залежні фічі). Треба буде трохи менше просити клод рефакторити, бо якщо давати йому великий рефактор, то токени просто летять як не в себе. Один запит може 50$ потягнути.

Підписку оплачує робота, також я не найбільший спендер в команді, а десь на 3-4 місці з 15.
Відчуваю, що в деяких задачах продуктивність стала 10х, а в деяких лише 1.2х. І от ці 1.2х мабуть і зжирають більшість токенів

100$ Claude + 20% Tax.
~10$ Hetzner (юзав ~40$ Hetzner на все, але порізав кости і виніс окремо AI бота).

10$/month Copilot package on corporate account was pretty enough for work.
I have same package on personal account, also pretty much enough.
20$/month ChatGPT package for different personal utilities is also enough.

скоро будет дешевле и выгоднее взять пару джунов, чем платить за эти токены и подписки

вже досить довго кажуть, що буде дешевше, але кожен реліз знов дорожчає.

Хз як, але компанія отримує усі ШІ безкоштовно і безлімітно: в основному всі використовують Claude та ChatGPT, але є доступ до всіх інших.

На рахунок високив костів, зазвичай там ціни щось типу 30 баксів за 300-1000 преміум запитів, надалі пару центів за запит. У нас у деяких людей, ліміти перевищені у 25-30 разів, тобто, теоретично, така людина наюзала б на 200-300 баксів на місяць, якби ми платили, більше б не вийшло. Тому рахунки у сотні тисяч, то не рахунки програмістів, то вони бариги, і перепродають ШІ

Тобто в них агенти вижрали токенів бо вони будуть агентів для клієнтів, що в цілому ок.

Мне западло тратить личные деньги на это, бесплатного чата хватает
на работе есть подписка на копайлот, но там особые корпоративные контракты, думаю копейки совсем

подписка на копайлот

а часто користуєтеся ним? І що по якості? Бо я про копайлот лише погані відгуки чув, в порівнянні з іншими моделями

боже.. та ні скільки -_-
те що треба для роботи — купує проект
для іншого — фрішних версій вистачає з головою
тут в іншій темі питали чому айтішніки — бомжі... тепер трохи зрозуміліше чому ))

для іншого — фрішних версій вистачає з головою

Є фрішні чати но немає фрішних агентів. Можна opencode запустити з китайськими моделями (nvidia безкоштовно роздає), но якість і швидкість буде гірша ніж у платних. Жити можна, но професійно кодити больно.

тут в іншій темі питали чому айтішніки — бомжі... тепер трохи зрозуміліше чому ))

Люди ж купують не ради забави а ради економії часу = гроші, для автоматизації якихось своїх задач.

Під «іншим» мав на увазі використання яке взагалі не повязане із роботою... якусь інфу знайти для хоббі, мема згенерити.. таке :) фрішні підписки покривають це з надлишком
Для рооти ж що потрібно, включно з моделькою — дає проект.

З особистих лише Гугл — 2300 грн за рік плачу за 2 ТБ гугл диска + Джеміні Про

Сімейний доступ для Google AI Pro з 5ТБ сховища для Gmail/Google Drive/Photos за 909,99 грн/місяць
ChatGPT Pro $24/місяць
Claude Pro $24/місяць

Gemini app can now generate Google Docs, PDF, Word, and other files
9to5google.com/...​emini-app-generate-files

10 євро чи шо на гітхаб копайлот.
А отой Клауд код спробував, він нагенерував іконок хардкодом в стрінгах, я перехрестився і забув про нього.

Щось біля 1000 грн на GPT, але думаю згодом відмовитись від нього

Ні скільки. Проект провайдить підписку на копайлот з моделями. Є якийсь там місячний ліміт у відсотках, але рідко і половину вибираю. Є можливість ще юзати Claude code. Але поки і копайлота вистачає. Не бачу жодного сенсу платити власні грощі щоб працювати на когось.

Не бачу жодного сенсу платити власні грощі щоб працювати на когось.

Тобі і не дадуть із-за privacy і data sharing policy

Тут питають про персональні підписки для персональних проектів (не тільки інжінірінг)

Пробував всяке і різне але зупинився на copilot із-за універсальності — і автокпомліт, і купа моделей різних виробників на вибір, і ціна дуже демократична.

Взагалі, різниця між агентами не така вже й велика. Якість більше залежить від:
1. Моделей
2. Твоїх скілів і досвіду, наскільки добре ти вмієш в промт/контекст/agent ініжінірнг

Але, автокпомліт виявився непотрібним так як майже перестав код руками писати + зараз змінюють підписку щоб чаржити за токени як всі, плюс урізають доступні моделі, тому, бенефітів вже не так й багато залишається, можливу свічнусь назад на клодкод.

Можна спробувати Augment AI. Там якраз доступні більшість моделей включаючи Opus, GPT і тд.

claude chatgpt kimi gemini — базовые но везде кроме gemini уже вне лимитов
думаю claude брать чуть позже за 200. Еще github copilot подписка

Perplexity дали бесплатную подписку на год

Одного місяця було $270 на top up кредити для копайлота

Безкоштовна студентська підписка на Gemini Pro 😎🤙🏻 та фрі копайлот.

Як же добре бути студентом

Раніше підприємці пишалися тим, скільки заробили, а тепер хизуються тим, скільки витратили. Знаменник показали, а що у чисельнику?

По темі: 24$ на ChatGPT та мабуть до $10 на серверні інтеграції.

$20 ChatGPT
~200 грн на Gemini

Як на мене Claude конкретно так скурвився зі співвідношенням ціна-якість

100 Claude (code)
20 ChatGPT

В принципі вистачає, іноді дейлі ліміт ловлю на Клод коді, тоді просто йду відпочивати чи ентерпрайз кодекс запускаю

дейлі ліміт ловлю на Клод коді

Як ви це робите?

Та доволі легко зловити дейлі на опусі на xhigh )

краще скажи як не зловити? Звісно залежить від, але мені підписки в принципі вистачає десь на 3 години в день. Потім треба або досипати йому цінностей, або нудитись. Особіно бісить коли це якийсь жаркий момент, коли ти в потоці і от ну от чому саме тут зупинитись, а тобі х_єм по їблу — нна!.

Схоже як в азартних іграх. Треба самоконтроль. Думаю про це ще має бути якесь дослідженя

На ChatGPT Plus жодного разу не ловив.

Це ж зовсім інше. Клод випалює 5-годинні ліміти за 1-2 години, а то й швидше. GPT з Codex’ом в цьому аспекті значно економніші, про що їхні менеджери зараз дуже впевнено говорять з усіх усюд: dou.ua/forums/topic/59201

Сьогодні теж майже зловив. Обробляв файли по декілька тисяч рядків.

До речі, а як по галюцинаціям у нього з цим? Бо я Gemini 3.1 Pro використовую і мені треба було якось обробити таблицю на 300-400 рядків. В результаті мені майже все самому прийшлося перероблювати, бо він все понаплутував

А не можна було показати Gemini приклад таблиці і попросити згенерувати Python-скрипт для обробки/переробки такої таблиці? Тоді б мабуть не було галюцинацій.

Можна звичайно, але там була трохи інша задача. Потрібно було знайти логічні зв’язки між рядками таблиці і зіставити це все в окремий документ.

Не знаю, що вони там такого роблять з тим Claude

Там у пості описано, що вони роблять. Але для цього треба читати далі першого абзацу — розумію, зумерам це складно дається.

Ви знаєте, що зумери починаються з 1997-го року народження і що найстаршим з них вже 29?)

Це ж не означає, що вони навчились читати далі першого абзацу, вірно?)

а шо там в другому абзаці? розкажи, я теж не дочитав

трохи контексті — our AI bill just hit $113k in a single month (we’re a 4 person team). i’ve never been more proud of an invoice in my life. here’s why...

at Swan AI, we’re building the first autonomous business — scaling with intelligence, not headcount. and the only way to prove that thesis is to build a truly agentic solution ourselves

Тобто в них агенти вижрали токенів бо вони будуть агентів для клієнтів, що в цілому ок. Питання просто стільки профіту вони отримали чи може це буде оптимізовано в майбутньому.

Чергова прослойка над ллм будує повітряні замки, та пофіг в принципі що там у них може буде чи не буде оптимізовано в майбутньому

Я б не за їхнє майбутнє переживав, а за теперішнє — 110к/м це 15-30 FTE не найнятих в офшорних країнах

Хз як у них так виходить. У мене кількість сесій рази більше, а рахунок в рази менший ніж у деяких колег в команді. Таке враження що в одній сесії все роблять, опусом.

Зараз використанням ШІ вже нікого не здивуєш. На перше місце буде виходити ефективність використання — скільки корисного робиш і скільки при цьому токенів використовуєш.

Береш копченого і даєш йому підпіську на клод. Профіть! Програмісти більше не потрібні!

На перше місце буде виходити ефективність використання — скільки корисного робиш і скільки при цьому токенів використовуєш.

чистий код -> влучні промти -> менше токенів

Підписатись на коментарі