Як я зробив ідеальний трекер калорій — і це нічого не змінило

💡 Усі статті, обговорення, новини про Mobile — в одному місці. Приєднуйтесь до Mobile спільноти!

Коли хочеш схуднути — рано чи пізно впираєшся в калорії. Базовий енергетичний баланс ніхто не відміняв. Але якщо чесно — я довго навіть не ліз у це. Здавалося, що треба щось зважувати, рахувати, лізти в довідники. Коротше — морока. Ідеальний варіант виглядав простіше — є дієтолог, він каже, що їсти, ти просто виконуєш.

Але до дієтолога я так і не дійшов... А потім з’явився ШІ.

І раптом стало легко! Сфоткав їжу, отримав калорії, спитав норму — отримав відповідь. Я навіть зробив собі «трешовий» трекер на базі ChatGPT. І все було б ок, якби не одне «але». Він постійно лажав у простій арифметиці. Скласти прийоми їжі — вже проблема. Порахувати щось складніше — взагалі квест. (І це нормально, LLM же не калькулятори.)

В якийсь момент я подумав, я ж програміст, що, не можу зробити штуку, яка буде нормально рахувати?

Зробив. Тепер я фоткав їжу, отримував точні калорії, бачив повну картину за день. І знаєш що? Це майже нічого не змінило! Я бачив цифри. Бачив, що перебираю. Розумів, що треба зупинитися. І все одно ввечері міг відкрити холодильник і подумати «та нічого страшного» і з’їсти щось «невраховане». Просто тому що хотілося.

Ось момент, де все ламається.

Проблема не в тому, що ШІ рахує погано. І навіть не в тому, що іноді помиляється. Проблема в тому, що цього недостатньо. Калькулятор, навіть ідеальний, не допомагає приймати рішення — він лише фіксує факт, що ти вже переїв, але ніяк не втручається в той момент, коли ти відкриваєш холодильник, думаєш «та нічого страшного» і вже майже зриваєшся. Саме тут валиться більшість ШІ-додатків. Вони дають відповідь. Але не дають процес.

В якийсь момент я зрозумів: мені потрібен не калькулятор, а той самий дієтолог, про якого я думав на початку. Не той, що після факту каже «ти перебрав», а той, що тримає тебе в курсі і втручається раніше. І я почав дивитись на задачу інакше. Не: «як порахувати калорії», а: «як допомогти не збитися»

З цього моменту все змінилося

З’явилась не просто цифра, а система — є ціль, є обраний підхід (збалансоване харчування, білкове чи будь-який інший формат), і є щоденний фідбек, який під це підлаштовується — десь підкаже, десь зупинить, десь скоригує. Головне — дає наступний крок: не просто «ти перебрав на 400 ккал», а «ок, сьогодні вже пізно — ось що краще зробити завтра» або «зараз ти лізеш за рамки — ось варіант, як не зірватися».

І цього раптом вистачає, щоб почати діяти інакше. Не завжди. Але вже не «0 змін». І тут важливий момент. Справа не в тому, наскільки розумний ШІ. І не в тому, скільки там моделей. Справа в іншому: чи допомагає це тобі в момент вибору.

Бо різниця проста: калькулятор показує, що ти зробив — система допомагає зробити інакше. По суті, це вже не «чат із ШІ». Це штука, яка тримає ціль, підлаштовується під тебе і не дає тихо з’їхати з курсу. Не тому що там «більше ШІ», а тому що є напрямок. І цей напрямок задаєш ти.

Якщо цікаво, що з цього вийшло — ось:

Користуватись можна безкоштовно. Підписка включається тільки якщо реально навантажувати, бо запити до моделей самі себе не оплатять.

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Ctrl + Enter
Ctrl + Enter

Автору вказали з джерелом, що міряти калорії по фоток — повна херня. Автор пішов у відмову. У автора статті AI психоз, можно розходитись

Не така вже й повна, я рік назад міряв пару раз і похибка була 10-20%, що не так вже і критично. Для грубого підрахунку згодиться, це краще ніж вручну рахувати якщо вже приспічило рахувати.

АІ психоз це у тебе. Автору сказали що точності не буде. Автор погодився, і сказав що йому і не треба і за точністю не гониться. Но у тебе підгоріло, бо він АІ використовує, як власне у тебе полихає і в інших АІ темах що хтось використовуєш АІ для чого-небудь.

Я би радила спочатку здати аналізи, сходити до гастроентеролога ітд.
Знаю декілька випадків, коли люди починали знижувати калорії до 1500 на день, різко переходити на зелень, гречану кашу/ або повністю на білкову їжу. А потім- підшлункову ще додатково лікувати треба було.
Я більш схильна до думки про баланс між тим, що ти їсти плануєш і активними фізичними вправами ( тут вже кому що більш до вподоби).Плюс, дати собі час на зміни.

Я більш схильна до думки про баланс між тим, що ти їсти плануєш і активними фізичними вправами ( тут вже кому що більш до вподоби).Плюс, дати собі час на зміни.

Вправи майже не можуть дати схуднення — тут простий механізм — попрацював, організм захоче компенсацію за втрачену енергію (як винагороду). Вправи — це добре, звичайно, але для того щоб не палити м’язи, а не для схуднення, схуднення саме дефіцитом споживання досягається.

Вправи майже не можуть дати схуднення — тут простий механізм — попрацював, організм захоче компенсацію за втрачену енергію (як винагороду).

А якщо не давати організму більше за фіксовану кількість калорій? Бо це має відбуватись по дефолту. Яким чином це тоді не поможе?

А якщо не давати організму більше за фіксовану кількість калорій?

На морально-вольових можна, однак таких людей 2%, вони можуть схуднути самостійно.

Бо це має відбуватись по дефолту.

Кому має? Це wishful thinking

Має для схуднення. Люди зазвичай не худнуть без ліміту по калоріями, якщо не казати про операції.

Якщо ви думаєте що ліміт по калоріями це wishful thinking, і схуднути можна без цього, то у мене для вас погані новини відносно wishful thinking :)

Блазню, вчися думки формулювати, а не блазнювати dou.ua/...​rums/topic/59164/#3076630

«Блазню» XD.
Дід, випий таблетки, я не маю читати всі твої інші коментарі на платформі, чи ти вже людей плутаєш? У тебе одночасно треба і рахувати калорії, але при цьому не притримуватись ліміту бо силя волі не канає, і ще й одночасно рахувати калорії за допомогою ШІ, якій спокійно видає похибки на 1000+ калорій за день, і одночасно кажеш, що якщо переїдати на 500-1000 калорій, то не будете худнути.

У тебе АІ психоз, а ти мені про блазнів заливаєш, на себе б подивився зі сторони.

Енргетичний баланс та сбалансоване харчування, це синоніми «не переїдай» і «не їж багато сала», тому не бачу тут якихось лікарських протпоказань, якщо з розумом це робити.)) А що стосується фізичних вправ, то вони запобігають зменшенню мазової маси при схудненню і майже не впливають на сам процесс. Тут десь про це вже говорили.

Не треба нічого рахувати, якщо ви не профі бодібілдер якийсь. Треба розуміти як працює обмін речовин, інсулін, кортізол, лептін. Примітивний приклад, якщо постійно перекусувати вуглеводами, тримати інсулін підвищеним, то зпалювання жиру буде блокуватись. Будете худнути, але за рахунок м’язів. Будете тренуватись кожен день, але жир на животі буде зберігатись. Якщо тупо різати калорії.

Частково згоден, розуміння гормонів і обміну речовин дійсно важливе. Але це не скасовує роль калорійного балансу, саме він у підсумку визначає зміну ваги. Підрахунок калорій, це просто один із інструментів, який допомагає краще це контролювати.

Не будеш рахувати — не схуднеш. Людина, яка не стежить за калоріями перебирає на 500-1000 щодня дуже легко. На цьому ж і заснована дія оземпіка й ко — вони прибирають фонове бажання щось затоптати, внаслідок чого людина перестає перебирати по калоріях, і худне.
А, і нічого не блокується, жир згорає рівномірно — діє тільки і лише дефіцит калорій, все інше це інфоциганство

Посил в тому, не треба їсти високо калорійної, нездорової фігні і не треба буде рахувати так як не перебереш. Головне один раз подивитися калорійність і склад всього що ти їсиш, включаючи перекуси, скласти 2+2 і скоректувати раціон. Не треба кожен день рахувати.

Це вже потім, коли виробиш звичку фоново визначати калорійність, то можна й не рахувати — але доки в людини такої звички немає (а її по дефолту ні в кого немає), то не рахуючи будеш перебирати, я гарантую це.

В мене там гра, до речі, є — «вгадай калорії», як раз тренує цей скіл ))

є така ,філософсько-категорійна штука — «необхідна та достатня умова», тобто підкреслення неповноти чогось для досягнення мети, хоч і вимаганого для цього

от калорії per se, це воно

для живої людини, зануреної в постійний потік факторів впливу потрібно мати механізми зворотнього контролю над факторами, зсуваючими гомеостаз в небажаному напрямку

зі спостережень єдиним добре працюючим фактором є уміщення свого тілесного здоровя максимально високо в своїй ієрархії цінностей і уникнення потрапляння в гедоністську пастку (пара відсотків людей аддікти за їх лотереєю і мають непереборний волею ризик гратися в розкачування цієї гойдалки, особливо речовинами)

тому — спочатку зрозуміти/усвідомити тіло, як ліміт всього «твого» і якщо це сприймається як крайня цінність — зміни стилю життя будуть органічними, а контроль калорій прийде як наслідок, не на вольовій, тимчасовій і _завжди_ терплячій поразку аскезі (хіба що святий чи анорексик помре раніше, але це дробні частини відсотку генетично) але як просто своя нова-стара, бажана норма життя

I Asked AI to Count My Carbs 27,000 Times. It Couldn’t Give Me the Same Answer Twice
www.diabettech.com/...​me-the-same-answer-twice

Але ж тут питання не в ідеальній тоності та відтворюваності, а в достатній точності: навіть ручний підрахунок має похибку. Для щоденного трекінгу важливіше стабільно попадати в адекватний діапазон, ніж отримувати «одну й ту саму цифру до грама».

AI психоз

Можу поділитися своїм досвідом, як людини, що двічі в житті худла на 25+ кіло. Перший раз це було у 2014-2015, тоді я працював на першій роботі і скидав зайві кіло, які набрав за роки навчання в універі. Другий раз — у 2025, коли скидав те, що набрав на стресі в перші роки війни.

Ситуація була та сама — рахував калорії, але міг зірватися і ввечорі з’їсти щось смачне і шкідливе. А потім зрозумів, що значна частина мотивації з’їсти щось смачненьке — це не стільки реальне відчуття голоду, скільки психологічна потреба в отриманні фізіологічного задоволення. І лайфхак виявився досить простим — треба знайти інші способи отримувати фізичне задоволення і радувати своє тіло, тоді бажання об’їдатися смачненьким буде набагато менше. Приклад таких активностей: секс, танці, массаж, гаряча ванна, бассейн, гойдання у гамаку на природі між деревами і т.д. На додачу до того, що це — фізична активність, яка досить непогано спалює калорії, це ще й спосіб тілу відчути приємні відчуття, яких зазвичай бракує, коли сидиш по 10-12 годин на день у кріслі перед ноутом. Звісно, я не кажу, що це повністю нівелює відчуття голоду від дефіциту калорій, але психологічно стає набагато простіше не зірватися на смачненьке, бо тіло отримує альтернативні способи «радіти життю», окрім як смачно поїсти.

От те, що треба себе зайняти чимось, це 100%
Я худла ще з класу 7, хоча тоді мабуть і не треба було, але маємо що маємо :)
Рахувати ккал теж коли небудь задовбешся, тому найкраще — це знайти активність яка подобається (мені от великий теніс полюбився), не заганятись із обмеженнями, їсти по гарвардській тарілці (загугліть, це найкраща система) ну і розуміти що піцу і бургер можна, просто це не має бути щодня. Якщо ви їсте тричі на день, то в тиждень це 21 прийом їжі і якщо з них 20% (тобто 4 прийоми їжі) буде так звана шкідлива їжа(хоча краще не ділити на шкідливу і ні), то це майже не вплине на результат, але при цьому менша вірогідність зірватись

Найбільш корисне це забити чимось шлунок. Не зря рекомендують багато овощей їсти — калорій мапо, об’єм великий.

Зачем эти мучения? Садитесь на Ozempic/Wegovy

А та є версія без побочки з бонусом у вигляді піци?

Побічний ефект (якщо серйозно) лише один — кілограми повернуться, коли перестанете колоти. А так — ідеальний спосіб тримати вагу, як діабетикам тримати цукор.

Я навіть зробив собі «трешовий» трекер на базі ChatGPT

мова про GPTs — цікаво хтось використовує ще ці фічі?

Підписатись на коментарі