Reference checks: чи часто у вас просили контакти для рекомендацій і як ви до цього ставитесь?

Тема рекомендацій на фінальних етапах співбесід викликає часто змішані почуття. Мені завжди було цікаво, чи хтось дійсно бере телефон і дзвонить твоїм колишнім керівникам, і чи може їхня суб’єктивна думка раптом зіпсувати вже майже готовий офер.

Коли я була в пошуку роботи, вимога дати контакти траплялася мені лише у двох вакансіях. На жаль чи на щастя, до цього етапу я так і не дійшла. Але найбільше питання виникає тоді, коли ти шукаєш нове місце, паралельно працюючи в іншій компанії. Ти ще не попередив керівництво що йдеш, а новий роботодавець вже просить номер твого ліда.

У мене на одній зі співбесід якраз така ситуація і була, але я вирішила сказати все як є та пояснила, що поки не повідомляла на поточній роботі про звільнення. Та звісно додала, що якщо вони вирішать мене брати, то я без проблем поговорю з керівництвом про відгук і дам усі контакти.

А ви взагалі стикалися з цією практикою останнім часом? Чи часто у вас просили контакти для рекомендацій і як ви до цього ставитесь? Може знаєте реальні випадки, коли розмова з колишнім роботодавцем якось вплинула на фінальне рішення?
👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Але найбільше питання виникає тоді, коли ти шукаєш нове місце, паралельно працюючи в іншій компанії. Ти ще не попередив керівництво що йдеш, а новий роботодавець вже просить номер твого ліда.

Просити референси з поточного місця роботи — це максимально некоректно, посилайте їх одразу в далеку еротичну подорож (якщо звісно кандидат сам не запропонує)

Одна компанія зібрала про мене фідбек з поза попереднього місця роботи без мого відома. В результаті я отримала офер на дещо більшу суму від колишнього роботодавця, бо в них як раз була відкрита така ж вакансія, успішно повернулася та відпрацювала ще десь 2 роки. Але таким мувом була мʼяко кажучи здивована і напевно не пішла б туди навіть якби й не було іншого оферу. Одне діло попросити контакти, інше за спиною розвозити якісь плітки (хоча про мене дали хороший фідбек).

Чула ще від знайомої, що не те що референс чек, а дзвонили керівнику і питали чи взагалі відпускає її в іншу компанію і чи в курсі, що вона шукає роботу...

Давати контакти без погодження з людиною, це дуже дивна практика. Цікаво, а ті хто просять будуть ради якщо їх контакти будуть роздавати на право та на ліво

Звісно давати контакти без попередження це не ок, тут потрібно спершу уточнити якраз в колег з попередньої роботи чи не проти. Зазвичай, якщо у вас гарні стосунки, то не відмовляють, принаймні в мене так було. Але бувають різні причини звільнення, звісно, тому інколи це не те що дуже суб’єктивна думка буде, а і навіть недоречна.

BTW В США є законодавство навіть щодо Job references immunity laws, в 30 штатах. Надання реконмендацій можливо виключно при згоді усіх сторін. У разі наклипу в будь яку сторону, можна подавати судовий позов.
В деяких штатах законодачво, але в усіх вважається хорошим тоном — що той у кого спитали рекомендації, попереджає і просить їх надати.
Абсолютно в переважній кількості випадків в High Tech рекомендаційні листи надає вищій навчальний заклад випускникам. Також можуть надавати контрагенти, наприклад контракторам емігрантам при отриманні першої роботи, або робочої візи.
При хед ханиінгу, це мало розповсюджена практика і швидше підстава того кого хантять.

Одного разу давно, компанія попросила контакт менеджера з попереднього місця роботи. Я віддав.
Через півгодини менеджер стукнув мені у віз і запропонував оффер із більшою зарплатою.
Гарна дівка — як засватана.

Оце я розумію! Ви залишились?

Це дуже погана ідея, психологічно тих хто залишився із тим, що перекрили офер сприймається як шантажист і взагалі не надійний контрагент який може джбурнути будь якої миті на +500. Коли людина вже вийшла на ринок праці, тобто вже не довольна поточною ситуацією.
Коли дійшло до такого, тут нажаль, виключно йти або мовчати тихенько собі.
Справа в тому, що усі конфліктні ситуації які серьйзні тобто справа йдеться про реальні матеріальні чи безпекові конфлікти інтересів — вони можуть проходити без жодних емоційних проявів, та гарантовано із усіма можливими наслідками та діями із застосуванням реальних механізмів дій які є в наявності у сторін. Тут вже рішкння прицмаються за системою мислення — 2, тобто раціонально.
BTW Різні тренінги керівників кажуть ніколи не давати грощі просто так в таких випадках, тільки за додаткову роботу. Щоправда нема відповідей в тренінгах — що робити із кадровими атаками конкурентів.

Не завжди це в такому світлі, контрофер це ж не погано. Навпаки, для компанії часто вигідніше підвищити зарплату працівнику, що хоче піти, ніж витрачати купу часу та ресурсів на пошук нової людини. Звісно працівнику не варто зловживати таким, але не бачу нічого поганого ні для компанії, ні для працівника.

Ну якщо вам не ссикотно заради журналіського експеременту, можете зараз закатитись десь в чат до Влади або хто у вас безпосередній керівник з тим, що у вас офер десь в ITC чи Gadget і якщо докинете +500 то ви залишитесь, а інакше : «Прости пощай, DOU мама. Спасибо мама что меня ты родила». Мрожете ще рекомендації спитати заодно, бо конкуренти які зманюють до себе їх просять.

Але ж запитують контакт з попереднього, а не з поточного, чи вам дала офер компанія, в якій ви вже не працювали?

Підписатись на коментарі