ШІ коштує дорожче, аніж людська праця

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

ШІ (читайте як LLM), який, як ви всі знаєте, мав би здешевити робочі процеси та замінити дорогих працівників, раптом почав обходитися бізнесу значно дорожче за звичайну людську працю. Агресивне впровадження цих інструментів перетворилося для компаній на справжній фінансовий тягар.

І найяскравішим прикладом такої ситуації стала корпорація Uber.

Трохи контексту

Раніше керівництво Uber активно заохочувало своїх інженерів писати код за допомогою ШІ-інструментів, щоб прискорити розробку. Розробники з радістю підхопили цей тренд і почали масово делегувати рутинні задачі Claude Code :)

Попри колосальний загальний бюджет на дослідження та розробки у розмірі 3,4 мільярда доларів, Uber примудрився повністю вичерпати кошти, які були закладені на використання ШІ, ще на самому початку цього року.

Але ця проблема спіткала не лише їх. Браян Катанзаро, віцепрезидент із прикладного глибокого навчання в Nvidia, зазначив:

«Для моєї команди вартість обчислень значно перевищує витрати на працівників».

Тобто живі люди обходяться набагато дешевше, аніж умовні LLM-моделі.

Як кажуть представники компаній, ці інвестиції не були зовсім марними. Топменеджмент Uber продовжує мріяти про появу повноцінних «цифрових інженерів», які б самостійно писали й тестували продукти, і заявляють, що вже близько 11% оновлень в їхній екосистемі пишуться ШІ-агентами без втручання людини.

Але величезні рахунки змушують компанії трошки приспустити свої рожеві окуляри. За словами Бреда Оуенса, віцепрезидента зі стратегії цифрової праці в Asymbl, тон розмов зараз зміщується від сліпого захоплення до питання: якою є справжня цінність працівника — людини чи цифрового?

OpenAI вирішила не стояти осторонь

Поки Anthropic змушені на ходу щось думати через неконтрольований попит на їхнього Claude, компанії шукають шляхи для оптимізації витрат.

І тут інвестори OpenAI вже бачать свій зірковий час. Зараз вони активно запевняють ринок, що їхній Codex значно краще та ефективніше максимізує токени, що дозволяє суттєво знизити витрати. До речі, ми якраз нещодавно підіймали тему того, в кого скільки грошей йде на ШІ.

А чим користуються у вас в компанії? І чи виправдовують ці інструменти свою вартість на практиці?

👍ПодобаєтьсяСподобалось7
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Apple почала прибивати застосунки з явними ознаками вайбкодінгу в їх стор.
Не влаштовує якість та оригінальність контенту.

Ctrl + Enter
Ctrl + Enter

У нас є клієнти де LLM-інтеграція коштувала $600-800 на місяць на старті — і ми це зрізали до $80-120 без зміни провайдера, просто змінивши архітектуру: семантичний кеш для повторних запитів, роутинг простих класифікацій на Haiku/Flash замість Sonnet/GPT-4, batching там де відповідь не потрібна в реалтаймі. Проблема зазвичай не в ціні токена, а в тому що LLM-виклик стає default рішенням для кожної операції — навіть де вистачає звичайного similarity score або regexp.

Цікаво було-б дізнатись реальну вартість токенів для виходу на нульову рентабельність.
Слідкую за Ораклом — по ньому буде зрозуміло куди «йдуть коні». Якщо федорич почне його рятувати, то це буде серйозний флаг.

Реальна ціна токенів десь 20%, це якщо АРІ модель, там вони дофіга заробляють. Ціна підписки десь близька до 100%, якщо не більше, тобто якщо по максимуму її використовувати, то вони залишаються без прибутку, але далеко не всі її на повну використовують із-за денних, тижневих лімітів. Ну і плюс безкоштовні юзери які чистий убиток. Но загальна маржа якщо все поєднати близько 50%, тобто в середньому обходиться в пів ціни.

Інше діло що є інші витрати — операційні, R&D, навчання нових моделей, інвестиції в capex — це все що треба субсидувати, але це тимчасово, кілька років, максимум 5, з ростом використання токенів це перекриється, а ріст мало не експоненціальний — не тільки кількість платних юзерів росте, но кількість токенів на юзера росте.

Ви коли розраховували ціну токена, то врахували інвестиції?
Бо інвестори не дарма інвестують, вибачаюсь за тавтавізм.

Оракл, гадаю, буде маркером, бо це не публічна-контора-на-довірі, і, якщо інвестори почнуть хитатись то побачимо.

Мені сподобався підхід гугля, в останній версії (148) хрома з’явилися можливості для локального перекладу тексту, використовуючи їх моделі. Я навайбкодив перекладач в 50 строчок за 5 хв, використовуючи тільки можливості браузера. Не ллм ще, але тренд прослідковується.

Воно без спросу завантажує 4 гіга і якщо вірити оцьому: www.thatprivacyguy.com/...​rome-silent-nano-install то після видалення скачує заново.

Такие компании как Google и Microsoft по итогу выиграют AI гонку. Потому что они обладают огромной базой пользователей и у них есть фронт-продукты, куда они могут встраивать AI. Плюс частично экономить на энергии выгружая часть обработки на девайсы пользователей, как в вашем примере. Сегодня читал, что гугл будет встраивать малые модели и в Android.

А вот судьба OpenAI и подобных компаний, где продуктом является сама модель, очень туманна. Можно предположить, что через некоторое время их стоимость упадет с триллиона до сотни миллиардов и они будут выкуплены кем-то.

Такие компании как Google и Microsoft по итогу выиграют AI гонку. Потому что они обладают огромной базой пользователей и у них есть фронт-продукты, куда они могут встраивать AI. Плюс частично экономить на энергии выгружая часть обработки на девайсы пользователей, как в вашем примере. Сегодня читал, что гугл будет встраивать малые модели и в Android.

в них також є данні, і завжди буде купа нових, на котрим можна навчати моделі.

Ютюб підкинув ниття чергового ШІ скептика (фулл стек, 9 років досвіду, білорус якщо що, а то зараз у деяких пригорить коли російську почують), який залишився без роботи і 4 місяця нічого не може знайти (подався на 300 вакансій)

www.youtube.com/watch?v=Jm-wXizWlQo

Там у нього повне бінго:

1. І те що менеджери, СЕО дебіли і повелися на ШІ пропаганду
  2. І що ШІ обов’язково знесе їм базу, виставить в публічний доступ клієнтські дані, бо чатгпт пропонує йти пішком на автомийку (ну типу раз не впорався з задачею про автомийку, виходить він дурачок у всіх задачах, у всіх доменах, і завжди)
  3. І що через 2-3 роки БІЛЬШІСТЬ сервісів зроблених бізнесами, будуть глючними, тормозними і дирявими, і що покличуть таких як він це фіксити і будуть платити всі гроші світу
А все чому? А тому що як типовий ШІ дисидент, створив викривлену картину світу, що менеджери і СЕО звільнили всіх програмістів і тепер будуть самі все вайбкодити (в поганому розумінні цього слова), а не тому, що у компанії є костяк сильних інженерів-вайбкодерів з сильними скілами prompt/context/agent інжінірінга, і ті проекти, які він робив за місяці, ці інженери роблять за тижні, і компанії такі як він більше не треба.
А тому що як типовий ШІ дисидент, створив викривлену картину світу

картина світа завжди викривлена, у всіх. не треба бути сильним інженер-вайбкодером з сильними скілами промпт/контекст/еджент інжінірінга, щоб це помітити )

а не тому, що у компанії є костяк сильних інженерів-вайбкодерів з сильними скілами prompt/context/agent інжінірінга

Are you talking about those who burn hundreds of thousands dollars worth of tokens per month while creating weird production bugs on a mass scale?

Ваш коментар цікавий тим, що він сам є прикладом поляризації навколо вайбкодингу. Ви ніби критикуєте «ШІ-скептика», але водночас будуєте не менш викривлену картину світу — просто з діаметрально протилежної точки зору.

Я маю зауважити це окремо: у вас дуже чітко читається думка «він (білорус) критикує AI, тому що AI його витіснив». Тобто ви ніби відкидаєте можливість, що людина може критикувати AI не через образу чи страх, а тому що бачить реальні ризики.

Поточне безробіття окремої людини не є доказом неправоти її аргументів.

Без чіткої рамки це соціальний конфлікт, а не інженерна дискусія.

І що через 2-3 роки БІЛЬШІСТЬ сервісів зроблених бізнесами, будуть глючними, тормозними і дирявими

а до AI не так було?

Not as much. And it took fewer people to fix and maintain those systems.

чесно кажучи стільки багів скільки зараз не було раніше на сайтах, і працюють вони значно повільніше

І це все почалось не через баги а через дуже швидку єволюцію айті взагалі, коли я починав на дотнеті то їх лтс ліби були на 10+ років!!! а зараз ледь три роки. Потім жабоскрипт на його тонни фрейміорків...Усе це створило гігнатський технологічний борг і зробило розробку дуже повільною та дорогою. Також з часом наплодилась гігантська кількість додатків та бізнесів і конкуренція стала дуже сильною. В парі з кризою 20-х це зробило багато проекті тупо нерентабельними після ковіду, а також зявилсь можливість вкластись в ші зі значно більшою прибутковістю, і так дітки мої, почались звільнення.

Те що ші прискорить и здешевить розробку це її тільки спасе як бізнес та індустрію.

Те що ші прискорить и здешевить розробку це її тільки спасе як бізнес та індустрію.

Yep, AI generates hell lot of code.
The more code, the more bugs. And someone will have to fix them. AI is of a little help in debugging complex real-world systems.

AI generates hell lot of code.

Так індуси також, і укроіндусів це також стосується.

Not nearly as much. Imagine indian dude who delivers a PR of 15000 lines daily without any AI. But with AI everyone can do this.

Все значно простіше — тонни абослютно непотрібних скриптів і надмірна стилізація та фінтифлюшки заради фінтифлюшок. На x.com сходу завантажується три Мб скриптів. Це просто для того щоб показати формочку для входу і реєстрації.

Це лише суб’єктивні враження в стилі «раінше трава була зеленіша». Треба об’єктивні метрики.

Треба об’єктивні метрики.

Good luck collecting any reliable data.
The feeling and trends usually are the best sources.

Програмісти не інженери а

інженерів-вайбкодерів з сильними скілами prompt/context/agent інжінірінга

взагалі на голову не налазить.

І штучного інтелекту не існує Є нейронки.

Ну... якщо ви вже так чипляєтесь до термінології, то існують LLM (будь-яка LLM — нейромережа, але не кожна нейромережа — LLM).

костяк сильних інженерів-вайбкодерів з сильними скілами prompt/context/agent інжінірінга

кхм гг

Apple почала прибивати застосунки з явними ознаками вайбкодінгу в їх стор.
Не влаштовує якість та оригінальність контенту.

Давно пора було так зробити. Сподіваюся тренд підхоплять далі

типу до вайбкодинга апл не блокував низькоякісний контент
чи ви очікували що вйбкодинг зробить контент якіснішим при інших рівних?

Думали що ші всих погроміздів та вайт колар замінить, антропік же обіцяв замінити погроміздів до кінця 25-го. ))))

антропік же обіцяв замінити погроміздів до кінця 25-го.

Just a usual salesmen bullshit which many corporate managers fell for.

Він мав на увазій дайте іще 500млрд на датацентри та ядерні рекактори для них )))
То все для інвесторів та наївних ідіотів що мріють що технології зроблять їх багатими, а вони нічого не будуть робити для цього.

Насправді у подальшій перспективі я бачу загрозу як раз для верхнього менджменту в плані роботи та статків. Бо ШІ кардинально змінює розробку, айті та навіть єкономіку, професіоналів воно не замінює, а от бізнеси перебудовує, а значить не всі бізнеси переживуть іще одну велику трансформацію.

мріють що технології зроблять їх багатими, а вони нічого не будуть робити для цього.

це так класно бути багатим, коли всі інші бідні, ну кайф же. реально хворі головою люди, наче не знають, що у труні кишеней не має

Та то вже попаяні люди. Взагалі світ здурів остані роки, після ковіду кудись звернули не туди. Поверність мене в 2019-й!!!

Та то вже попаяні люди.

може ще зміниться, бо лайно воно завжди вспливає першим. ШІ, що б там про него не казали, може дати колосальний буст в плані покращення життя для всіх.

може ще зміниться, бо лайно воно завжди вспливає першим.

Before the trend turns around, the world economy may receive unsustainable damage.
Just because top managers of world’s biggest corporations skipped the physics lessons and believed the salesmen.

Автоматизується не тільке гарне але і погане — ті самі сесуріті зараз реально проблема, також із інтернетом зявився даркнет із жестяком всередені...Щось буде відповідне із ШІ.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

це так класно бути багатим, коли всі інші бідні

нє не дуже то є міф такий заснований на історичних особливостях національного як то зокрема освіти як фактичної відсутності освіти та розуміння економіки тощо

... на справді бути багатим класно лише тому що ти можеш з того щось мати уже у конкретних реалізаціях «за гроші» а не лише одні тільки «абстрактні гроші» як такі

тож то дикуни якраз уявляють собі як «бути багатим класно» то є як бути у себе у дикукраїні вождем племені але «за гроші» а не за те як ти сам як положено своїма руками убив вождя а отже об’єктивно отримав право бути вождем саме об’єктивно а не «за гроші»

... питання ж тут у тому що щойно виходячи за ривні дикунів як то такого що можна отримати «за гроші» вже не в Україні то там одразу ж постає пряме питання що то є все ще звідкісь має взятися хтось його має виробити

... це ж просто наглядно хто з дикунів в Україні виробляє айфон мерседес літак боінг до лазурного узбережжя та і саме власне лазурне узбережжя взагалі?

і з того виходить цікаве що щоб мати усе те справді красиве як то красиву їжу красиву вілу красиву машину красивий літак красивий аеропорт до літака красиву нафту заливати у бак літака тощо

... тож там ні як не виходить так щоб бідні були саме «всі (інші)» як в Україні бо бідні як дикуни вони не вміють просто те все красиве

... тож так чи інакше доведеться мати певний прошарок який усе те вміє що можна «за гроші» просто щоб узагалі було усе те що «за гроші»

грубо грубе золото не має великої цінності саме по собі як матеріал навіть бо його більша цінність з’являється лише у моменті у промисловому застосуванні золота

як то зокрема вже більш практичний варіант сиділи собі погоничі верблюдів ні кого вони не цікавили від слова взагалі і тут опа нафта але ж нафта була там і до того ще з крейдяного періоду ще й людини не було а нафта вже була і не була ні кому потрібна аж до початку та середини аж 20-го століття вже нової історії вже людства

(ок я бачу я тут у прикладі перевернув напрямок у протилежний бік ну хай уже буде)

що у труні кишеней не має

питання ж у тому що щоб ще за життя отримати щось за свої гроші тобі доведеться мати когось хто тобі усе оце зробить

тож так чи інакше доведеться мати певний прошарок який усе те вміє що можна «за гроші» просто щоб узагалі було усе те що «за гроші»

людство багато б втратило, якби не було золотого батона

бо бідні як дикуни вони не вміють просто те все красиве

не можу сказати, що золотий батон це красиво, але на сонці сяє і гладенький такий

можна ще покласти в мішок і видбиватися від гітлерівців ))

в ходе рукопашной схватки красноармеец Ватаман использовал неисправный немецкий фаустпатрон как дубину забил фаустпатроном 10 гитлеровцев.
То все для інвесторів та наївних ідіотів що мріють що технології зроблять їх багатими, а вони нічого не будуть робити для цього.

Спочатку придумують міфи що антропік ніби-то збирається замінити всіх програмістів до кінця 2025, потім на основі цього міфу придумують інший міф про якихось ефімерних інвесторів і наївних ідіотів, потім коментують цей мфі

Ну слухай не я ж говорив що воно замінить.
www.entrepreneur.com/...​replaced-in-months/502087
Anthropic CEO Says AI Could Replace Software Engineers in 6 to 12 Months
І так кожні пів року десь із 2023-го ))))

Ну позорся так і не посилайся на жовті заголовки журналюг

Ось реальна циатата:

«We are now in terms of you know the models that write code I have engineers within anthropic who say I don’t write any code anymore I just I just let the model write the code I edit it I do the things around it I think I don’t know we might be 6 to 12 months away from when the model is doing most maybe all of what swe do end to end»

Де тут про заміну інженерів? Він лише сказав що моделі зможуть робити весь цикл (дизайн, кодинг, деплоймент) який роблять інженери. Причому сказав це в контексті вайбкодинга, що його інженери вже не пишуть код а пишуть промпти.

Він не говорив про повну автономність
Він не говорив що інженерів не буде.

Те що роботу, яку робили інженери (саме писати спеки, дизайн, кодинг, ревью) робить АІ (це вже відбулося, за пів року до кінця 2026), це не значить що інженерів не буде. Це вже ви, і журналюги, собі додумуєте і запихуєте свої слова йому в рот.

тобі в продавани йти чи в політики, такий талан пропадає

та ничего не пропадает раз это успешно не продается даже местной публике

ну надо же с чего то начинать. все мы когда то были джунами.

о, в нас бувають джунiори та сiнiори мiнiстри

Я не погоджусь...

Ми «втрачаємо» людину, яка вміє ігнорувати очевидні конфлікти аргументів та гнути свою лінію попри будь-що.

Хлопець вміє в таку асиметричність доводів, до якої я не дійду за все життя.

Як приклад: він може почати речення з вимоги доказів, доведених на лабораторних стендах, і завершити прикладом «я думаю / відчуваю...»

Наприклад, я фізично не зміг би таке писати через перманентний когнітивний дисонанс.

А «не продається» це лише тому, на мою думку, що він намагається у «я технічний спеціаліст».

Але якщо відкинути оці «технічні деталі» та просто залишити меседж — це буде на голову вище половини PR-менеджерів та політиків, яких я слухав.

може це секта свідків LLM?
в хвітері бачу цей двіж, манявсесвіт, в який можна зануритись і повірити — там вже цілі продукти робляться ллмками.

!= замінить інженерів

вирвали із контексту зручну фразу, і носитесь з нею

Вибач але я серйозно продаванів взагалі не сприймаю, вони як і політики більше задають тренд, меседж чи посил, їх треба вміти читати. Його і опен аі головна ідя продажу це шучний інетелект буде робити те що робили дорогі вайт коллар. Я не збираюсь перечитувати кожне їз слово чи перезвування на льоту і маніпуляції дотягнутись сракою до всих стільців аби вициганити іще сотню лярдів та рекатор на дата центр.

Я не ШІ скептик але і не фанат отої дичини що їх сео впарюють.

Ну ти так ніякої дічі і не привів крім що інженери перестали писати код руками і до кінця 2026 перестануть майже все якщо не все робити руками. Но я тут дічі не бачу так як це вже стається. А тебе послухати, так мало не кожен день дічь. Здавалось би не мало б бути проблемою нагуглити ).

Я навіть 10 хв чатгпт ганяв знайти щось, думав може я щось пропустив, а нє. Лише загальні заяви без явних дедлайнів що ШІ наше все і всіх переможе, колись.

Я навіть 10 хв чатгпт ганяв знайти щось, думав може я щось пропустив, а нє. Лише загальні заяви

а на расії СВО, не війна, путін ніяких заяв не робив і ціль не знищити Україну, а асвабадіть русскіх і це не діч, по вже стається, Донбас асвабаділі.

Жоден «лохотрон» не каже прямо: «Ми зараз будемо доїти з вас бабло.»

... і до кінця 2026...
... без явних дедлайнів

Звучить доволі явно для мене. Ви самі без особливих проблем зчитали цю дату із заяви CEO, навіть попри те, що Даріо цього не казав прямо.
Ну, тобто непрямі формулювання ви розумієте прекрасно. Просто не тоді, коли це заважає вашій позиції.

І так, формально «AI робитиме більшість роботи SWE» != «AI замінить SWE». Дякую, компілятор пройдено.

Але жоден C-level ніколи не скаже прямо фразу, на яку ви просите вказати. За такі заяви, навіть якщо вони виправдані, виллють стільки лайна, що ще онуки відмиватимуться.

І саме тому нормальний публічний CEO говорить евфемізмами, до яких складно докопатися формально, але які всі чудово розуміють ;-)

антропік же обіцяв замінити погроміздів до кінця 25-го

посилання будуть?

Зовсім незрозуміло зі статті, мало деталей.
Як бачу я — неконтрольований менеджмент витрат, і делегування всіх задач ШІ.
Хоча в статті вказано, що тільки у чверті завдань ШІ оптимізує.
Хто з розумом підходить, той виграє. Хто за новомодним трендом всліпу біжить — ну так хто ж дохтор.
На пару таких випадків — мільйон збитків через класичну модель, через помилки у організації роботи.

Ну-ну.
Андроид разработчики могут оценить, сколько стоит разработка такого приложения.
Хотя бы сколько это занимает человеко-часов.
res.cloudinary.com/...​/jobgqmm6kp9pd0mrjprw.jpg
github.com/...​ocart/tree/master/android

Я с этим проектом два года откладывал андроид приложение, потому что очень уж не хотелось разбираться с современным андроидом.

С Cursor вышло за дней 5, по пару часов в день. Это включая установку Android Studio, настройку среды, и отладку.
Обошлось мне это 20$/30*5=3.3$

Моё время не считаем, потому что если бы я аутсорсил, я бы точно так же общался с исполнителем, только переписка заняла бы больше времени.

Могу предположить, что самый дешманский заказ на фриланс бирже стоил бы 100-500$

А сколько бы это стоило в условной аутсорсовой компании представить страшно.
Там бы была команда из 5 разрабов, над ними Team Lead, один PM, HR отдел бы пару месяцев нанимал персонал, потом разработка длилась бы месяца 3 так точно.

И что-то я сомневаюсь, что среднестатистическая команда написала бы код лучше.

И я уверен, что заказчики думают точно так же.

Смиритесь, нас всех ждёт судьба телефонисток и мастеров по ремонту телевизоров.
И такая же судьба ждёт все аутсорсовые конторы с их HR отделами и всем прочим персоналом.

Единственная надежда, что может быть нас ждёт роль бухгалтеров.
Бухгалтерию тоже теоретически можно целиком автоматизировать, но владельцам бизнеса лень или они боятся ответственности, или у них нет времени, только поэтому они платят бухгалтерам.

Но опять таки, рынок сильно сожмётся.

Ти свій хелоу вролд не заутсорсив, бо вони за таке не беруться, на фрілансі та студенти так, ото твої виконавці. Тому замовники по типу тебе ніколи і не потрібні були аутсорсу, бо в тебе все одно грошей немає.

Там бы была команда из 5 разрабов, над ними Team Lead, один PM, HR отдел бы пару месяцев нанимал персонал, потом разработка длилась бы месяца 3 так точно.

Це тебе розводили, проект на три місяці не потребує тімліда і пм...це робить джун в одне рило ))))
Особливо коли твоєю апкою ніхто не користується ))))

Меня не разведут, потому что со своим «хелоу вролд» я никуда не обращался.
И я конечно утрирую, но это недалеко от истины.

Цель аутсорсинговой комании — получение прибыли.
Чем больше голов и чем больше человекочасов они продадут клиенту, тем лучше.
Поэтому да, для работы, которую сделал бы один студент, они бы наняли целую команду и делали бы как можно дольше с максимальным к-вом формальностей.

За «хелоу вролд» они, конечно, не возьмутся.
Но если бы это был какой-то хардверный проект и заказчик захотел бы приложение для управления железкой(например какой-нибудь камеры или кондиционера), то я уверен, что всё бы так и было.

Я не знаю, может быть сейчас это не так.
Я с 2013г не работал в аутсорсе. Но когда я работал, всё именно так и было.
Какой только фигнёй мы не занимались.
Трудно было поверить, что кто-то готов за это платить.

С Cursor вышло за дней 5, по пару часов в день. Это включая установку Android Studio, настройку среды, и отладку.

Why so long?
It’s a single screen simple app. Why it would take more than 1 hour by local AI agent with no cost?
Also the quality of app structure (all the classes/interfaces in one package) exposes that it was vibe-coded by someone who has no clue in Android development. It’s unsupportable unless refactored.

Да, вполне возможно, что можно за час, бесплатно и конфиденциально.
Но 3.3$ это буквально практически бесплатно, что лишает всякого смысла найм сотрудника или аутсорс.

И да, я буквально ничего не понимаю в андроид разработке.
Вопрос в том, сделает ли лучше среднестатистический девелопер не прибегая к агентам?
Вам, как заказчику, всё равно бы пришлось полагаться на чьи-то решения будь то девелопер или AI агент.
Я смотрел код. Он мне гораздо более понятен, чем код после многих людей.

Вопрос в том, сделает ли лучше среднестатистический девелопер не прибегая к агентам?

I would easily. Of course, with AI I would do it 10 times faster at least.

Я смотрел код. Он мне гораздо более понятен, чем код после многих людей.

That’s true. Many developers are really bad at code structuring.
Unfortunately, managers do not understand the difference.
Imagine, if your app would be at least 100 times bigger. Would it be
Ok to structure it the same way? Putting all domain logic into the same package?

Забавно, что вы измеряете сложность в экранах :)
Там же не только вёрстка.

Нагадало Delfi програмiстiв, якi вимiряли це в формах)

Not the complexity. But the volume.
There’s a limited amount of data and use cases that would fit into a single phone screen.

Та боже, друже, ти навайбкодив манюню простеньку аппку і кричиш, що все пропало. Це те саме, якби вкатиш подивився три відео, наклепав за вечір апішку з одим ендпоінтом на пайтоні, і почав би розказувати, що програмістам п****ць, бо там нічого складного немає, і будь-хто може бути синьором.

Ну так, воно ж вічно буде двадцять баксів за місяць.

Могу предположить, что самый дешманский заказ на фриланс бирже стоил бы 100-500$

Так, тому що є ціна, нижче якої просто немає сенсу починати.

А сколько бы это стоило в условной аутсорсовой компании представить страшно.

А скільки буде коштувати найняти бригаду з 20 будівельників, щоб просвердлити два отвори в стіні?

Ви хочете сказати, що не існує проектів, в яких це має сенс? Що команди не потрібні? Що аутсорсери непотрібні?

И что-то я сомневаюсь, что среднестатистическая команда написала бы код лучше.

Для аплікейшена такого розміру не потрібна команда

И я уверен, что заказчики думают точно так же.

Кожен замовник, який замовляв розробку ПО, проходив три стадії:
— вау, європейські/українські/американські фрилансери такі круті і професійні, але чому вони, бляха, такі дорогі?
— пробує індусів
— ага, ось чому

Схожий процес буде з ЛЛМ, без навичок та досвіду програмування можна зробити лише щось досить просте.

Смиритесь, нас всех ждёт судьба телефонисток

Ну хіба що ЛЛМ буде відразу бінарний код видавати

Чувак, погугли что такое MIT AppInventor. Штука максимально кастомизируемая, код пишется прямо в браузере, и то, это не код, а как бы алгоритм блок-схемами. Все включается, все настраивается, конфигурируется, я от мобильной разработки далек как от Земли Юпитер, и то делал на нем вещи посложнее твоей аппки, но... За вечер, и совершенно бесплатно. :)
Даже игры делал :)
Рынок мобильных разработчиков эта штука не убила. И ИИшка не думаю, что убьет.

Можна використовувати як autocompletion. Якщо безплатно.

ШІ це як Scrum — ніби прикольно, але толком не працює і винні у тому завжди та лише девелопери )).

Scrum в широкому сенсі як agile-методологія працює норм. Але впровадження додаткових обтяжень (типу окремих скрам-мастерів чи десятків обовʼязкових, але безглуздих, процедур) не робить процеси краще.

Подскажите, где нанять программистов дешевле $20 в месяц?

там же где купить ллм, которая будет работать без оператора

В індії і пакістані повно дешману і це було дуже і дуже давно.

Я один, який використовує Claude Code в браузері, щоб не платити 20$ за підписку ?
якщо виходжу за ліміт, то йду до ChatGPT, а потім Gemini. *Перекур* і по новій.
Не те щоб я зажав 20$ 😁, але якщо є можливість не платити і мати класний результат, то чому б ні )))

А GPT і Gemini у вас безкоштовні? Там же ж якість відповідей взагалі нуляча, особливо в фрішному Gemini

та нормально працює, особливо не жалівся.

Є gemini-cli з досить великим безкоштовним лімітом. Але треба через браузер логінитись, не працювати а саме логінитись, працює воно з командного рядка. Можна логінитись через токен але тоді лімітів майже нема.

і яке це має відношення до вайбкодинга? Це так, замінна гугла і стековерфлоу а не агентський кодинг.

I would not confuse the agentic coding with the vibe-coding.
Agentic coding is “Now implement class A with function processB() which uses the dependency of class B to produce class C and call it from class D”.
Vibe coding is “Machine!!!1 Make the decent app!”
2 totally different approaches with absolutely different results and different tokens consumption.

Ну да ну да, і де та границя де закінчується вайбкодинг і починається агентський кодинг? Можете точно провести лінію? Можете точно дати визначення? Ні? Ну тоді нафіга ускладняти і придумувати купу термінів?

І то і то вайбкодинг, одне просте народний термін, інший — технічний. Вайб в тому що не пишеш код руками, максимум щось десь коректуєш, і замість коду чатишся з агентом. А що ти в тих промптах пишеш, скільки технічних деталей в них даєш, який результат отримуєш — це вже не важливо.

Деякі тут намагалися просунути інше визначення, що вайбкодинг це коли взагалі код руками не пишеш. Но зараз з покращенням інструментів, моделей, воклфлоу, вони самі перестали писати код руками, виходить стали вайбкодерами. Яка іронія.

If you tell the machine which feature to make — it’s a vibe-coding.
If you tell the machine which code to generate — it’s AI-assisted development. You already decided how to implement it and which code to add. You just don’t have to type it. Machine does not decide anything — it just types for you.

I just switch to local models like qwen3 in Ollama when I run out of Claude budget.
Programming by hands is like walking.
Using Claude is like driving a car to the same destination.
Using local agents is like switching to moped once your car is in repair.

Even the most sophisticated AI agent in the hands of incompetent moron can easily bankrupt the employer without any meaningful output.
Who could expect that?))

у нас на конторі сказали всім юзати АІ

здається пройшло десь 6 місяців +\- простого використання (не всі деви \ не дуже активно)

вендор нам написав шо ми вичерпали свій баланс, топ менеджемент сказав шо дорого, і наші інженери пішли шукати альтернативу яка дешевше

саме смішне) я взагалі не уявляю як «стандартний» топ-менеджмент буде жити у світі АІ. Бо людині ти можеш сказати типу «ти вчора не вийшов на роботу», «тайм-трекер показує шо ти не працюєш», «ти хочеш багато грошей, ми знайшли індуса» але з АІ-агентом так не проканає. Більше того, жоден менеджер не дасть дупля як змусити цього агента краще або дешевше працювати))))))))))))))

саме смішне) я взагалі не уявляю як «стандартний» топ-менеджмент буде жити у світі АІ. Бо людині ти можеш сказати типу «ти вчора не вийшов на роботу», «тайм-трекер показує шо ти не працюєш», «ти хочеш багато грошей, ми знайшли індуса» але з АІ-агентом так не проканає. Більше того, жоден менеджер не дасть дупля як змусити цього агента краще або дешевше працювати))))))))))))))

так без оператора ничего не будет, а с ним — это стандартная схема для стандартного топ-менеджмента

вендор нам написав шо ми вичерпали свій баланс, топ менеджемент сказав шо дорого, і наші інженери пішли шукати альтернативу яка дешевше

А ви у себе теж клод юзали?

ШІ (читайте як LLM)

Ще до того, як прочитав статтю — вподобайка за цю форму та сміливість називати речі правильно.

Так, це дуже сміливо. Медальку за таке видавати ;)

потом они потратят кучу денег на переписывание аи-слопов которые понаписывали кодоагенты и вылов архитектурных багов

MisAnthropic

Трохи дивує впертість людей, воно не тільки пише гірший код, але ще і біллить наліво та направо тому, що знайшло файл HERMES.md у вас у директорії =)

Скинь сюди транскрипт відоса, бо не стріляє. Один інфоциган записав черговий «інмайапініан» відос, цитуючи чиюсь статтю і розвізши соплі, інший розносить це по ДОУ. Ти б ще на mezha.ua повернувся і там би це виклав.

А коли россман став інфоциганом?
За кілька днів стаття буде, почитаєш там, може хтось напише.

А що можна сказати про людину, яка, посилаючись на чийсь пост, записує відос майже на 10 хвилин, який вліз би від сили у 3?

А, тобто ти просто відос не хочеш дивитись. Так би відразу і сказав.

А щодо россмана, то ось тобі відповідь від чатику, бо мені лінь:

Луіс Россманн — це не просто випадковий ютубер і точно не «інфоциган» у класичному сенсі. Це відома людина в техкомʼюніті, власник Rossmann Repair Group, майстер ремонту MacBook і один із найпомітніших активістів руху Right to Repair. Він роками показував реальні ремонти плат, пояснював проблеми закритих екосистем, виступав за доступ до схем, запчастин і мануалів, давав свідчення щодо repair-законодавства і збирав кошти на адвокацію права на ремонт.

Так, у нього різкий, іноді дуже емоційний стиль, і його не обовʼязково сприймати як нейтральне академічне джерело. Але називати його «інфоциганом» — це доволі некоректно: за ним стоїть реальний ремонтний бізнес, практичний досвід і багаторічна публічна діяльність у темі consumer rights / right to repair.

В сенсі, ти поряд сидів чі шо? Я подивився половину відео і перестав, коли стало зрозуміло яке воно. Мені шкода свого часу на подібні шоу, коли купа води, що іноді дехто дуже полюбляє робити на Ютьюбі, особливо зі Штатів.

Та й нехай за ним щось стоїть. Ти ж епплохейтер, тобі яка різниця?

я на х2 дивився поки сніданок готував. Практика англійського, тощо.
Я хейтер всього, і не тільки епла, мушу тебе поправити. Це якісно (імхо) відрізняє мене від любителів чогось.

Ну, ок. Тупо максимально нішевий блохер, яких і так мільйони. Яке відношення до АІ він має там чому це повинно комусь бути цікаво? Звичайна talking head.

Россман — базовічок і точно не інфоциган. Але до АІ не має відношення, АФАІК. Тому чєлів зрозуміти можна.

«Для моєї команди вартість обчислень значно перевищує витрати на працівників».
Тобто живі люди обходяться набагато дешевше, аніж умовні LLM-моделі.

Тобто автори доу вирішили накинути на вентилятор. Обчислення != кодинг. Може вони там відео процесять для навчання свого автопілоту, це не значить використання клод кода інженерами.

У убера 30к робітників, нехай 15к інженери, 3.5 млрд. це приблизно 20к в місяць на кожного. Це треба клод в 10 потоків крутити 24/7 щоб стільки потратити.

У нас самі прогресивні тратять може $1000 місяць, і таких одиниці. В основному $20-50.

Ви давно особисто користувались claude code чи іншими моделями, щоб стверджувати, що вистачає 20-50 на місяць? Бо таке може писати хіба що менеджер, який не кодить всі 8 годин на день, інакше б знав, що типовий запит через Cursor до Sonnet рівня моделі (не Opus навіть) обходить у 50-80 центів. Зробити 3 запити за годину, 24 на добу, маємо ~12-19 доларів на добу. Так, не завжди потрібен Sonnet, але іноді потрібне й Opus.

Ох, ти нарвався....

щоб стверджувати, що вистачає 20-50 на місяць?

де я таке стверджую?

В основному $20-50.

Або люди працюють 1-2 дні на місяць або ж хтось тут відверто не розуміє про що пише.

Тобто варіант що половина народу взагалі майже не використовує так як:
1. Або ШІ дисидент «на*й не нужон мне ваш АІ»
2. Або не вміє, а мотивації чи мозгів розвиватися і вчити щось нове не хватає

і що 40% використовують лише пару раз в день і тільки відсотків 5-10%, вайбкодять цілий день, ми не розглядаємо?

Не говорячи про те, що щоб потратити 50 баксів за 2 дні це треба або опусом по горобцям мочити, або упорно вайбкодити 10-12 годин в день, що роблять одиниці так як адопшн залишаєтья низьким.

1. Або ШІ дисидент «на*й не нужон мне ваш АІ»
2. Або не вміє, а мотивації чи мозгів розвиватися і вчити щось нове не хватає

так не бывает, даже собака смогла вайбкодить, была же новость месяц-два назад. все могут когда входной порог отсутствует, только он нужен чтобы потом говноконторы не закрывались потому что злой ллм удалил все

або опусом по горобцям мочити

нужно быть очень тупым чтобы выбрать не лучший вариант всегда... исключение только одно — эксперименты с всратыми моделями

нужно быть очень тупым чтобы выбрать не лучший вариант всегда... исключение только одно — эксперименты с всратыми моделями

Угу, а потім платиш 1000 доларів за вихідні як знизу, коли можна було те саме зробити за 100. Діло не тільки в моделях, а в воркфлоу, в скілах.

Зараз коли провайдери змінюють ціни, переходять на прайсинг по токенам, я побачу як ви будете вибирати найкращий варіант для всього. Виставлять всім інженерам ліміт 1000 баксів в місяць, і на перше місце вийде ефективність — максимум роботи за мінімум токенів.

так не бывает, даже собака смогла вайбкодить, была же новость месяц-два назад. все могут когда входной порог отсутствует, только он нужен чтобы потом говноконторы не закрывались потому что злой ллм удалил все

Це ви самі собі щось придумуєте, потім розказуєте друг другу

Угу, а потім платиш 1000 доларів за вихідні як знизу, коли можна було те саме зробити за 100. Діло не тільки в моделях, а в воркфлоу, в скілах.

это глупо, это всего навсего тысяча долларов, сколько это разница 11к в год, любой управленец моментально понимает что это начинает окупаться уже на мидле, если его выхлоп становится больше на 20-30%

Зараз коли провайдери змінюють ціни, переходять на прайсинг по токенам, я побачу як ви будете вибирати найкращий варіант для всього

я об этом еще в начале года писал, ллм провайдеры обязаны выйти на 2-3к в мес с пользователя (либо банкет закончится), очевидно что пользователь за это и заплатит в итоге со своего кармана, потому что пока это стоит 20-50-100 долларов будет платить компания, потому что это смешные суммы (еще и не всем можно покупать), когда надо будет платить 1к+ за каждого (при чем реально за каждого) компании массово откажутся и начнут рассказывать про ответственное использование и лимиты. та и сча, на самом деле, далеко не все компании покупают даже 20 долларовые подписки

Виставлять всім інженерам ліміт 1000 баксів в місяць, і на перше місце вийде ефективність — максимум роботи за мінімум токенів

для Украины таких сумм не будет, аутсорс компании не готовы к этому, понижать зп на 1к проблематично, отдавать со своей маржи невозможно

Це ви самі собі щось придумуєте, потім розказуєте друг другу

про собаку согласен, про порог входа никогда не передумаю

для Украины таких сумм не будет, аутсорс компании не готовы к этому,

Ти коли в останнє на аутсорс працював? Замовники переважно це все оплачують

Ти коли в останнє на аутсорс працював?

до появления паблик версии гпт чата

Замовники переважно це все оплачують

ты хочешь сказать в аутсорсе сча заказчики платят по 1к на ллм сверху?

Кому потрібне прискорення роботи, той оплачує.

и кто это? заказчику обещают сроки сдачи, заказчик обещает оплату. так оно упадет все на работягу, потому что пообещали слишком быстро сделать

Виставлять всім інженерам ліміт 1000 баксів в місяць,

I cannot even imagine how dumb one has to be to waste a 1000$ worth of token per month.
It maybe looks like a fat moron sitting in an armchair shouting:
— Machine One!!! Do everything good!
— Yes Sir. Result delivered!
— Machine Two!!! Did Machine One Do everything perfect?
— No my Sir. There’s some issues!
— Machine One!!! You heard that? Fix now!!!

And without ever looking into actual code or requirements. Just sitting the whole day in an armchair and shouting “Machine One!!! Machine Two!!! Machine three!!! Deliver decent results!!!”. And definitely holds a title of “Principal Senior Software Architect”. In the end of the work day he shuts off the microphone used to control the AI agents, stands up from his armchair, another 3000$ worth of tokens burned today, another messy feature delivered. Which can easily be done by a real engineer who requests AI to create specific class under specific protocol in specific package with specific dependencies to implement certain function. Which costs 20 cents of tokens per day and delivers the same feature in maybe an hour.

Не говорячи про те, що щоб потратити 50 баксів за 2 дні це треба або опусом по горобцям мочити, або упорно вайбкодити 10-12 годин в день, що роблять одиниці так як адопшн залишаєтья низьким.

у нас корпоративная подписка на Антропик. деві в команде, которая перешла полностью на токен-бейзд, используют только Соннет в 90% случаев. Средний расход в день 50-70 USD/person.

Средний расход в день 50-70 USD/person.

Впевнений що не кожен день. При умові що всі активно вайбкодять. Чи ви хочете сказати що всі вже зараз активно вайбкодять? А куди тоді подівалися місцеві ШІ дисиденти яких ще пару місяців назад було 90% на ДОУ? Тільки кілька чоловік на ДОУ були ШІ євангелістами яких всі тут називали ШІ шизоїдами. А тепер вайбходять, самі переметнулись?

Якщо чесно, не знаю як так виходить. У мене навіть під час активного кодингу стільки менше коли майже весь день в консолі сиджу. У мене за місяць 350 доларів. І я активний юзер, 400 сесій. Ну хай буде 700$ так як я паралельно ще копайлет юзаю.

Но знову ж таки, як той, хто економить на персональні підписці, я намагаюся вижати максимум за мінімальну кількість токенів/реквестів.

я намагаюся вижати максимум за мінімальну кількість токенів/реквестів.

Ділись лайфхаками і реальними прикладами. Бо це смахує на порожній п***ьож

Впевнений що не кожен день. При умові що всі активно вайбкодять. Чи ви хочете сказати що всі вже зараз активно вайбкодять? А куди тоді подівалися місцеві ШІ дисиденти яких ще пару місяців назад було 90% на ДОУ? Тільки кілька чоловік на ДОУ були ШІ євангелістами яких всі тут називали ШІ шизоїдами. А тепер вайбходять, самі переметнулись?

а я не говорил, что все. это самые энтузиасты среди 7 команд. Остальные намного скромнее

А куди тоді подівалися місцеві ШІ дисидент
Тільки кілька чоловік на ДОУ були ШІ євангелістами яких всі тут називали ШІ шизоїдами.

та не було тут ніколи ані ШІ євангелістів, ані ШІ дисидентів. був/є один чувак, який за невідомих нам причин почав бачити ШІ дисидентів, ШІ євангелістів, ШІ шизоїдів і розповідати про це всім. але всі усе розуміють, часи зараз непрості, буває ))

А ще цей чувак постійно видає перли по типу

«90% цього форуму тупі!»

«90% цього форуму тупі!»

от начебто це щось погане. тупізна не заважає, а може і допомагає у житті, деякі тупі навіть займають пост президента. в Україні такий був і от зараз у Штатах.

Алу чомусь ці 90% завжди вважають себе ДʼАртаньянами 😀

А ти ким себе вважаеш? Не дартаньяном? )))) По крихкому льоду ходиш ))))

Я просто не вважаю, що треба міряти людей такими категоріями та встановлювати якісь дивні 90% при твердженнях без статистики

Ось IQ гарно показує, нормальний графік де більшість знаходиться ближче до середини

Щодо того ким себе вважаю, то тут кожен день по різному. Буває поспілкувавшись з якоюсь світлою головою і думаєш, «який же я тупий», а буває і навпаки. Залежить ще також від настрою, ситуації та фази місяця)

Ось IQ гарно показує, нормальний графік де більшість знаходиться ближче до середини

так воно і є, десь 70 відсотків людей мають середній рівень «розумності», всі інші чи дуже розумні, чи не дуже.

але за моїми спостережннями «розумність» далеко не завжди корелює з тим, чи задоволена людина своїм життям, чи отримає вона задоволення від того, що робить, чи вона добре приспособлена, чи може вона швидко реагувати на зміни, а це на мою думку має більш сенсу, аніж вміти налаштувати МСР сервер

Тести на айкью то суцільний скам, воно може для психологів чи якихось дослідів для психолові і має сенс, але це просто бредятіна щоб вимірювати яксь ефективність людини до вирішування задач ефективно, чі тим паче про життя та щастя.

То зовсім не скам, про це є багато наукових робіт. Але, звісно простіше сказати «скам» не розібравшись в питанні.

Просто дехто неправильно інтерпретує, що ці тести наглядно показують. Просту істину, що при вимірюванні випадкової величини її розподіл ймовірності буде піддаватись графіку Гауса, нормального розподілу. Не завжди звісно, там нюанси, але багато речей в нашому житті піддаються нормальному розподілу.

Хтось звісно може з цим посперечатися та отримати світову популярність, але щось поки таких не видно.

Ці IQ тести буквально спроектовані так, щоб утворювався нормальній розподіл.

це просто бредятіна щоб вимірювати яксь ефективність людини до вирішування задач ефективно, чі тим паче про життя та щастя
може для психологів чи якихось дослідів для психолові і має сенс

Саме забавне, що інколи люди вважають себе розумнішими за інших, бо вони змогли підняти МСР-сервера, опанувати роздавання задач «агентам» та кросс-чекінг результатів.

Саме забавне, що інколи люди вважають себе розумнішими за інших, бо вони змогли підняти МСР-сервера, опанувати роздавання задач «агентам» та кросс-чекінг результатів.

так вчили в школі у совєтскому союзі — якщо багато знаєш і вмієш, то молодець. грошей правда за це не давали, але дєньгі нє главноє для совєтского чєловєка

Кумедне а не забавне. І не саме а най. Найкумедніше. Що таке кросс-чекінг?

Кумедне а не забавне. І не саме а най. Найкумедніше.

Дякую, пані вчителько

Що таке кросс-чекінг?

Перевірка нейрослопа іншою ЛЛМ

А куди тоді подівалися місцеві ШІ дисиденти яких ще пару місяців назад було 90% на ДОУ?

это ты так всех начал нарекать, никто не отказывался от ллм, просто это временный хайп, который через 5 лет будет как блокчейн сейчас. встревать в любую движуху нравится далеко не всем, не говоря уже про «полный» переход на технологию, которая не может дальше значимо развиваться, даже в теории

називали ШІ шизоїдами

Так то напевно особисто тебе називали, а практиків які діляться особистим досвідом навряд чи так називали 😀

Тобто ви особисто не працювали з АІ активно, адже не знаєте скільки це зараз коштує. Власне більше мені нічого від вас не треба.
Amazing казки про те, як ви пишете по ОС щовечора за 20 центів лишить комусь іншому.

Я розумію, ви собі взяли прикольний нік.
Але нахіба ж так натурально косити під цього додіка? Ми на dou, а не в театрі =D

Як ви його використовуєте взагалі? От у мене стандартна (не про) підписка на гітхаб копайлот, з моделей якого я 90% використовую соннет в режимі чату.
При грамотній структурі проєкту (щоб йому було за потреби легше шукати), достатньому контексті з доданих до запиту файлів та чітко написаному промпті мені отих 10 баксів за підписку вистачає точнісінько на місяць, от натурально вкладаюся в 99% ліміту в кінці останнього робочого дня. Якщо заплачу 40 баксів за про-підписку, то буде з головою вистачати й ще залишатися.

інакше б знав, що типовий запит через Cursor до Sonnet рівня моделі (не Opus навіть) обходить у 50-80 центів.

I already can imagine this request
“Machine!!!1
Here’s the ticket
<link to Jira>
fix that for me decently!”

Та камон. 1к зелені відлетіло за вихідні — клод наш фронт прелопатив.

Дайте вгадаю, ральф луп якийсь, опусом? ) Бо інакше не уявляю як вручну можна стільки потратити, навіть опусом.

Я на днях тулзвоину розробляв, потратив 50 баксів за 2 дня активного вайбкодинга, десь 10к строк добавив / удалив, і ще половина токенів уйшла на ресьорчі документації і кодобази. Опус + соннет. Але у мене свої практики по оптимізації контексту і економії токенів. Знаю колег в команді які за 2 дні можуть 150 всрати і нічого не зробити. 1000 це вже всякого роду лупи і автоматизовані воркфлоу і таких одиниці (не виключаю що ви із цієї категорії)

Learning curve вона десь така:
1. Тратиш мало, робиш мало
2. Тратиш багато, робиш мало
3. Тратиш багато, робиш багато
4. Тратиш мало (менше, зовсім мало не вийде), робиш багато

а ты смог достичь 4го пункта или это теоретический максимум? бо он не выглядит реальным. как и не выглядит реальным ценность специалиста тз пункта 4 перед специалистом из пункта 3, бо если платить им одинаково, то 4й не имеет стимула, а если по разному, то нивелируется разница по токенам

У нас самі прогресивні тратять може $1000 місяць, і таких одиниці. В основному $20-50.

У нас kiro корпоративний умовно безлімітний, але Айосніки ще курсор вициганили собі. То на великому проекті підписка їх на 20 баксів спалюються за пару днів активного використання. Купа розмов про оптимізацію скілів та рулів щом
б контекстне вікно тримати тоненьке.
Може в апці на три екрана багато і не треба, а коли в тебе репа, в яку 15 років 50+ людей комітять, токенам робиться омноном.

Може в апці на три екрана багато і не треба, а коли в тебе репа, в яку 15 років 50+ людей комітять, токенам робиться омноном.

It depends on instructions you give to AI.
If you have a huge app with 50+ people commiting into it for many years you need to know which classes and functions are exactly responsible for the functionality you need to change. You need to know exactly what changes are needed to be made. You just tell the machine to make those specific changes without asking the machine to figure out everything on its own.
That’s the difference between 10 cents per day and 100$ per day in token consumption.

Ага, я якщо самому код написати, то взагалі 0 буде.

It’s slow. Typing takes a lot of time.
I would rather hire an AI guy which would type everything for me for 20 cents per day. I already know and can easily explain him what and how to type.

Між детальним промтом від чувака, який не знає що таке ділення по модулю, і промтом «клод зроби харашо», я, чесно кажучи, виберу друге.

That’s why it’s better to hire competent people. Who would be able to create the correct detailed prompts. Rather than morons only capable of burning tokens and hope for the best.

Наразі в нас це обходиться на всю компанію як один сеньор , можливо убер сидів на pay as you go , ну і цікаво бо в них недавно був воркшоп з антропіком і вони хепі були)

Нагадало як я дивився про сільско-господарські технології в Нідерландах. Там в с/г задіяно мало людей і багато техніки. І на противагу цьому порівнюється із с/г в Африці. Там люди працюють сапками бо це тупо дешевше

Аллюзія с\г, з насінням : ГМО насіння більш прибуткове, але воно ліцензоване.
Згодом, втрачаються справжні сорти.

Підписатись на коментарі