«Я більше не можу тут кодити»: творець Terraform забирає свій проєкт Ghostty з GitHub через постійні збої

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Автор добре відомих вам інструментів Vagrant, Terraform та Vault, інженер і колишній співзасновник HashiCorp Мітчелл Хашімото забирає свій проєкт, термінал Ghostty, з GitHub.

Про це розробник зазначив у себе в блозі. Причиною міграції стали регулярні технічні збої платформи, які остаточно увірвали йому терпець.

Деталі

Для Мітчелла цей крок став особистим, адже він був одним із перших користувачів платформи з ID 1299 і відкривав GitHub майже щодня протягом останніх вісімнадцяти років. Він буквально виріс разом із цим сервісом та, як згадує у себе в блозі, присвячував йому кожну вільну хвилину свого життя.

«GitHub — це місце, яке зробило мене найщасливішим. Я завжди знаходив для нього час. Коли я переживав важкі розставання? Я втрачав себе у Open Source коді... на GitHub. В університеті о 4-й ранку, коли всі відключилися? Дозвольте мені зробити один коміт. Під час медового місяця, поки моя дружина ще спить? Так, GitHub. Це місце, де я історично був найщасливішим і де хотів бути».

Проте останнім часом ситуація кардинально змінилася через технічні проблеми та постійні збої в роботі сервісу. Днями GitHub офіційно відзвітував про масштабні збої з кластером Elasticsearch та чергами злиття. Головна причина, як зазначають в компанії, це те, що сервери просто не витримують шаленого навантаження через навалу ШІ-агентів. До речі, Мітчелл не єдиний, хто покинув GitHub через проблеми з доступністю. Трохи раніше розробники Zig також повідомили, що відмовляються від послуг сервісу через проблеми, які породжує фокус компанії на ШІ.

Мітчелл навіть провів власний експеримент і протягом останнього місяця ставив хрестик у щоденнику кожного разу, коли падіння платформи заважало йому працювати. І, як потім виявилося, позначки з’являлися майже щодня. Останньою краплею став черговий збій GitHub Actions, через який він дві години не міг зробити банальне рев’ю пулл-реквестів.

Хашімото пояснює, що платформа просто перестала для нього бути надійним інструментом для серйозної професійної розробки і перетворилася на джерело постійного роздратування.

«Мені більше не хочеться там перебувати. Я хочу бути там, але він не хоче, щоб я був там. Я хочу виконувати роботу, а він не хоче, щоб я виконував роботу. Я хочу випускати програмне забезпечення, а він не хоче, щоб я випускав програмне забезпечення», — підсумовує Хашімото свій досвід останніх місяців.

Наразі команда проєкту вже готує план поступової міграції до іншого провайдера, розглядаючи як комерційні, так і вільні рішення. На самому GitHub залишиться лише дзеркало для читання. Особисті ж проєкти Мітчелла поки що залишаться на старому місці.

Нагадаємо, що раніше ми писали про те, що GitHub захлинається через навалу ШІ-коду.

👍ПодобаєтьсяСподобалось6
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Ctrl + Enter
Ctrl + Enter

Ентузіасти створили сайт, на якому показується графік того, коли і скільки разів падав GitHub: red-squares.cian.lol

Тульять цє ші в кожну праску... Тягнуть це вже в кожну ОС, не питаючи користувача. От для чого мені ці додаткові навантаження на ПК і взагалі нахіба він в ОС?

Бо це ✨модно✨

А загалом і сам задаюся питанням, нащо той копілот Microsoft засунула всюди, де тільки можна. Замість позитивного ефекту, який вони мабуть хотіли отримати, у юзерів тепер просто алергія на нього :/

Зараз награються вайбкодери зі своїм АІ слопом і попустить коли зрозуміють що їх мікросас і нах нікому не впав. В мене такий знайомий є, не програміст але айтішник, клєпає купу слопу такого, рєєструє сайти...Там така діч всередені.

В мене такий знайомий є, не програміст але айтішник, клєпає купу слопу такого, рєєструє сайти...Там така діч всередені.

чатжпт написав, що так стають мільйонерами чи є інша причина навіщо він це робить? ))

Зараз награються вайбкодери зі своїм АІ слопом

та не тількі вайбкодери. люди наче сказилися. куди не підеш — усюди можна почути, як хтось з видом експерда розказує про ШІ, реально заїбали зі своїм мусором. якщо б ще там генерували щось класне, а то нароблять якесь сміття, та виставляють на показ з надією заробити мільйон

навіщо він це робить?

Ну він інженер просто в мережах та вінді, тому йому поприколу всякі інженерні штуки тикати і тут такий бац можна клепати купу сайтів та додатків! Насправді воно затягує коли можеш наклепати не складні речі, але іронія в тому що такі форошльопскі сайти згодом зникуть через саме оцей ші, якщо він може зегенрити бистро якусь апішку що перекладає джейсони, то нахера це робити як цілий сервер і продукт і купляти підписку на нього? Чому десктоп агент на ходу не згенерить таку апі\виклик витягне дані, і складе в інший апі в іншій схемі? Простий та мікросас з годом будуть стерті нахрін через аентский ші та між агентну комунікацію та паблік мцп сервери, звісно усі ці агенти та мцп сервери будуть належати біг теху і їх не будуть вайбкодити на колінці із клод та якщіком пива на вихідних.

x.com/...​tatus/2040164759836778878

There were 1 billion commits in 2025. Now, it’s 275 million per week, on pace for 14 billion this year if growth remains linear (spoiler: it won’t.)
GitHub Actions has grown from 500M minutes/week in 2023 to 1B minutes/week in 2025, and now 2.1B minutes so far this week.

Чує моє серденько скоро буде велика антиШІ хвиля в світі.

думаю що буде навіть такий тренд типу «сервіс без АІ»

Щось типу монобанку без чатботів в підтримці, але це буде як раз в веб сервісах або апках. А то вже реально за№%ало. І я кажу про це не як програміст, а як користувач.

Власне такі дії певними особистостями цей тренд і починається, бо по суті зароджується попит.

Давно кажу, що пора вводити «детокс від ШІ». Можливо колись ця бульбашка лусне та все владнається саме собою

Бульбашка, можливо, і не лусне, а от бонуси, які дають такі контори для своїх AI, як клод, можуть і порізати з часом, що призведе до спаду бажаючих палити х10 токенів по ціні 1\10 від реальної вартості.

Якщо контори не стануть банкрутами, бульбашка AI може тіки підздутись трохи. Бо AI нормальний код пише з адекватним супервайзінгом зверху. Вчора переписав цілий проект (github.com/SapkaLabs/plist.ts) з 0 з js на ts, і воно працює. Перша версія, яку я фіксив, бо воно у мене не працювало через cjs чи щось таке, ще півтора або вже два роки тому, у мене пішло десь пів дня аби запустити код у себе у пакеті (там треба ще зробити знижку на те, що я тільки почав з цією екосистемою працювати). Зараз за пів дня або меньше (це загалом, з написанням промтів, відволіканням тощо, не суцільної моєї роботи\уваги) кодекс переписав взагалі весь проект з 0. Там поруч ще один лежить, той теж взагалі скомпільований зі шматків локального коду\різних проектів без підтримкиу один. Я б руками це суттево довше робив.

Уверен что такое будет но не массово. AI это реальность и навсегда.

те що воно займе свою нішу сумнівів немає, сам цим користуюсь дуже активно. Тут питання в тому що зараз його намагаються запхнути в усі діри, ось це набридає.

Все хотят вложиться и успеть получить прибыль. Как раз естественный процесс. Если посмотреть проекты с АИ, по 100 однотипных проектов у всех. 1 выстрелит, 99 забудутся. Еще 2 года потерпеть, и перестанут его пихать везде. Останется нужное.

Бігати по різним провайдерам — ще те задоволення для «клієнтів», реєструватись там, тощо. І нема гарантії, що через 6-12, якщо це «альтернативний» провайдер — не обвалиться теж через міграцію тих самих причин.

Але цікаво, що ж він обере)

«Через пол года программисты будут не нужны, всех заменит ИИ» ©
«Че-то все глючит и тупит, 500е несколько раз в неделю на супер-стабильных сервисах»

2 утверждения которые связаны между собой напрямую.

Підписатись на коментарі