IT 2026: вакансій більше, офферів менше. Що відбувається?
Парадокс: вакансій на ринку більше ніж рік тому, а знайти роботу не стало легше. За аналітикою Djinni Q1 2026: 61 тисяча кандидатів увімкнули профіль за квартал — рекорд за весь час існування платформи. Вакансій при цьому з лютого стає менше. Одна вакансія — 16 відгуків на місяць в середньому. Фронтенд — 59. QA — 41. Java — 27. І не лише ці цифри свідчать, що вакансій більше ніж рік тому. Але кандидатів ще більше. І ситуація все одно залишається складною, погодьтеся. Причому для обох сторін: роботодавців та кандидатів.
Фіксую я це як людина, яка понад 10 років у сфері HR, рекрутингу та розвитку команд в IT, викладачка в Hillel IT School. Отже, всім привіт, я Ніна Соснова, і чому така ситуація на ринку — наразі я можу виділити такі причини:
1. Ринок став нетехнічнішим. Support обігнав JavaScript за кількістю вакансій. Частка розробників у наймах за 10 років впала з 67% до 36%. Хто цього не помічає, шукає роботу в категоріях з найвищою конкуренцією.
2. Вхід для джунів є — але жорсткіше. Кандидатів без досвіду на 30% менше, вакансій для початківців на 20% більше — але найм пропорційно не зріс. Навіть на джуніорські позиції беруть кандидатів з бекграундом.
3. Процес найму не пришвидшився. У 2021 від першого контакту до офера — 21 день. Зараз — 31. Паралельно вести кілька процесів і не чекати тижнями — єдина робоча стратегія.
Де реально є шанси
Defence Tech — вакансій за рік в 3,5 рази більше. C++ — пропозицій від рекрутерів вдвічі більше ніж відгуків. Lead Generation і Security — найвищі шанси на найм для початківців. Зарплати найнятих розробників Q1 2026: $700 за рік досвіду, $1500 за два, $2200 за три-чотири, $4500 за 7+.
Більшість кандидатів програють не через брак навичок, а через брак розуміння, як влаштований процес. Як читають резюме. Як працює фільтрація. Чому п’ять адаптованих відгуків дають більше ніж п’ятдесят однакових.
Ці спостереження і свої висновки я збирала роками, а конкретні відповіді і не лише на ці питання вдалося зібрати якраз в одному місці. Вийшов короткий безкоштовний матеріал на Hillel Max — вижимка про те, як реально влаштований найм зсередини. Без мотиваційних промов і порадних порад)
Якщо впізнали свою ситуацію в цифрах вище — можливо, буде корисно, поділюсь і лінком на Відеокурс Як знайти роботу в IT: стратегія пошуку. Там всі теми та відповіді, поради абсолютно безкоштовні для всіх.
4 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівВ цілому звучить не так погано, як я собі уявляв
Подивився ті пропозиції.
Або мілтех на онсайті.
Або фінтех з поліграфом і таймтрекером.
Або сеніор-ембеддед за $1500.
Повірте — мілтех на онсайті, то не так погано.
Жодного парадоксу немає. У компаній купа всратых рішень і шукають людей з досвідом у всратых рішеннях, щоб екнонміть на онбордингу і менторі.