Туреччина офіційно перейшла на 0%* податку на прибуток від закордонних замовників — що це насправді означає

Привіт, я вже більше чотирьох років (із запланованих двох років) безвиїзно проживаю в Анталії та в липні 2024 року зареєстрував ІТ-компанію в Туреччині — якось про це детальніше напишу. Цю новину про 0%* вже частково підхопили українські ЗМІ, тож хочу трошки прояснити.

30 квітня 2026 року в Туреччині були внесені зміни до статей KVK 10/1-ğ (ТОВ) та GVK 89/13 (ФОП) податкового кодексу — відповідний указ президента був опублікований у Resmi Gazete і він набирає чинності з 1 січня 2026 року. Тепер 100% прибутку звільняється від оподаткування, якщо послуга надана закордонному замовнику. Є перелік послуг, до яких це застосовується, а також додаткові умови. Мій турецький бухгалтер використовує цю податкову знижку для мене. Раніше вона (KVK 10/1-ğ, GVK 89/13) становила 80%, а ще раніше — 50%.

Як це виглядає. Дуже спрощено: якщо в мене $100 000 прибутку (я б хотів) й $10 000 витрат (оренда, техніка, інтернет, мобільний зв’язок, Claude Code, послуги бухгалтера), то я маю сплатити стандартну ставку корпоративного податку 25%* (яка може змінюватись) — ~$22 500. Якщо використовувати цю податкову знижку (KVK 10/1-ğ, GVK 89/13) 80%, то ($90 000 × (100% — 80%)) × 25% ≈ $4 500. З оновленою знижкою 100% — ~$0.

Я вже побачив статті й відео від турецьких бухгалтерів, де ці зміни порівнюють із Дубаєм та Естонією.

Про що вам варто знати: в Україні ІТ-ФОП все ж краще — я маю на увазі версію до 24 лютого 2022 року (до повномасштабного вторгнення московії-росії-рф в Україну). Тож коли побачу, що безпечно повертатись в Україну, трохи поподорожую й повернусь.

Є ще повно зборів, страховок, послуг бухгалтера, які вам варто буде сплатити на рівні компанії. Потім ці гроші ви виводите через зарплату, дивіденди чи іншим способом — тут ви також сплатите податки.

Скільки коштують послуги бухгалтера? У мене шукала дружина, яка знає турецьку мову, знайшла досить близько до нас і з гарними відгуками в Google. У 2024 році бухгалтер брав 4 000 лір (~$120) на місяць + 5 000 лір на рік за ліцензійне ПЗ для звітності + ще якісь додаткові послуги — 10 000 лір на рік. Відкриття компанії обійшлося десь у 30 000+ лір (~$1 000): якийсь збір у Торгову палату ~18 000, нотаріус, ще щось. Зараз для нових клієнтів наш бухгалтер бере 8 000 лір на місяць. Нам не підвищував у 2025 році й не планував підвищувати у 2026 році, ми сторгувалися за моєї ініціативи так, що й ми, й він задоволені.

Бухгалтери (турецькою — SMMM) — це окрема тема. Дещо перевіряв особисто минулого місяця й дізнався, що за ведення моєї діяльності хочуть 12 000–15 000 лір (~$350) — можливо, тому що я іноземець (yabancı = ябанджи) і відповідно ціна завищена. Знайти такого, що знає англійську мову, — турецьку мову буде простіше вивчити. Того, який має досвід із KVK 10/1-ğ, GVK 89/13, — теж задачка, хіба що шукати у LinkedIn серед SMMM, які мають стосунок до IT-компаній із технопарків, наприклад antalyateknokent.com.tr

Відкриття рахунку для компанії теж має свої особливості. Якщо в Україні відкрив ФОП — вже наступного дня 5+ банків спамлять, у Туреччині ходили по банках, і десь 5+ відмовили.

Банківські застосунки, як і застосунки мобільних провайдерів, мають поверхневу локалізацію англійською мовою — головна сторінка й ще пара розгалужень, далі все турецькою.

Що ще варто знати: імпортні товари, як-от сир пармезан або техніка (смартфони, ноутбуки, планшети), коштують у Туреччині значно дорожче, ніж в Україні, через високі митні збори. Також смартфон вам, імовірно, доведеться купити вже на місці — новий або вживаний. Це пов’язано з тим, що ввезений пристрій працюватиме в мережах турецьких операторів лише 120 днів.

Отже: 0% на прибуток із «гучних новин» + фіксовані збори + бухгалтер + оподаткування при виведенні грошей на особистий рахунок (дивіденди, зарплата або через витрати). Тож сумарно виходить десь 10–15% податкового навантаження, якщо рахувати шлях грошей від закордонного замовника до моєї особистої картки.

Мене податки влаштовують. Додатково відіграє роль те, що маю власне житло — інакше, можливо, Грузія або Естонія були б вигіднішими, але всім їм ще рости до ІТ-ФОПа до 24 лютого 2022 року.

На DOU є дуже гострі висловлювання стосовно життя в Туреччині, більшість із них відповідає дійсності. У коментарях до цієї теми вони зайві, вже є пост на Reddit — доповнюйте там.

У майбутньому хочу виділити час, щоб розписати про свій досвід відкриття компанії в Туреччині — розпишу, якщо буде достатньо бажаючих це почитати (підписка), там же й відповідатиму на запитання.

👍ПодобаєтьсяСподобалось6
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

1 коментар

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

Дякую, небагато інформації про туреччину, корисно зняти рожеві окуляри

Підписатись на коментарі