Зумери починають ненавидіти та відмовлятись від ШІ. Чому так?

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Привіт, спільното!

Прочитала статтю про те, що чим частіше зумери використовують штучний інтелект, тим більше його ненавидять. На мій погляд, це цікава теорія, тож поділюсь з вами головними тезами та цитатами матеріалу.

Наприклад, 25-річна Шерон Фрейштеттер вивчала комп’ютерні науки та три роки пропрацювала інженером хмарної інфраструктури у великій компанії Кремнієвої долини. Однак під час стрімкого зростання хайпу навколо ШІ вона пішла звідти через етичні міркування та занепокоєння щодо впливу дата-центрів на навколишнє середовище.

«Всі в моєму найближчому оточенні не користуються ШІ та активно виступають проти нього, окрім друзів, які займаються комп’ютерними науками та зобов’язані його використовувати. Коли я повернулася та почала шукати роботу в ІТ, раптом у всіх вимогах з’явилося: „Ви повинні використовувати ШІ, щоб отримати цю посаду“»

Інша дівчина, 27-річна вчителька малювання з Лос-Анджелеса Мег Обушон, каже, що у відповідь на розповсюдження AI вона з багатьма її однолітками повністю відмовилась від чат-ботів.

«Це просто змушує мене ще сильніше триматися за кар’єру, де мені ніколи не доведеться використовувати ШІ, навіть якщо така робота буде менш оплачуваною. Найстрашнішим для мене є вплив на людську природу, бо воно впливає на те, як люди взаємодіють з іншими та будують стосунки»

Зростаючий скепсис молоді до ШІ підкріплюється деякими дослідженнями.

Наприклад, згідно з одним з опитувань, серед представників покоління Z лише 18% сподіваються на цю технологію та лише 22% в захваті від неї. А ось кількість тих, хто вважає, що ризики ШІ переважають його переваги, сягає майже 50%.

Інше дослідження свідчить, що 79% опитаних молодих людей у США занепокоєні, що ШІ робить людей лінивішими. А ще 65% впевнені, що використання чат-ботів сприяє миттєвому задоволенню, а не справжньому розумінню, та заважає людям працювати з ідеями критично чи змістовно.

«Університети чують від роботодавців, що їм потрібні студенти, які вміють користуватися цими AI-інструментами. Не тому, що ті насправді показали велику додану вартість — вони хочуть, щоб покоління Z показало їм, у чому ця додана вартість полягає. Але молодь реалістичніше дивиться на те, що ШІ насправді може робити», — пояснює директорка з досліджень в Інституті розподіленого ШІ Алекс Ханна.

Зумери, ви тут? Чи дійсно маєте бажання обмежити використання AI? А як щодо інших — ви не втомились від цього хайпу?

👍ПодобаєтьсяСподобалось7
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Ctrl + Enter
Ctrl + Enter

є таке, моя дочка (19 років) також має схожі переконання, та виступає проти. На скільки я розумію, деякі з її друзів також

Я граю в шутери, і інколи пересікаюсь в іграх з двійкою знайомих підлітків, а вони такі — «намагаюсь не використовувати пластик, віддаю старий одяг друзям, не їм корів», прямо дуже свідомі діти. Правда, ШІ юзають тільки так)

Спитали думку пару молодих американців.
Висновок — «Зумери ненавидять ШІ»
Потужна логіка

А мені здалося, що у статті Вердж не було висновків, скоріше певна теорія з певними аргументами)

На мою думку скоро підлітки будуть конкурувати з стартапами дорослих, і ще й будуть вище них. А ви готові до таких конкурентів?

Ось для прикладу
«Помилка Claude 800, розв’язана за 45 секунд, яка принесла старшому розробнику 50 000 доларів на місяць, зробила його рівним із цим 13-річним хлопцем»

А ще малим доведеться вирішувати купу проблем, які залишаться після нас, але це не нова думка

там є речі з які можна зрозуміти якщо погуглити більше 10 хв

1. дата центри будують близько до міст\сіл і повністю руйнують життя для людей там. Шум і світло яке генерує дата-центр, тупо не дає людям спати.
  2. дата центри будують за допомогою грошей платиників податків. Тобто штати або відміняють податки або дають сотні мільйонів долларів субсидій. Запитайте себе, якщо у вас в штаті погана освіта, медицина, чи є безробітні люди... можливо краще ці сотні мільйоні долларів направити туди?
  3. дата центри споживають дофіга води і часто їх будуть в зонах де є проблеми з водою. Якщо ви фермер або живете десь біля природи, ви хочете щоб у вас почалась засуха?
  4. дата центри не дають ніякого прибутку і не створюють сотні робочих місць. Тобто місце населення біля якого будуть завод — може відкрити бізнеси для працівників заводу. Дата центр це 20-50 людей. Вихлопу для місцевого населення 0.
  5. дата центри напряму впливають на ціни на електроенергію для місцевого населення. Вже є штати в яких прийняли закони про пріорітизацію мереж для дата-центрів НАД звичайними людьми. Дуже класно, дуже круто)
тобто якщо ви живете в якомусь one-story-america, то для вас це повний п**ц. Мало того, що дата центр руйнує ваше життя або якість вашого життя (як мінімум), так він щей будується на гроші платників податків які могли б піти на покращення місцевої інфраструктури, навчання, чи будівництво чогось кращого ніж бетонна коробка яка шумить 24\7 вам у вухо і не дає нормально спати.

ну і молодь можна зрозуміти, вони дивлятьс як корпорації отримують над прибутки і паралельно з цим звільняють людей і не піднімають ЗП) віри у світле майбутнє у них мало. + всі СЕО АІ контор виходять і кожного дня повторюють «буде кінець світу», «АІ забере всю роботу». Це звичайно маркетинг але....

дата центри будують близько до міст\сіл і повністю руйнують життя для людей там. Шум і світло яке генерує дата-центр, тупо не дає людям спати.

Інша справа — металургійні комбінати аля «Павло Кічкас».
res.cloudinary.com/...​/lrucb9bpdwz1u2ksrgpb.png
Вони екологію і життя людей покращують.

дата центри не дають ніякого прибутку і не створюють сотні робочих місць. Тобто місце населення біля якого будуть завод — може відкрити бізнеси для працівників заводу. Дата центр це 20-50 людей. Вихлопу для місцевого населення 0.

Невже будують безкорисно?
Датацентр генерує прибуток зі всього світу. А податки сплачуються у країні і у штаті побудови дата-центру.

дата центри споживають дофіга води і часто їх будуть в зонах де є проблеми з водою

Металургійні і коксо-хімичні комбінати в Україні побудували прямо на Дніпрі і зливають відходи прямо у Дніпро. Порівняно з промисловими містами України, міста з датацентрами це екологічний оазіс.
Порівняйте це фото:
res.cloudinary.com/...​/yfsi93ximlcytbgl4vsk.png
з попереднім.

ну так може варто просто не будувати шкідливих індустріальних обєктів на близькій відстані від людей, а?

шо це за аргументація — «а може бути гірше, а може бути завод який забруднює повітря і всі вмруть від раку». Так може просто не будемо це будувати?

про податки, хто і як буде платити податки — це взагалі не зрозуміло. Навіть не зрозуміло чи цей дата-центр буде до кінця збудовано бо більшість будівництв у 2026 було відмінено. Але виділення грошей штатами піде, гроші платиників податків будуть витрачені, якись засраний будівельний майданчик буде.

зараз всі конторки стануть святими і почнуть думати про бідних жителів навколишніх сіл\міст і як можна податки платити краще\більше) ага.

Ви так хвилюєтеся за датацентри і американських платників податків, при цьому
навмисно чи ні ігноруєте той факт, що в Україні люди п’ють воду з Дніпра, куди безпосередньо зливаються відходи металургійних і коксо-хімічних комбінатів, котрі до речі, з року в рік збиткові.

res.cloudinary.com/...​/x203wxrars3xxpxpcr2l.png

Займаюся нетворкінгом в ДЦ (не будую, але все ж), тому вважаю за потрібне поправити деякі моменти.

дата центри будують близько до міст\сіл і повністю руйнують життя для людей там. Шум і світло яке генерує дата-центр, тупо не дає людям спати.

Зрозуміло, що вліпити ДЦ посеред поля не варіант. Тому будують не стільки конкретно біля міст/сіл, скільки біля джерел електроенергії/води чи на шляху магістрального інтернету.

Зрозуміло, що в самому місті будувати ніхто не дозволить, тож шумом можна знехтувати на 100%. Світло також не є проблемою.

дата центри будують за допомогою грошей платиників податків. Тобто штати або відміняють податки або дають сотні мільйонів долларів субсидій. Запитайте себе, якщо у вас в штаті погана освіта, медицина, чи є безробітні люди... можливо краще ці сотні мільйоні долларів направити туди?

Ну, це повна видумка. ДЦ будують приватні структури на свої гроші. Відміна податків чи субсидії != «за допомогою грошей платиників податків». Зазвичай ті, хто будують, отримують певні преференції, але це коли є що отримати взамін. Наприклад, Мета, Гугл та Амазон зараз будують електростанції поруч з новими ДЦ, тому часто це тільки плюс для місцевого населення, а не мінус.

дата центри споживають дофіга води і часто їх будуть в зонах де є проблеми з водою. Якщо ви фермер або живете десь біля природи, ви хочете щоб у вас почалась засуха?

ДЦ в принципі намагаються будувати там, де проблем з водою немає. Який сенс? Але те, що вимоги до охолодження негативно впливають на забезпечення водою тих же фермерів — це факт.

дата центри не дають ніякого прибутку і не створюють сотні робочих місць. Тобто місце населення біля якого будуть завод — може відкрити бізнеси для працівників заводу. Дата центр це 20-50 людей. Вихлопу для місцевого населення 0.

І так, і ні. На місці створюється мінімум робочих місць, так. На вищих же рівнях робочі місця створюються.

До того ж, ДЦ — це не щось таке, що раз побудували і воно стоїть там в полі мільйон років. Кожного дня щось псується, виходить з ладу і т. д. Наприклад, згідно зі статистикою, в усіх ДЦ світу кожного дня в середньому ламається близько 1 мільйона HDD. Тому кожен новий ДЦ — це не тільки одноразовий сплеск закупок залізом і т. д., а й +% до виробництва заліза на заміну.

дата центри напряму впливають на ціни на електроенергію для місцевого населення. Вже є штати в яких прийняли закони про пріорітизацію мереж для дата-центрів НАД звичайними людьми. Дуже класно, дуже круто)

Як уже згадував вище, зараз почали будувати електростанції поруч з ДЦ. Навіть є плани на власні атомні електростанції. Часто місцевим перепадає це у вигляді дешевшої електроенергії та тепла.

по кожному пункту є нюанси

1. вода — це брехня. Багато дата-центрів будуть в Арізоні. Арізона — це пустеля. Більше того, в Арізоні вже є проблеми бо там був «скандал» коли фірма яка повязана з Саудівською Аравіює викачувала тонни води з підземних резервуарів для вирощування продуктів на експорт. В рази більше води ніж вона мала б брати. І таких кейсів з будівництвом багато, це все легко гуглиться. З певних статтей — 2\3 дата-центрів будують у зонах де є проблеми з водою.

2. різні штати вже виділили МІЛЬЯРДИ долларів субсидій. Ці гроші вже пішли. Дата-центри поки не побудовані бо багато з них відмінили в 2025 році, деякі в цьому році. Тому є великі шанси ш ніхто не побачить ніякого вихлопу з цього будівництва. Особливо якщо робота буде час від часу поміняти хард чи прибрати щось (прибирання взагалі певно роботи будуть робити). І додайте до цього ріст ціни на електроенергію який вже стався, в деяких штатах до +10%

3. електростанції взагалі ніхто не хотів будувати. Поштовх стався після 2х речей — 1 — люди і журналісти підняли кіпіш. 2 — почали просувати закони по захисту прав звичайних користувачів. І ось тоді корпорації чомусь одразу почали говорити і вирішувати що з цим робити. І знову ж таки... одна з проблем це електро-мережі які в США вже давно пішли по *****.... може краще було ці мільярди виділити не на дата-центри, а на оновлення мереж і електростанцій від яких вихлоп був би всім людям?)))

це все просто зводиться до «корпорацій», вони ніколи не будуть робити щось хороше самі по собі. Так вони зараз почнуть будувати мережі, почнуть використовувати дощову воду або інші способи охолодження. Але це все сталось тільки тому, що люди почали кіпіш, журналісти почали писати про це, і певні політики вирішили шо на цьому можна заробити трошки рейтингу. Ніхто з топ-менеджерів ніколи не буде сидіти в кабінеті і думати «як мені інвестувати гроші кудись де я отримую менше на виході». Вони завжди думають як інвестувати туди де не буде податків, погані закони, люди які не мають грошей на адвокатів, можна доїти ресурси безконтрольно.

дю-понт забруднював місто в якому жили працівники дю-понту. Річка виглядала як отрута але він далі зливав відходи і робив вигляд, що нічого не сталось. Нестле приганяє фури і викачує воду з джерел не захищені законом, платить пару центів за літр, і потім перепродає цю воду за 5 долларів за банку. Тютюнові компанії давали «присягу» в конгресі, що їхні продукти безпечні і не викликають рак. Шел мав докази кліматичних змін ще в 60х роках (якщо я не помилясь) але сховав їх у архівав і зробив вигляд, що нічого не сталось) І можна йти далі по списку.

Ви взагалі хоч трошки цікавились перш ніж свою думку видати. Там мова іде про 1 дата центр на 1 атомний ректор. Це означає що світло Є ПРОБЛЕМОЮ, його треба дохєра

Друге — в штатах оплата за світло складається з споживання + доставка, де доставка це всі видатки на доставку поділити на всіх мешканців. І тут внєзапно ідуть гігаватні кабелі, і доставка коштує мільйони, а споживач + 1. Типу +200 баксів на місяць з ніхєра

Далі по списку не буду, бо гугліть, чатжптіть, просто читайте питання перш ніж на нього відповідати

Ви хоть би навчилися читати написане до кінця, перед тим, як видавати свою важливу думку.

Мною ніде не було загадано, що електроенергія НЕ є проблемою. Навпаки.

Я також згадав, що інколи власники нових ДЦ субсидизують ціни на електроенергію для місцевих користувачів, де відбувається підвищення тарифів.

ШІ робить людей лінивішими

Спочатку прочитав «лівішими», і вже подумав, що ой біда...

та заважає людям працювати що 79% опитаних молодих людей у США занепокоєні, що ШІ робить людей лінивішимиз ідеями критично чи змістовно.

Ну хоч тепер є кого звинувачувати.

Скажу за себя, технические тексты обработанные AI, особенно рус/укр откровенно раздражают. Особенно выводят обороты типа «это не х, а совсем другое» и их там десятки.
Авторы считают, что так они делают текста более профессиональные, а по факту они безликие, им нет доверия, даже если текст прочитан хотя бы раз автором. В итоге комментарии интереснее читать, чем статью.

Про ще 3 століття тому писали.
Що до душі людини може торкнутися тільки інша душа.

Мене бісить коли ШІ відповідь (будь-яку, написаний код, текст, зроблене ревью, якийсь ресьорч) копі-пастять як є, зі всім vebocity і шумом, а у випадку коду оверінжінірінгом.

Це було норм три роки назад коли ШІ не так багато використовувався і будь-який інсайт від ШІ був чимось новим і корисним.

Но камон, в 2026 коли я сам можу таку ж відповідь одним промтом отримати, нафіг ти мені це шлеш/шариш? Причому я отримаю набагато кращу відповідь із-за більшого досвіду і краще налаштованого тулсета. Або зроби трохи більше ніж просто у ШІ спитати і скопі-пастити мені відповідь, або нічого мені не шли. Це такий же стрьом як копі-пастити видачу гугла замість того, щоб дати конкретні посилання які почиатити, ніби я сам гуглити не вмію.

А мені подобається як воно «горить» ))) Із кайфом читаю як горять пердаки в лінкедині від рекрутерів бо тепер у них практично всі резюме ідеальні і атс не працює ефективно. Прикольно читати як бізнесмени відстрелюють собі бази в проді із бекапами, чи як стартапери пишуть що створили гугел із чятіком за 2 вечори і погромізди не потрібні...Реально просто акуєнчік.
Автоаматизація працює однаково як для криворуких так і ідіотів. Дедалі інтеграція ШІ мені нагадуює мем про мавпу за автоматом )))))
Якщо десь 10 років тому практично всі отримали можливість говорити і писати публчіно завдяки копійчаним камерам та соц мережам, і так у нас створились інфлюєнсери та популярність антиваксерів та плоскоземельщіків і пропаганди в інтернеті, то тепер їм далі іще реально купу автоматизації в айті. Ми лише на порозі того звіздецу котрий нас чекає із цим ШІ ))))

при чем тут зумеры или не зумеры? Просто ИИ психоз ожидаемо начал раздражать. Особенно мусорный контент засравший тот же ютуб

люто плюсую. Вижу в ютубе нагенереное говно — палец уже на автомате тянется к дизлайку

Ні, ну реально, я ось собі думаю. Навіщо мені потрібен зумер був би зараз? 10-15 років тому я наймав різних людей на невеликі роботи.
— перекласти щось
— налаштувати сервер
— передивитись якісь дані, перевірити мої тексти
— написати якісь скрипти, застосунки чи сайт
— намалювати щось у фотошопі чи у векторі
і багато інших невеликих робіт. Але зараз, вся ця допомога більше непотрібна

Навіщо мені потрібен зумер був би зараз?

зумери потрібні нам зараз, щоб через 20 років було кому працювати і платити нам пенсію. бо якщо сьогодні ти не взяв на роботу зумера, щоб він налаштував тобі сервер, то через 30 років не ний, що ніхто нікуя не вміє, молодь останні 20 років бухає/курить траву та спить під мостом, ну і взагалі щось пішло не так

С «пенсиями» надо заканчивать. Ну и надеемся, что зумеры не будут сидеть на шее миллениалов и Х.

надеемся, что зумеры не будут сидеть на шее миллениалов и Х

а у кого им сидеть еще на шее? других шей для сидения нет, а кушать все равно им что то надо.

Тепер ти можеш делегувати їм більше, делегування не значить скину та забув, на перших кроках делегування це в першу чергу навчання через постанову задачі, верифікації зробленої роботи та фідбеку, далі по колу, коли навчися чого одного даєш інше, ти формуєш набір навичок що тобі потрібен(якщо ти звісно сам розуміш що і хто тобі потрібен). Тобто ті хто делегують зараз мають передивитись в першу черго СВОЮ роботу що там можна делегувати і сконцтренуватись на цілях, звісно якщо вам менджер надав вам цілі ;-)

ІМХО, останні роки шалений ріст команд надав можливості дуже багатьом просто мімокрокоділам стати менджерами(я зараз не про тебе а про тих хто дійно менджить в конторі), потім істерична одержимість росту, турбулентність ринку та технологій...призвели що в копаніях твориться взагалі якась дічь, не те що там якийсь гарний чи не дуже гарний меджмент.

Ну тобто одна екологічна шизоїдка (яка «пішла» з оракла на початку 2024 і досі ніде не працює, може діло не а датацентрах? особливо враховуючи що оракл тоді ще не був частиною старгейта) і одна художниця — це зумери починають ненавидіти ШІ

Зростаючий скепсис молоді до ШІ підкріплюється деякими дослідженнями.

Наприклад, згідно з одним з опитувань, серед представників покоління Z лише 18% сподіваються на цю технологію та лише 22% в захваті від неї. А ось кількість тих, хто вважає, що ризики ШІ переважають його переваги, сягає майже 50%.

а це вже намагання редакції ДОУ накинути, бо інакше не будуть коментувати. Те що недоліки перевищують переваги != скепсис.

Інше дослідження свідчить, що 79% опитаних молодих людей у США занепокоєні, що ШІ робить людей лінивішими. А ще 65% впевнені, що використання чат-ботів сприяє миттєвому задоволенню, а не справжньому розумінню, та заважає людям працювати з ідеями критично чи змістовно.

І звісно себе до цієї категорії не відносять. Вони то відповідально використовують ШІ, а всі інші ні — тупіють і виробляють лінь.

Ну тобто одна екологічна шизоїдка і одна художниця — це зумери починають ненавидіти ШІ

Цитати цих двох — не доказ ставлення всіх зумерів, а приклади. До того ж, на початку зазначено, що це фактично вижимка зі статті і просто цікава теорія, а не істина. Твердження у заголовку — допустима форма, оскільки його мета коротко передати головну суть топіка, і він це робить.

Те що недоліки перевищують переваги != скепсис.

Якщо майже половина опитаних вважає, що ризики переважають переваги, це цілком можна назвати скепсисом.

а всі інші ні — тупіють і виробляють лінь.

У цьому топіку жодного разу не звучало моє чи редакції ставлення до використання ШІ, це виключно ваша думка)

Тому що зумери нікому не потрібні, зараз всім давай, або сіньора-міллінеала, або ші-агента

Сеньйора-міленіала з ШІ-агентом

Вони просто переходять на LLM :-)

Виглядає як анти-АІ пропаганда, відверто кажучи.

> пішла звідти через етичні міркування та занепокоєння щодо впливу дата-центрів на навколишнє середовище

Ну та, звісно, напевно ще бомжом стала після того, а харчується вона напевно сонячною енергією. В мене є така невелика підозра що причини звільнення були трохи інші...

Ну чого, навіть дослідження якісь були, що зумери свідоміші щодо довкілля. Але вочевидь, дівчина має трохи інші можливості у порівнянні з багатьма, раз має змогу кинути потенційно престижну та високооплачувану роботу через принципи

Якби в мене була можливість жити за рахунок батьків, в мене принципи були о-го-го.

Якщо дата-центр буде збудовано незалежно від того, переймаюсь я чи ні, то нащо перейматися?

Із іншого боку, саме маленькі зміни призводять до великих зрушень, тож повинен бути якийсь перший крок від когось

Правильно. Крок. Зібрати однодумців, написати петицію, заснувати рух проти. Зайняти своє місце в політиці, і прийняти закон — ліквідувати всі-всі датацентри. Ото майкрософт-гугл-амазон здивуються.

Нащо, якщо можна звільнитися, жити на дохід родичів і дати коментар журналу, що ви принциповий. Ще пост в соцмережах зробити, але не обов’язково.

Але я жартую) Можливо, хтось надихнеться публічною позицією цієї дівчини та зробить саме так, як ви кажете. Завжди є деяка вірогідність, що першою ластівкою стане якась дрібниця

можуть не збудувати

в США була серія мітингів\протестів і по певним штатам було відмінено будівництво нових дата-центрів, тому це працює (поки що)

Підписатись на коментарі