«Прощавай, епохо»: Ask.com офіційно закривається. Хтось ще пам’ятав про нього?

30 років тому на світ з’явилася пошукова система Ask.com (раніше відома як Ask Jeeves), і от днями стало відомо, що вона офіційно закривається.

Свого часу цей проєкт був справжнім новатором, адже першим зробив ставку на використання природної мови в запитах замість сухого переліку ключових слів. Проте останні 25 років з платформою не відбувалося нічого принципово нового. Чому її так довго тримали в живих — справжня загадка :) Особливо враховуючи те, що самі власники неодноразово визнавали, що вони не витримують конкуренції з Google, хоча той і з’явився на рік пізніше.

Але тепер проєкт остаточно все і з 1 травня 2026 року сервіс припинив свою роботу.

А ви взагалі застали часи Ask Jeeves? Якими ще олдскульними пошуковиками ви користувалися до монополії Google?

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Ctrl + Enter
Ctrl + Enter

bizarre.kiev.ua — виглядає так, наче його винаходили ще до появи Win 95 і при цьому розробників били за будь-які ініціативи поліпшення дизайну.

Очі вириває аж... Хоча можливо в цьому і був основний задум авторів

Я подумав, що мова йде про той сайтик з нульових, де шось типу соціалки, і тобі анонімні запитання ставлять на «стіні».

Теж так подумав )) То Ask.fm
Виявляється його ще в 2024му закрили

мені було прикро, коли гугль фактично знищив альтавісту, з того моменту альтернативи типу «нехай не так круто, але то я вирішу, що мені з результатів є корисне» нема, або гугль, або таке ж г тільки ще нефункціональніше, а останні роки вже навіть рудиментарного пошуку там нема, самий сейлс процес

Yahoo search... Він здається і зараз є, але наскільки живий то питання.

Yahoo зараз на движку Bing. Реально загальних пошукових систем у Google по суті не багато, це : Bing, і специфічні з не латинських сегментів Internet як то Baidu або Yandex. DuckDuckGo не беремо, це сайдпроект на індексах Bing.
Стан Google близький до монопольного, та це вже далеко не стан коли це була система напиляна двома аспірантами із общаги Стенфорда. Це величезна інфраструктура збудована навколо таргетованої реклами із дата-центрами та GCP, Android, Youtube, Gmail, Geminі, Docs, Disk тощо. Свого часу у Google спрацювала не стільки технічна ідея скільки бізнес ідея — видавати користувачеві рекламу саме тих товарів та послуг, що він сам шукає вводячи в пошук. BTW Вона взагалі ця бізнес модель не Пейджа і не Бріна, та не Шмідта і навіть не Google взагалі. Бізнес ідею винайшов Білл Гросс із пошуковиком GoTo.com запущеним в 1998 році, в компанії Overture. Їх купили Yahoo, а Google заплатили суттєвим пакетом акцій за патент і в позасудовий спосіб мировою угодою, бо йшлось по порушення патенту.
Чувак давав інтерв’ю для TED, та десь я бачив по кабельному зомбоящіку документальний фільм про створення сучасного тех гігінта. Там прям дуже простими словами пояснювалась бізнес ідея на 1,63 мільярдів. Ключовий же успіх саме Google був в системі Ad Words, де була саме цифровізація бізнес сегменту де раніше були великі маркетингові студії — рекламні агентства. Поки вони воювали за великі бренди і контракти рівня виробників коли чи детройтської трійки, Google всосав малий та середній бізнес і міжнародний бізнес реклами «The Long Tail».
Це зветься — цифровою дезінтермедіацією, тобто коли цифрова кампанія поїдає ринок прибираючи декілька рівнів посередників з нього, але і сама з рештою стає монополією.

Yahoo — мій перший пошуковий сервіс, робив перші запити і думав, чи візьмуть грошей з мене чи це дійсно безкоштовно.

Підписатись на коментарі