KSeF з 1 квітня для українських JDG у Польщі — пам’ятка і три поширені міфи

Українцям з JDG у Польщі — пам’ятка по KSeF. Запам’ятайте дати, бо не всі зрозуміли що їх це стосується.

🗓 1 квітня 2026 — KSeF став обов’язковим для всіх JDG. Незалежно від форми оподаткування (ryczałt, skala, liniowy) і від того, чи ти платник VAT.

🗓 1 січня 2027 — починаються штрафи (до 100% VAT з фактури). Весь 2026 — час навчитись без ризику.

Поширені міфи:

❌ «Я на ryczałcie без VAT — мене не торкається»
→ Стосується. Звільнення від VAT не звільняє від KSeF, якщо виставляєш фактури іншим фірмам (B2B).

❌ «У мене JDG, а не Sp. z o.o.»
→ Форма організації не має значення.

❌ «Я працюю з закордонними клієнтами»
→ B2C з фізособою — поза KSeF. B2B з польською фірмою — обов’язково.

З практичного — що варто зробити вже зараз:

1️⃣ Авторизуйся в KSeF через Profil Zaufany (PESEL без PZ не годиться — створи через mObywatel або у банку).

2️⃣ Виставляй тестову фактуру в «Aplikacja Podatnika KSeF» — безкоштовно, від МФ.

3️⃣ Перевір що твоє ПЗ підтримує KSeF — iFirma, inFakt, Fakturownia, wFirma вже мають інтеграцію. Якщо ведеш у Excel — пора шукати рішення.

4️⃣ Налаштуй прийом фактур. Це часто забувають — фактури від постачальників більше не приходитимуть на email, лежатимуть у KSeF, а сповіщень система не надсилає. Треба самому перевіряти або налаштувати автоматичне завантаження.

Сам сиджу на JDG в Познані. Хто ще на JDG? Які болі з KSeF — особливо з прийомом фактур?

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Досить просто, якщо підконектив wfirma до ксеф. З нового — тепер замість кнопки на фактурі «зберегти та роздрукувати» є кнопка «зберегти та відправити до ксеф». Більше ніяких змін для себе не помітив.

Ведете свою бухгалтерію в wFirma ?

До речі, забув додати: сам KSeF має режим «offline24» — якщо
інтернет лежить або KSeF в дауні, можна виставити фактуру
локально з QR-кодом, потім за 24 години досилати в систему.

Корисно знати на випадок аварій — а вони бувають, особливо
напружено в перший тиждень місяця.

P.S. Сам зараз будую застосунок prosto.tax саме для українських
ФОП у Польщі — пояснюємо такі речі українською простими словами,
з реальним польським бухгалтером у команді. Якщо хтось зацікавлений
— залишайте email, продукт виходить літом.

Підписатись на коментарі