Anthropic вирішує проблеми, поки OpenAI розроблює іграшки

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Очікується, що OpenAI та Anthropic вийдуть на IPO в цьому році.

Обидві компанії готуються до цього, наводять лад у своїх продуктах та показниках.

Anthropic, по прогнозам, має отримати меншу оцінку, ніж OpenAI. Здебільшого, через величезну кількість користувачів в OpenAI (800+ мільйонів в місяць) та їх впізнаваність (кожна людина в світі чула про ChatGPT).

Втім в мене складається враження, що саме Anthropic розвивають свою компанію логічно та згідно із початковими принципами — корисний та безпечний AI.

OpenAI кинулись робити купу продуктів для персонального користування. Настільки багато, що в якийсь момент довелось згортати ці додаткові квести та оголошувати «червоний код», коли Google DeepMind їх наздогнав з новим Gemini.

З нещодавнього — згортання Сори — генератор відео, на який вони робили ставку. Тепер вони в ньому не бачать перспективи.

Але OpenAI все одно продовжує експерименти із сумнівними проєктами і додає улюбленців до Codex.

Водночас, Anthropic швидко визначився із нішею — бізнес-сегмент. На основі свого чат-боту Claude, вони створили найкращий інструмент для генерації коду — Claude Code. Зараз вся індустрія інтегрує його в процес розробки, а конкуренти копіюють продукт.

Вони були першими, чиї продукти Пентагон взяв на озброєння та не поступились, коли той самий Пентагон почав йти проти принципів використання їх моделей. На що після відмови від Anthropic погодились OpenAI та DeepMind.

Anthropic також приділили увагу COBOL — вимираюча (буквально) мова програмування, на якій опрацьовують 95% транзакцій в США. Ідеальний приклад використання ШІ: людина без досвіду COBOL може підтримувати величезну успадковану інфраструктуру за допомогою Claude Code.

Свіжа новина за вчора, що Anthropic будує ШІ агентів для фін моніторингу. Це величезний та складний ринок, не тільки в США, а й в усьому світі.

Кожен банк має зобовʼязання стежити за активністю користувачів для попередження шахрайств, продажу наркотиків, відмивання грошей та тероризму.

Ми на роботі розроблюємо подібне і мене цікавить, що саме Anthropic покаже для цього.

Тому моє субʼєктивне сприйняття таке: поки OpenAI займаються прикольними іграшками, Anthropic націлені на реальні проблеми, за які ніхто не хоче братись. І через це їх стратегія виглядає як переможна в довгій перспективі, хоч і не така весела.

Цікаво, як саме до цього поставляться потенційні інвестори, якщо IPO обох компаній таки трапляться в цьому році.

Мій основний ресурс — це Telegram-канал. Підписуйтесь аби не пропустити нові пости!

Також на DOU є й інші мої дописи.

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Ctrl + Enter
Ctrl + Enter

Юзав gpt, потім перейшов на Gemini. Вже платний. Потім друг кинув інвайт безкоштовний тиждень на claud від antropic. І вже сиджу на claud 20 баксовому

Звісно, вийшов gpt 5.5. але вже переходити не цікаво

135 міліонів скачаних codex cli на тому тижні та 86 на цьому ставлять точку на claude code

npm-stat.com/...​tml?package=@openai/codex

А ще є codex app у win store

Так, переманили багато користувачів низькими цінами. Але прямо точку щоб поставити, думаю ні.
Люди потім знову перейдуть, де дешевше буде.

Дані «з інтернетів»: кількість користувачів Anthropic — до 30 мільйонів на місяць, OpenAI — до мільярда. Щоб поставити їх на один рівень з точки зору ринкової вартості, у Anthropic якість продукту та бачення мають бути у 30 разів кращі, ніж у OpenAI. Фокус на бізнес-сегменті то така собі стратегія — є така компанія, з крутими продуктами та баченням, IBM, памʼятаєте таку?

Це слушна думка, дякую.

В тексті я здебільшого хотів і висловити це: в OpenAI користувачів дуже багато, але вони ніби не знають, куди їм рухатись

тут нюанс що у антропіка 30 мільйонів платні, а у опенаі 1 млрд. з яких також мабуть 30-50 млн. платні, а всі інші 950 млн. безкоштовні, які спалюють токени і гроші компанії. Тобто виручка у них приблизно одинакова, но витрати у опенаі в рази більші.

Тут нюансів — ДО-ФІ-ГА. Доречі у Антропіка не тільки платний доступ є, а дані про кількість користувачів, які навів, це саме загальна кількість. Безумовної переваги продукту також немає — сьогодні Клод в топах, завтра ЧатЖПТ, післязавтра — Джемінай, і так — по колу. Я далекий від фондових ринків та розуміння їх логіки, але ревенʼю це далеко не єдиний критерій розрахунку капіталізації, і, скоріше за все, не головний. Бо на первинне розміщення виходили компанії з мільярдними операційними збитками, і продавалися — ніфіга собі.

Безкоштовний клод там лише для галочки, на нього вже давно забили, та навіть коли не забили він був на дві голови гірший за чатгпт. Не знаю де треба не туди звернути, щоб використовувати безкоштовний клод коли є безкоштовний чатгпт.

950 млн. безкоштовні, які спалюють токени і гроші компанії

Це іще те питання скільки вони дійсно палять і які в них витрати на інфру і який бюджет...

Але OpenAI все одно продовжує експерименти із сумнівними проєктами і додає улюбленців до Codex.

Тим часом редіт біжить з клода на кодекс, так як 20$ openai підписка дає краще ліміти ніж 100$ клода, а GPT 5.5 не гірший за опус

Звісно openai демпінгує щоб вернути розробників, але можуть позволити, сору закрили, гроші з неї можна кинути на кодекс

Але, але й OpenAI треба буде гроші звідкись брати, аби робити показники

“We’ve never seen a ramp like GPT-5.5: more than 2x the first-week revenue of our previous benchmark.”
Sachin Katti
www.linkedin.com/...​vity:7456033221026140160

Ну вроді GPT-5.5 робить менше рухів і жре в рази менше токенів порівняно з опусом для вирішення таких же задач з такою ж якістю, так що може не в такому великому мінусі якщо взагалі в мінусі

OpenAI некомерційна організація, читайте це «розпил бабла американських платників податків». Їм взагалі не треба ніякий дохід, і доступ до своїх продуктів вони можуть надати безкоштовно. Це все покривається з бездонної кишені дядечки Сема. А Антропік лохи, їх жадібність згубила і до кормушки вони через свою тупість не попадуть.

Полірують бульку — готуються збирати врожай.

Дякую, цікава думка

Підписатись на коментарі