Фінанси для нефінансиста. Як правильно розуміти й говорити про фінанси в ІТ

Ви були на зустрічі, де говорили про маржу, runway чи burn rate, і кивали, хоча не до кінця розуміли, що це означає для команди?

Або намагалися пояснити фінансові результати, але у відповідь отримували лише ввічливе мовчання?

Привіт! Я — Альона, фінансист, 10 років працюю в ІТ. Сьогодні займаюся Accounts Receivable (відділом дебіторської заборгованості) у компанії Superhuman (раніше Grammarly), яка розробляє ШІ-продукти для продуктивної роботи. На попередніх позиціях керувала фінансовим департаментом в аутсорсі та була лідом фінансової команди у продуктовій компанії. Моя зона відповідальності на сьогодні — працювати з revenue-напрямом B2B та щоденно комунікувати з фінансовими департаментами клієнтів Enterprise.

За роки роботи з PM, Sales, HR, Engineering і керівниками департаментів я постійно бачила одну проблему: люди чесно хотіли приймати кращі рішення, але не розуміли фінансову картину повністю. Одного разу я спостерігала, як цілий департамент жив у впевненості, що все добре. А потім бюджет скоротили, проєкт урізали, і люди почали шукати нову роботу. Фінансові звіти вже показували ці проблеми. Просто мало хто вмів їх читати. Ця стаття — щоб такого у вас не траплялося.

Чому лідам і менеджерам потрібно розуміти фінансові показники

Якщо ти лід або менеджер, то маєш знати, що фінансові показники — це не про бухгалтерію. Це про те, як аргументувати рішення, захистити бюджет команди й не дізнаватися про проблеми останнім. Коли твоя команда також розуміє, що стоїть за цифрами, що навіть маленька дія, маленька задача, комунікація якимось чином впливає на цифри — всі рухаються швидше.

1. Щоб розуміти пріоритети бізнесу — і пояснювати команді, чому одні задачі важливіші за інші прямо зараз.
  2. Щоб говорити з керівництвом однією мовою — бо на рівні C-level розмова йде цифрами, а не процесами.
  3. Щоб приймати рішення до того, як тебе поставлять перед фактом — скорочення бюджету, зміна пріоритетів, заморожування найму — рідко бувають сюрпризом для тих, хто вміє читати фінансову картину.

Знайди свою роль на схемі:

У кожної ролі в IT є свій вплив на фінансовий результат компанії — навіть якщо це не завжди видно напряму.

Для PM це delivery і дотримання планів, для Engineering — технічні рішення та їхня вартість, для HR — швидкість і якість найму, для Marketing та Sales — ефективність залучення клієнтів і revenue.

Саме тому фінансові показники важливо не лише рахувати, а й регулярно показувати команді в зрозумілому форматі.

Як виглядає ідеальний фінансовий апдейт на 1 сторінку

Фінансовий апдейт — це коротка відповідь на три прості питання:

1. Як ми спрацювали цього місяця?
  2. Що вплинуло на результат?
  3. Що робимо далі?

Щоб команда не витрачала час на великі презентації та складні звіти, найкраще працює формат, який легко прочитати за 2–3 хвилини. Саме тому один сторінковий апдейт- найбільш ефективна форма. Ось як його правильно зібрати.

1. Revenue, що ми заробили. Покажіть суму доходу за місяць:

• скільки отримали;
  • наскільки це більше або менше, ніж минулого місяця;
  • чи були разові платежі або великі угоди.

Цінність: команда бачить, як їхня робота конвертується у реальні гроші. Це створює розуміння впливу кожної ролі.

2. OPEX (операційні витрати), на що ми витратили. Короткий список основних операційних витрат:

• Інструменти
  • Сервіси
  • Підрядники
  • Адмінвитрати

Цінність: допомагає побачити, де витрати ростуть без причини (наприклад, зайві підписки, дублювання сервісів, старі ресурси).

3. Gross Margin ( дохід після прямих витрат), наскільки ефективно ми працюємо Це співвідношення доходів і витрат на продукт.

Покажіть, чи маржа зросла чи впала, і коротке пояснення чому.

Цінність: дає чіткий сигнал, команда працює ефективно → маржа стабільна або росте; команда перевантажена або має проблеми з процесами → маржа падає.

4. План → Факт — де ми відхилилися. Порівняння того, що планувалось, із тим, що вийшло реально.

Цінність: це чесність на папері. Команда бачить невідповідності, розуміє, де «просіли» задачі, оцінки або бюджети.

5. Ризики — максимум три. Стислі й реальні ризики, які можуть вплинути на результат наступного місяця.

Цінність: команда працює на випередження. Якщо ризики чітко сформульовані, то вони не стануть сюрпризом.

6. Дії на наступний місяць, що конкретно робимо. Не «будемо оптимізувати», а робити чіткі кроки:

• вимикаємо невикористані ресурси в хмарі;
  • уточнюємо оцінки перед релізом;
  • зменшуємо витрати на сервіси;
  • додаємо QA;
  • переглядаємо процеси.

Цінність: це перетворює фінанси на конкретний план дій, а не просто звіт.

Цей формат читається за 2 хвилини і одразу показує де проблема — без Excel і довгих презентацій.

Ось як це виглядає в реальному повідомленні — те, що ваша команда побачить у Slack чи іншому каналі комунікації. Цифри для апдейту можна отримати двома способами: попросити фінансиста надіслати їх після закриття кожного місяця або брати самостійно з фінансового звіту, якщо маєте до нього доступ. Перший варіант простіший — достатньо один раз домовитися, і це стане регулярною практикою.

Приклад шаблону для фінансового апдейту в Slack на зображенні:

*показники на прикладі умовні, не стосуються поточного чи попередніх місць роботи автора.

Шаблон: Фінансовий апдейт на 1 сторінку або 1 повідомлення в Slack
Finance Update | [Місяць Рік]

Revenue: $__ (+__% vs минулий місяць). [Коментар]
OPEX: $__. [Коментар]
Gross Margin: __% ([+/—] __ p.p.). [Коментар]

Plan → Fact:
Revenue: $__ / $__
OPEX: $__ / $__
Margin: __% / __%

Top risks:
1.
2.
3.

Next month’s actions:
1.
2.
3.

Показники, які варто розуміти кожному нефінансисту в ІТ.

Більшість команд уже бачать фінансові проблеми щодня — просто називають їх іншими словами.

Знайди свій біль у таблиці — і читай відповідний блок нижче.

1. Загальні фінансові показники:

Revenue (дохід) — усі гроші, які компанія отримує від клієнтів.

Важливо: від цього показника напряму залежать бюджети команд, зарплати, бонуси, інвестиції у продукт і швидкість розвитку компанії.

COGS (Cost of Goods Sold, Cost of Sales, прямі витрати / собівартість продукту) — витрати, які напряму пов’язані з розробкою продукту або послуги. Наприклад: інфраструктура, зарплати delivery, хостинг.

Важливо: чим нижчі COGS, тим вища маржа.

Gross Margin (Gross Profit Margin, валова маржа) — скільки доходу залишається після покриття прямих витрат. Важливо: ключова метрика ефективності команди чи продукту.

OPEX (Operating Expenses, операційні витрати) — зарплати нетехнічних команд, офіс, інструменти, сервіси, підрядники.

Важливо: витрати швидко зростають, якщо не контролювати підписки та процеси.

Profit (прибуток) — гроші, які залишаються після всіх витрат.

Важливо: визначає можливості інвестицій, бонусів і масштабування бізнесу.

Net Profit (чистий прибуток) — прибуток після урахування всіх витрат і податків.

Важливо: найточніший показник фінансового результату бізнесу.

Cash Flow (рух грошей) — показує, скільки грошей реально заходить і виходить.

Важливо: позитивний Cash Flow = стабільність. Негативний = затримки платежів, заморожування витрат, ризики для команд.

Accounts Receivable (AR, дебіторка, нам винні) — це гроші, які клієнти ще не оплатили за виставленими інвойсами. Важливо: затримки AR напряму впливають на Cash Flow і бюджети команд.

Accounts Payable (AP, кредиторка, ми винні) — суми, які компанія повинна сплатити сервісам, підрядникам, партнерам.

Важливо: неконтрольоване AP створює боргове навантаження та може обмежувати витрати.

Burn Rate (Monthly Burn, Cash Burn) — швидкість, з якою компанія витрачає гроші щомісяця.

Важливо: високий burn скорочує runway і підвищує ризики для бізнесу.

Runway (Cash Runway, Months of Runway) — скільки місяців компанія може працювати з наявними грошима та поточним burn rate.

Важливо: ключовий показник стабільності та виживання компанії.

⚠️ На що звернути увагу: якщо Cash Flow негативний другий місяць поспіль, а Runway менше 6 місяців — це вже не робоча ситуація, а термінова розмова з керівництвом. Основний висновок: завжди контролюйте ці два показники, щоб уникнути критичної ситуації.

2. Показники для Sales & Marketing:​

CAC (Customer Acquisition Cost, вартість залучення клієнта) — скільки коштує компанії залучити одного нового клієнта: реклама, маркетинг, продажі.

Важливо: якщо CAC високий або зростає швидше, ніж LTV, маркетинг працює неефективно.

LTV (Lifetime Value, довічна цінність клієнта) — скільки грошей приносить один клієнт за весь час користування продуктом.

Важливо: LTV має бути вищим за CAC, інакше бізнес-модель буде збитковою.

LTV/CAC Ratio (співвідношення LTV до CAC) — показує, наскільки ефективно компанія монетизує клієнтів порівняно з вартістю їх залучення.

Важливо: хорошим вважається показник 3:1 і більше.

ARPU (Average Revenue Per User, середній дохід на одного користувача) — скільки компанія заробляє з одного активного користувача чи клієнта.

Важливо: допомагає оцінити, як зміни у продукті чи тарифах впливають на монетизацію.

Conversion Rate (CR, коефіцієнт конверсії) — відсоток користувачів, які здійснили цільову дію: покупку, реєстрацію, підписку.

Важливо: низька конверсія вказує на проблеми у воронці продажів або на слабку відповідність продукту запиту клієнта.

Churn Rate (рівень відтоку) — відсоток користувачів або клієнтів, які відмовилися від продукту.

Важливо: високий churn означає, що продукт не закриває потреби або має проблеми з якістю чи ціною.

MRR/ARR (Monthly/Annual Recurring Revenue, регулярний дохід за місяць/ рік) — стабільний повторюваний дохід у SaaS-моделі.

Важливо: дозволяє прогнозувати дохід і планувати зростання.

Pipeline/Forecast (воронка продажів/прогноз доходу) — обсяг угод, які перебувають у процесі закриття.

Важливо: сильний pipeline = прогнозований розвиток, слабкий → ризик недосягнення плану.

⚠️ На що звернути увагу: якщо CAC зростає, а Churn не падає — більше грошей на маркетинг не допоможе. Проблема в продукті або обордингу

3. Показники для HR & Recruitment:​

Retention Rate (рівень утримання працівників) — відсоток людей, які залишаються працювати в компанії протягом певного періоду. Як рахується: (Кількість працівників, що залишилися за період / Кількість працівників на початку періоду) × 100%

Важливо: найкритичніша метрика HR. Високий retention = стабільні команди та нижчі витрати на найм.

Turnover Rate (рівень плинності кадрів) — відсоток співробітників, які покидають компанію. Як рахується: (Кількість звільнень за період / середня кількість працівників за період) × 100%.

Важливо: високий turnover означає втрату експертизи, зростання витрат і ризики для delivery.

Headcount Planning (планування чисельності) — план того, скільки людей потрібно найняти для команди або компанії. Як рахується: планова чисельність = поточний headcount + нові ролі — вибуття (прогноз).

Важливо: неправильне планування призводить до браку ресурсів або зайвих витрат на зарплати.

Time to Hire (час найму) — скільки днів потрібно, щоб знайти та найняти спеціаліста. Як рахується: дата виходу кандидата — дата відкриття вакансії.

Важливо: тривалий Time to Hire затримує роботу команд і збільшує навантаження.

Hiring Cost / Cost per Hire (вартість найму) — сума витрат на закриття однієї вакансії: рекрутинг, маркетинг вакансій, підписки, інструменти. Як рахується: (Витрати на рекрутинг + маркетинг вакансій + інструменти + підрядники) / кількість закритих вакансій.

Важливо: зростання вартості найму сигналізує про неефективність процесів.

Productivity Cost (вартість непродуктивності) — втрати команди через відкриті вакансії або перевантаження. Як рахується: середня вартість людино-місяця × кількість місяців, поки роль незакрита, або середня вартість затримки задач на місяць.

Важливо: HR може допомогти аргументувати терміновість найму та необхідність змін у процесах.

Compensation Budget (бюджет компенсацій) — бюджет компанії на зарплати, бонуси та підвищення. Як рахується: (Поточні зарплати + планові підвищення + бонуси + нові ролі) за період.

Важливо: це важлива метрика для HR і фінансів, але вона безпосередньо не визначає ефективність найму.

⚠️ На що звернути увагу: якщо Turnover виріс і Time to Hire одночасно перевищують 60 днів — команда горить, а підмоги немає, — це впливає на delivery та revenue.

4. Показники для Delivery & Project Management:

Planned vs Actual Effort / Budget (планові та фактичні години / бюджет) — порівняння того, що було заплановано за годинами, ресурсами або бюджетом, з тим, що команда фактично витратила. Як рахується: фактичні години / бюджет — планові години / бюджет або як % відхилення від плану.

Важливо: показує якість планування, допомагає вчасно помітити перевитрати та зрозуміти, чому задача, проєкт або функція коштують дорожче чи тривають довше, ніж очікувалося.

Delivery Predictability (передбачуваність виконання) — показує, наскільки стабільно команда виконує задачі, спринти або етапи роботи в обіцяні строки. Як рахується: (Кількість задач / етапів, завершених вчасно / Загальна кількість запланованих задач / етапів) × 100%.

Важливо: низька передбачуваність ускладнює планування, створює напругу між командами та підвищує ризик затримок під час запуску важливих ініціатив.

Time to Delivery / Time to Release (час до delivery / релізу) — скільки часу проходить від старту роботи над задачею, функцією або ініціативою до її фактичного запуску. Як рахується: дата релізу — дата старту роботи.

Важливо: чим довший цей цикл, тим повільніше компанія отримує результат від вкладених ресурсів і тим вищий ризик втратити ринкові можливості.

Scope Creep (розширення обсягу робіт) — ситуація, коли обсяг задач або вимог до проєкту поступово збільшується вже після старту без відповідного перегляду строків, ресурсів чи бюджету. Як рахується: (Додатковий обсяг робіт після старту / Початково погоджений обсяг робіт) × 100% або фіксується як кількість незапланованих змін.

Важливо: scope creep часто непомітно збільшує навантаження на команду, погіршує прогнозованість і знижує ефективність роботи.

Resource Allocation (розподіл ресурсів команди) — показує, наскільки збалансовано команда розподілена між пріоритетними задачами, підтримкою, новими ініціативами та операційною роботою. Як рахується: частка часу або FTE, виділена на кожен напрям роботи, у % від загального ресурсу команди.

Важливо: слабкий розподіл ресурсів призводить до перевантаження, втрати фокусу, затримок і неефективного використання бюджету.

⚠️ На що звернути увагу: якщо Scope Creep є в кожному спринті, а Delivery Predictability нижче 70% — планування не працює, і бюджет проєкту під загрозою.

Бонус: ШПАРГАЛКА, щоб швидко орієнтуватися у розрахунку фінансових показників

Це короткі формули й пояснення, які дозволяють швидко зрозуміти, як виглядає фінансова картина проєкту або продукту. Можна зберегти щоб було під руками, коли потрібно.

Якщо ви працюєте в IT, вам не потрібно ставати фінансистом. Але вміння читати фінансову картину допомагає краще аргументувати рішення, бачити ризики раніше та розуміти, як саме ваша робота впливає на бізнес.

У цій статті я зібрала базові фінансові показники та підходи, які допомагають краще розуміти логіку IT-команд, пріоритети бізнесу та вплив рішень на результат.

Коли я починала карʼєру у фінансах, мені дуже бракувало подібного структурованого матеріалу українською. Сподіваюся, ця стаття стане корисною точкою опори для тих, хто зараз проходить цей шлях.

Буду вдячна за ваш фідбек і коментарі.

👍ПодобаєтьсяСподобалось17
До обраногоВ обраному13
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Ну раз ніхто не токсичить то я почну;)
Тут або заголовок не точний або стаття антипатерн
Бо будь-який поважний лінійний трудівник у випадку:
А. ріст прибутку — буде просити більше винагороду
Б. Падіння прибутку, мінуса — буде шукати запасний човник

Тобто фінанси таки мають значення :)

Дуже корисна стаття. Дякую!

Як скоро ШІ замінить спеціалістів по фінансам, керівну ланку та середній менеджмент компаній?

Ви переплутали коментар на ДОУ з чатом джіпіті :)

дуже слушний коментар насправді)
от ви як думаєте замінить чи не замінить?)

Я думаю що ШІ замінить всіх, але ШІ ще не скоро буде.
Чи замінять LLM-ки нас? Навряд чи, але дуже змінять як ми працюємо, можливо для декого настільки сильно що доведеться працювати деінде.

Я дуже чекаю цей момент, коли ШІ замінить і забере частину роботи фінансиста, але поки цього не сталося. Я з радістю хочу віддати рутину, нудні задачі, розрахунки і формули Google Sheets та Excel.
Але поки я бачу ШІ як дуже сильний інструмент для пришвидшення аналізу, автоматизації звітності, прогнозування чи пошуку аномалій, а не повну заміну людей.
Я користувалась ШІ, щоб структурувати матеріал у цій статті і щоб згенерувати картинки. У мене немає дизайнерських скілів взагалі, я не могла розібратися з Figma, а напрягати друзів не дуже хотілося. Але я знаю, як хочу подати інформацію.

Я постійно користуюся ШІ-інструментами у своїй роботі і вже не бачу життя без них. Звісно ШІ потрібно використовувати з розумом, перевіряти й правильно надавати дані. Якби всю роботу робив ШІ — було б багато неточностей і помилок.
Тому, підсумовуючи свою думку — ШІ замінить людей, які не вчаться і не розвиваються.

На мою думку, що варто розвивати в першу чергу:

• стратегічне мислення;
  • емоційний інтелект;
  • управління ризиками;
  • технічні скіли роботи з ШІ
Що додали б ви ще сюди в список, що варто розвивати щоб ШІ нам поки був помічником, а не замінником?

Not soon)
Finances are closely tied with the economy. And the economy is a part of real world with it’s problems and limitations multiplied by chaotic market behavior. So a lot of real world context here which is hard to put into machine.

Цікава інформація і корисна. Дякую👍🤗

Цікава стаття, додав в закладки щоб перечитати детальніше бо забагато нової інформації за раз

фінансові показники важливо не лише рахувати, а й регулярно показувати команді в зрозумілому форматі

Трохи наївне питання: а чи нема серед цих показників чогось, що становить комерційну таємницю? Чи в статті мається на увазі, що кожній частині команди потрібно доносити тільки ту частину показників, яка стосується тільки їх?

Дякую за дуже релевантне питання 🙂

Чесно кажучи, коли писала статтю, не подумала одразу окремо підсвітити цей момент, хоча це справді важливий нюанс і його точно можна було б винести в окремий абзац.

Так, на практиці далеко не всі фінансові показники можна або варто розголошувати всередині компанії. Особливо в приватних компаніях — немає обов’язку відкривати фінансові дані повністю. У публічних компаніях ситуація трохи інша, бо значна частина показників уже доступна у відкритій звітності для інвесторів.

Але навіть у дуже «прозорих» компаніях це не означає, що кожна команда повинна бачити абсолютно всі цифри чи повний P&L.

У статті я скоріше мала на увазі, що фінансові показники важливо доносити до команд у контексті їхнього впливу на бізнес.
Наприклад:

• для Sales — revenue, conversion, pipeline
  • для Delivery — planned vs actual, utilization, scope creep
  • для HR — retention, hiring cost, time-to-hire
  • для Engineering чи Product — gross margin, cost optimization, delivery speed
Тобто не обов’язково відкривати все. Важливіше — показати команді зв’язок між їхньою роботою та результатом компанії.

Із практичного досвіду можу сказати, що досить часто замість абсолютних цифр команда бачить динаміку у відсотках або трендах. Наприклад:

• Revenue +12% QoQ
  • Gross Margin +4 p.p.
  • OPEX +5% vs plan
Тоді команді простіше зрозуміти:
  • що ситуація покращується чи погіршується
  • як їхня робота впливає на результат
  • де компанія зараз має ризики або точки росту
Ще один важливий момент, який я також бачила на практиці: якщо показники тривалий час негативні, частину людей це може демотивувати. Хтось може почати думати: «у компанії проблеми, скоро не буде грошей», хоча насправді мінус може бути свідомою інвестицією в ріст, масштабування чи розвиток продукту.

Тому тут дуже важливо не просто показувати цифри, а пояснювати контекст:

• чому результат саме такий
  • що вплинуло на показники
  • яка динаміка місяць до місяця чи квартал до кварталу
  • і що компанія робить далі
  • що негативні показники не завжди означають, щось погане
Це можна робити без необхідності розкривати конкретні суми чи чутливі фінансові дані.

На мою думку, саме такий баланс працює найкраще:

• достатньо transparency, щоб люди розуміли контекст і довіряли менеджменту
  • але без надмірного розкриття інформації, яка справді може бути конфіденційною або потенційно потрапити назовні

дуже корисно, дякую 👍

Дуже дякую за таку структурну і змістовну статтю 🙌
Прочитала на одному диханні!

В одному матеріалі зібрані всі ключові фінансові показники, важливі для ІТ-команд, і при цьому дуже доступно пояснені простою та зрозумілою мовою.

Особливо цінно, що є не лише визначення метрик, а й контекст — як саме вони впливають на рішення, пріоритети та роботу команд, як їх тлумачити, співставляти та на що звертати увагу.

Крута, практична і дуже прикладна стаття 👍
Дякую!

Дякую за зворотний зв’язок — дуже ціную! 🙌

Дуже змістовна та професійно структурована стаття. Сподобалось, що складні речі пояснені чітко, послідовно й без зайвої теорії. Дякую автору за якісний і справді корисний матеріал.

дякую, рада що було корисно!

Підписатись на коментарі