Фінанси для нефінансиста. Як правильно розуміти й говорити про фінанси в ІТ
Ви були на зустрічі, де говорили про маржу, runway чи burn rate, і кивали, хоча не до кінця розуміли, що це означає для команди?
Або намагалися пояснити фінансові результати, але у відповідь отримували лише ввічливе мовчання?
Привіт! Я — Альона, фінансист, 10 років працюю в ІТ. Сьогодні займаюся Accounts Receivable (відділом дебіторської заборгованості) у компанії Superhuman (раніше Grammarly), яка розробляє ШІ-продукти для продуктивної роботи. На попередніх позиціях керувала фінансовим департаментом в аутсорсі та була лідом фінансової команди у продуктовій компанії. Моя зона відповідальності на сьогодні — працювати з revenue-напрямом B2B та щоденно комунікувати з фінансовими департаментами клієнтів Enterprise.
За роки роботи з PM, Sales, HR, Engineering і керівниками департаментів я постійно бачила одну проблему: люди чесно хотіли приймати кращі рішення, але не розуміли фінансову картину повністю. Одного разу я спостерігала, як цілий департамент жив у впевненості, що все добре. А потім бюджет скоротили, проєкт урізали, і люди почали шукати нову роботу. Фінансові звіти вже показували ці проблеми. Просто мало хто вмів їх читати. Ця стаття — щоб такого у вас не траплялося.
Чому лідам і менеджерам потрібно розуміти фінансові показники
Якщо ти лід або менеджер, то маєш знати, що фінансові показники — це не про бухгалтерію. Це про те, як аргументувати рішення, захистити бюджет команди й не дізнаватися про проблеми останнім. Коли твоя команда також розуміє, що стоїть за цифрами, що навіть маленька дія, маленька задача, комунікація якимось чином впливає на цифри — всі рухаються швидше.
- Щоб розуміти пріоритети бізнесу — і пояснювати команді, чому одні задачі важливіші за інші прямо зараз.
- Щоб говорити з керівництвом однією мовою — бо на рівні
C-level розмова йде цифрами, а не процесами. - Щоб приймати рішення до того, як тебе поставлять перед фактом — скорочення бюджету, зміна пріоритетів, заморожування найму — рідко бувають сюрпризом для тих, хто вміє читати фінансову картину.
Знайди свою роль на схемі:

У кожної ролі в IT є свій вплив на фінансовий результат компанії — навіть якщо це не завжди видно напряму.
Для PM це delivery і дотримання планів, для Engineering — технічні рішення та їхня вартість, для HR — швидкість і якість найму, для Marketing та Sales — ефективність залучення клієнтів і revenue.
Саме тому фінансові показники важливо не лише рахувати, а й регулярно показувати команді в зрозумілому форматі.
Як виглядає ідеальний фінансовий апдейт на 1 сторінку
Фінансовий апдейт — це коротка відповідь на три прості питання:
- Як ми спрацювали цього місяця?
- Що вплинуло на результат?
- Що робимо далі?
Щоб команда не витрачала час на великі презентації та складні звіти, найкраще працює формат, який легко прочитати за
1. Revenue, що ми заробили. Покажіть суму доходу за місяць:
- скільки отримали;
- наскільки це більше або менше, ніж минулого місяця;
- чи були разові платежі або великі угоди.
Цінність: команда бачить, як їхня робота конвертується у реальні гроші. Це створює розуміння впливу кожної ролі.
2. OPEX (операційні витрати), на що ми витратили. Короткий список основних операційних витрат:
- Інструменти
- Сервіси
- Підрядники
- Адмінвитрати
Цінність: допомагає побачити, де витрати ростуть без причини (наприклад, зайві підписки, дублювання сервісів, старі ресурси).
3. Gross Margin ( дохід після прямих витрат), наскільки ефективно ми працюємо Це співвідношення доходів і витрат на продукт.
Покажіть, чи маржа зросла чи впала, і коротке пояснення чому.
Цінність: дає чіткий сигнал, команда працює ефективно → маржа стабільна або росте; команда перевантажена або має проблеми з процесами → маржа падає.
4. План → Факт — де ми відхилилися. Порівняння того, що планувалось, із тим, що вийшло реально.
Цінність: це чесність на папері. Команда бачить невідповідності, розуміє, де «просіли» задачі, оцінки або бюджети.
5. Ризики — максимум три. Стислі й реальні ризики, які можуть вплинути на результат наступного місяця.
Цінність: команда працює на випередження. Якщо ризики чітко сформульовані, то вони не стануть сюрпризом.
6. Дії на наступний місяць, що конкретно робимо. Не «будемо оптимізувати», а робити чіткі кроки:
- вимикаємо невикористані ресурси в хмарі;
- уточнюємо оцінки перед релізом;
- зменшуємо витрати на сервіси;
- додаємо QA;
- переглядаємо процеси.
Цінність: це перетворює фінанси на конкретний план дій, а не просто звіт.
Цей формат читається за 2 хвилини і одразу показує де проблема — без Excel і довгих презентацій.
Ось як це виглядає в реальному повідомленні — те, що ваша команда побачить у Slack чи іншому каналі комунікації. Цифри для апдейту можна отримати двома способами: попросити фінансиста надіслати їх після закриття кожного місяця або брати самостійно з фінансового звіту, якщо маєте до нього доступ. Перший варіант простіший — достатньо один раз домовитися, і це стане регулярною практикою.
Приклад шаблону для фінансового апдейту в Slack на зображенні:

*показники на прикладі умовні, не стосуються поточного чи попередніх місць роботи автора.
Шаблон: Фінансовий апдейт на 1 сторінку або 1 повідомлення в Slack
Finance Update | [Місяць Рік] Revenue: $__ (+__% vs минулий місяць). [Коментар] OPEX: $__. [Коментар] Gross Margin: __% ([+/—] __ p.p.). [Коментар] Plan → Fact: Revenue: $__ / $__ OPEX: $__ / $__ Margin: __% / __% Top risks: 1. 2. 3. Next month’s actions: 1. 2. 3.
Показники, які варто розуміти кожному нефінансисту в ІТ.
Більшість команд уже бачать фінансові проблеми щодня — просто називають їх іншими словами.
Знайди свій біль у таблиці — і читай відповідний блок нижче.

-
Загальні фінансові показники:
Revenue (дохід) — усі гроші, які компанія отримує від клієнтів.
Важливо: від цього показника напряму залежать бюджети команд, зарплати, бонуси, інвестиції у продукт і швидкість розвитку компанії.
COGS (Cost of Goods Sold, Cost of Sales, прямі витрати / собівартість продукту) — витрати, які напряму пов’язані з розробкою продукту або послуги. Наприклад: інфраструктура, зарплати delivery, хостинг.
Важливо: чим нижчі COGS, тим вища маржа.
Gross Margin (Gross Profit Margin, валова маржа) — скільки доходу залишається після покриття прямих витрат. Важливо: ключова метрика ефективності команди чи продукту.
OPEX (Operating Expenses, операційні витрати) — зарплати нетехнічних команд, офіс, інструменти, сервіси, підрядники.
Важливо: витрати швидко зростають, якщо не контролювати підписки та процеси.
Profit (прибуток) — гроші, які залишаються після всіх витрат.
Важливо: визначає можливості інвестицій, бонусів і масштабування бізнесу.
Net Profit (чистий прибуток) — прибуток після урахування всіх витрат і податків.
Важливо: найточніший показник фінансового результату бізнесу.
Cash Flow (рух грошей) — показує, скільки грошей реально заходить і виходить.
Важливо: позитивний Cash Flow = стабільність. Негативний = затримки платежів, заморожування витрат, ризики для команд.
Accounts Receivable (AR, дебіторка, нам винні) — це гроші, які клієнти ще не оплатили за виставленими інвойсами. Важливо: затримки AR напряму впливають на Cash Flow і бюджети команд.
Accounts Payable (AP, кредиторка, ми винні) — суми, які компанія повинна сплатити сервісам, підрядникам, партнерам.
Важливо: неконтрольоване AP створює боргове навантаження та може обмежувати витрати.
Burn Rate (Monthly Burn, Cash Burn) — швидкість, з якою компанія витрачає гроші щомісяця.
Важливо: високий burn скорочує runway і підвищує ризики для бізнесу.
Runway (Cash Runway, Months of Runway) — скільки місяців компанія може працювати з наявними грошима та поточним burn rate.
Важливо: ключовий показник стабільності та виживання компанії.
⚠️ На що звернути увагу: якщо Cash Flow негативний другий місяць поспіль, а Runway менше 6 місяців — це вже не робоча ситуація, а термінова розмова з керівництвом. Основний висновок: завжди контролюйте ці два показники, щоб уникнути критичної ситуації.
2. Показники для Sales & Marketing:
CAC (Customer Acquisition Cost, вартість залучення клієнта) — скільки коштує компанії залучити одного нового клієнта: реклама, маркетинг, продажі.
Важливо: якщо CAC високий або зростає швидше, ніж LTV, маркетинг працює неефективно.
LTV (Lifetime Value, довічна цінність клієнта) — скільки грошей приносить один клієнт за весь час користування продуктом.
Важливо: LTV має бути вищим за CAC, інакше бізнес-модель буде збитковою.
LTV/CAC Ratio (співвідношення LTV до CAC) — показує, наскільки ефективно компанія монетизує клієнтів порівняно з вартістю їх залучення.
Важливо: хорошим вважається показник 3:1 і більше.
ARPU (Average Revenue Per User, середній дохід на одного користувача) — скільки компанія заробляє з одного активного користувача чи клієнта.
Важливо: допомагає оцінити, як зміни у продукті чи тарифах впливають на монетизацію.
Conversion Rate (CR, коефіцієнт конверсії) — відсоток користувачів, які здійснили цільову дію: покупку, реєстрацію, підписку.
Важливо: низька конверсія вказує на проблеми у воронці продажів або на слабку відповідність продукту запиту клієнта.
Churn Rate (рівень відтоку) — відсоток користувачів або клієнтів, які відмовилися від продукту.
Важливо: високий churn означає, що продукт не закриває потреби або має проблеми з якістю чи ціною.
MRR/ARR (Monthly/Annual Recurring Revenue, регулярний дохід за місяць/ рік) — стабільний повторюваний дохід у SaaS-моделі.
Важливо: дозволяє прогнозувати дохід і планувати зростання.
Pipeline/Forecast (воронка продажів/прогноз доходу) — обсяг угод, які перебувають у процесі закриття.
Важливо: сильний pipeline = прогнозований розвиток, слабкий → ризик недосягнення плану.
⚠️ На що звернути увагу: якщо CAC зростає, а Churn не падає — більше грошей на маркетинг не допоможе. Проблема в продукті або обордингу
3. Показники для HR & Recruitment:
Retention Rate (рівень утримання працівників) — відсоток людей, які залишаються працювати в компанії протягом певного періоду. Як рахується: (Кількість працівників, що залишилися за період / Кількість працівників на початку періоду) × 100%
Важливо: найкритичніша метрика HR. Високий retention = стабільні команди та нижчі витрати на найм.
Turnover Rate (рівень плинності кадрів) — відсоток співробітників, які покидають компанію. Як рахується: (Кількість звільнень за період / середня кількість працівників за період) × 100%.
Важливо: високий turnover означає втрату експертизи, зростання витрат і ризики для delivery.
Headcount Planning (планування чисельності) — план того, скільки людей потрібно найняти для команди або компанії. Як рахується: планова чисельність = поточний headcount + нові ролі — вибуття (прогноз).
Важливо: неправильне планування призводить до браку ресурсів або зайвих витрат на зарплати.
Time to Hire (час найму) — скільки днів потрібно, щоб знайти та найняти спеціаліста. Як рахується: дата виходу кандидата — дата відкриття вакансії.
Важливо: тривалий Time to Hire затримує роботу команд і збільшує навантаження.
Hiring Cost / Cost per Hire (вартість найму) — сума витрат на закриття однієї вакансії: рекрутинг, маркетинг вакансій, підписки, інструменти. Як рахується: (Витрати на рекрутинг + маркетинг вакансій + інструменти + підрядники) / кількість закритих вакансій.
Важливо: зростання вартості найму сигналізує про неефективність процесів.
Productivity Cost (вартість непродуктивності) — втрати команди через відкриті вакансії або перевантаження. Як рахується: середня вартість людино-місяця × кількість місяців, поки роль незакрита, або середня вартість затримки задач на місяць.
Важливо: HR може допомогти аргументувати терміновість найму та необхідність змін у процесах.
Compensation Budget (бюджет компенсацій) — бюджет компанії на зарплати, бонуси та підвищення. Як рахується: (Поточні зарплати + планові підвищення + бонуси + нові ролі) за період.
Важливо: це важлива метрика для HR і фінансів, але вона безпосередньо не визначає ефективність найму.
⚠️ На що звернути увагу: якщо Turnover виріс і Time to Hire одночасно перевищують 60 днів — команда горить, а підмоги немає, — це впливає на delivery та revenue.
4. Показники для Delivery & Project Management:
Planned vs Actual Effort / Budget (планові та фактичні години / бюджет) — порівняння того, що було заплановано за годинами, ресурсами або бюджетом, з тим, що команда фактично витратила. Як рахується: фактичні години / бюджет — планові години / бюджет або як % відхилення від плану.
Важливо: показує якість планування, допомагає вчасно помітити перевитрати та зрозуміти, чому задача, проєкт або функція коштують дорожче чи тривають довше, ніж очікувалося.
Delivery Predictability (передбачуваність виконання) — показує, наскільки стабільно команда виконує задачі, спринти або етапи роботи в обіцяні строки. Як рахується: (Кількість задач / етапів, завершених вчасно / Загальна кількість запланованих задач / етапів) × 100%.
Важливо: низька передбачуваність ускладнює планування, створює напругу між командами та підвищує ризик затримок під час запуску важливих ініціатив.
Time to Delivery / Time to Release (час до delivery / релізу) — скільки часу проходить від старту роботи над задачею, функцією або ініціативою до її фактичного запуску. Як рахується: дата релізу — дата старту роботи.
Важливо: чим довший цей цикл, тим повільніше компанія отримує результат від вкладених ресурсів і тим вищий ризик втратити ринкові можливості.
Scope Creep (розширення обсягу робіт) — ситуація, коли обсяг задач або вимог до проєкту поступово збільшується вже після старту без відповідного перегляду строків, ресурсів чи бюджету. Як рахується: (Додатковий обсяг робіт після старту / Початково погоджений обсяг робіт) × 100% або фіксується як кількість незапланованих змін.
Важливо: scope creep часто непомітно збільшує навантаження на команду, погіршує прогнозованість і знижує ефективність роботи.
Resource Allocation (розподіл ресурсів команди) — показує, наскільки збалансовано команда розподілена між пріоритетними задачами, підтримкою, новими ініціативами та операційною роботою. Як рахується: частка часу або FTE, виділена на кожен напрям роботи, у % від загального ресурсу команди.
Важливо: слабкий розподіл ресурсів призводить до перевантаження, втрати фокусу, затримок і неефективного використання бюджету.
⚠️ На що звернути увагу: якщо Scope Creep є в кожному спринті, а Delivery Predictability нижче 70% — планування не працює, і бюджет проєкту під загрозою.
Бонус: ШПАРГАЛКА, щоб швидко орієнтуватися у розрахунку фінансових показників
Це короткі формули й пояснення, які дозволяють швидко зрозуміти, як виглядає фінансова картина проєкту або продукту. Можна зберегти щоб було під руками, коли потрібно.

Якщо ви працюєте в IT, вам не потрібно ставати фінансистом. Але вміння читати фінансову картину допомагає краще аргументувати рішення, бачити ризики раніше та розуміти, як саме ваша робота впливає на бізнес.
У цій статті я зібрала базові фінансові показники та підходи, які допомагають краще розуміти логіку IT-команд, пріоритети бізнесу та вплив рішень на результат.
Коли я починала карʼєру у фінансах, мені дуже бракувало подібного структурованого матеріалу українською. Сподіваюся, ця стаття стане корисною точкою опори для тих, хто зараз проходить цей шлях.
Буду вдячна за ваш фідбек і коментарі.
20 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівНу раз ніхто не токсичить то я почну;)
Тут або заголовок не точний або стаття антипатерн
Бо будь-який поважний лінійний трудівник у випадку:
А. ріст прибутку — буде просити більше винагороду
Б. Падіння прибутку, мінуса — буде шукати запасний човник
Тобто фінанси таки мають значення :)
Дуже корисна стаття. Дякую!
дякую!
Як скоро ШІ замінить спеціалістів по фінансам, керівну ланку та середній менеджмент компаній?
Ви переплутали коментар на ДОУ з чатом джіпіті :)
дуже слушний коментар насправді)
от ви як думаєте замінить чи не замінить?)
Я думаю що ШІ замінить всіх, але ШІ ще не скоро буде.LLM-ки нас? Навряд чи, але дуже змінять як ми працюємо, можливо для декого настільки сильно що доведеться працювати деінде.
Чи замінять
Я дуже чекаю цей момент, коли ШІ замінить і забере частину роботи фінансиста, але поки цього не сталося. Я з радістю хочу віддати рутину, нудні задачі, розрахунки і формули Google Sheets та Excel.
Але поки я бачу ШІ як дуже сильний інструмент для пришвидшення аналізу, автоматизації звітності, прогнозування чи пошуку аномалій, а не повну заміну людей.
Я користувалась ШІ, щоб структурувати матеріал у цій статті і щоб згенерувати картинки. У мене немає дизайнерських скілів взагалі, я не могла розібратися з Figma, а напрягати друзів не дуже хотілося. Але я знаю, як хочу подати інформацію.
Я постійно користуюся ШІ-інструментами у своїй роботі і вже не бачу життя без них. Звісно ШІ потрібно використовувати з розумом, перевіряти й правильно надавати дані. Якби всю роботу робив ШІ — було б багато неточностей і помилок.
Тому, підсумовуючи свою думку — ШІ замінить людей, які не вчаться і не розвиваються.
На мою думку, що варто розвивати в першу чергу:
- стратегічне мислення;
- емоційний інтелект;
- управління ризиками;
- технічні скіли роботи з ШІ
Що додали б ви ще сюди в список, що варто розвивати щоб ШІ нам поки був помічником, а не замінником?Not soon)
Finances are closely tied with the economy. And the economy is a part of real world with it’s problems and limitations multiplied by chaotic market behavior. So a lot of real world context here which is hard to put into machine.
Цікава інформація і корисна. Дякую👍🤗
дякую!
Цікава стаття, додав в закладки щоб перечитати детальніше бо забагато нової інформації за раз
Трохи наївне питання: а чи нема серед цих показників чогось, що становить комерційну таємницю? Чи в статті мається на увазі, що кожній частині команди потрібно доносити тільки ту частину показників, яка стосується тільки їх?
Дякую за дуже релевантне питання 🙂
Чесно кажучи, коли писала статтю, не подумала одразу окремо підсвітити цей момент, хоча це справді важливий нюанс і його точно можна було б винести в окремий абзац.
Так, на практиці далеко не всі фінансові показники можна або варто розголошувати всередині компанії. Особливо в приватних компаніях — немає обов’язку відкривати фінансові дані повністю. У публічних компаніях ситуація трохи інша, бо значна частина показників уже доступна у відкритій звітності для інвесторів.
Але навіть у дуже «прозорих» компаніях це не означає, що кожна команда повинна бачити абсолютно всі цифри чи повний P&L.
У статті я скоріше мала на увазі, що фінансові показники важливо доносити до команд у контексті їхнього впливу на бізнес.
Наприклад:
- для Sales — revenue, conversion, pipeline
- для Delivery — planned vs actual, utilization, scope creep
- для HR — retention, hiring cost, time-to-hire
- для Engineering чи Product — gross margin, cost optimization, delivery speed
Тобто не обов’язково відкривати все. Важливіше — показати команді зв’язок між їхньою роботою та результатом компанії.Із практичного досвіду можу сказати, що досить часто замість абсолютних цифр команда бачить динаміку у відсотках або трендах. Наприклад:
- Revenue +12% QoQ
- Gross Margin +4 p.p.
- OPEX +5% vs plan
Тоді команді простіше зрозуміти:- що ситуація покращується чи погіршується
- як їхня робота впливає на результат
- де компанія зараз має ризики або точки росту
Ще один важливий момент, який я також бачила на практиці: якщо показники тривалий час негативні, частину людей це може демотивувати. Хтось може почати думати: «у компанії проблеми, скоро не буде грошей», хоча насправді мінус може бути свідомою інвестицією в ріст, масштабування чи розвиток продукту.Тому тут дуже важливо не просто показувати цифри, а пояснювати контекст:
- чому результат саме такий
- що вплинуло на показники
- яка динаміка місяць до місяця чи квартал до кварталу
- і що компанія робить далі
- що негативні показники не завжди означають, щось погане
Це можна робити без необхідності розкривати конкретні суми чи чутливі фінансові дані.На мою думку, саме такий баланс працює найкраще:
дуже корисно, дякую 👍
дякую!
Дуже дякую за таку структурну і змістовну статтю 🙌
Прочитала на одному диханні!
В одному матеріалі зібрані всі ключові фінансові показники, важливі для ІТ-команд, і при цьому дуже доступно пояснені простою та зрозумілою мовою.
Особливо цінно, що є не лише визначення метрик, а й контекст — як саме вони впливають на рішення, пріоритети та роботу команд, як їх тлумачити, співставляти та на що звертати увагу.
Крута, практична і дуже прикладна стаття 👍
Дякую!
Дякую за зворотний зв’язок — дуже ціную! 🙌
Дуже змістовна та професійно структурована стаття. Сподобалось, що складні речі пояснені чітко, послідовно й без зайвої теорії. Дякую автору за якісний і справді корисний матеріал.
дякую, рада що було корисно!