Як product-менеджеру працювати швидше з AI
Усім привіт! Мене звати Максим Мироненко, я Product Lead у одному з бізнесів групи продуктових IT-компаній Universe Group — Guru Apps. Ми створюємо застосунки, які є лідерами в двох основних напрямках: утиліти та AI.
За даними Google, 90% розробників використовують AI в роботі. 80% з них фіксують зростання продуктивності. Це стосується і product-менеджерів. Я використовую AI як інструмент, який прискорює закриття задач: від аналітики до перевірки ідей. Тому у цьому матеріалі — розповім, що в продуктовій роботі можна оптимізувати з AI, де його використання не має сенсу і які помилки я зустрічаю найчастіше.
Ви як product-менеджер аналізуєте дані, працюєте з дизайном чи тестуєте гіпотези. Перемикання між задачами і взаємодія з різними спеціалістами з’їдають час. Тому AI дозволяє вам рухатися швидше в задачах, де на старті не потрібне глибоке занурення.
Наприклад, коли треба зібрати базовий дизайн для фічі, я генерую чорновий варіант через AI. Після чого дизайнер адаптує його під дизайн-систему продукту. Це займає близько 15 хвилин замість повноцінної задачі в беклозі. Це і є головний ефект AI на бізнес-цілі: ви закриваєте задачі швидше за менші ресурси.
Де AI дає результат
Нижче — 5 прикладів того, де АІ дає найбільше результату в моїх робочих процесах.
1. Робота з аналітикою
AI добре працює для попереднього аналізу. Наприклад, я досліджував, як модель пристрою користувача впливає на монетарні метрики. Я вивантажив з Amplitude кілька масивів даних у форматі .csv. Фактично це дані по метриці Х overtime, та певними user property (дані анонімізовані, це важливий інсайт, в тому числі — для конкурентів)
Після цього завантажив ці файли в Codex і попросив проаналізувати кореляцію між метрикою Х і всіма user property. У аналізі я побачив обернену залежність метрикою Х і однією з user property: чим вищий відсоток всередині user property Y (тобто проперті має числовий показник від 1 до 100%), тим нижча метрика Х. Це стало гіпотезою для подальшої перевірки, яка допомагає в моменті розуміти яка аудиторія приходить на продукт.
Отже, AI не замінює аналітика, а скорочує шлях до гіпотези, яку ви потім перевіряєте вручну.

2. Робота з фідбеком користувачів
У продукті з великою базою користувачів щотижня приходять тисячі відгуків. Прочитати їх вручну неможливо. Тому я автоматизував процес таким чином, що AI сегментує коментарі за категоріями (баги, запити на фічі, ціноутворення) і видає резюме.
Як це виглядає на практиці?
1. Беру датасет з відгуками користувачів із Sensor Tower і вивантажую його у форматі .csv.
2. Імпортую в Google Sheets і роблю базову підготовку:
- відсортовую відгуки за довжиною
- через =LEN функцію беру ті, що довші за 50 символів, адже там більше змісту
- перекладаю їх на англійську через =GOOGLETRANSLATE функцію
3. Використовую функцію =AI у Google Sheets та задаю промпт, який аналізує кожен відгук і відносить його до однієї з попередньо визначених категорій (баги, фічі, ціноутворення тощо).
4. Протягую формулу на весь масив і отримую структуровані дані, з яких можна побудувати пайчарт і побачити, що реально болить користувачам.

Цей спосіб дозволяє приймати рішення на основі реальних болів аудиторії, а не суб’єктивних відчуттів. Цей процес можна автоматизувати, щоб не робити його вручну щоразу.
Для самого пайплайну підійде або власний скрипт, або no-code/low-code інструмент на кшталт n8n чи Activepieces. Для новачків другий варіант зазвичай простіший. Нижче — інструкція, як це налаштувати.
- Спочатку треба забирати нові відгуки з App Store або Google Play. Якщо у вас уже є доступ до Sensor Tower, це можна робити через їхні інтеграції та API. Якщо потрібен дешевший або простіший варіант, можна використати готовий scraper, наприклад через Apify, або написати свій парсер.
- Далі ці відгуки треба кудись складати. Для простого сценарію вистачить Google Sheets. Якщо даних стане більше, краще одразу зберігати їх у базу.
- Після цього кожен новий відгук треба прогнати через API мовної моделі, наприклад OpenAI, і витягнути з нього структуру: тему, тип проблеми, тональність, згадану фічу, версію застосунку, якщо вона є.
Наступний крок це створення регулярної задачі, яка раз на тиждень:
- забирає нові відгуки
- класифікує їх через LLM
- порівнює нові результати з попереднім тижнем
- формує короткий висновок для команди
- надсилає цей звіт у Slack
У Slack для цього треба створити app, встановити її у workspace, отримати approve від owner або admin, якщо це вимагає політика компанії, і видати боту потрібні scopes для надсилання повідомлень у потрібний канал.
На практиці ви отримаєте простий цикл: щотижня система збирає відгуки, групує їх по категоріях, показує нові патерни і надсилає команді короткий summary без ручної роботи.
3. Робота з гіпотезами
AI добре працює для брейншторму. Коли я бачу drop-off 50% на етапі воронки, де половина користувачів не доходять до наступного кроку, я використовую ChatGPT, щоб швидко згенерувати можливі причини.
Для цього закидаю в ChatGPT скріншот конкретного екрана або навіть весь флоу з кількох екранів і описую проблему. Наприклад: де саме користувачі відпадають і що це за крок у воронці. На основі цього отримую:
- список можливих причин drop-off
- варіанти покращення
- готові тексти або навіть дизайн-рішення як референс
Далі починається основна робота: перевіряю аналітику, дивлюся, як це зроблено у конкурентів, проходжу цей шлях у продукті сам.
AI тут не дає відповідь, але сильно пришвидшує старт і розширює поле гіпотез.
4. Комунікація і підготовча робота
Підготовка до інтерв’ю, формулювання повідомлень, структурування думок. Жодна з цих задач не критична, але кожна забирає час. З AI ви оформлюєте ідею за хвилини замість годин.
Наприклад, для підготовки до інтерв’ю я використовую ChatGPT та передаю йому профіль кандидата, опис ролі та ДНК Guru Apps з ключовими цінностями і рисами, які для нас визначають сильного кандидата.На основі цього отримую:
- список релевантних питань під конкретного кандидата
- зони, на які варто звернути увагу під час інтерв’ю
- гіпотези, що варто глибше розкрити в розмові
Це дозволяє швидко зібрати структуру інтерв’ю і не витрачати час на підготовку з нуля.
5. Автоматизація рутинних задач
У product-менеджменті є задачі, що повторюються регулярно. Наприклад, перевірка конкурентів. Тому для цього я зробив інструмент, який відстежує оновлення застосунків і надсилає повідомлення в Slack, аби більше не перевіряти це вручну. Такі речі виглядають дрібними, але за кілька місяців економлять години.
Vibecoding як окремий інструмент
З vibecoding ви як product-менеджер створюєте інструменти під себе. Замість універсальних сервісів, які не закривають задачу повністю, ви робите рішення, яке враховує контекст вашого продукту і процесів. Менше зайвих дій та менше повернень до одних і тих самих задач вручну.
У великих командах це про персональну ефективність і автоматизацію роботи. На етапі R&D це працює інакше: ви можете самі зібрати MVP, отримати перший фідбек від користувачів і вже після цього передати рішення команді розробки.
Де AI не варто використовувати
Для мене є дві ситуації, де AI не працює.
Перша: делегування. AI може запропонувати гіпотезу, допомогти з аналізом чи дати варіанти рішення. Але він не приймає рішень і не закриває задачу під ключ. Фінальний контроль за вами.
Друга: коли простіше зробити самому. Контекст продукту буває складним. Іноді пояснити його AI займає більше часу, ніж виконати задачу вручну.
Помилки в роботі з AI
З мого досвіду, є чотири основні помилки, які допускають product-менеджери.
- Поверхнева робота з даними. Якщо дати AI неструктуровані дані або нечітке завдання, результат буде відповідний. Якість входу визначає якість виходу. Тому формулювати задачу потрібно чітко.
- Недовикористання. Більшість product-менеджерів обмежують AI текстовими задачами і не пробують аналітику або візуалізацію. Згенерувати дизайн як референс перед постановкою задачі дизайнеру може кожен, але мало хто це робить.
- Очікування, що AI вирішить задачу. Генерація гіпотез тривіальна. Валідація потребує вашого часу і контексту продукту. Не плутайте одне з іншим.
- Безпека. Не давайте AI доступ до критичних систем або адміністративних прав.
Отже, AI змінює швидкість роботи product-менеджера. Ви швидше працюєте з даними, формуєте гіпотези, автоматизуєте рутину, але суть роботи залишається та сама: перевірка і прийняття рішень.
Найбільший результат я отримую від vibecoding. Це дозволяє тестувати ідеї, створювати інструменти під себе і працювати з меншим ресурсом команди. У результаті виграє той, хто розуміє, де AI дає швидкість у його конкретному контексті.
2 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівВ Amplitude є багато вбудованих корисних AI «штучок». Для швидкого дослідження саме те.
AI для візуалізації ідей інтерфейсів — це найкраще, що ставалось в моїй роботі. Так значно простіше пояснювати ідеї, і отримувати фідбек ще до того як витратятится купа годин дизайнера та розробника.