Як я зекономила 50-73% на GPT API, бо в мене комп зі смітника

💡 Усі статті, обговорення, новини про Python — в одному місці. Приєднуйтесь до Python спільноти!

Або: коротка історія про те, як українська кирилиця — це податок на бідних розробників, і що я з цим зробила за чотири дні бенчмарків на Phenom II 2009 року.

dormouse-ua

Дисклеймер для тих, хто прийшов за метриками

Якщо вам не цікава передісторія, тицяйте сюди — там цифри по двом бенчмаркам на 6 моделях. Я не образюсь. Але обкрадете себе на половину сенсу — бо ця штука народилась не з research paper, а з того, що мені реально не вистачало грошей на API.

Я Дарія, програмістка з України, живу в Польщі. Працюю з даними щодня, без LLM сьогодні — це як пиляти дрова без бензопили. Технічно можна, але ти будеш дурнем серед людей з бензопилами.

Мій робочий комп — старий AMD Phenom II, який мій чоловік буквально знайшов на смітнику. Реальний процесор з 2009 року, який я витерла, поставила на нього Linux (бо Windows на цьому помре від сорому), і працюю.

Ситуація:

• Локалки — забудьте. Llama на Phenom II — це як пробігти марафон в гумових тапках з Розетки. Технічно можливо, морально неприйнятно.
  • Клауд (GPT, Claude, Gemini) — дорого. Особливо українською.
  • Написати свою модель — не настільки я крута.

Мене вибісило що для якісного пошуку за змістом я маю юзати клауд.

А чому українська дорожча?

Це момент, який мене реально розлютив, коли я в нього вперлась.

Українська кирилиця в токенайзерах GPT/Claude розпадається на 3-4 токени за слово. Англійська — на 1-1.5. Тобто за один і той самий зміст ви платите в три-чотири рази більше, тільки тому що пишете кирилицею.

Промт: «блін продакшн впав після деплою, що робити першим»

Токенів UA: 45

Той самий зміст англійською: «damn production crashed after deploy, what do first»

Токенів EN: 12

Це не технічна проблема, це податок на не-англомовних розробників. Ми всі його платимо мовчки. Араби, тайці, гінді — теж. Просто ніхто не зробив порівняльних таблиць, бо нікому не платять за те, щоб про це писати.

Мені, з Phenom II і обмеженим бюджетом, цей податок ставав в копійчину щомісяця. І в якийсь момент я подумала: окей, а що якщо стискати вхід до того, як платити?

Третій шлях

Інсайт простий до банальності:

Проблема не в моделі, проблема у вхідних токенах.

Якщо я не можу зробити модель дешевшою — я можу зробити вхід коротшим. І не просто обрізати, а трансформувати в те, що GPT розуміє так само добре, але платити меншe.

Так народилась ідея ліби з трьох шарів:

1. crack_open — нормалізація. 360 правил + pymorphy3 для лематизації. «шо» → «що», «канєшно» → «звичайно», «пофіксь» → «виправ».
  2. compress — викидаємо шум. Філлери, інтенсифікатори, повтори. Rule-based, без ML. Швидко і передбачувано.
  3. map_to_en — переклад в англійську. 47K лексикону + seq2seq на 28K пар виразів (GRU encoder-decoder, 7.3M параметрів).

Назвала dormouse. Тому що це мій нік скрізь — Соня з «Аліси в країні чудес». Ну і логіка проста: моя ліба = мій нік.

Як я це тестувала

Я не люблю коли ML-моделі тестують на синтетичних датасетах. Хочу реальні тексти. Тому зробила два різні бенчмарки на двох різних корпусах — щоб дивитися на штуку з двох сторін.

Бенчмарк #1 — coverage на хаотичних реальних текстах.

Корпус: 53 351 текст. Мої Telegram-діалоги (роки переписки з замовниками, друзями, колегами — суржик, мат, мемчики), мої промти до Claude, три книги Льюїса Керрола (бо якщо твоя ліба зветься dormouse, гріх не прогнати її через першоджерело).

Бенчмарк #2 — quality preservation на робочих промтах.

100 ретельно відібраних промтів × 6 моделей: GPT-4.1, GPT-4.1-mini, GPT-4.1-nano, GPT-4o-mini, GPT-5.5, Gemini 2.0 Flash. Кожен промт прогнала двічі — оригінал українською і squeezed англійською. Відповіді оцінювала на релевантність 1-5.

Phenom II ганяв перший бенчмарк 94 години безперервно (~4 дні). Іноді йому ставало погано і моніторчик загорався рожевим )

Результати

Бенчмарк #1 — Coverage (53 351 текст)

Метрика

Значення

Покриття лексикону

88.2%

Економія токенів (без seq2seq)

48.5%

Економія токенів (з seq2seq)

73.3%

Точність seq2seq (exact match)

98.2%

Точність seq2seq (overlap)

99.3%

73% економії — це на хаотичних Telegram-текстах, де багато сміття для викидання. На чистіших робочих промтах економія менша, але все одно суттєва (див. бенч #2).

Бенчмарк #2 — Response stability (100 промтів × 6 моделей)

Спочатку чесно про методологію. Я не використала LLM-judge для оцінки відповідей — бо прогін 600 запитів через судячий GPT коштував би мені більше, ніж ліба економить за пів року. Замість цього я використала heuristic judge: оцінка по довжині, структурі і формальній повноті відповіді (1-5 балів).

Це означає важливу річ: я не вимірюю глибину змісту, я вимірюю, чи модель віддає таку саму за формою відповідь на оригінальний промт і на squeezed.

Модель

UA score

EN (squeezed)

Preservation

GPT-4.1

4.79

4.86

102%

GPT-4.1-mini

4.71

4.68

99%

GPT-4o-mini

4.61

4.60

100%

GPT-4.1-nano

4.58

4.56

100%

GPT-5.5

4.00

4.00

100%

Gemini 2.0 Flash

4.11

4.10

100%

Економія токенів на цьому корпусі: 50% (без seq2seq).

Що це означає, людською мовою:

Squeeze не змушує модель давати гірші за формою відповіді. На всіх 6 моделях форма відповіді стабільна (99-102%). Це не «якість змісту збережена» — це слабкіше твердження. Але це чесне твердження.

Артефакт по GPT-5.5: показав 4.0/4.0 — нижче за всі інші моделі. Це не реальна деградація: GPT-5.5 дає коротші і лаконічніші відповіді, які heuristic штрафує за коротку довжину. Тобто штраф за лаконічність, а не за погану відповідь. Це обмеження мого judge, не моделі.

Що було б ідеально, але я цього не зробила:

• LLM-judge на тих же 600 запитах (Claude Opus або GPT-4 як суддя).
  • Human evaluation хоча б на 50 семплах.

Все це в roadmap. Якщо в когось є GPT-credits на сотню баксів і бажання це зробити — пишіть)

Бенчмарк #3 — head-to-head проти LLMLingua (100 промтів)

LLMLingua — найпопулярніший інструмент стиснення промтів від Microsoft Research. Він використовує GPT-2 perplexity для визначення «малоінформативних» токенів і їх викидання. Працює добре на англомовних текстах. А як він працює на українській? Отже, бенчмарк.

Метод

Tokens

Savings

Quality

Original UA

1,312

4.65

dormouse

620

53%

4.50

LLMLingua (на UA)

1,182

10%

4.60

dormouse + LLMLingua

595

55%

4.60

Що я бачу в цих числах:

LLMLingua на українській дає тільки 10% економії проти 53% у dormouse. Різниця в п’ять разів. Чому так — пояснення механічне: GPT-2 натренована переважно на англомовних даних, її perplexity на кирилиці шумна. Вона не може правильно вирішити, які токени «неважливі», тому викидає мало і обережно.

Якість при цьому майже та сама: 4.50 у dormouse проти 4.60 у LLMLingua. Це 0.1 балу різниці на heuristic judge — в межах шуму.

Комбо dormouse + LLMLingua додає тільки +2% до економії. Тобто dormouse вже забирає основну частину «стискального» потенціалу, і LLMLingua не має що додати поверх.

Висновок: для української LLMLingua не зламана, просто архітектурно непідходяща. Вона зробила б те ж саме, якби спробувала стискати тексти арабською чи тайською — будь-якою мовою з домінантним кириличним/арабським/тайським алфавітом, для якої немає дешевої perplexity-моделі.

pip install dormouse-ua

pip install dormouse-ua

Includes: squeeze, middleware (OpenAI/Anthropic), nibble, morphology, Excel parsing.
For embeddings search (stir/mumble/sip) and seq2seq — needs PyTorch:
pip install dormouse-ua[ml]      # + torch, sentence-transformers
pip install dormouse-ua[all]     # everything
stir/mumble/sip потребують [ml] (torch + sentence-transformers)

Пакет 29MB — все включено: 47K лексикону, seq2seq-модель (7.3M параметрів), 360 правил нормалізації. Свідомо вирішила бандлити все, а не тягти lazy-load з HuggingFace — бо я живу в реальності, де інтернет може бути повільним, HuggingFace може мати свої плани, а pip install має просто працювати з першого разу. Краще трохи більший пакет, ніж залежність від CDN.

from dormouse import squeeze
squeeze("ваще нормально, канєшно зробимо", target="cloud")
# → "generally ok, sure do"

Або як drop-in middleware для OpenAI/Anthropic SDK:

from openai import OpenAI
from dormouse import DormouseClient
client = DormouseClient(OpenAI())
response = client.chat.completions.create(
    model="gpt-4o-mini",
    messages=[{"role": "user", "content": "шо там по деплою, він ваще не робе"}],
)

Під капотом: squeeze → EN → GPT → unsqueeze → українська відповідь

Бонусом — stir, mumble, sip для семантичного пошуку, класифікації і RAG, повністю локально на CPU. Без API, без ключів, без cost.

Кому це треба

• Українські SaaS / чат-боти — користувачі пишуть суржиком, GPT відповідає невпопад. Нормалізуй перед відправкою — отримаєш конкретні відповіді.
  • RAG системи — користувач шукає сленгом, документи в літературній мові. Нормалізуй обидві сторони — пошук працює.
  • Batch processing — 10К коментарів через GPT для sentiment analysis. Стиснь спочатку — буде дешевше і швидше.
  • AI-агенти — довгі ланцюги дій з’їдають context window. −50-73% токенів = +50-73% «пам’яті» для агента.
  • Локальний пошук без API — stir/mumble/sip працюють офлайн. Phenom II дає raw 600ms на пошук серед 8K чанків. Працює.

Чесно про обмеження

Я не люблю, коли автори бібліотек продають свій код, ніби він вирішує всі проблеми світу. Тому ось три речі, в яких я не впевнена — і де мені реально потрібна ваша допомога.

1. Я ще не знаю, чи це працює поза моїм контекстом. 53 тисячі текстів — це багато по обʼєму, але це моя bubble: мої Telegram-діалоги, мої промти, моя Аліса. Як це поведеться на текстах медика з діагнозами, програміста з Дніпра з російським суржиком, підлітка з власним сленгом — я не знаю. Може бути окей, може посипатись. Тільки реальні юзери це покажуть.

2. Heuristic judge — це не повноцінний eval. Я виміряла preservation 99-102% по структурі і довжині відповіді, не по змісту. Це означає, що моя ліба не змушує модель давати коротші або менш структуровані відповіді. Це не означає, що зміст залишається настільки ж точним. Для цього потрібен LLM-judge або human evaluation, а їх у мене ще нема. В roadmap.

Що мені реально треба:

• Логи — якщо у вас впадає на якомусь типі тексту, відправляйте issue з прикладом.
  • Тести на ваших даних — якщо у вас є український корпус (медичний, юридичний, support-тікети), і ви можете прогнати через squeeze() — поділіться, що вийшло. Особливо цікаві edge-кейси, де ламається.
  • Прогін на ваших API-кейсах — якщо ви платите за GPT/Claude в українському продукті, спробуйте і скажіть чесно, чи економія реальна для вас. Бо мої 50-73% — це на моїх корпусах, а не закон природи.

Я не претендую на те, щоб робити вашу роботу за вас. Просто кажу: ця штука дитяча в плані dataset coverage, і дорослою її роблять не я, а ті, хто прогоне її через свої реальні дані.

Спробувати

GitHub: github.com/ChuprinaDaria/dormouse PyPI: pypi.org/project/dormouse-ua

Ліцензія MIT. Форки, issues, критика — все відкрито. Особливо критика. Якщо щось зламано — скажіть, я виправлю. Якщо щось можна зробити краще — pull request чи issue, я подивлюся.

Замість висновку

Я не написала наступний PyTorch. Я не зробила Hugging Face. Я зробила маленьку, конкретну штуку, яка економить мені (і, сподіваюсь, ще декому) гроші на API.

Чи це революція? Ні. Чи це корисно? Так. Чи це працює на Phenom II 2009 року, знайденому на смітнику? Працює.

І це, чесно кажучи, найкраща метрика, яка в мене є)))

👍ПодобаєтьсяСподобалось38
До обраногоВ обраному14
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Дуже сильний практичний підхід і хороші бенчмарки. Рідко коли ідея одразу підкріплена цифрами, а не просто «інтуїцією».

Це не технічна проблема, це податок на не-англомовних розробників. Ми всі його платимо мовчки. Араби, тайці, гінді — теж. Просто ніхто не зробив порівняльних таблиць, бо нікому не платять за те, щоб про це писати.

Що за булшит? А ви дійсно AI Engineer?
Це суто технічна проблема і жодної теорії змови приплітати не потрібно.
По-перше, є окреме питання особливостей мови — статистичні, морфологічні: довгі слова, варіативність слів, оці суфікси/префікси... — англійська мова сама по собі більш компактна ніж українська, для прикладу;
є особливості токенайзерів та їх дизайну: токенайзер намагається мінізувати число токенів на послідовностях що зустрічаються найбільш часто; токенайзер може зберегти як окремий токен найбільш часто вживане велике англійське слово, та розбивати українське на маленькі токени.
є питання навчального корпусу: якщо головна мова корпусу англійська то він краще буде оптимізувати найбільш зустрічаємі патерни — англійські.
Можете для прикладу прогнати через опенсорсні токенайзери слова: deployment та розгортання — подивитись і порівняти на скільки токенів та які саме вони розібʼють ці слова (~1 vs 4) — і жодного «податку на не-англомовних розробників» — це суто мовне та технічне питання. Сумно, що AI Engineer пише таке на технічному форумі.

Ні не дійсно понарошку )

А ви дійсно AI Engineer?

Она вероятно жена AI Engineer. Может всегда хотела стать инженером, в любом случае похвально, что-то кодит любительски.

Лол) йшов 2026й — Ігор пише російською сексисьтські коментарі )

взагалі цікаво

теоретично, якась схожа за ідеєю реалізація могла б бути частиною сапорт ботів

з іншого боку, якщо модель дешева або якась китайська альтернатива, то там і так певно ціна копійки буде

Так, але ми тестували , і воно потребує сильного допрацювання , бо я використовували тільки свій бенч даних — ну це не достатньо показово

Не купляй породистого компютера, візьми безпритульного з вулиці

Українська кирилиця в токенайзерах GPT/Claude розпадається на 3-4 токени за слово. Англійська — на 1-1.5. Тобто за один і той самий зміст ви платите в три-чотири рази більше, тільки тому що пишете кирилицею.

Промт: «блін продакшн впав після деплою, що робити першим»

Токенів UA: 45

Той самий зміст англійською: «damn production crashed after deploy, what do first»

Токенів EN: 12

Схоже, що заміри ви робили на старих токенайзерах. Якщо зараз брати ваші приклади і дивитись токенайзер для лінійки GPT-5.* (platform.openai.com/tokenizer), то англійська фраза буде на 10 токенів (не на 12), а українська на 19 токенів (не на 45).

Власне так і є, я і не використовувала моделі від 5, і також соннет та опус — бо там без сенсу

На Claude Code з терміналу для сонет 4.7 чи опус 4.7 не побачив різниці в токенах для укр та анг мов.
Можливо це для більш ранніх моделей працює?

Так все вірно , на соннет, опус , гпт від 5 без сенсу , про що на жаль не написала в статті чи рід мі

Дякую за роботу, але всеж у мене питання. Ви порівнюєте програміста без ллм, з дурнем без бензопили. Цікаво дізнатись аргументи, бо реальність на сьогодні показує банкрува продуктів через технічні борги що виникли з ненормованого використання ллм, падіння ефективності старших розробників, збільшеня часу на розробку через використання ллм.

Шкода що ви побачили це , насправді ні — бо в контексті статті я мала на меті це сказати . Дякую що зауважили

Якщо тема безпосередньо пов’язана, наприклад, із запитом про місцевий закон, культурний фестиваль чи певну регіональну подію в Україні, то першим кроком буде пошук цією мовою, навіть якщо користувач поставив запитання англійською. Тож, немає сенсу транслювати все в англійську. У минулому ШІ працював як «перекладач», але сучасні моделі, такі як Gemini, працюють як «thinking» and «reasoning»

Ця Ліба трохи не для того, в юзкейсах онписано )

Я маю на увазі, що це, можливо, було актуально в перших моделях, коли контекстне вікно було обмежене 8к, а токени коштували дорого.

Тут не йдеться про вікно, а про співвідношення токеніав на англійській і українській мовах.

немає сенсу транслювати все в англійську. У минулому ШІ працював як «перекладач», але сучасні моделі, такі як Gemini, працюють як «thinking» and «reasoning»

Онсовний посил статті як я зрозумів:

Українська кирилиця в токенайзерах GPT/Claude розпадається на 3-4 токени за слово. Англійська — на 1-1.5.

Автор, у вас немає можливості працювати на новішому обладнанні, чи просто цікаво юзати «комп зі смітн ка»? Без негативу, просто цікавлюсь.

Та запорожець теж їде, але навіщо себе мучити? Якщо є потреба, можу вам бу ноут подарувати. Але це якщо прям треба.

В мене є запасні ні варіанти)
Проблема в тому що я люблю ПК , і наразі просто в процесі апгрейда, брати фігню не хочу, на те що хочу ще не дозбирала. Так що все рівно — лінукс і ссд дають працювати адекватно

Чого люди не зроблять, аби не писати код

Який тут звязок ?) інпут для агентів в комерційних системах теж коштує грошей

Перекладаючи «суржик» або специфічний український запит на стислу англійську, ви стерилізуєте промт й втрачаєте нюанси (емоційне забарвлення, специфічний юридичний чи медичний контекст), які модель могла б врахувати, працюючи з оригінальною мовою, тому будь-яка помилка вашого seq2seq (навіть при 98% точності) на вході може призвести до 100% галюцинації моделі на виході, й тоді ми втрачатимемо час на верифікацію. Я бачу теоретичний баг з Heuristic Judge, ви стверджуєте, що якість збережена на 100%, бо довжина відповіді збігається, а якщо я запитаю «Як зварити борщ?», а модель відповість «How to make pizza» аналогічною кількістю знаків то ваш бенчмарк покаже 100% успіху? Без семантичного порівняння результатів ваші цифри стабільності можуть вводити в оману) Можливо має сенс спробувати зробити dormouse не для перекладу, а для агресивної лематизації та видалення стоп-слів всередині української мови, це дасть меншу економію (можливо 30-40%), але збереже «рідний» контекст моделі, або ще можна додати логіку, яка визначає складність запиту, прості питання (типу «шо по деплою») через ваш пайплайн, а складні архітектурні чи творчі запити напряму, це мінімізує ризики «лоботомії» інтелекту моделі

справа в стому, що я не перекладаю суржик, перед умовним переаладанням — очищення тексту саме украінського від суржику, мату, розмовної лексіки, деталей які не несуть зміста. Ліба не є преднозначена для серойзних робіт, бо там всього 7.3 млн параметрів, вона для рутинноі економіі теокнів на простих діях — як то обробка тексту від юзерів в чатах, семантични пошук та сортування. Що ваших пропозицій дійсно гарні зауваження і власне складні запити які довші за кілька речень часто сипляться, якщо є час і натхнення — буду вдячна за issue або pr )

Ще трохи понудю) Ну дивіться, навіть в «рутинній обробці чатів» мат та суржик часто є маркерами терміновості або критичного незадоволення, видаляючи їх, ви перетворюєте розгніваного юзера («Бляха, фіксіть цей треш, нічого не робе!») на ввічливого робота («Проблема з функціоналом») й нейронка так втрачає пріоритетність задачі. Ну а щодо «семантичного очищення» то якщо ліба призначена для «семантичного пошуку та сортування», то помилка в 2-5% через невдале стиснення може призвести до того, що той же RAG просто не знайде потрібний чанк. Скільки коштує час того, хто буде шукати, чому «очищений» запит перестав видавати релевантні результати? Точно дорожче, ніж $0.50 економії на токенах, тим паче зараз всі сучасні моделі значно покращили свої токенайзери для не-латинських мов. Але попри моє занудство, цей пет-прожект гарний інструмент для саморозвитку та «заточування» навичок. Можна ще поекспериментувати й замість повного перекладу в EN, залишати «ключові слова» (іменники, власні назви) мовою оригіналу, стискаючи лише граматичне «сміття», це збереже зв’язок з українським культурним та технічним кодом.

в цілому я погоджусь з вами, але я наприклад локально використовуваю для багатьох штук, де могла б бути аішка, тому використання все ж має своє хоч і вульке )

Gemini перекрасно розуміє суржик і відповідає так само, якщо топік не формальний.

Сенс не в розумінні, а економії токенів

Хах, а от момент з мовою цікавий дуже. Я теж припускав, що використання нативної, а не англійської мови споживає більше токенів, але мені було лінь перевіряти чи доводити. Тепер є на що послатись. Дякую

немає за що) але це більше стосується старих клауд можелей, ніж опса чи гпт 5+

ну я до opus не ходжу просто так. дорого ((

Сподобалася стаття. Підписався на автора. Хочу гратися з подібними text optimizer’ами..

Дака)) Мені здалось це може бути корисним, дрібничка, але вирішеє питання хочаб частково

Значна економія грошей?Це не дрібничка.Ваша упаковка зменшить обсяги надходжень до виробників послуг ШІ (можливо) Тому буде перспективним зробити більш менш готовий продукт для широкого кола користувачів і коли все це вистрелить — а воно вистрелить — продати прямим конкурентам тобто виробникам ШІ.

На великих обсягах даних так, значна. Особливо відчувається на потіку сортування / семантичного пошуку. Та обробці запитів від юзерів а чатах підтримки . 40-70% відсотків економії. В прод масштабах відчутно .

Підписатись на коментарі